advertentie

Dossier: Grensrechter Buitenboys

Almere 3 december 2017
Vijf jaar na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is voetbalclub Buitenboys in Almere nog steeds bezig met respect op het voetbalveld. De campagne 'Zonder respect geen voetbal' is nog steeds zichtbaar bij de club. Bovendien introduceert Buitenboys nieuwe gedragsregels. Zo komen er nieuwe regels voor respect en moeten voor en na een wedstrijd verplicht handen worden geschud op de middellijn. Na de winterstop gaat de club ook met een speciale groene kaart beginnen. Nieuwenhuizen werd op 2 december 2012 na afloop van de thuiswedstrijd tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam belaagd door spelers. Hij werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt. Een dag later bezweek hij aan zijn verwondingen.  Zijn er nog veel geweldsincidenten op of rond het voetbalveld? In het jaar 2012/2013, het jaar van het overlijden van Richard Nieuwenhuizen, waren er volgens de KNVB 412 geweldsincidenten. Afgelopen seizoen, 2016/2017, waren dat er 257. De voetbalbond plaatst wel de kanttekening dat niet elk incident gemeld wordt.  Wat heeft de KNVB sinds 2012 gedaan?  De KNVB heeft een spelregelbewijs ingesteld, een tijdstraf van 10 minuten ingevoerd en een Sport- en gedragstraining. Bovendien kunnen mensen na een heftig incident op of rond het voetbalveld nu bellen met een speciaal noodtelefoonnummer. De KNVB geeft dan advies en begeleiding als nodig is. In de eerste periode werd daar gemiddeld zo'n zes keer per week naar gebeld, dat is nu gedaald naar zo'n twee keer per week.
Almere 9 oktober 2017
Voetbalvereniging Buitenboys in Almere maakt dinsdagochtend 21.000 euro over op de rekening van de familie Nieuwenhuizen. Dat is maandagavond besloten tijdens een ledenvergadering. Vorige week oordeelde de rechter dat de club ruim 21.000 euro moet betalen aan de familie van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij werd mishandeld tijdens een voetbalwedstrijd en overleed later aan zijn verwondingen. Bij een benefietwedstrijd werd ruim 50.000 euro opgehaald, maar de familie kreeg slechts een deel van dat bedrag en stapte daarom naar de rechter. Buitenboys heeft besloten niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. De leden gaan nog wel overwegen of ze een oud-voorzitter aansprakelijk stellen. Die zou op eigen houtje 14.000 euro van de benefietwedstrijd niet correct hebben besteed. In december komen de leden weer bij elkaar om daar een beslissing over te nemen.
Almere 6 oktober 2017
Voetbalvereniging Buitenboys in Almere moet de familie Nieuwenhuizen ruim 21.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank besloten. Dat betekent dat de club de volledige vordering moet betalen. De nabestaanden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben het kort geding tegen Buitenboys daarmee gewonnen. Benefietwedstrijd Twee zoons van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere eisten twee weken geleden voor de rechtbank in Lelystad ruim 21.000 euro van de club. Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een voetbalwedstrijd bij Buitenboys mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. In 2013 werd er een benefietwedstrijd georganiseerd door Buitenboys voor de nabestaanden van Nieuwenhuizen.  'Geld is op' Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst van de benefietwedstrijd. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld; de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen. De rest zou later worden overgemaakt. Maar dat gebeurde niet. De club zei dat het geld op was . Het was onder meer uitgegeven aan onkosten rond de benefietwedstrijd . De rechter heeft nu bepaald dat de beide zoons toch ieder ruim 10.000 euro moeten krijgen. Verduistering Overigens loopt er ook nog een ander onderzoek naar de voetbalclub. De familie Nieuwenhuizen heeft aangifte gedaan van verduistering van een deel van de opbrengst van de benefietwedstrijd. Volgens het Openbaar Ministerie is dat onderzoek nog bezig. Er zijn nog geen verdachten in beeld. Ledenvergadering De advocaat van Buitenboys wil nog niet inhoudelijk reageren op het vonnis van de rechtbank. Hij wil de uitspraak eerst nog met de club bespreken. Hij weet dus nog niet of Buitenboys in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Bovendien is er maandag een ledenvergadering, waar de financiële afwikkeling van de benefietwedstrijd zal worden besproken.  Ruim twee ton in kas Overigens is Buitenboys volgens de advocaat niet armlastig en kan ze de 21.000 euro wel betalen. Volgens de advocaat van de familie Nieuwenhuizen zou de club ruim 200.000 euro in kas hebben.
