advertentie


In Bureau Flevoland staan onopgeloste criminele zaken centraal, zoals gewapende overvallen, zedenmisdrijven en diefstallen. Presentator Sacharko Broere roept in samenwerking met de politie de hulp van de kijker in om deze zaken op te lossen. Daarbij worden diverse middelen ingezet om de zaken helder te krijgen zoals reconstructies, een dadersignalement, beelden van bewakingscamera's en interviews met eventuele getuigen. 

Bureau Flevoland is elke woensdag om 17.18 uur te zien en wordt daarna elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
Zaak 1
Brand Chinees Restaurant
Lelystad25-5-2016 17:15:00
Maandagochtend brak er opnieuw brand uit in Chinees restaurant Orient aan de Voorstraat in Lelystad. Voor de tweede keer brand dus. Want een maand geleden werd het pand al in de as gelegd, toen ontstond 's nachts brand in de achterkant van het pand. De schade was groot en de oorzaak van die brand is nog altijd onbekend. Maandagochtend dus wéér brand. Uit voorzorg werd een aantal woningen met jonge gezinnen ontruimd. Acht personen hadden rook ingeademd, maar hoefden uiteindelijk niet naar het ziekenhuis. De politie heeft aanwijzingen dat deze tweede brand is aangestoken.


Zaak 2
Plofkraak
Lelystad25-5-2016 17:15:00
In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 mei was het raak bij de pinautomaat van de Rabobank aan de Weverstraat in het Lelycentre. Met veel geweld werd de automaat opgeblazen. Dat was niet het enige dat stuk ging. Ook ruiten in de omgeving sneuvelden. Die ochtend werden rond 5.00 uur in de omgeving twee mannen op een scooter aangehouden. Zij werden verdacht van betrokkenheid bij de plofkraak, maar uit onderzoek bleek dat zij niets met de plofkraak te maken hebben en ze zijn dan ook geen verdachten meer.

De politie is nog steeds op zoek naar de personen die er wél achter zitten. Het zou gaan om drie mannen die ervandoor gingen op een scooter. En de politie zoekt een specifieke getuige die mogelijk meer informatie heeft over het vervoermiddel van de daders, die scooter. Het gaat om een vrouw die aan een andere getuige heeft verteld dat ze voorafgaand aan de plofkraak een voertuig voor haar woning had zien staan die ze niet kende. Haar informatie kan heel belangrijk zijn voor het onderzoek en zou dus graag met deze vrouw in contact komen.

Ook aan andere getuigen wordt uiteraard gevraagd zich te melden. Het zou dus gaan om drie mannen die ervandoor gingen op een donkerkleurige scooter. Mogelijk dat die ergens geparkeerd heeft gestaan of dat mensen de scooter voorafgaand aan de plofkraak hebben zien rijden met drie personen erop. Ook informatie over andere voertuigen die die nacht in de omgeving van het Lelycentre zijn opgevallen, mag worden doorgegeven.

Zaak 3
Straatroof
Lelystad25-5-2016 17:15:00
Vrijdagavond 14 mei gaat een man van 24 uit Lelystad met enkele vrienden wat drinken in het centrum. Rond 23.30 uur houdt hij het voor gezien en loopt alleen naar huis in de Waterwijk. Hij heeft een klein rugzakje op zijn borst met daarin onder meer zijn telefoon.
Ergens tussen middernacht en 0.30 uur, loopt hij vanuit de Griend [verlengde van de Griend 36] de fietstunnel in in de richting van de Waterwijk. Hij ziet dat twee jonge mannen hem tegemoet komen lopen. In de tunnel sluiten de twee hem in. Eén gaat voor hem staan, de ander achter hem, waardoor hij geen kant meer op kan. Hij wordt bedreigd met een steekwapen en wordt gefouilleerd. De daders eisen dan zijn geld, maar als hij dat niet blijkt te hebben, beroven ze hem van zijn telefoon, die hij in dat rugzakje had. Daarna rennen de twee straatrovers weg in de richting vanuit ze waren gekomen, de Sont in de Waterwijk. Het hevig geschrokken slachtoffer loopt naar het politiebureau en meldt wat er is gebeurd. De straatrovers zijn dan al verdwenen.

Signalement

 • Verdachte 1
 • de man met het steekwapen
 • donker getinte jongeman volgens aangever Surinaams of Antilliaans
 • 25 jaar
 • 1.80 m
 • zwart vest met de capuchon strak om zijn gezicht Verdachte 2
 • donker getinte jongeman volgens aangever van Surinaamse afkomst
 • 25 jaar
 • 1.75 m
 • dikke snor alleen boven bovenlip
 • zwart petje
 • zwart vest met capuchon
 • Verdachte 2
 • donker getinte jongeman
 • volgens aangever van Surinaamse afkomst
 • 25 jaar
 • 1.75 m
 • dikke snor alleen boven bovenlip
 • zwart petje
 • zwart vest met capuchon
 • stonk volgens de aangever naar whiskey
Zaak 4
Autobranden
Lelystad25-5-2016 17:15:00
Op dinsdagavond 17 mei komt kort voor middernacht een 1-1-2 melding binnen van een autobrand op de Schoener 36. De brandweer en politie gaan die kant op. Als agenten aankomen bij de auto, is de brand nog in het beginstadium en woedt alleen aan de voorkant van de auto. De politie gaat de brand met een poederblusser te lijf, maar die blusser blijkt niet voldoende. Ze vragen buurtbewoners of zij misschien een brandblusser hebben. Een buurtbewoner komt met een poederblusser, waarna de brand helemaal kan worden geblust.
De brandweer komt nog wel aan op de locatie, maar hoeft niet meer in actie te komen. Uit sporenonderzoek blijkt dat er sprake is van brandstichting. Enkele minuten later komt er weer een melding binnen van een autobrand. Dit keer staat er een auto in brand bij de Botter 42 in Lelystad. Politie en brandweer gaan ook naar deze auto toe. De autobrand is zo hevig, dat een ernaast staande auto ook vlam vat. De brandweer gaat het vuur te lijf, maar kan niet voorkomen dat de auto’s geheel verloren gaan. Het gaat om een bestelauto en personenauto, die beide van dezelfde eigenaar blijken te zijn. De eigenaar is zwaar gedupeerd en doet aangifte van brandstichting.

Hiermee is het nog niet klaar. Vrijwel tegelijkertijd met de Botter komt er ook een autobrandmelding van de Schouw 49. Ook hier gaat de brandweer het vuur te lijf. De brandende auto loopt zware schade op, twee ernaast geparkeerde auto’s raken door de hitte beschadigd. Ook hier doen de drie gedupeerden aangifte van brandstichting. Gezien de aangetroffen sporen gaat de politie ervan uit dat er in al deze zaken sprake is van brandstichting.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer