advertentie


In Bureau Flevoland staan onopgeloste criminele zaken centraal, zoals gewapende overvallen, zedenmisdrijven en diefstallen. Presentator Sacharko Broere roept in samenwerking met de politie de hulp van de kijker in om deze zaken op te lossen. Daarbij worden diverse middelen ingezet om de zaken helder te krijgen zoals reconstructies, een dadersignalement, beelden van bewakingscamera's en interviews met eventuele getuigen. 

Bureau Flevoland is elke woensdag om 17.18 uur te zien en wordt daarna elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
Zaak 1
Cold Case: verdwijning of moord
Lelystad10-2-2016 17:15:00
Bijna zestien jaar geleden in het jaar 2000, dacht de politie al dat de 43-jarige
Habib – of Mike - M’Hedhbi met geweld om het leven was gebracht. Maar omdat zijn lichaam nooit gevonden werd, kon moord niet bewezen worden en strandde de zaak. Na nieuwe informatie is de verdwijning nu opnieuw in onderzoek door een coldcase-team. Er staat nog altijd een beloning open van 20.000 euro.
Er zitten zoveel verdachte zaken in een verbrande vuilniszak dat de politie meteen een onderzoek opstart. Zij vinden een vuilniszak met zwaar bebloede kleding en Mike’s rijbewijs. Zijn bloed wordt gevonden in de woning in Lelystad en in de auto van één van de bewoners; bij elkaar zoveel bloed dat de politie maar één conclusie kon trekken: hij was waarschijnlijk niet meer in leven. Daarnaast is hij na 14 juni van dat jaar, de dag waarop hij nog bij het postsorteercentrum werkte, spoorloos verdwenen. Als de politie twee dagen daarna die vuilniszak niet had gevonden, had de politie het waarschijnlijk gewoon als een vermissing beschouwd. In dit geval dacht de politie dus al snel met een misdrijf te maken te hebben.

Eén probleem: het lichaam van Habib is nooit gevonden. In september 2000 heeft de politie wel drie verdachten aangehouden: dat waren drie bewoners van het huis in Lelystad.
Maar zij ontkenden er iets mee te maken te hebben. En omdat er geen stoffelijk overschot was, oordeelde het OM toen dat er ook geen zaak was. Het was in die tijd niet mogelijk om tot een veroordeling te komen. De drie verdachten zijn toen vrijgelaten. Eén van de redenen om de zaak te heropenen is dat er door de nieuwe forensische technieken zeer interessante nieuwe informatie is.
Eén van de eerste stappen was om proberen vast te stellen dat het slachtoffer echt niet meer leeft. De politie wilde proberen uit te sluiten dat het een vrijwillige verdwijning was. Dat heeft de politie kunnen uitsluiten door uitgebreide contacten met banken, verzekeringsmaatschappijen en nabestaanden in Tunesië en hier in Nederland. Er zijn zoveel mogelijkheden bekeken, dat ze nu echt kunnen zeggen dat Mike inderdaad dood is.
Het slachtoffer had twee gezichten. Mike was enerzijds aardig, behulpzaam en maakte veel vrienden. Maar aan de andere kant bewoog hij zich in criminele kringen. Hij zat in de gokwereld en die van de verdovende middelen. De politie denkt dat ze het motief ook in die sfeer moet zoeken. Vanwege het bloed en de plotseling geschilderde wanden en ontbrekende vloerdelen is het scenario dat hij in Lelystad is vermoord. De politie denkt dat na de dood van Mike de dader of daders zijn lichaam hebben verplaatst. Vanwege het bloed in de grijze Alfa Romeo 164 is het waarschijnlijk dat het lichaam van Mike in de auto is vervoerd.

De politie gaat ervan uit dat het lichaam ergens op het traject Lelystad – Weesp is gedumpt. Het slachtoffer was een stevige man, iemand die je niet zomaar optilde, dus het is heel aannemelijk dat daarbij meerdere mensen betrokken waren. Mike werd voor het laatst gezien op woensdag 14 juni 2000 en de vuilniszak werd gevonden in de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 juni. Wellicht heeft iemand iets verdachts gezien. Of wellicht kunnen voormalige buurtbewoners van de Kamp 23 in Lelystad zich nog herinneren dat daarna zowel de Alfa Romeo als het huis onder handen zijn genomen. De bewoners van die flatwoning op de 2e woonlaag, waren geen typische klussers, dus kan het goed zijn dat het daarom toen is opgevallen. Het is lang geleden, maar misschien had iemand destijds al het idee dat er iets niet klopte, maar durfde dat toen niet te vertellen. Wie daar destijds in dat huis echt woonden, is dus bekend. Ook Mike verbleef er ook vaak. En de politie denkt dat daar regelmatig ook nog andere mensen verbleven. Met die mensen, of andere mensen met andere informatie, zouden ze graag in contact komen. Het helpt misschien om te weten dat een van de verdachten van toen, nu een langdurige gevangenisstraf uitzit voor een ander misdrijf en een andere verdachte inmiddels een natuurlijke dood is gestorven.
Een andere reden kan zijn dat er nog altijd een beloning is van 20.000 euro, uitgeloofd door het Openbaar Ministerie, voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.
Mike woonde en werkte voornamelijk in Zwolle, maar was ook vaak in Lelystad. Waarom de vuilniszak uitgerekend in Weesp is achtergelaten, weet de politie niet.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer