In Bureau Flevoland staan onopgeloste criminele zaken centraal, zoals gewapende overvallen, zedenmisdrijven en diefstallen. Presentator Sacharko Broere roept in samenwerking met de politie de hulp van de kijker in om deze zaken op te lossen. Daarbij worden diverse middelen ingezet om de zaken helder te krijgen zoals reconstructies, een dadersignalement, beelden van bewakingscamera's en interviews met eventuele getuigen. 

Bureau Flevoland is elke woensdag om 17.18 uur te zien en wordt daarna elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
Zaak 1
Doorrijder na aanrijding met fietsend meisje
Emmeloord28-1-2015 17:15:00
Dinsdag 23 december werd in Emmeloord een meisje van 15 op de fiets aangereden door een automobilist en die reed vervolgens door. Het gebeurde aan het eind van de middag, rond 17.30 uur.
Het meisje fietst over de Moerasandijviestraat. Vóór haar fietsen twee vriendinnen. Die fietsen rechtdoor, maar het meisje wil vlak voor het zebrapad naar links de Rietstraat in en steekt haar linkerarm uit. Nog vóórdat zij daadwerkelijk af kan slaan, wordt ze door een auto van achteren aangereden en valt. Ze valt zó hard dat ze bewusteloos raakt.
De automobilist die haar heeft aangereden, stapt uit, maar bekommert zich totaal niet om het meisje: hij kijkt alleen of hij schade heeft aan zijn auto. Als hij kennelijk heeft gezien dat hij geen zichtbare schade heeft, stapt hij in en rijdt weg.
Twee andere automobilisten kijken wel naar het meisje: zij helpen het slachtoffer overeind en zetten haar fiets aan de kant. Ook haar vriendinnen komen haar te hulp. Het meisje heeft veel pijn aan elleboog, knie en enkel en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Daar blijkt dat ze onder meer een zwaar gekneusde linkerelleboog heeft
De automobilist die doorreed, is een kalende blanke man van tussen de 50 en 55 jaar. Hij reed in een kleine zilvergrijze auto.
Zaak 2
Babbeltruc dupeert 86-jarige
Emmeloord28-1-2015 17:15:00
Een bewoonster van de Hendric Stevinlaan in Emmeloord werd dinsdagmiddag 6 januari slachtoffer van een babbeltruc. Rond 16 uur hoort de bewoonster van 86 de deurbel. Ze verwacht iemand die haar medicijnen komt brengen en doet de deur open. Voor de deur staat een netjes geklede vrouw, die gebrekkig Nederlands spreekt. De bewoonster vraagt haar of zij de medicijnen komt brengen en de vrouw zegt ja. Ze lopen naar de woonkamer, waarbij de vrouw vermoedelijk de voordeur niet goed dichtdoet, maar die op een kier laat staan.
In de woonkamer zegt de vrouw dat ze uit Spanje komt en ze doet alles om het gesprek gaande te houden. Zij vraagt zelfs hoe de waterleiding in de woning loopt. Na zo’n twintig minuten, kapt de vrouw ineens het gesprek af en verlaat de woning. Ze rent weg in de richting van het Zuyderzee College.
Het dringt niet direct tot de bewoonster door dat ze geen medicijnen van de vrouw heeft gekregen. 's Avonds wil ze boven iets pakken en ziet dan dat haar slaapkamer is doorzocht en dat al haar sieraden zijn gestolen. Pas dan realiseert ze zich dat het huis die middag doorzocht is terwijl ze met die vrouw aan het kletsen was.
De gestolen sieraden waren onder meer gouden armbanden, ringen en een zilveren horloge van het merk Dugena. Jammer genoeg zijn er geen foto's van de sieraden

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van dergelijke trucs, geeft de politie de volgende tips:
-Als er sprake is van een centrale toegang, bijvoorbeeld een seniorencomplex, doe dan echt alléén open voor je eigen bezoek.
-Zorg dat je een zogenoemde deurketting of een kierstandhouder hebt, zodat je de deur niet helemaal open hoeft te doen en kunt vragen wat iemand komt doen.
-De tijd dat boeven alleen oude versleten kleding aan hadden is echt voorbij: ze dragen dikwijls mooie kleding, dus laat je niet misleiden
-Llaat iemand die zich voordoet als de meteropnemer of van de gemeente zich altijd legitimeren.
Meer tips zijn te vinden op de site politie.nl en als je dan de zoekterm babbeltruc intoetst zijn ze te vinden.

Signalement

  • Verdachte
  • blanke huidskleur
  • normaal postuur
  • 1.60m
  • 27 jaar
  • kort donkerblond haar [tot in de nek]
  • driekwart jas [antracietkleur]
  • verzorgd uiterlijk
  • gebrekkig Nederlands sprekend
Zaak 3
Gewelddadige straatroof
Almere28-1-2015 17:15:00
Donderdagavond 15 januari werd een vrouw van 27 in Almere het slachtoffer van een gewelddadige straatroof.
Rond 23 uur loopt de vrouw op de Zutphenstraat. Daar ziet ze twee jongens vanaf het Enschedepad in haar richting komen lopen; één van de jongens heeft een fiets aan de hand. Die jongens roepen iets naar haar, maar ze kan niet horen wat. Ze steekt de kruising met het Enschedepad rechtdoor naar de Hengelostraat over. Als de twee dichterbij komen, hoort ze dat de ze haar uitschelden. Ze doet nog steeds of ze ze niet hoort en loopt door.
Even later, als ze de kruising is overgestoken en rechtdoor over in de richting van de Elburgkade loopt, komen de twee achter haar aan. Eén van hen blokkeert haar de weg en geeft haar vervolgens een harde duw. De vrouw valt en is doodsbang dat de twee haar zullen schoppen of slaan. Dat doen ze gelukkig niet. Ze pakken wel haar tas en rennen ermee weg.
De vrouw loopt dan naar huis. Daar blijkt dat ze een blauwe plek aan haar arm heeft opgelopen. In haar tas [een zwarte Michael Kors-tas met gouden accenten] zaten onder meer twee iPhones [5 en 6]. Zij heeft die door de Apple Store op afstand laten wissen en de toestellen laten uitschakelen. Daardoor zijn ze voor de straatrovers onbruikbaar geworden.
Het slachtoffer deed zo haar best de straatrovers te negeren, dat ze hen niet heeft aangekeken. Zij kon dus ook geen signalement van de twee geven, buiten het feit dat één van hen een fiets bij zich had en de ander niet. Was jij getuige van de straatroof of heb je er iets over gehoord, laat dat dan weten via één van de opsporingstipnummers.
Zaak 4
Lelystadse broers getipt in cold case
Hilversum/ Ede/ Lelystad14-1-2015 17:15:00
Er lijkt een doorbraak te zijn in een cold case van meer dan 12 jaar geleden.
In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 wordt op de parkeerplaats Bosberg, langs de A27 bij Hilversum, het lichaam gevonden van Les Strijder (53). De parkeerplaats staat in die tijd bekend als een mannenontmoetingsplaats. Hij stierf aan een hartstilstand. Nu, in 2015, blijkt dat zijn hart er waarschijnlijk niet zomaar mee ophield; er is informatie binnengekomen waaruit blijkt dat Les vermoedelijk het slachtoffer is geworden van anti-homogeweld. Twee mannen uit Lelystad zouden de dood van Les op hun geweten hebben.

Het programma 'Opsporing verzocht' zette de zaak op een rijtje:
Eigenlijk heette hij Laurens Ernst Strijder, maar hij werd kortweg Les genoemd. Hij woonde samen met zijn vriendin in Ede. In 2002 werkt Les Strijder bij de TNT Innight, waarvoor hij vanuit het distributiecentrum in Nieuwegein in de nachtelijke uren pakketten rondbrengt in de provincie Noord-Holland.
In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 treft een man rond 04.30 uur bij de Bosberg, een parkeerplaats langs de A27 nabij Hilversum die ook bekend staat als mannen-ontmoetingsplek, de Renault Twingo van Les aan. De motor loopt nog en de auto staat vreemd schuin midden op de weg.
Gealarmeerde politieagenten komen poolshoogte nemen en ontdekken even later in de berm tussen de twee rijstroken het stoffelijk overschot van Les Strijder. De doodsoorzaak van Les is niet meteen duidelijk, maar de omstandigheden waaronder Les Strijder wordt gevonden, zijn verdacht.
Zijn jas, mobiele telefoon en rijbewijs waren weg. Ook werd zijn tas gevonden, die leek te zijn omgekieperd. Naast de tas lagen zijn persoonlijke spullen, zoals een fles cola, een lolly, zijn rittenkaart voor de rondgebrachte pakketten, een pen en zijn grijze insulinepen, want Les Strijder was suikerpatiënt en had daarnaast hartproblemen.
Wegens gebrek aan verder bewijs en getuigen en doordat uit sectie bleek dat Les Strijder door een hartstilstand stierf, is het onderzoek al vrij vlot stilgelegd en zijn overlijden al die jaren de boeken ingegaan als geen misdrijf. Dat veranderde toen de politie een tip binnenkreeg dat de dood van Les Strijder het gevolg zou zijn van het handelen van twee mensen. In de vertrouwelijke informatie werd aangegeven dat twee broers uit Lelystad ervoor verantwoordelijk zouden zijn en dat er nog meer mensen bij waren betrokken.

Door te spreken met bekenden van het slachtoffer, werd duidelijk dat er ook aanwijzingen voor waren dat hij er contacten op nahield met mannen. De politie gaat er inmiddels vanuit dat Les Strijder in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november rond 03.00 uur, waarschijnlijk vrijwillig na zijn werk vanuit Nieuwegein naar de Bosberg is gereden. De politie denkt dat hij daar is opgewacht en een toevallig slachtoffer werd van mensen die het voorzien hadden op homo’s. Het mishandelen van homoseksuelen speelt zich vaak af in de buurt van mannenontmoetingsplaatsen in de buitenlucht, zoals parkeerplaatsen, maar ook natuurgebieden en parken. In 2002 waren er veel incidenten, ook rondom de Bosberg.

Het slachtoffer kreeg waarschijnlijk een behoorlijke trap tegen zijn portier. Dat is af te lezen aan de verse deuk direct onder het raam in het bestuurdersportier. In deze deuk staat de afdruk van een schoenzool. Op het raam in de deur staat eveneens de afdruk van een andere schoenzool. Daarna is Les uit de auto gekomen of gehaald. Vermoedt wordt dat er geweld is gebruikt, waardoor hij een hartaanval heeft gekregen.
Om de nieuwe theorie te ondersteunen is ook het oude bewijsmateriaal belangrijk. De dochter van Les Strijder blijkt al die jaren de doos met zijn spullen te hebben bewaard, die zij van de politie heeft teruggekregen. Hierin zitten de nooit meer geopende enveloppen met bijvoorbeeld zijn kleding. De politie hoopt er na ruim 12 jaar nog DNA-sporen op te vinden en brengt ook de doos over naar het NFI.

De politie hoopt nog op tips van mensen die na al die tijd misschien meer durven te vertellen over de aanval waar Les Strijder mogelijk slachtoffer van is geworden. De politie wil ook met mensen spreken die Les Strijder in die tijd misschien wel eens hebben gezien op de Bosberg, wellicht in het gezelschap van iemand anders.
Ook andere bezoekers van de parkeerplaats kunnen destijds misschien slachtoffer zijn geweest. De politie komt graag in contact met anderen, die daar die nacht of op een ander moment, iets is overkomen. Misschien dat iemand destijds geen aangifte durfde te doen, want dat wordt nou eenmaal lang niet altijd gedaan. Maar hopelijk durft diegene nu wel te praten.

De politie wil ook heel graag meer te weten komen over de twee broers uit Lelystad en hoopt degene te kunnen spreken die de tip heeft gegeven, maar daarbij zelf anoniem is gebleven. Er zijn misschien ook wel anderen die dit verhaal kennen en ook die worden verzocht zich te melden. Dat geldt ook voor de mensen, die die nacht mogelijk in het gezelschap waren van de broers. Misschien was dat ongewild, of kregen ze later spijt en durven ze dat nu te vertellen.

De jas van het slachtoffer is nog steeds verdwenen. Dat was zo’n grote TNT Post (werk-)jas. In zijn jas hebben waarschijnlijk zijn papieren rijbewijs gezeten en zijn mobiele telefoon. Die spullen kunnen zijn gebruikt, of nog ergens liggen of hebben gelegen. Zijn telefoon is ook nog niet terecht. Dat was een donkergrijs model van het merk Pocketline Tango.

Als je tips hebt voor de politie dan kun je contact opnemen met de bekende nummers. Er bestaat ook een speciaal afdeling van de politie: Roze in blauw; dit netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. Ze zijn te bereiken op 088-1677277.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer