advertentie

Dossier: Glycol FlevOnice

Biddinghuizen 11 december 2012
Bij kunstijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen blijkt 20.000 liter glycol in de bodem te zijn gelekt. Dat is aanzienlijk minder dan de 150.000 liter waarvan eerder werd uitgegaan. Dat meldt de gemeente Dronten op basis van nader onderzoek naar de vervuiling. Bovendien beperkt de verontreiniging zich tot vijf specifieke plekken bij de ijsbaan. In totaal is er tussen de 150 en 300 kubieke meter grond en eenzelfde hoeveelheid grondwater vervuild met de koelvloeistof. Volgens het onderzoek is de meeste glycol inmiddels biologisch afgebroken, zodat een bodemsanering niet nodig is.
Biddinghuizen 10 december 2012
De bodemverontreiniging bij FlevOnice in Biddinghuizen is toelaatbaar. Dat stelt de eigenaar op basis van de meest recente onderzoeksresultaten. De glycol in de bodem is grotendeels door de natuur afgebroken. Het restant van de vervuiling blijft binnen de norm. Het college van B&W in Dronten concludeerde op basis van een eerder onderzoek al dat er in het ergste geval sprake was van een beperkte bodemverontreiniging. De gemeente Dronten wil op dit moment niet bevestigen of de vervuiling binnen de perken blijft.
Biddinghuizen 12 november 2012
De schaatsbaan FlevOnice bij Biddinghuizen is verkocht. Dat bevestigt oud-directeur Roel Ketelaar. Wie de nieuwe eigenaar is van de 5 kilometer lange openlucht baan, wil hij niet zeggen. In mei van dit jaar ging FlevOnice failliet. Deze zomer werd bekend dat er duizenden liters koelvloeistof uit de leidingen van de schaatsbaan zijn gelekt. Een onderzoek naar de mogelijke bodemverontreiniging loopt nog. Of op het terrein van FlevOnice weer een schaatsbaan komt, is niet bekend. Er zijn gesprekken gaande om te onderzoeken of dat haalbaar is.
Biddinghuizen 23 augustus 2012
Wat is de rol geweest van de gemeente in de glycol-vervuiling bij FlevOnice? Is de schaatsbaan wel goed gecontroleerd en is het verlenen van de vergunning goed gegaan? Op dat soort vragen moet antwoord komen, vindt burgemeester Aat de Jonge van Dronten. Toch worden de vragen niet meegenomen in het onafhankelijke onderzoek naar het weglekken van de koelvloeistof. Volgens de burgemeester kan de gemeente zelf haar rol wel tegen het licht houden. Als blijkt dat er fouten zijn gemaakt, dan kan er alsnog een extern onderzoek worden gestart.
Flevoland 22 augustus 2012
De provincie Flevoland wil de subsidie die verstrekt is aan FlevOnice terug. De provincie en Europa staken samen 2,8 miljoen euro in de ijsbaan in Biddinghuizen. In mei ging de schaatsbaan failliet. Omdat het bedrijf daardoor niet meer aan de subsidievoorwaarden voldoet, probeert de provincie het geld bij de curator terug te krijgen. Het is wel de vraag of dat lukt. Eerder wilde de provincie de subsidie aan de failliete brouwerij Klokbier in Lelystad terugvorderen, dat lukte toen niet.
Biddinghuizen 20 augustus 2012
Dorhout Mees B.V. laat onderzoek doen naar de bodemverontreiniging met propyleenglycol bij de schaatsbaan FlevOnice in Biddinghuizen. Dat heeft de eigenaar van Dorhout Mees toegezegd in overleg met de gemeente Dronten. De curator van FlevOnice en de gemeente stelden recent Dorhout Mees verantwoordelijk voor het onderzoek, omdat de milieuvergunning volgens hen op naam staat van de schiet- en golfbaan. Dorhout Mees blijft dat in een persbericht ontkennen en legt de verantwoordelijkheid bij het failliete FlevOnice. De gemeente eiste eerder dat het bodemonderzoek uiterlijk 18 september gereed is.
Dronten 13 augustus 2012
De gemeente Dronten heeft een pijnlijke fout gemaakt, door vrijdag een brief aan schiet- en golfbaan Dorhout Mees te richten aan de vorig jaar overleden directeur Henk Ketelaar. Zoon Bert Ketelaar spreekt van een 'zeer pijnlijke constatering'. Een woordvoerder van de gemeente Dronten zegt dat de fout door een tijdelijk medewerker is gemaakt. De gemeente gaat de familie excuses aanbieden. Met de brief wilde de gemeente Dorhout Mees opdragen onderzoek te doen naar de bodemvervuiling bij de schaatsbaan FlevOnice. De gemeente vindt dat Dorhout dit moet doen, omdat de milieuvergunning op naam van dit bedrijf staat. Bert Ketelaar bestrijdt dit en zegt dat de vergunning nadrukkelijk voor FlevOnice zelf is verleend. Hij heeft de kwestie aan zijn juristen voorgelegd.
Biddinghuizen 10 augustus 2012
De gemeente Dronten heeft pas deze week ontdekt dat niet FlevOnice maar moederbedrijf Dorhout Mees verantwoordelijk is voor de milieuvergunningen van de schaatsbaan in Biddinghuizen. Dat zegt wethouder Hans Engelvaart. Volgens hem deed de gemeente uitsluitend zaken met de ijsbaan en wees Dorhout Mees elke verantwoordelijkheid af. De curator van het failliete FlevOnice wees de gemeente er deze week op dat Dorhout Mees wel degelijk verantwoordelijk is en zelf een onderzoek naar de gelekte glycol dient uit te voeren. Het moederbedrijf heeft altijd alle vergunningen aangevraagd. Volgens Engelvaart is de vraag wie verantwoordelijk is in het verleden niet belangrijk geweest, maar speelt de kwestie nu pas nu een bodemonderzoek nodig is.
Biddinghuizen 6 augustus 2012
In het oppervlaktewater rond de schaatsbaan FlevOnice in Biddinghuizen zijn geen sporen van het koelmiddel propyleenglycol gevonden. Dit meldt het Waterschap Zuiderzeeland. Het schap verrichtte anderhalve week geleden metingen naar glycol. Van dit middel is de afgelopen jaren 150.000 liter in de bodem gelekt bij de openlucht-kunstijsbaan. Het waterschap heeft ook alle metingen van de afgelopen vier jaar gecheckt. Hoewel destijds nooit specifiek naar glycol is gezocht, zou een lager zuurstofgehalte in het water de aanwezigheid van het middel hebben verraden. Daarvan blijkt geen sprake, aldus het waterschap.
Dronten 3 augustus 2012
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten heeft raadsleden verkeerde informatie verstrekt over genomen maatregelen rond FlevOnice. Bij de failliete ijsbaan lekte de afgelopen vier jaar zo'n 150.000 liter koelvloeistof in de bodem. In een brief aan de gemeenteraad zegt het college dat zij ervoor heeft gezorgd dat uit veiligheidsoverwegingen het terrein is afgesloten en dat er borden zijn geplaatst met daarop 'Verboden Toegang'. Na controle door Omroep Flevoland blijken die borden er niet te zijn. Ook staat één van de toegangshekken naar het vervuilde terrein gewoon open.
Dronten 31 juli 2012
De curator van het failliete FlevOnice weet nog niet of hij een aanvullend onderzoek start naar de glycol-lekkages. De gemeente Dronten heeft dit aan de curator gevraagd, nadat bekend was geworden dat er 150.000 liter koelvloeistof uit de installatie van de kunstijsbaan is gelekt. De curator wil eerst onderzoeken of hij juridisch verplicht is zo'n rapport te maken.
Biddinghuizen 26 juli 2012
Het waterschap Zuiderzeeland gaat alsnog onderzoeken of er in het oppervlaktewater nabij de schaatsbaan FlevOnice sporen van glycol zitten. Het waterschap reageert daarmee op de onrust, die door de berichtgeving over de gelekte koelvloeistof is ontstaan. Woensdag zei het waterschap dat het water rond FlevOnice de afgelopen jaren wel geregeld is gecontroleerd, maar dat nooit naar de stof propyleenglycol is gezocht. Nu wordt uit voorzorg toch naar de middel gezocht in onder meer de Mosseltocht, die achter de ijsbaan loopt. Het waterschap acht de kans klein dat zij glycol aantreft.
Biddinghuizen 25 juli 2012
Het waterschap Zuiderzeeland heeft in het gebied rondom de schaatsbaan FlevOnice de afgelopen jaren wel geregeld watermonsters genomen, maar die nooit onderzocht op de koelvloeistof propyleenglycol. Dat zegt een woordvoerder van het waterschap. Volgens haar was de aanwezigheid van de ijsbaan geen reden om het oppervlaktewater op glycol te onderzoeken. Of het koelmiddel toch in het water is gelekt valt dus niet geheel uit te sluiten. Eerder zei het waterschap dat de verontreiniging van 150.000 liter glycol bij FlevOnice niet bekend was.
Biddinghuizen 24 juli 2012
De bodem bij kunstijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen is vervuild met de koelvloeistof propyleenglycol. In de afgelopen vier jaar is er door lekkages en calamiteiten zo'n 150.000 liter glycol in de bodem terechtgekomen. Dat bevestigt de gemeente Dronten, nadat Omroep Flevoland met vragen kwam. In totaal zat er 400.000 liter glycol in het koelleidingensysteem. Uit een eerste bodemonderzoek blijkt dat er grote hoeveelheden van de koelvloeistof in de grond en in het grondwater zijn terechtgekomen. Die hoeveelheden overschrijden vele malen het maximaal toelaatbare risiconiveau. Hoe groot de verontreiniging precies is, moet uit nader onderzoek blijken. De gemeente Dronten heeft de curator van het failliete FlevOnice inmiddels per brief opgedragen dat nadere onderzoek te laten uitvoeren. Volgens de gemeente zijn er op dit moment geen risico's voor de volksgezondheid, omdat het terrein is afgesloten en niet toegankelijk is voor publiek. Een beveiligingsdienst bewaakt het terrein.
1
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
En juist daarom heet het een OEFENING!!
Darter Co Stompé annuleert rentree
Gezien het tijdstip van uw reactie kwam u net van de dartbaan af....
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
Niet overal staan lampies op. En dan ben je die apache en chinook al weer vergeten zeker die in de hoogspanningskabels hebben gehangen. Resp. Culemborg en Zaltbommel
Leefbaar Almere wil fonds voor lokale media
Goed idee! En probeer wat te sprokkelen van de 800 miljoen die de publieke staatsomroep per jaar kost.
Hart voor Urk wil straten vernoemen naar De Ruyter en Maurits
... en een Trompstraat, een Flerikstraat en niet te vergeten de Knieluslaan....
'Lelystad Airport niet afdoende om Schiphol te ontlasten'
Voor al het andere is geen geld en (nog belangrijker) geen energie. Voor elk zonne- en windpark dient er een fossiel kraantje te zijn dat opengedraaid kan worden als de wind ongunstig is en de inst...
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
Als er niet geoefend wordt heeft men ook commentaar. Het is maar een paar dagen.
Laagvliegen toegestaan voor militaire oefening
Joh, gelijk klagen, brieven sturen en demonstraties organiseren
Hart voor Urk wil straten vernoemen naar De Ruyter en Maurits
Echt een Hart voor Nederland.
Hart voor Urk wil straten vernoemen naar De Ruyter en Maurits
Precies. In die tijd was er maar één handelsverdrag: wat jij hebt wil ik hebben, dus ik pak het gewoon. En het mensbeeld was ook vrij simpel: jij bent niet zoals ik, dus je bent geen mens.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer