advertentie

Dossier: Sluisstoringen

Urk 15 september 2017
De schade aan de brug over de Urkersluis blijkt groter dan gedacht. De brug raakte twee weken geleden zwaar beschadigd toen een binnenvaartschip klem kwam te zitten onder het brugdek. De reparatie duurt langer en de brug kan pas in december weer open en dicht voor schepen. Eerst was er sprake van november. Complexe klus De afgelopen weken heeft de provincie een aannemer ingeschakeld om onderzoek te doen naar de schade aan de brug. Een tandwiel van de hefinstallatie blijkt dusdanig beschadigd te zijn, dat het volledig moet worden vervangen. De leveringstijd van dit onderdeel bedraagt tenminste 12 weken. Dat betekent dat de reparatiewerkzaamheden op zijn vroegst medio december worden afgerond, in plaats van begin november zoals eerder werd ingeschat.  Autoverkeer krijgt voorrang De provincie heeft in overleg met gemeenten Urk en Noordoostpolder besloten de brug weer omlaag te laten. De brug kan zowel staand als liggend gerepareerd worden, maar de provincie acht het onveilig en dus onverantwoord om de brug over de Urkersluis ruim drie maanden buiten gebruik te stellen voor wegverkeer en hulpdiensten, in geval van calamiteiten. De afgelopen dagen was alleen de Arie de Witbrug beschikbaar voor verkeer. Autoverkeer kan vanaf aanstaande woensdag weer gebruik maken van de brug over de Urkersluis.  Hinder scheepvaart De keuze van de provincie betekent dat een deel van de scheepvaart wordt belemmerd, omdat de brug tijdens de reparatiewerkzaamheden niet bediend kan worden en daardoor alleen kleinere schepen door de sluis kunnen. Schippers en bedrijven die hierdoor het meest worden geraakt, zijn door de provincie geïnformeerd. Planning Het neerlaten van de omhoog staande brugklep vindt komende dinsdag 19 september plaats. Die dag is de sluis gestremd voor de scheepvaart. Deze werkzaamheden zijn weersafhankelijk: bij slecht weer kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. Na de werkzaamheden is de brug weer beschikbaar voor het verkeer. Vanaf dat moment geldt een lengte- en hoogtebeperking voor schepen die door de sluis willen varen.
Urk 13 september 2017
De reparatie van de schade aan de Urkersluis gaat tot begin november duren. Dat meldt de provincie.  De reparatie is nodig na een  ongeval op vrijdag 1 september , waarbij een vrachtschip onder de brug vast kwam te zitten. Volgens de provincie was het een aanvaring, de schipper geeft de provincie de schuld , die de sluis op afstand bedient. De gemeente Urk heeft naar aanleiding van dit ongeval bij de provincie gepleit voor de terugkeer van een brugwachter .     De provincie laat weten dat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval nog niet is afgerond.
Urk 8 september 2017
De gemeente Urk heeft de provincie Flevoland in een brief gevraagd om te stoppen met het op afstand bedienen van de Urkersluis. Volgens de gemeente is het belangrijk dat er weer een brugwachter komt.  De gemeente heeft de brief geschreven, omdat er vorige week een schip klem kwam te zitten onder de brug van de sluis. De brug ging volgens de schipper niet omhoog toen de sluis vol liep. Die liep hierdoor flinke schade op. Samen met Bedrijvenkring Urk (BKU) heeft de gemeente ook gezegd het niet eens te zijn met plannen voor de inperking van de scheepslengte. Op dit moment mogen schepen tot maximaal 49,5 meter door de sluis varen. Na een eventuele inperking van de provincie is die lengte 47 meter. De gemeente en BKU zijn bang dat de beperking slecht is voor de bedrijven rondom de sluis.  Herstelwerkzaamheden Door de botsing zijn de scharnieren van de brug verbogen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Het wegverkeer moet omrijden via de Arie de Witbrug.
Flevoland 5 september 2017
De provincie Flevoland moet ongelukken als in de Urkersluis niet aangrijpen om een lengtebeperking in te voeren voor schepen die door sluizen mogen. Dat zegt Koninklijke BLN-Schuttevaer, de belangenvereniging voor binnenvaartschippers. Volgens Schuttevaer ligt er op dit moment een voorstel van de provincie voor een lengtebeperking voor schepen.  Afgelopen vrijdag raakte een schip beklemd tussen het dek van de brug bij de Urkersluis. Dat ongeluk zou niet mogelijk zijn als het schip korter was geweest. Het brugdek hoeft dan namelijk tijdens het schutten niet omhoog als het water stijgt, omdat het schip precies in de sluis past. Via het cameratoezicht bij de bediening op afstand is dat moeilijk in te schatten. Grote financiële gevolgen De vereniging vindt het onaanvaardbaar dat schippers nu het slachtoffer dreigen te worden van het feit dat sluizen en bruggen op afstand worden bediend. De lengtebeperking zou voor zowel schippers als bedrijven die gebruikmaken van de scheepvaart grote financiële gevolgen hebben. Sluiswachter terug, of een elektronisch oog De belangenvereniging ziet dan liever een sluiswachter op locatie terug. Die kan ter plekke de boel beter inschatten. Maar tegelijkertijd begrijpt Schuttevaer dat dit duur is. De vereniging zegt dat er ook aan extra veiligheidsmaatregelen geacht kan worden, zoals een elektrisch oog dat ziet of een schip al voorbij de brug is. Zo kan worden voorkomen dat er al water de sluis in loopt. Tegen het voorgenomen besluit over de maximale lengte van schepen kunnen nog tot volgende maand zienswijzen worden ingediend.
Urk 5 september 2017
De kapotte brug bij de Urkersluis kan ter plekke worden gerepareerd. Dat blijkt volgens de provincie uit een inventarisatie van de schade. De brug raakte afgelopen weekend tijdens het schutten van de sluis beschadigd. Een schip kwam met het stijgende water in de sluis omhoog, terwijl het brugdek door nog onbekende oorzaak gesloten bleef. Het schip kwam hierdoor tegen de onderkant van het brugdek aan.  Volgens de provincie zijn de scharnieren van de brug 'helemaal verbogen', maar hoeft het brugdek niet voor reparatie naar een andere locatie te worden afgevoerd. De aannemer verwacht begin volgende week aan de herstelwerkzaamheden te kunnen beginnen.  In afwachting daarvan is het brugdek overeind gezet. Omdat de brug open staat, wordt alle wegverkeer via de Arie de Witbrug omgeleid. Volgens de provincie blijft de sluis grotendeels open voor de scheepvaart, tot de reparatie van start gaat.
Kraggenburg 4 september 2017
De Voorstersluis bij Kraggenburg is niet langer gestremd voor de scheepvaart. Dat meldt de provincie. Schepen konden van maandag 18.40 uur tot dinsdagmiddag 15.30 uur niet van de sluis gebruik maken.
Urk 4 september 2017
Het ongeluk bij de Urkersluis vrijdag is veroorzaakt door een fout van de bediening en niet door een aanvaring. Dat zegt de betrokken schipper Frits Hoekstra. De provincie sprak over een aanvaring met een neergaande brug, maar volgens de Friese schipper werd zijn boot geplet omdat de brug juist niet omhoog ging. Van boord gesprongen Vrijdag voer Frits Hoekstra met zijn schip Voorwaarts de sluis in. Hij voelde al nattigheid toen hij zag dat het waterpeil begon te stijgen, maar de brug omlaag bleef. Via de marifoon probeerde hij contact te zoeken met de bedieningscentrale, maar dat lukte niet. Toen is hij op de wal gesprongen. "Ik dacht dan zien ze op de camera wel dat er iets mis is." Hoekstra had zijn schip zo ver mogelijk laten doorvaren, zodat zijn kajuit niet werd geplet. Uiteindelijk is de laatste drie meter van het schip geraakt. "De hekken aan de achterkant en de roeiboot zijn kapot, maar op zich valt de schade nog mee." Hoekstra raakte niet gewond, en is ook niet heel erg geschrokken. "Ik heb al heel wat meegemaakt, maar ik wil het liever niet elke week beleven." "Inschattingsfout" Hoekstra vaart voor grondbedrijf Eeltink uit Emmeloord. Vrijdag had hij zand gebracht naar Emmeloord en hij was met een leeg schip op de terugweg. Een collega vaart met een boot die iets kleiner is maar wel veel lijkt op de 43 meter lange Voorwaarts van Hoekstra. Na het ongeluk zou een medewerker van de provincie tegen Hoekstra hebben gezegd dat zij het schip hadden aangezien voor die kleinere broer. Die past namelijk wel in de sluis, zonder dat de brug omhoog hoeft. Provincie houdt kaken nog op elkaar De provincie Flevoland is bezig met een onderzoek naar het ongeluk. Totdat duidelijk is wat er is gebeurd en alle partijen hierover zijn ingelicht, wil de provincie niet veel over de kwestie kwijt. Een woordvoerder meldt dat de term 'aanvaring' alleen was gekozen om aan te geven dat twee dingen tegen elkaar aan waren gekomen. "We hebben niet bedoeld dat de schipper ergens tegen aan is gevaren. Ik snap dat de schipper het daar niet mee eens is", aldus de woordvoerder. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet bekend. "Maar als het verhaal van de schipper overeenkomt met wat wij zien in de log-gegevens en op de videobeelden, dan zijn we snel klaar." Te weinig capaciteit Eigenaar Eeltink van het gelijknamige grondbedrijf in Emmeloord wijt het ongeluk aan onderbezetting bij de bediening. "Door grote projecten als de A6 en de uitbreiding van het vliegveld is het veel te druk." Hij wil dat de provincie meer mensen inzet voor de bediening.  Urkersluis voorlopig gestremd Ondertussen is de Urkersluis niet te gebruiken en zijn medewerkers van de provincie aan het kijken hoe groot de schade aan de brug is. In het slechtste geval moet het brugdek eruit getild worden en is de brug twee weken dicht voor het wegverkeer. Dat moet nu omrijden via de naastgelegen Arie de Witbrug. Scheepvaart is voorlopig nog mogelijk, tot de reparaties aan de brug echt van start gaan.
Urk 2 september 2017
De brug bij de Urkersluis is in ieder geval tot maandag niet te gebruiken. Dat meldt de provincie. In tegenstelling tot zaterdag is het scheepvaartverkeer zondag niet gestremd, omdat de brug openstaat. Het wegverkeer moet nog steeds omrijden via de Arie de Witbrug. Maandag moet duidelijk worden hoelang de reparatiewerkzaamheden gaan duren.  ​Volgens de provincie raakte het brugdek vrijdag beschadigd toen het tijdens het sluiten op het achterdek van een schip terechtkwam. Daarbij raakte een scharnier verbogen. De brug wordt op afstand bediend. Het is nog onduidelijk of de brug te snel dicht is gegaan of dat het schip bijvoorbeeld te langzaam heeft gevaren. Dat wordt nog onderzocht.  Sinds zaterdagochtend 07:00 uur wordt er gekeken welke reparaties uitgevoerd moeten worden. "De schade is behoorlijk groot", zegt een woordvoerder van de provincie. Maar de exacte schade is nog niet bekend. De Urkersluis was pas sinds donderdagavond 19.00 uur weer open, nadat hij een dag dicht was geweest door een storing.
Urk 1 september 2017
De Urkersluis op Urk is opnieuw gestremd. Volgens de provincie is er een vaartuig tegen de neergaande brug gebotst en daarom is er een stremming voor zowel het weg- als vaarverkeer. De schade lijkt mee te vallen, maar er is aan het binnenwerk wel iets beschadigd. Momenteel wordt eerst geprobeerd om de brug handmatig naar beneden te krijgen zodat de weg weer open kan. Het verkeer moet omrijden via de Arie de Witbrug. Om verkeersdrukte te voorkomen, gaat die brug momenteel niet open voor het vaarverkeer. De Urkersluis was pas sinds donderdagavond 19.00 uur weer open, nadat hij een dag dicht was geweest door een storing.
Urk 31 augustus 2017
De Urkersluis in Urk is sinds donderdagavond 19 uur weer volledig in gebruik voor de scheepvaart. Dat meldt de provincie.  De sluis was ruim een dag gestremd door een technische storing. Schepen konden sinds woensdagmiddag niet bij Urk de Noordoostpolder in of uit. Volgens de provincie zijn de technische problemen nu opgelost.
Urk 30 augustus 2017
Schepen kunnen sinds woensdagmiddag 14:45 uur niet via de Urkersluis de Noordoostpolder in of uit. Volgens een woordvoerder van de provincie is er een technische storing opgetreden, waardoor de sluis bij Urk niet meer bediend kan worden. Monteurs weten nog niet goed wat de oorzaak is van het probleem.  Het is nog niet duidelijk wanneer de sluis weer open en dicht kan.
Dronten 19 februari 2017
De Ketelsluis in Ketelhaven is vanaf maandag drie weken volledig afgesloten voor het scheepvaartverkeer. De provincie gaat de versleten scharnieren van de sluisdeuren aan de kant van de polder vervangen. De provincie wilde het werk al in september doen maar toen wilden de scharnieren niet los komen . Automobilisten hebben twee dagen last van de werkzaamheden. Maandag is de Ketelsluis afgesloten voor het autoverkeer omdat de sluisdeuren dan van hun plek worden gehesen. Automobilisten moeten omrijden over de Colijnweg, Hanzeweg, Ketelweg en vice versa. Fietsers kunnen met hulp van verkeersregelaars de sluis wel passeren. Op woensdag 1 maart is er opnieuw een afsluiting voor het verkeer. Dan worden de sluisdeuren teruggeplaatst. Schippers kunnen pas in het weekeinde van 11 en 12 maart weer gebruik maken van de Ketelsluis.
Flevoland 15 januari 2017
Schepen kunnen vanaf maandag vier weken lang niet via de Noordersluis bij Lelystad de polder in of uit. Aan de sluis wordt de komende weken groot onderhoud uitgevoerd. Op 13 februari moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Tot die tijd moet er worden omgevaren via de Vaartsluis of de Zuidersluis. Volgens de provincie zal verkeer op de Houtribweg richting Lelystad-Haven en de Oostvaardersdijk beperkt hinder ondervinden van de werkzaamheden. Als het nodig is, zullen verkeersregelaars worden ingezet. Het onderhoud is bewust in de winterperiode gepland, omdat bedrijven, beroepsvaart en recreanten dan minder van de sluis gebruik maken.
Flevoland 11 november 2016
De provincie neemt maatregelen om storingen aan sluizen en bruggen te voorkomen en sneller te verhelpen. Zo zal ervoor worden gezorgd dat de drie belangrijkste sluizen in Flevoland binnen een uur handmatig bediend kunnen worden. Het gaat daarbij om de Noordersluis, Zuidersluis en Urkersluis, waar bedrijven in de regio volgens de provincie het meest afhankelijk van zijn. De provinciale sluizen en bruggen worden normaal gesproken centraal bediend vanuit het provinciehuis. Onderhoud Verder moet de aannemer geregeld oefenen op het onderhoud, zodat er bij het personeel genoeg kennis over sluisinstallaties aanwezig blijft. De provincie heeft ook de interne communicatie verbeterd, zodat opzichters en managers sneller van storingen op de hoogte zullen zijn. Storing De SP  vroeg  het college van Gedeputeerde Staten vorige maand om actie te ondernemen. Aanleiding was een  storing  waarbij tijdens een weekend alle 15 provinciale sluizen en beweegbare bruggen lange tijd niet open konden. Ook was de centrale meldkamer voor de bediening toen urenlang nauwelijks via marifoon of telefoon te bereiken. Geen claims De SP wilde ook weten of er schippers om schadevergoeding hebben gevraagd, omdat ze noodgedwongen stil hebben gelegen. De provincie zegt dat er de afgelopen twee jaar geen claims zijn ontvangen. Omdat er de komende jaren groot onderhoud aan veel sluizen en bruggen gepland staat, verwacht de provincie dat het aantal storingen zal afnemen. In 2021 zullen alle draaiende en bewegende onderdelen zijn vervangen en kunnen alle sluizen op dezelfde manier op afstand worden bediend.
Urk 10 november 2016
Scheepvaartverkeer kan weer gebruik maken van de Urkersluis bij Urk.  De Urkersluis was van donderdagavond tot vrijdagochtend dicht. Volgens de provincie lag er vuil voor de sluisdeuren waardoor ze niet open konden.  De sluis is deze zomer gerenoveerd. Zo zijn er nieuwe sluisdeuren in de sluis gehangen.
Flevoland 1 november 2016
Boten die dinsdag door sluizen in Flevoland wilden varen, konden de Centrale Bediening in Lelystad een groot deel van de ochtend niet bereiken. Er was een telefonische storing. Als er een boot door de sluis wilde varen of de brug moest open, dan konden schippers zich alleen melden via de marifoon of via een drukknop.  Er zijn de laatste tijd vaker problemen met de bereikbaarheid van de meldkamer in het provinciehuis. Bij de vorige storing werkte het marifoonverkeer ook niet.
Flevoland 4 oktober 2016
Gaan Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland maatregelen nemen om de problemen met het op afstand bedienen van sluizen en bruggen op te lossen? Dat is één van de vragen die de SP in Provinciale Staten stelt naar aanleiding van een grote storing afgelopen weekeinde . Toen lieten alle communicatiesystemen in de bedieningscentrale in het provinciehuis het afweten. Het was daarom niet mogelijk om contact te krijgen met schippers. Het scheepvaartverkeer was lange tijd gestremd. In juli kwam dat ook al eens voor. De SP vraagt zich verder onder meer af of het voor de binnenvaart mogelijk is om financiële schade te verhalen op de leverancier van het systeem.
Flevoland 2 oktober 2016
De storing waardoor alle vijftien provinciale sluizen en beweegbare bruggen gestremd waren voor het scheepvaartverkeer, is voorbij. De provincie meldt dat alle communicatiesystemen weer werken. Schippers moeten met de bedieningscentrale in Lelystad bellen als ze willen dat de sluis op afstand bediend wordt, maar sinds zaterdagavond was contact niet mogelijk. Het is volgens een woordvoerder niet duidelijk waardoor de storing veroorzaakt werd.   In juli waren er ook problemen met de communicatiesystemen.
Lelystad 30 september 2016
Voor de scheepvaart bij Noordersluis in Lelystad geldt per direct een hoogtebeperking. Dat meldt de provincie.  De beperking is het gevolg van een technische storing. De afgelopen weken is groot onderhoud gepleegd aan de brug over de sluis. Donderdagavond werd een gerenoveerd brugdeel in de Noordersluis gehesen. Het is niet bekend waardoor de storing is ontstaan. Het draaien van de brug is op dit moment niet mogelijk.  Vanaf maandagavond 19:00 uur is de Houtribweg, die over de sluis heen loopt, ook afgesloten tot de volgende ochtend 06.00 uur. Er wordt namelijk een laag asfalt aangebracht op het brugdeel. Het verkeer wordt omgeleid via de Knardijk en de Buizerdweg.
Almere 2 september 2016
De Kromme Weteringsluis in Almere gaat zaterdag en zondag open tijdens het Havenfestival . Er is iemand aanwezig om de boten door te laten. De sluis is sinds afgelopen weekend gesloten voor de scheepvaart vanwege een storing. Volgens de gemeente Almere is de storing maandag waarschijnlijk verholpen.
Inwoners krijgen pasje voor afvalcontainers
Sinds ik thuis mijn afval scheidt (gft, rest, plastic, papier en glas) zie ik pas hoe weinig restafval ik over houd. In Lelystad kunnen we nog gratis naar de stort en werken we nog met containers (...
Zo zien de nieuwe stadsbussen eruit
Wat een afgrijselijk lelijke bussen zeg. Nog nooit gehoord van deze busmaatschappij, klinkt wel iets Nigeriaans
Zo zien de nieuwe stadsbussen eruit
Hoe dacht u dat een kaartcontroleur wordt bejegend die een zwartrijder betrapt in deze dievenbende, zeker ook de schuld van de controleur,??
Inwoners krijgen pasje voor afvalcontainers
dinsdag wordt de zak met plastic opgehaald,woensdag hangt de eerste al weer aan de paal tot de volgende week. Dus die mentaliteit zorgt er voor dat dit systeem een puinhoop wordt. HOEZO ZEUREN.!!!!!
Automobilist ernstig gewond bij ongeluk N50
Als het vliegveld in gebruik wordt genomen zal de verkeersdruk nog extra toenemen op deze dodenweg.
'Yarden laat nabestaanden te veel betalen voor uitvaart'
Vandaar de aanhalingstekens om 'spaarbankboekje'
Jeugdboa's proberen overlast hangjongeren te voorkomen
Hoezo je aan de wet houden,? iedere individu zijn eigen welzijnswerker,zijn eigen advocaat en zijn eigen BOA.
Zo zien de nieuwe stadsbussen eruit
36 zitplaatsen en 79 staanplaatsen. Volle bus=115 passagiers.
Provincie goed bestand tegen extreme buien
Bij zo'n megabui heb je niets aan zonne- en windenergie. Te hopen valt dat er dan nog dieselaggregaten zijn met voldoende dieselolie om natte voeten te voorkomen. Ik zie de toekomst donkergroen...
Inwoners krijgen pasje voor afvalcontainers
Vrijwel alle gemeenten volgen gedwee de misvatting dat afvalscheiding thuis een grote rol speelt; vandaar de wilde ideeën om de burger in te zetten als onbezoldigd afvalverwerker. Het is aange...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer