In Bureau Flevoland staan onopgeloste criminele zaken centraal, zoals gewapende overvallen, zedenmisdrijven en diefstallen. Presentator Sacharko Broere roept in samenwerking met de politie de hulp van de kijker in om deze zaken op te lossen. Daarbij worden diverse middelen ingezet om de zaken helder te krijgen zoals reconstructies, een dadersignalement, beelden van bewakingscamera's en interviews met eventuele getuigen. 

Bureau Flevoland is elke donderdag om 17.18 uur te zien en wordt daarna elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 
Zaak 1
Pinnen met valse bankpas
Almere20-11-2014 17:15:00
In een al iets oudere zaak gaat het om een slachtoffer uit het Overijsselse Dedemsvaart, maar om een misdrijf dat in Almere is gepleegd.
Het was op zaterdag 25 januari. Op één of andere manier is het de criminelen gelukt een nieuwe pinpas aan te vragen op naam van een 61-jarige man uit Dedemsvaart en die kaart bij de post te onderscheppen. Hoe ze de pincode hebben bemachtigd is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is is dat de schade groot is. Maar liefst 2500 euro is er opgenomen met die nieuwe pas.
De man op de foto neemt veel geld op met de pas bij het GWK in Almere aan het Stationsplein.

Signalement

  • Verdachte
  • negroïde man
  • stevig postuur
  • 25/35 jaar
  • kort donker haar
  • zwart leren jack met capuchon met lichte strepen over de mouw en schouder
  • grijze joggingbroek
  • zwarte Uggs
Zaak 2
Geldezels
Almere20-11-2014 17:15:00
Geldezels, dat zijn dus mensen die hun bankpas met pincode even afstaan, zodat cyber-criminelen geld kunnen wegsluizen en zelf buiten beeld blijven. Zonder dat ze het zich beseffen, maken geldezels deel uit van een gigantisch cybercrime-netwerk.

Het grote brein achter een cybercrime is ‘de cybercrimineel’, die via internet geld wegsluist bij zijn slachtoffers zonder dat ze dat doorhebben. Dat geld kan de cybercrimineel niet rechtstreeks naar zichzelf overmaken, want daarmee is hij te traceren. Daarom zorgt hij voor meerdere schakels tussen hem en het geld.
Een ronselaar zoekt voor hem naar zoveel mogelijk geldezels, om van hen de bankpassen in handen te krijgen. Het buitgemaakte geld wordt dan naar de rekening van de geldezel overgemaakt, waarna diens pas door een casher wordt gebruikt, meestal door bij een pinautomaat te cashen; contant geld op te nemen. Van dat geld mag de casher een klein deel houden en de rest gaat naar de cybercrimineel.

Cybercriminelen werken op 2 manieren:
Eén is het verspreiden van malware; een virus oftewel kwaadaardige software die zich op je computer installeert als die niet goed is beveiligd. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door het klikken op een advertentie die je via de mail binnenkrijgt. De criminelen krijgen dan toegang tot jouw computer en kunnen bijvoorbeeld ook bij je bankgegevens.
De tweede manier is via phishing: de criminelen versturen nepmailtjes van een bank, die zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Vervolgens vragen ze om allerlei bankgegevens in te vullen en zo krijgen ze toegang tot je bankrekening.

De geldezel is iemand die door criminelen wordt gebruikt, maar je krijgt gewoon een strafblad. Je moet het geld terugbetalen; wat meestal betekent dat je in de schulden komt. Je kunt geen bankrekening openen, geen lening of hypotheek afsluiten. De geldezels zijn te traceren via hun bankrekening. Een andere schakel in het netwerk van de cybercriminelen die letterlijk in beeld komen zijn de cashers: de mensen die het weggesluisde geld van de rekening van de geldezels pinnen.
Eén van die cashers kwam in beeld in Almere; hij is te zien op de foto. Deze man is dus één van de vele schakels in een cybercrime-netwerk. Als je weet wie dit is, pak dan nu de telefoon en geef het door!

Bureau Flevoland is donderdagavond om 17.48 uur te zien bij Omroep Flevoland en wordt elk uur herhaald. Heb je naar aanleiding van de uitzending een tip voor de politie? Geef deze dan gratis door via de opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem bellen kan ook, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. 

© omroep flevolandsitemap | disclaimer