Almere 22 september 2017
Volgens de kascommissie van voetbalclub SC Buitenboys uit Almere is er toch nog 7500 euro over van de opbrengst van de benefietwedstrijd voor de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Lelystad. Buitenboys zei eerder dat het geld helemaal op was. Twee zoons van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere eisen voor de rechtbank in Lelystad ruim 21.000 euro van de club.   Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een voetbalwedstrijd bij Buitenboys mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. In 2013 werd er een benefietwedstrijd georganiseerd door Buitenboys voor de nabestaanden van Nieuwenhuizen.  Ruzie Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst van de benefietwedstrijd. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld; de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen. De rest zou later worden overgemaakt, en dat eist de familie nu ook. De advocaat van SC Buitenboys zei voor de rechtbank dat hij afgelopen dinsdag nog een poging heeft gedaan tot bemiddeling. De familie heeft daar niet op gereageerd.  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Almere 15 september 2017
De zaak van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere is een van de onderwerpen in een reeks TV-documentaires over het werk van familierechercheurs. Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een voetbalwedstrijd bij Buitenboys mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. Familierechercheurs zijn politiemensen die slachtoffers, familieleden en andere betrokkenen bijstaan bij ernstige misdrijven. Ze fungeren ook als intermediair tussen de recherche en de familie. De politie heeft hiervoor sinds 2005 speciaal opgeleide mensen in dienst. In de documentairereeks blikt programmamaakster Jessica Villerius met de politiemensen terug op de zaak. Hoe gaan politiemensen in zo'n zaak te werk? Met welke dilemma's krijgen ze te maken? En wat heeft in de bewuste zaak op hen de meest indruk gemaakt? Het gaat om informatie die normaal gesproken vertrouwelijk is, maar voor de documentairereeks hebben de nabestaanden toestemming voor uitzending gegeven. De eerste aflevering van De Familierechercheur is vanavond om 21:20 uur te zien bij BNN/Vara. De aflevering over de zaak Nieuwenhuizen wordt volgende week vrijdag 22 september uitgezonden.
Almere 5 september 2017
Het bestuur van voetbalclub Buitenboys in Almere is een nieuw onderzoek gestart naar de afwikkeling van de benefietwedstrijd voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat schrijft de club in een verklaring op haar website.  Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst van de benefietwedstrijd die in 2013 werd gehouden. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld, maar de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen en eist nu ook de rest op. Dat geld zou volgens oud-voorzitter Rob Mueller van Buitenboys nog altijd op een bankrekening van de club staan.  Onjuist lijstje verdwenen van de website De club publiceerde na eerder onderzoek een lijstje waaruit bleek dat het geld op is. Het zou zijn opgegaan aan kosten rondom de benefietwedstrijd zoals stadionhuur. Uit onderzoek van Omroep Flevoland bleek dat dit lijstje niet klopt . Het lijstje is nu verdwenen van de website van Buitenboys. Volgens de advocaat van de club is het verwijderd vanwege het nieuwe onderzoek. Zodra het onderzoek is afgerond, neemt de club contact op met de familie Nieuwenhuizen.  Aangifte verduistering De familie heeft inmiddels ook aangifte gedaan van verduistering. De advocaat van Buitenboys noemt dat een gotspe. Hij heeft de afgelopen dagen alle stukken over de zaak doorgenomen en zegt dat aangifte doen van verduistering 'werkelijk nergens op slaat'. Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft eind augustus ook via de rechter beslag laten leggen op tegoeden en de inventaris van Buitenboys. Op 22 september dient een kort geding over de zaak.
Almere 31 augustus 2017
Voetbalclub Buitenboys uit Almere heeft een advocaat in de arm genomen om te proberen de beslaglegging op de tegoeden en inventaris van de club op te heffen. Dat zegt voorzitter Richard Langeveld.  Advocaat Yehudi Moszkowicz heeft namens het gezin Nieuwenhuizen via een rechter beslag laten leggen. Dit omdat er onenigheid is ontstaan over geld dat het gezin zou krijgen na een benefietwedstrijd in 2013. Die wedstrijd werd gehouden om geld in te zamelen voor de nabestaanden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Die overleed na een mishandeling op het veld in 2012. Ruzie over opbrengst Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst van de benefietwedstrijd. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld, de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen en eist nu ook de rest op. Volgens voorzitter Richard Langeveld van Buitenboys krijgt de familie zeker nog het bedrag waar ze recht op heeft, maar is er onduidelijkheid over hoe hoog dat bedrag is. De administratie van destijds is een warboel en de club is nog bezig met uit te zoeken welk bedrag de familie nog zou moeten krijgen. Dat is sowieso een stuk lager dan de ruim 20.000 euro waar de nabestaanden nog aanspraak op willen maken, aldus Langeveld. Rekeningen kunnen niet worden betaald Omdat er nu beslag ligt op het geld van Buitenboys, kan de club de rekeningen niet betalen aan bijvoorbeeld de KNVB of de gemeente. Daarom hoopt Buitenboys dat het beslag zo snel mogelijk wordt opgeheven.  Juridische strijd Op 22 september dient er een kort geding over het geld dat de familie nog eist van de club. Advocaat Moszkowicz kondigde ook aan dat de familie Nieuwenhuizen aangifte gaat doen van verduistering van een deel van de opbrengst van de benefietwedstrijd.  Donderdagavond zou de advocaat van Buitenboys met een verklaring komen over de laatste ontwikkelingen, maar voorzitter Langeveld laat weten dat dit niet doorgaat. De club neemt meer tijd om zaken op een rij te zetten.
Almere 30 augustus 2017
Het gezin Nieuwenhuizen doet aangifte van verduistering van een deel van de opbrengst van de benefietwedstrijd voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat heeft advocaat Yehudi Moszkowicz woensdagavond bekendgemaakt.  Volgens Moszkowicz is er aangifte gedaan tegen de bestuursleden en in het bijzonder voorzitter Richard Langeveld. ,,Dat is gebeurd omdat inmiddels toch wel de schijn is ontstaan dat de club niet volledig kan verantwoorden waar al het geld is gebleven. En als je je in Nederland geld toe-eigent dat eigenlijk van een ander is, dan heet dat verduistering''. Beslag Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld, de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen en eist nu ook de rest op. Moszkowicz zegt dat hij uit voorzorg ook beslag heeft laten leggen op de banktegoeden en inventaris van Buitenboys. De club organiseerde de benefietwedstrijd destijds. Op 22 september dient volgens Moszkowicz een kort geding om het geld, of in elk geval een voorschot te krijgen. "Geld is op" De club zei vorige week dat er geen geld meer over is, omdat er met de benefietwedstrijd ook veel kosten gemoeid waren. Buitenboys kan die kosten deels aantonen, maar over zo'n 15.000 euro blijft onduidelijkheid bestaan. Oud-voorzitter Rob Mueller van Buitenboys heeft vorige week ook gezegd dat het gezin nog geld tegoed heeft. Het bestuur van Buitenboys was woensdagavond niet bereikbaar voor een reactie op het nieuws over de aangifte en de beslaglegging.  Nog geen verzoek tot beslaglegging Volgens de rechtbank Midden Nederland is er bij hen geen verzoek tot beslaglegging op de tegoeden van Buitenboys of het bestuur van de club binnengekomen. Moszkowicz zegt dat het ook niet nodig is. Een verzoek kan volgens hem bij iedere rechtbank in Nederland gedaan worden. Zodra de rechter toestemt kan een deurwaarder op pad worden gestuurd, om de beslaglegging officieel te maken. Volgens de advocaat is dat vorige week al gebeurd met de banktegoeden en is het beslaglegging op de inventaris woensdag aan de club medegedeeld. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een voetbalwedstrijd mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. Aan de benefietwedstrijd in het stadion van Almere City FC in 2013 werkten verschillende bekende voetballers mee.
Almere 29 augustus 2017
Er is nog steeds veel onduidelijkheid over het geld van de benefietwedstrijd voor de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland. De grensrechter werd eind 2012 tijdens een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten mishandeld. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Voor de familie werd een benefietwedstrijd gehouden. Destijds werd bekendgemaakt dat die zo'n 55.000 euro had opgebracht. Maar een groot deel van het geld is volgens de familie weg en volgens hun advocaat zelfs achterover gedrukt.  Overzicht Buitenboys op onderdelen niet juist Volgens het huidige bestuur is het geld niet weg, maar op. Het is allemaal besteed aan kosten rondom de benefietwedstrijd. De club kwam met het volgende lijstje:  Uitgekeerd aan de familie: 21.080 euro. Dit klopt. Er zou 17.000 euro aan te veel ontvangen opbrengsten van de kaartverkoop teruggegeven zijn aan een ticketbureau. Dit klopt niet. Uit de boekhouding van het ticketbureau blijkt dat Buitenboys 6063,50 euro heeft teruggestort.  Maatpakken voor het oude bestuur Ook de 1.700 euro die wordt opgevoerd voor maatpakken voor het oude bestuur klopt niet. Volgens de toenmalige penningmeester Rob Mueller en oud- voorzitter Marcel Oost waren de pakken voor de kroning van Willem Alexander. De bestuurders van de club waren daarvoor uitgenodigd door de commissaris van de Koning. Het geld voor de kleding komt uit de clubkas.  Vakantie en reparatie auto Verder zou er 2.500 euro zijn betaald aan een vakantie voor één van de zoons van Richard Nieuwenhuizen én aan een reparatie voor een auto van de familie. Volgens oud-voorzitter Rob Mueller waren de vakantie en reparatie voor rekening van de vereniging en gingen deze niet laste van de benefietopbrengsten. Stadionhuur gewijzigd in cateringkosten Het huidige bestuur van Buitenboys voert verder 2.500 euro op aan stadionhuur. Volgens Almere City FC klopt dit niet. Het gebruik van het stadion was gratis. Het bestuur meldde later dat het niet de stadionhuur maar de catering betrof. Verder is er nog een kostenpost van 7.000 euro voor reclameborden. Hoe deze kosten zijn verantwoord is niet bekend. Deze rekeningen zijn nog niet boven water.  Alles bij elkaar is voor ruim 15.000 euro niet zeker waar het geld is gebleven. Omroep Flevoland heeft S.C. Buitenboys om een reactie gevraagd. Het bestuur heeft nog niet gereageerd.
Almere 26 augustus 2017
Almere City FC heeft geen geld gevraagd voor de huur van het stadion om de benefietwedstrijd voor de familie van Richard Nieuwenhuizen te houden. Dat laat manager algemene zaken Dirk van der Pool weten. Ook hebben de stewards die avond gratis gewerkt. Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten mishandeld. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Na de dood van Nieuwenhuizen werd er een benefietwedstrijd gehouden in het stadion van Almere City FC. Destijds werd bekend gemaakt dat die zo'n 55.000 euro had opgebracht. In 2015 is volgens oud-voorzitter Rob Mueller  20.000 euro van de opbrengst uitgekeerd aan de familie. Eenzelfde bedrag zou worden uitgekeerd wanneer twee zoons van Nieuwenhuizen uit huis zouden gaan. Maar toen dat geld onlangs werd opgeëist, weigerde Buitenboys te betalen. De familie heeft advocaat Yehudi Moszkowicz ingeschakeld om de 20.000 euro alsnog te krijgen. Volgens de huidige voorzitter van Buitenboys, Richard Langeveld, staat nergens op papier dat de familie nog geld krijgt. Bovendien is al het geld op. Een kostenpost was bijvoorbeeld 2.500 euro stadionhuur voor de benefietwedstrijd. Maar Almere City FC beweert dus hier nooit geld voor te hebben gevraagd.
Almere 25 augustus 2017
De 20.000 euro die bedoeld is voor de familie van de doodgeschopte grensrechter Richard Nieuwenhuizen staat gewoon op de bankrekening van de Almeerse voetbalclub SC Buitenboys. Dat zegt oud-voorzitter Rob Mueller. Volgens hem klopt het niet dat bij de benefietwedstrijd in 2013 ter ere van Nieuwenhuizen zoveel onkosten zijn gemaakt dat het geld weg is.  Geld op na rekeningen Mueller reageert daarmee op uitlatingen van de huidige voorzitter van de club, Richard Langeveld. Die zegt dat er nergens op papier staat dat de familie nog geld krijgt. Mueller zou die toezeggingen volgens hem hebben gedaan, terwijl er geen geld meer was. Na de benefietwedstrijden kwamen er volgens Langeveld onder meer rekeningen binnen voor de huur van het stadion, voor sponsorborden en voor de beveiliging. En bleef er niets meer over. Mueller was destijds nog geen voorzitter maar secretaris bij de club.  Benefietwedstrijd Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten mishandeld. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Na de dood van Nieuwenhuizen werd er een benefietwedstrijd gehouden in het stadion van Almere City FC. Destijds werd bekend gemaakt dat die zo'n 55.000 euro had opgebracht.  Familie schakelt advocaat in In 2015 is volgens Mueller 20.000 euro uitgekeerd aan de familie dat door de benefietwedstrijd is opgehaald. Eenzelfde bedrag zou worden uitgekeerd wanneer twee zoons van Nieuwenhuizen uit huis zouden gaan. Maar toen dat geld onlangs werd opgeëist, weigerde Buitenboys te betalen. De familie heeft advocaat Yehudi Moszkowicz ingeschakeld om de 20.000 euro alsnog te krijgen. Smaad en laster Rob Mueller zegt dat het geld voor de familie Nieuwenhuizen nog op de rekening van de club stond toen hij eind vorig jaar als voorzitter vertrok. "Wat het huidige bestuur met het geld gedaan heeft is mij uiteraard niet bekend", schrijft Mueller in een verklaring. Hij beschouwt de uitlatingen van de huidige voorzitter als ernstige smaad en laster. Hij laat zijn advocaat kijken naar juridische mogelijkheden.
Almere 24 augustus 2017
De familie van Richard Nieuwenhuizen wacht nog op ruim 20.000 euro van een benefietwedstrijd van SC Buitenboys ter ere van de overleden Almeerse grensrechter. Dat heeft advocaat Yehudi Moszkowicz donderdagavond namens de familie gezegd bij RTL Boulevard . Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten mishandeld. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Een vader en enkele spelers van een bezoekende club werden veroordeeld voor doodslag en/of openlijke geweldpleging. Benefietwedstrijd Na de dood van Nieuwenhuizen werd er een benefietwedstrijd gehouden in het stadion van Almere City FC. Destijds werd bekend gemaakt dat die zo'n 55.000 euro had opgebracht. Die opbrengst zou gaan naar de nabestaanden. Maar volgens Moszkowicz is niet al het geld ook daadwerkelijk aan de familie uitgekeerd. Een deel van het bedrag werd al jaren geleden overgemaakt, zegt de advocaat. Maar volgens hem zou er nog eens ruim 20.000 euro vrijkomen wanneer de twee zoons van Nieuwenhuizen het huis uit zouden gaan. Dat is nu het geval. De familie eist daarom nu samen met de advocaat het resterende bedrag op van Buitenboys.  "Toezeggingen door oud-voorzitter gedaan" Volgens voorzitter Richard Langeveld van Buitenboys zijn de financiële toezeggingen aan de familie door de ex-voorzitter van de club gedaan en zijn deze afspraken niet schriftelijk vastgelegd. De opbrengst van de benefietwedstrijd is destijds volgens hem bij de club binnengekomen. Deze zou zo'n 4.000 euro lager zijn geweest dan aanvankelijk bekend was gemaakt. "Familie heeft meer gekregen dan er is overgebleven" Nadat de familie een flink deel van het geld gekregen had, moesten er volgens Langeveld nog allerlei kosten betaald worden. Zo vorderde het ticketbureau een bedrag van 17.000 euro terug. Ook kwamen er volgens hem rekeningen voor de huur van het stadion, voor sponsorborden, voor de beveiliging en voor kleding van de oud-voorzitter. Volgens Buitenboys kon het zo gebeuren dat er uiteindelijk meer geld aan de familie is uitbetaald dan er van de benefietwedstrijd is overgebleven. Druk van de media Het bestuur van Buitenboys zegt dat ze niet zomaar onder druk van de media ineens extra geld kunnen uitbetalen. Zij moeten immers ook aan de financiële gezondheid van de club denken. De club heeft een advocaat in de arm genomen en wil nog graag met de familie van Richard Nieuwenhuizen in gesprek. Maar volgens het bestuur van Buitenboys is op een uitnodiging hiervoor al drie keer negatief gereageerd.
Almere 2 januari 2017
De Amsterdamse voetbalclub Nieuw-West United houdt geen benefiettoernooi om geld in te zamelen voor de voetbalvader die veroordeeld is voor de dood van Almeerder Richard Nieuwenhuizen. Dat laat voorzitter Mehdi Harboul van de club aan Omroep Flevoland weten. Geen toestemming Volgens Harboul was de club niet op de hoogte van de plannen voor het toernooi en is er ook geen toestemming voor gegeven. De club heeft volgens hem nooit de bedoeling gehad de veroordeelde financieel te hulp te schieten. Het benefiettoernooi was een initiatief van familie en vrienden van de voetbalvader. De broer van de veroordeelde man speelt bij de club. Ze wilden met het toernooi de voetbalvader helpen een schadevergoeding van 60.000 euro te betalen. Hij zou dan aan een extra gevangenisstraf van een jaar ontkomen.  Bedreigingen Het Parool meldde zondag dat leden van de Amsterdamse voetbalclub op 7 en 8 januari een benefiettoernooi wilden organiseren om geld in te zamelen. De penningmeester van de voetbalclub werd daarin naar eigen zeggen ten onrechte genoemd als de organisator van het benefiettoernooi. Dit leidde tot bedreigingen via sociale media. De vrouw heeft aan Omroep Flevoland laten weten inmiddels aangifte te hebben gedaan. Buitenboys De voetbalvader werd tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij samen met anderen grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 tegen zijn hoofd schopte. Dat gebeurde tijdens een wedstrijd tussen Nieuw Sloten en SC Buitenboys. De veroordeelde voetbalvader is inmiddels op vrije voeten wegens goed gedrag.
Almere 27 december 2016
Familie van de voetbalvader die is veroordeeld tot 6 jaar cel voor het doodschoppen van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuijzen is bezig geld in te zamelen voor de man. Hij moet nog een schadevergoeding van bijna 60.000 euro betalen aan de nabestaanden.  Oproep In een bericht op Facebook schrijft een familielid dat de man dit onmogelijk kan opbrengen. Ze vragen mensen daarom geld over te maken. Inmiddels heeft het Centraal Justitieel Incassobureau verschillende aanmaningen gestuurd en is het te betalen bedrag opgelopen tot zo'n 70.000 euro. Voetbalvader vervroegd vrijgelaten  Zijn advocaat, Sidney Smeets, laat weten dat de man onlangs vervroegd is vrijgelaten. Dit vanwege goed gedrag. Volgens Smeets lukt het niet om met het CJIB een redelijke betalingsregeling te treffen. De veroordeelde man zit op dit moment zonder werk.  Deurwaarder De familie van de voetbalvader schrijft op Facebook dat ze vreest dat een deurwaarder beslag legt op zijn spullen. Ook zegt de familie dat de kans bestaat dat hij terug de cel in moet. Ze is het niet eens met zijn veroordeling. Buitenboys Grensrechter Richard Nieuwenhuijzen kwam in 2012 om het leven op het voetbalveld van SC Buitenboys. Naast de voetbalvader zijn zes jeugdspelers van voetbalclub Nieuw Sloten veroordeeld voor zijn dood.
Almere 26 oktober 2015
Vier van de vijf voetballers die betrokken waren bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere, hebben de maximale straf gekregen van de KNVB. Ze zijn voor het leven geschorst. De tuchtcommissie van de KNVB deed maandag uitspraak. Een vijfde voetballer is voor zestig maanden geschorst. Het vijftal was lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst. Richard Nieuwenhuizen overleed in december 2012, een dag nadat hij was mishandeld op het voetbalveld. Dat gebeurde bij een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam. Advocaat Sidney Smeets staat de meerderjarige verdachte in de zaak bij. Smeets laat weten dat hij zijn cliënt nog niet heeft gesproken, maar wel verwacht dat die in beroep gaat tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Volgens Smeets is de uitspraak van de commissie een onjuist besluit gezien de feiten. Zo noemt hij zijn cliënt een verantwoordelijke voetbalvader die juist had geprobeerd om iedereen uit elkaar te houden. Daarnaast had de KNVB de rol van Nieuwenhuizen zwaarder kunnen wegen, omdat hem ook het een en ander is te verwijten. Voorzitter Rob Mueller van Buitenboys laat in een reactie weten het begrijpelijk te vinden dat de daders zwaar zijn gestraft. Aan de andere kant gaat het om jonge spelers, die nu nooit meer in competitieverband mogen voetballen, aldus Mueller. De spelers kunnen tegen de uitspraak van het tuchtcollege in beroep.
Almere 14 april 2015
De veroordelingen voor de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld. Doodslag en openlijke geweldpleging Zes jeugdspelers van de voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van één van hen werden veroordeeld voor medeplegen van doodslag en openlijke geweldpleging. De daders kregen gevangenisstraffen van 8 maanden tot 6 jaar cel, voor de vader. Ook veroordelingen tot vergoeding van schade aan de nabestaanden blijven in stand. Mishandeling Nieuwenhuizen Tijdens een voetbalwedstrijd bij SC Buitenboys in Almere waren spelers van Nieuw Sloten boos over het vlaggen van grensrechter Nieuwenhuizen. Dat gebeurde op 2 december 2012. Direct na de wedstrijd werd de grensrechter geslagen, ten val gebracht en is er meerdere keren hard met voetbalschoenen tegen zijn hoofd, nek en lichaam geschopt. Doodsoorzaak Richard Nieuwenhuizen is gehavend, met pijn aan hoofd en rug naar huis gegaan. Die middag is hij toch weer naar de voetbalclub Buitenboys gekomen en daar is hij in de dug-out onwel geraakt. Dat was ongeveer 2,5 uur nadat hij werd belaagd. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar hij is overleden aan een herseninfarct. Artsen hebben vastgesteld dat dit dodelijke infarct het gevolg is van een beschadigde wervelslagader. Cassatie In cassatie is vooral gekeken of er voldoende is aangetoond dat Nieuwenhuizen is overleden door het geweld. Conclusie: Het hof in Leeuwarden heeft genoeg beargumenteerd waarom er vrijwel zeker geen sprake was van een andere doodsoorzaak dan de schoppen tegen hoofd en hals. De Hoge Raad volgt dit advies en dat betekent dat de zaak niet wordt heropend.
Almere 6 februari 2014
Het theaterstuk "Wel winnen he?" is een goede manier om te laten zien wat de effecten op kinderen zijn van ouders die zich misdragen langs de sportvelden. Dat vinden zowel voorzitter Rob Mueller van voetbalclub SC Buitenboys als Alain Nieuwenhuizen, zoon van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen die ruim een jaar geleden overleed na mishandeling op het voetbalveld. Beide woonden donderdagavond in de Schouwburg Almere de landelijke première bij van het toneelstuk waarin ouders op humoristische wijze worden gewezen op hun soms agressieve gedrag tijdens het sporten van hun kind. Op een speelse manier krijgen ze tips hoe ze het spel van de kinderen juist op een positieve manier kunnen beïnvloeden. "Wel winnen he?" wordt nog vijftien keer op andere plaatsen in Nederland opgevoerd.
Almere 29 december 2013
"Er is niks geleerd van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen." Dat is de reactie van de voorzitter van de Almeerse voetbalvereniging Buitenboys op de dit weekend naar buiten gekomen cijfers over geweld op het voetbalveld. Onderzoekers van onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep concluderen dat er sprake is van 1000 gevallen per jaar van buitensporig fysiek geweld. Bij dat geweld vallen gewonden. Het leeuwendeel van het ernstige geweld op en rond het voetbalveld vindt plaats bij een select aantal risicoclubs. Deze kenmerken zich door een hoog percentage leden met een lage sociaaleconomische status. De KNVB zegt over andere cijfers te beschikken en spreekt nog altijd van een afname van het geweld rond amateurvoetbalwedstrijden. Rob Mueller van Buitenboys herkent zich niet in de cijfers van de voetbalbond en zegt dat het geweld nog altijd alom aanwezig is. Het onderzoek van DSP-groep kunt u hieronder vinden.
Almere 19 december 2013
De nabestaanden van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen krijgen ruim 56.000 euro van de verdachten, die zijn veroordeeld voor het medeplegen van doodslag op Nieuwenhuizen. Dat meldt hun advocaat Yehudi Moszkowicz. Het gaat dan onder meer om shockschade. Ook loopt het gezin van Nieuwenhuizen inkomsten mis sinds hij er niet meer is, omdat Nieuwenhuizen de kostwinner was van het gezin. De familie liet na afloop van het vonnis weten tevreden te zijn met de uitspraak. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde donderdagmiddag zes verdachten voor het medeplegen van doodslag op de Almeerse grensrechter. Voor een zevende verdachte vond het hof alleen openlijke geweldpleging bewezen.
Almere 19 december 2013
Enkele advocaten in de grensrechterzaak hebben gelijk na het vonnis aangekondigd in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Het gerechtshof in Leeuwarden deed donderdagmiddag uitspraak in het hoger beroep over de dood van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens het hof zijn zes van de zeven verdachten schuldig aan het medeplegen van doodslag op de grensrechter. Bij één minderjarige verdachte vond het hof alleen openlijke geweldpleging bewezen. De advocaten Smeets en Janssen kondigden gelijk aan in cassatie te gaan. Zij verdedigen de oudste en de jongste verdachte.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
© omroep flevolandsitemap | disclaimer