Dossier: Vliegramp MH17

Lelystad 23 april 2016
Met een kartrace bij Kartcentrum Lelystad is zaterdagmiddag Miguel Panduwinata herdacht. De jonge Almeerder kwam om het leven bij de ramp met de MH17, samen met zijn broertje. Miguel Panduwinata had vlak voor hij op vlucht MH17 naar Kuala Lumpur stapte, de kartschool afgerond. De Almeerder zou deze zaterdag 14 jaar zijn geworden. De bedoeling was dat de ambassadeur van Indonesië het startsein zou geven, maar toen hij er na een uur wachten nog niet was startte de familie van Miguel de race. Met de race wordt geld ingezameld voor ‘Dreams come true’, die stichting zamelt geld in zodat Indonesische kinderen die dat normaal niet kunnen toch naar school kunnen.
Flevoland 16 juli 2015
Het was een druk en emotioneel jaar, maar de emoties bij de rechercheurs zijn niet te vergelijken met die van de nabestaanden. Zo kijkt politieman Charles Lamens terug op het jaar na de ramp met de Maleisische Boeing in Oekraïne, vandaag precies een jaar geleden. Lamens is teamchef van de basiseenheid Lelystad/Zeewolde, maar in het onderzoek naar de MH17 is hij teamleider van het Landelijk Team Forensische Opsporing. Hij gaf leiding aan 150 familierechercheurs, die bij nabestaanden gegevens verzamelden over de 298 slachtoffers van de ramp. Verder zag Lamens toe op de teruggave van de stoffelijke resten aan de families. Lamens is bij diverse andere rampen ingezet, maar MH17 is anders geweest door het grote aantal Nederlandse slachtoffers en doordat de identificaties in Nederland plaatsvonden.
Almere 15 juli 2015
De moeder van de 11-jarige Miguel en de 19-jarige Shaka uit Almere kan een jaar na de vliegtuigramp met de MH17 nog niet goed bevatten dat haar twee zoons niet meer leven. Gemis elke dag groter De twee broers waren op 17 juli vorig jaar met de Maleisische Boeing op weg naar Bali om hun oma te bezoeken. Hun moeder, Samira Calehr, probeert zich met haar nu nog enige levende zoon staande te houden. Het gemis wordt elke dag groter en het steekt dat na een jaar nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk zijn voor de dood van haar kinderen. Ze vindt dat het onderzoek hiernaar traag verloopt. Stichting Ter nagedachtenis aan haar omgekomen zoons heeft Calehr de stichting 'Shaka en Miguel MH17: dreams can come true' opgericht. Via deze stichting wil zij kansloze jongeren in Indonesië helpen om te studeren. Het Kartcentrum in Lelystad waar Miguel racete zet zich hiervoor mede in. Van het ingezamelde geld heeft de stichting inmiddels twee kinderen kunnen helpen. Calehr wil nog een website laten maken zodat voor iedereen duidelijk is wat er met de donaties gebeurt. Drie provinciegenoten omgekomen Bij de ramp boven Oekraïne kwamen 298 mensen om, onder wie 196 Nederlanders en drie provinciegenoten. Naast de twee Almeerse broers kwam ook de 63-jarige Charles Tamtelahitu uit Lelystad om het leven. Hij was een jaar geleden op weg naar de begrafenis van zijn moeder in Indonesië.
Lelystad 5 februari 2015
Zeker veertien karts worden zaterdag verwacht bij het kartcentrum Lelystad voor een herdenkingswedstrijd voor Miquel Panduwinata uit Almere. Hij en zijn broer Shaka kwamen om bij de vliegramp met de MH17 in Oekraine. Miquel was een fanatieke karter. Het startschot voor de wedstrijd wordt gegeven door burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. De bedoeling is dat er zaterdag geld wordt ingezameld voor de stichting Dreams Come True. De stichting zorgt ervoor dat kansarme kinderen toch kunnen studeren. De stichting is opgericht door de familie van de omgekomen jongens.
Flevoland 26 januari 2015
Burgemeester Annemarie Jorritsma uit Almere geeft zaterdag 7 februari het startsein voor een kartwedstrijd van de stichting 'Shaka and Miguel MH17: dreams can come true'. De stichting is opgericht door de moeder en oma van de Almeerse broers Shaka en Miguel Panduwinata, die omkwamen bij de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. De stichting zamelt geld in om kansarme jongeren in Indonesië te laten studeren. Miguel Panduwinata was een fanatieke leerling van Kartcentrum Lelystad. Hij zou een eigen kart krijgen en meedoen aan de wedstrijden. Ter nagedachtenis aan Miguel en zijn broer Shaka organiseert de stichting op zaterdag 7 februari om 14.00 uur in Lelystad een twee uur durende race met verschillende kartteams. De helft van het inschrijfgeld gaat naar de stichting. Het is de bedoeling elk jaar een wedstrijd te houden.
Flevoland 10 november 2014
Charles Lamens, teamchef van de politie Noordoostpolder en Urk blijft nog lang betrokken bij de nasleep van de vliegramp MH17. Dat zei hij maandagavond in Nieuwsuur. In het programma sprak Lamens over zijn werk als leider van het identificatieteam. Hij heeft daarover nauw contact met de nabestaanden. Op dit moment moet nog van negen lichamen de identiteit worden vastgesteld. Als dat is gebeurd blijft Lamens betrokken bij de vliegramp. Hij heeft ook de leiding over de familierechercheurs. Die blijven actief zolang het strafrechtelijk onderzoek nog loopt. De rechercheurs wisselen informatie uit met de nabestaanden van de vliegramp. Volgens Lamens kan dat proces nog heel lang duren.
Lelystad 10 november 2014
Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad is door het ministerie niet uitgenodigd voor de Nationale Herdenking van de ramp met de MH17. Volgens een woordvoerder van de gemeente Lelystad is er iets misgegaan op het ministerie en hebben meerdere burgemeesters geen uitnodiging voor de besloten bijeenkomst ontvangen. Alle burgemeesters van gemeenten waar slachtoffers waren te betreuren, zouden welkom zijn tijdens de herdenking in de Amsterdam RAI. Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere was wel aanwezig maandagmiddag. Bij de ramp met de MH17 op 17 juli dit jaar vielen 298 doden. Onder hen ook Miguel en Shaka Panduwinata uit Almere en Charles Tamtelahitu uit Lelystad. Tijdens de Nationale Herdenking in de Amsterdam RAI werd stilgestaan bij de slachtoffers.
Almere 10 november 2014
Ook burgemeester Jorritsma van Almere was maandagmiddag aanwezig bij de herdenking van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. In de RAI in Amsterdam kwamen de nabestaanden van de slachtoffers bijeen voor een Nationale Herdenking. Er werd stilgestaan bij de 298 mensen die op 17 juli om het leven kwamen, onder wie de broers Miguel en Shaka Panduwinata uit Almere en Charles Tamtelahitu uit Lelystad.
Almere 8 november 2014
De moeder en oma van de overleden Almeerse broers Shaka en Miguel Panduwinata hebben een stichting opgericht om kansarme jongeren in Indonesië te laten studeren. De broers kwamen om bij vliegramp MH17 in Oekraïne. De stichting heet 'Shaka and Miguel MH17: dreams can come true'. Volgens de nabestaanden hadden beide broers niks toen ze vier jaar geleden vanuit Indonesië naar Nederland kwamen. Ze werkten zich met wilskracht omhoog en deden waarvan ze altijd al gedroomd hadden. Via de stichting hoopt moeder Samira Calehr dat kansloze jongeren in Indonesië ook hun dromen waar kunnen maken.
Lelystad 10 september 2014
Er komt een herinneringsbijeenkomst voor de omgekomen Charles Tamtelahitu uit Lelystad. De 63-jarige man was één van de passagiers op vlucht MH17. Tamtelahitu was op weg naar de begrafenis van zijn moeder in Indonesië. De herdenking, georganiseerd door de kinderen van het slachtoffer, is zaterdagavond in Natuurpark Lelystad. De nabestaanden vragen de bezoekers een kaarsje aan te steken in het natuurpark en een zonnebloem mee te nemen, omdat het noodlottige toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne neerkwam in een veld vol zonnebloemen.
Flevoland 14 augustus 2014
De condoléanceregisters die in de stadhuizen van Lelystad en Almere waren neergelegd voor de Flevolandse slachtoffers van vliegramp MH17 in de Oekraïne zijn weer weggehaald. In totaal kwamen 298 mensen om het leven. Onder hen een Lelystedeling van 63 en twee Almeerse jongens van 11 en 19. In beide gemeenten hebben honderden inwoners een boodschap achtergelaten. In Almere zijn zeven boeken volgeschreven. In overleg met de families van de slachtoffers wordt gekeken wat er met de condoléanceregisters gaat gebeuren.
Almere 31 juli 2014
Bij basisschool Caleidoscoop in Almere start donderdagavond om 19:30 uur een stille tocht voor het gezin Van Muijlwijk. Emile van Muijlwijk, Vicky Kardia en hun dochter Adinda van Muijlwijk zijn drie van de Nederlandse slachtoffers die omkwamen bij de vliegramp met de MH17. Het gezin woonde in de Almeerse Filmwijk, maar twee jaar geleden kregen zowel vader als moeder een baan in Singapore. Deze zomervakantie kwamen ze terug naar Almere om oude vrienden op te zoeken. Ook burgemeester Annemarie Jorritsma is aanwezig. Na de wandeling kunnen deelnemers een condoléanceregister voor de familie tekenen, bloemen neerleggen en een witte ballon oplaten.
Almere 28 juli 2014
Zo'n duizend mensen hebben maandagavond in het centrum van Almere meegelopen met de stille tocht voor de twee broers Miguel en Shaka Panduwinata. Zij kwamen om bij de vliegramp in Oekraïne. De stille tocht begon en eindigde op het Stadhuisplein en werd voorafgegaan door twee karts van Kartcentrum Lelystad. Miguel was lid van de kartschool. Aan het eind van de stille tocht hielden nabestaanden en burgemeester Jorritsma een toespraak. Jorritsma zei te hopen dat de saamhorigheid die er nu is blijft bestaan. Vervolgens werden witte ballonnen opgelaten ter ere van Miguel en Shaka, en konden deelnemers het condoléanceregister tekenen. Donderdag is er in de Almeerse Filmwijk een stille tocht voor een gezin dat ook is omgekomen bij de ramp. Adinda van Muijlwijk, Emile van Muijlwijk en Vicky Kardia woonden tot twee jaar geleden in de Filmwijk en het gezin was kort voor de ramp nog op bezoek bij oude vrienden in Almere. De gemeente zal ook bij deze stille tocht helpen met de organisatie. De tocht vanavond in #almere voor de omgekomen broers #mh17 was indrukwekkend en de verbondenheid groot pic.twitter.com/QyJwnRFIp9 — Lea Bouwmeester (@LeaBouwmeester) 28 juli 2014 Almere - Annemarie Jorritsma, na stille tocht: ik hoop dat de saamhorigheid die er nu is blijft. pic.twitter.com/0eMFxDXOfy — Flevoland Nieuws (@FlevolandNieuws) 28 juli 2014
Zeewolde 25 juli 2014
In Zeewolde is vrijdagavond om 20:00 uur een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Bij het Vlindermonument kwamen 40 Zeewoldenaren bijeen om bloemen te leggen en een kaarsje branden. De herdenking was een initiatief van Sandra van Beek, die vond dat ook in Zeewolde apart nog eens moest worden stilgestaan bij al het leed. Bij de vliegramp met vlucht MH17 kwamen vorige week 298 mensen om het leven, van wie 194 met een Nederlandse nationaliteit.
Almere 25 juli 2014
Nabestaanden van de twee Almeerse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne houden maandagavond een stille tocht. Een familielid van de broers Miguel en Shaka Panduwinata zal de deelnemers om 19.00 uur toespreken op het Stadhuisplein. De tocht gaat vervolgens door het centrum van Almere. De stille tocht zal op het Stadhuisplein worden afgesloten met toespraken van twee nabestaanden en burgemeester Jorritsma. In het stadhuis is gelegenheid om het condoleanceregister te tekenen. Op facebook is een speciale pagina gemaakt over de tocht. Daar hebben meer dan 300 mensen aangegeven dat ze zullen meelopen. Volgende week donderdag is er in de Almeerse Filmwijk een stille tocht voor een gezin dat ook is omgekomen bij de ramp. Adinda van Muijlwijk, Emile van Muijlwijk en Vicky Kardia woonden tot twee jaar geleden in de Filmwijk en het gezin was vorige week nog op bezoek bij oude vrienden in Almere. De gemeente zal ook deze stille tocht helpen met de organisatie.
Zeewolde 24 juli 2014
Twee inwoners van Zeewolde organiseren vrijdagavond een stiltemoment voor de slachtoffers van de vliegramp van Malaysia Airlines. Om 19:45 vertrekken de deelnemers vanaf het clubgebouw van de atletiekvereniging naar het monument bij de ijsbaan. Daar wordt om 20:00 één minuut stilte gehouden. Ook is er een gelegenheid om bloemen te leggen en een kaarsje te branden.
Urk 23 juli 2014
De derde avond van de serie Zingen in de Zomer op Urk is emotioneel verlopen, ook voor de zangers zelf. In de propvolle Bethelkerk zong soliste Annika Floris Glimmerveen woensdagavond vol gevoel het lied 'Nooit meer nacht'. Glimmerveen is zelf stewardess en haar man steward. Ze zei het zingen moeilijk te vinden op de dag van nationale rouw, maar ze hoopt ook dat haar lied troost biedt. Solist Frits van der Sloot van de Urker Zangers zong het lied 'Een weet alles van ons leven'. Van der Sloot hoorde de laatste dagen geregeld de vraag: Waar was God toen de raket werd afgeschoten op het vliegtuig? Volgens Van der Sloot is God er altijd en was het goed om daar in de Bethelkerk stil bij te staan.
Urk 23 juli 2014
Een speciale editie van Zingen in de Zomer op Urk is op het laatste moment verplaatst van het Kerkje aan de Zee naar de Bethelkerk. Dat is nodig omdat er veel publiek afkomt op de bijeenkomst waar de slachtoffers van de vliegramp worden herdacht met een gebed en liederen. Om 15.55 uur luiden de kerkklokken op Urk, waarna een speciale dienst wordt gehouden in de Bethelkerk, die begint met een minuut stilte en een inloopconcert. In de Bethelkerk is woensdagavond om 19.15 uur een dienst met de Urker zangers. Ook daar is veel aandacht voor de vliegramp. Veel Urkers hebben de vlag halfstok hangen.
Almere 23 juli 2014
De gemeente Almere heeft woensdagochtend een nieuw condoléanceboek neergelegd in de hal van het stadhuis, omdat het eerste boek vol is. Inmiddels hebben honderden mensen een boodschap achtergelaten in het register meldt een medewerker van de gemeente. Het condoléanceregister werd afgelopen maandag neergelegd voor de twee Almeerse broers die zijn omgekomen bij de vliegramp. Op een tafeltje in de centrale hal staan de foto's van de 11-jarige Miguel en zijn 19-jarige broer Shaka. Bij de foto's branden twee kaarsen.
Lelystad 23 juli 2014
Themapark Aviodrome in Lelystad houdt woensdagmiddag om 16.00 uur een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in de Oekraïne. Bezoekers wordt bij binnenkomst uitgelegd dat er woensdagmiddag even bij de vliegramp wordt stilgestaan, maar gasten mogen zelf weten of ze daaraan meedoen. Alle attracties worden rond 16.00 uur stilgezet en alle medewerkers leggen voor even hun werkzaamheden neer.
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Ooit maatschappijleer gehad met het onderdeel staatsinrichting? Een democratie met een niet gekozen staatshoofd kan wel degelijk, en dat heet een parlementaire democratie. In Europa vind je daar w...
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Precies!! Luister naar de meerderheid die vóór is!! Open dat vliegveld zo snel mogelijk... april 2019
Meerdere auto-inbraken in Haven
Autodiefstallen of diefstal uit auto`s? Verschilt een beetje in de buit ;)
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
minister bezwijk niet onder de druk van die milieu activisten. het vliegveld moet open
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Nederland is geen democratie. Volgens de Grondwet is de Koning ons staatshoofd. Bent u wel eens opgeroepen voor de verkiezing van een Koning? Hoezo democratie?
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Minister, erken de meer dan terechte bezwaren tegen dit vliegveld en haal de stekker er uit.
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Direct stoppen met dit schandvlekproject is de enig juiste optie.
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Jan2: ik zou je eens willen adviseren om eens goed rond je heen te kijken. Er hier sprake van een zwijgende meerderheid. Alleen de tegenstanders maken een hoop lawaai. Misschien nog wel meer dan de...
Waterlandseweg drie nachten afgesloten
En waar staan de andere kleine afsluitingen vermeld met de alternatieven
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Als dat de maatstaf zou zijn mag het (v)liegveld niet worden uitgebreid!!
© omroep flevolandsitemap | disclaimer