In Bureau Flevoland staan onopgeloste criminele zaken centraal, zoals gewapende overvallen, zedenmisdrijven en diefstallen. Presentator Sacharko Broere roept in samenwerking met de politie de hulp van de kijker in om deze zaken op te lossen. Daarbij worden diverse middelen ingezet om de zaken helder te krijgen zoals reconstructies, een dadersignalement, beelden van bewakingscamera's en interviews met eventuele getuigen. 

Bureau Flevoland is elke woensdag om 17.18 uur te zien en wordt daarna elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
Zaak 1
Inbraak drogist
Emmeloord21-1-2015 17:15:00
In korte tijd is een drogisterij in Emmeloord voor de tweede keer overvallen. De politie vermoed dat het om dezelfde daders gaat.
Na de eerste inbraak bij de DA-drogisterij aan de Wittesteijn was op bewakingsbeelden te zien dat twee mannen zich 's nachts met een sloophamer toegang verschaften tot de winkel. Eenmaal binnen laadden ze twee bigshoppers vol met dames- en herengeurtjes. De buit had een waarde van zo'n tienduizend euro. Ze gingen ervandoor en zijn helaas nog altijd spoorloos.
In de vroege ochtend van maandag 22 december was het weer raak. Rond 04.00 uur worden meerdere bewoners van de appartementen boven de winkels aan de Wittesteijn wakker van lawaai. Eén van hen springt direct uit bed en gaat op de galerij kijken wat er aan de hand is. Hij ziet dat twee mannen in donkere kleding en met bivakmutsen weglopen. Ze slepen beide met een grote bigshopper. De mannen spreken in een andere taal dan het Nederlands. De getuige ziet dat de mannen de twee tassen in de kofferbak van een donkere auto laden en wegrijden.
De mannen voldoen aan precies hetzelfde signalement als bij de eerste inbraak: donkere bivakmutsen en kleding. De manier van werken komt ook overeen: met een sloophamer die deur in rammen en dan de buit in opvallende bigshoppers laden.
De inbrekers reden vermoedelijk in een donkerblauwe BMW 1 serie met meerspaaks velgen. De daders waren niet te vinden via de kentekenplaten, omdat die begin vorig jaar in Rijswijk gestolen bleken te zijn.
Volgens de eigenaar van de drogisterij is er, net als de eerste keer, voor rond de tienduizend euro aan dure dames- en herenluchtjes gestolen. De schade aan de toegangsdeur bedraagt opnieuw rond de vijftienhonderd euro.
Zaak 2
Overval BP-tankstation
Almere21-1-2015 17:15:00
Nog een zaak waarbij de dader zeer waarschijnlijk in de herhaling ging: een overval op het BP-tankstation aan de Molenweg in Almere.
Donderdag 6 november liet Bureau Flevoland bewakingsbeelden zien, waarop een medewerkster van het tankstation bedreigd wordt door een man als ze de vuilniszakken wil wisselen. Ze wordt naar binnen gestuurd en de man haalt de kassa leeg. Dan gaat hij er weer vandoor. Net als bij de eerste zaak, loopt ook deze man loopt nog vrij rond. Zo kon het dus gebeuren dat hij een maand later wéér toesloeg bij hetzelfde tankstation
Op donderdagmiddag 4 december sloeg hij weer toe; dit keer stond er trouwens een andere medewerker in de zaak. Rond 12.30 uur rent een man naar de winkel. De medewerker achter de balie ziet meteen dat het foute boel is: de man is geheel in het donker gekleed, heeft een capuchon over zijn hoofd en zijn gezicht is bedekt. De man springt op de balie en bedreigt de medewerker met een groot mes op een soort plankje dat hij vasthoudt. De overvaller springt over de balie, maar het slachtoffer is niet van plan mee te werken en duikt weg. De verdachte bedreigt hem dan nog met het mes, maar als hij merkt dat de medewerker echt niet mee gaat werken, geeft hij het op: hij springt weer over de balie en rent zonder buit de tankshop uit. De medewerker gaat er nog achteraan.
Een automobilist ziet de overvaller en de medewerker de weg over rennen in de richting van autobedrijf Euromaster. De medewerker gebaart dat de automobilist achter de overvaller aan moet gaan en dat doet hij. Hij rijdt met zijn auto achter de, op zijn fiets vluchtende overvaller aan en belt in de tussentijd ook 112. Hij ziet dat de overvaller over de Oliemolenstraat vlucht in de richting van de Euromaster, vervolgens tussen de Euromaster en (motor)scooterbedrijf FEJO het Windvangpad op fietst in de richting van de Verfmolenstraat.
Op de Verfmolenstraat fietst de overvaller een steegje tussen twee huizen in, waar de getuige met zijn auto niet door kan. Hij rijdt nog om, maar ziet de verdachte dan niet meer. Meerdere politie-eenheden zoeken in de omgeving naar de overvaller. Daarbij wordt ook nog een politiehond ingezet, maar de verdachte wordt niet meer gevonden.
Tijdens de overval droeg de verdachte een wonderlijke constructie: het mes was op een plankje vastgemaakt, dat de overvaller met z'n linkerhand vasthield. Aan dit plankje zit ook weer een voorwerp dat lijkt op een soort zaklamp. Het geheel zit met metalen bouwstrips aan elkaar vast.

