advertentie

Vogelgriep Zeewolde niet gelijk aan Lochem

Zeewolde 21 maart 2013
Vogelgriep Zeewolde niet gelijk aan Lochem
Vogelgriep Zeewolde niet gelijk aan Lochem Vogelgriep Zeewolde niet gelijk aan Lochem
Het vogelgriepvirus waar legkippen in Zeewolde mee waren besmet is niet helemaal gelijk aan een eerder gevonden virus in het Gelderse Lochem. Dat is onderzocht door de Universiteit Wageningen. In beide gevallen ging het wel om een milde variant. Volgens de onderzoekers klopt dit met de veronderstelling dat het virus is verspreid door wilde vogels.

Dinsdag werd bekend dat bij een biologisch pluimveebedrijf geruimd moest worden nadat er vogelgriep was geconstateerd. De 24.000 legkippen zijn woensdagmiddag geruimd. Dit gebeurt uit voorzorg, omdat het virus zich kan ontwikkelen tot een zeer besmettelijke en dodelijke variant.

Het virus werd gevonden in monsters die door een dierenarts van het bedrijf waren genomen. Onderzoek was nodig omdat in één van de stallen een daling van de voedselopname was geconstateerd. Ook nam de eierproductie af.

Zeewolde -

"Ophokplicht moet vogelgriep voorkomen"

Om een uitbraak van vogelgriep te voorkomen, moet er tijdens de vogeltrek een tijdelijke ophokplicht komen bij pluimveehouderijen. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde. Zij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma. Volgens Lodders blijkt uit onderzoek dat buitenlopende kippen tijdens de vogeltrek elf keer meer risico lopen op vogelgriep. Een tijdelijke ophokplicht zou dit risico beperken. In de afgelopen drie jaar moesten er bij drie bedrijven in Flevoland pluimvee worden geruimd vanwege de ziekte. Vorig jaar vroeg Lodders ook al bij de staatssecretaris om een tijdelijke ophokplicht, maar die kwam er niet.
Zeewolde -

Kippenboer pakt draad weer op na vogelgriep

Pluimveehouder Syds Dijkstra uit Zeewolde probeert de draad langzaam maar zeker weer op te pakken nadat zijn bedrijf twee weken geleden werd getroffen door de vogelgriep. Alle 24.000 legkippen moesten geruimd worden. De stallen waar de kippen in zaten zijn twee weken lang volledig afgesloten geweest. Nu mogen de deuren weer open en kunnen ze schoongemaakt worden. Dijkstra verwacht in augustus weer nieuwe kippen in de stal te hebben. De financiële gevolgen voor zijn bedrijf vallen mee, omdat hij naast pluimveehouder ook akkerbouwer is.
Zeewolde -

Kippen pluimveebedrijf geruimd

De 24.000 legkippen van het biologische bedrijf aan het Schillinkpad in Zeewolde zijn woensdagmiddag geruimd. Op de pluimveehouderij is dinsdag vogelgriep vastgesteld. Het virus werd gevonden in monsters die door een dierenarts waren ingezonden. Het gaat om een milde versie die kan zich kan ontwikkelen tot een zeer besmettelijke en dodelijke variant. In een zone van ruim en kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest. De eigenaar van het bedrijf in Zeewolde krijgt een tegemoetkoming voor de geleden schade.
Zeewolde -

"Ruiming vanwege vogelgriep is heftige ervaring"

De ruiming van een pluimveebedrijf in Zeewolde brengt trieste en heftige herinneringen naar boven bij Martin Wuestenenk. De boer uit Creil moest in 2011 toezien hoe duizenden kippen op zijn bedrijf werden geruimd nadat er vogelgriep was geconstateerd. Vooral de weken na de ruiming zelf zijn heel zwaar voor hem geweest. Wuestenenk leeft mee met zijn collega in Zeewolde. Hij geeft als belangrijkste advies mee dat de boer zichzelf niks moet verwijten.
Alle reacties bij dit bericht zijn verwijderd. Het is niet meer mogelijk een reactie te plaatsen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer