advertentie

"Nieuwenhuizen overleed door schop tegen hoofd"

Almere 9 januari 2013

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen van S.C. Buitenboys uit Almere is hoogstwaarschijnlijk overleden door schoppen tegen het hoofd. Dat zegt advocaat Geert-Iem Roos, die één van de acht verdachten verdedigt. Hij baseert zich op onderzoeksgegevens van het Nederlands Forensisch Instituut. Tot op heden was er over de doodsoorzaak nooit officieel iets bekend gemaakt.

Nieuwenhuizen overleed 3 december. Een dag ervoor was hij door spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten mishandeld. De grensrechter werd meerdere malen geschopt en geslagen.

Advocaat Roos toonde tijdens een uitzending van Nieuwsuur woensdagavond een nog niet eerder gepubliceerde foto van het incident. Daarop is te zien dat de cliënt van Roos naar de grensrechter rent die op dat moment op de grond ligt. De fatale schop zou dan al gegeven kunnen zijn, stelt Roos.

Almere -

Toneelstuk effectief in strijd voor respect in sport

Het theaterstuk "Wel winnen he?" is een goede manier om te laten zien wat de effecten op kinderen zijn van ouders die zich misdragen langs de sportvelden. Dat vinden zowel voorzitter Rob Mueller van voetbalclub SC Buitenboys als Alain Nieuwenhuizen, zoon van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen die ruim een jaar geleden overleed na mishandeling op het voetbalveld. Beide woonden donderdagavond in de Schouwburg Almere de landelijke première bij van het toneelstuk waarin ouders op humoristische wijze worden gewezen op hun soms agressieve gedrag tijdens het sporten van hun kind. Op een speelse manier krijgen ze tips hoe ze het spel van de kinderen juist op een positieve manier kunnen beïnvloeden. "Wel winnen he?" wordt nog vijftien keer op andere plaatsen in Nederland opgevoerd.
Almere -

Onderzoek: nog altijd geweld op het voetbalveld

"Er is niks geleerd van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen." Dat is de reactie van de voorzitter van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys op de dit weekend naar buiten gekomen cijfers over geweld op het voetbalveld. Onderzoekers van onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep concluderen dat er sprake is van 1000 gevallen per jaar van buitensporig fysiek geweld. Bij dat geweld vallen gewonden. Het leeuwendeel van het ernstige geweld op en rond het voetbalveld vindt plaats bij een select aantal risicoclubs. Deze kenmerken zich door een hoog percentage leden met een lage sociaaleconomische status. De KNVB zegt over andere cijfers te beschikken en spreekt nog altijd van een afname van het geweld rond amateurvoetbalwedstrijden. Rob Mueller van Buitenboys herkent zich niet in de cijfers van de voetbalbond en zegt dat het geweld nog altijd alom aanwezig is. Het onderzoek van DSP-groep kunt u hieronder vinden.
Almere -

Hof: verdachten schuldig aan dood grensrechter

Zes van de zeven verdachten in de grensrechterzaak zijn volgens het gerechtshof in Leeuwarden schuldig aan het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat bleek donderdag tijdens de uitspraak in het hoger beroep over de zaak van de dood van de Almeerse grensrechter. Volgens het hof kwam Nieuwenhuizen om het leven door voetbalgeweld, niet door een genetische afwijking zoals de verdediging aanvoerde. De verdachten zijn dan in grote lijnen tot dezelfde straffen veroordeeld als door de rechtbank in Lelystad. De minderjarige verdachten Soufyan B., Othman K., Fady F. en Ibrahim C. zijn veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan delen voorwaardelijk. Yassine D., krijgt 1 jaar jeugddetentie, hij was 15 ten tijde van het incident, jonger dan de rest. De voetbalvader, de enige meerderjarige verdachte, moet nog steeds 6 jaar de cel in. Voor één minderjarige pakte het vonnis wel anders uit: Mohamed K. is alleen veroordeeld voor openlijke geweldpleging en krijgt daarvoor 1 jaar jeugddetentie in plaats van de eerder opgelegde 2 jaar. Lees hier de volledige uitspraak van Yassine D: uitspraken.rechtspraak.nl Lees hier de volledige uitspraak van Mohamed K: uitspraken.rechtspraak.nl Lees hier de volledige uitspraak van de voetbalvader: uitspraken.rechtspraak.nl Lees de volledige uitspraken van Soufyan B., Othman K., Fady F. en Ibrahim C.: uitspraken.rechtspraak.nl uitspraken.rechtspraak.nl uitspraken.rechtspraak.nl uitspraken.rechtspraak.nl
Almere -

Familie Nieuwenhuizen krijgt 56.000 euro

De nabestaanden van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen krijgen ruim 56.000 euro van de verdachten, die zijn veroordeeld voor het medeplegen van doodslag op Nieuwenhuizen. Dat meldt hun advocaat Yehudi Moszkowicz. Het gaat dan onder meer om shockschade. Ook loopt het gezin van Nieuwenhuizen inkomsten mis sinds hij er niet meer is, omdat Nieuwenhuizen de kostwinner was van het gezin. De familie liet na afloop van het vonnis weten tevreden te zijn met de uitspraak. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde donderdagmiddag zes verdachten voor het medeplegen van doodslag op de Almeerse grensrechter. Voor een zevende verdachte vond het hof alleen openlijke geweldpleging bewezen.
Geef je reactie
Neem voordat je een reactie plaatst ons reglement voor reacties door
code: Verification
Vul hieronder de afgebeelde code in
© omroep flevolandsitemap | disclaimer