Signalement

  • Verdachte
  • lichtgetinte huidskleur [volgens het slachtoffer mogelijk van Antilliaanse afkomst]
  • 1.80/1.90m
  • 25 jaar
  • zwarte jas [tot over de heupen met 2 of 3 rijen knopen met een capuchon]
  • zwarte muts [die hij onder de muts draagt]
  • zwarte bandana met groene en rode opdruk [die hij over het gezicht draagt]
  • zwarte rugzak [op zijn rug met onder het middengedeelte een embleem van mogelijk het merk Eastpak]
  • zwarte broek en zwarte schoenen
Zaak 3
Lelystadse broers getipt in cold case
Hilversum/ Ede/ Lelystad14-1-2015 17:15:00
Er lijkt een doorbraak te zijn in een cold case van meer dan 12 jaar geleden.
In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 wordt op de parkeerplaats Bosberg, langs de A27 bij Hilversum, het lichaam gevonden van Les Strijder (53). De parkeerplaats staat in die tijd bekend als een mannenontmoetingsplaats. Hij stierf aan een hartstilstand. Nu, in 2015, blijkt dat zijn hart er waarschijnlijk niet zomaar mee ophield; er is informatie binnengekomen waaruit blijkt dat Les vermoedelijk het slachtoffer is geworden van anti-homogeweld. Twee mannen uit Lelystad zouden de dood van Les op hun geweten hebben.

Het programma 'Opsporing verzocht' zette de zaak op een rijtje:
Eigenlijk heette hij Laurens Ernst Strijder, maar hij werd kortweg Les genoemd. Hij woonde samen met zijn vriendin in Ede. In 2002 werkt Les Strijder bij de TNT Innight, waarvoor hij vanuit het distributiecentrum in Nieuwegein in de nachtelijke uren pakketten rondbrengt in de provincie Noord-Holland.
In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november 2002 treft een man rond 04.30 uur bij de Bosberg, een parkeerplaats langs de A27 nabij Hilversum die ook bekend staat als mannen-ontmoetingsplek, de Renault Twingo van Les aan. De motor loopt nog en de auto staat vreemd schuin midden op de weg.
Gealarmeerde politieagenten komen poolshoogte nemen en ontdekken even later in de berm tussen de twee rijstroken het stoffelijk overschot van Les Strijder. De doodsoorzaak van Les is niet meteen duidelijk, maar de omstandigheden waaronder Les Strijder wordt gevonden, zijn verdacht.
Zijn jas, mobiele telefoon en rijbewijs waren weg. Ook werd zijn tas gevonden, die leek te zijn omgekieperd. Naast de tas lagen zijn persoonlijke spullen, zoals een fles cola, een lolly, zijn rittenkaart voor de rondgebrachte pakketten, een pen en zijn grijze insulinepen, want Les Strijder was suikerpatiënt en had daarnaast hartproblemen.
Wegens gebrek aan verder bewijs en getuigen en doordat uit sectie bleek dat Les Strijder door een hartstilstand stierf, is het onderzoek al vrij vlot stilgelegd en zijn overlijden al die jaren de boeken ingegaan als geen misdrijf. Dat veranderde toen de politie een tip binnenkreeg dat de dood van Les Strijder het gevolg zou zijn van het handelen van twee mensen. In de vertrouwelijke informatie werd aangegeven dat twee broers uit Lelystad ervoor verantwoordelijk zouden zijn en dat er nog meer mensen bij waren betrokken.

Door te spreken met bekenden van het slachtoffer, werd duidelijk dat er ook aanwijzingen voor waren dat hij er contacten op nahield met mannen. De politie gaat er inmiddels vanuit dat Les Strijder in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 november rond 03.00 uur, waarschijnlijk vrijwillig na zijn werk vanuit Nieuwegein naar de Bosberg is gereden. De politie denkt dat hij daar is opgewacht en een toevallig slachtoffer werd van mensen die het voorzien hadden op homo’s. Het mishandelen van homoseksuelen speelt zich vaak af in de buurt van mannenontmoetingsplaatsen in de buitenlucht, zoals parkeerplaatsen, maar ook natuurgebieden en parken. In 2002 waren er veel incidenten, ook rondom de Bosberg.

Het slachtoffer kreeg waarschijnlijk een behoorlijke trap tegen zijn portier. Dat is af te lezen aan de verse deuk direct onder het raam in het bestuurdersportier. In deze deuk staat de afdruk van een schoenzool. Op het raam in de deur staat eveneens de afdruk van een andere schoenzool. Daarna is Les uit de auto gekomen of gehaald. Vermoedt wordt dat er geweld is gebruikt, waardoor hij een hartaanval heeft gekregen.
Om de nieuwe theorie te ondersteunen is ook het oude bewijsmateriaal belangrijk. De dochter van Les Strijder blijkt al die jaren de doos met zijn spullen te hebben bewaard, die zij van de politie heeft teruggekregen. Hierin zitten de nooit meer geopende enveloppen met bijvoorbeeld zijn kleding. De politie hoopt er na ruim 12 jaar nog DNA-sporen op te vinden en brengt ook de doos over naar het NFI.

De politie hoopt nog op tips van mensen die na al die tijd misschien meer durven te vertellen over de aanval waar Les Strijder mogelijk slachtoffer van is geworden. De politie wil ook met mensen spreken die Les Strijder in die tijd misschien wel eens hebben gezien op de Bosberg, wellicht in het gezelschap van iemand anders.
Ook andere bezoekers van de parkeerplaats kunnen destijds misschien slachtoffer zijn geweest. De politie komt graag in contact met anderen, die daar die nacht of op een ander moment, iets is overkomen. Misschien dat iemand destijds geen aangifte durfde te doen, want dat wordt nou eenmaal lang niet altijd gedaan. Maar hopelijk durft diegene nu wel te praten.

De politie wil ook heel graag meer te weten komen over de twee broers uit Lelystad en hoopt degene te kunnen spreken die de tip heeft gegeven, maar daarbij zelf anoniem is gebleven. Er zijn misschien ook wel anderen die dit verhaal kennen en ook die worden verzocht zich te melden. Dat geldt ook voor de mensen, die die nacht mogelijk in het gezelschap waren van de broers. Misschien was dat ongewild, of kregen ze later spijt en durven ze dat nu te vertellen.

De jas van het slachtoffer is nog steeds verdwenen. Dat was zo’n grote TNT Post (werk-)jas. In zijn jas hebben waarschijnlijk zijn papieren rijbewijs gezeten en zijn mobiele telefoon. Die spullen kunnen zijn gebruikt, of nog ergens liggen of hebben gelegen. Zijn telefoon is ook nog niet terecht. Dat was een donkergrijs model van het merk Pocketline Tango.

Als je tips hebt voor de politie dan kun je contact opnemen met de bekende nummers. Er bestaat ook een speciaal afdeling van de politie: Roze in blauw; dit netwerk behartigt de belangen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders binnen en buiten de politie. Ze zijn te bereiken op 088-1677277.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer