advertentie

Dossier: Tiny Houses

Almere 13 oktober 2017
Almere moet meer betaalbare woningen bouwen dan nu gepland. Ieder jaar worden er 400 betaalbare huizen gebouwd, maar daar moeten eigenlijk nog 200 goedkope huurwoningen bij. Dat concludeert de gemeente na eigen onderzoek. De komende periode wordt het geplande bouwprogramma van de stad opnieuw tegen het licht gehouden. Uit het onderzoek blijkt dat de stad tot 2030 groeit met 40.000 inwoners. Dat zijn 21.000 huishoudens. Dit zijn vooral mensen van buiten de stad die zich in Almere vestigen. Doordat Almeerders vergrijzen en steeds vaker alleen wonen zijn er volgens de gemeente meer sociale huurwoningen nodig. Uit het onderzoek trekt de gemeente de conclusie dat er meer behoefte is aan klein wonen. De stad is al langer voortrekker in projecten met zogenoemde  Tiny Houses.
Almere 7 oktober 2017
Hoeveel mensen passen er in een Tiny House van 15 m2? Die vraag had de organisatie van Tiny House Nederland gesteld aan bezoekers van de Bouwexpo Tiny Housing in Almere Poort. Door een lot te kopen en te gokken mochten mensen naar binnen. Het aantal? 83 mensen pasten er in de Tiny Tim.  Voor de eerste deelnemers was het wel even volhouden, want zij kropen direct de doucheruimte in. Zij hebben ruim twintig minuten daar dicht op elkaar gestaan. Wethouder Tjeerd Herrema kwam als laatste binnen en mocht er dus weer als eerste uit. Uiteindelijk mochten ze één voor één weer naar buiten en werden ze geteld.  Mensen werd wel gevraagd hun schoenen uit te doen, om de Tiny Tim toch nog een beetje schoon te houden. Het bed was overigens wel weggeschoven en mensen stonden op de bank. Zo was er extra ruimte gecreëerd.  Als het aan de organisatie van Tiny House Nederland ligt wordt de wedstrijd volgend jaar weer gehouden. Zaterdag was ook de laatste dag van de Bouwexpo Tiny Housing . Volgens bezoekers was het erg druk.
Zeewolde 6 oktober 2017
Er komen mogelijk Tiny Houses  bij nieuwbouwwijk Havenkwartier in Zeewolde. Projectontwikkelaar Spark Conceptontwikkeling uit Amersfoort mag van de gemeente onderzoeken of de kleine huisjes op die plek haalbaar zijn. De projectontwikkelaar hoopt er 10 tot 15 Tiny Houses te kunnen bouwen. Volgens Spark zijn de huisjes steeds populairder onder starters die het financieel niet redden een 'normaal' huis te kopen. Op 25 oktober is er een bijeenkomst om te inventariseren hoe groot de belangstelling is en wat de wensen zijn van mensen die in een Tiny House willen wonen.
Almere 4 oktober 2017
De fundering voor het eerste Wikihouse van Nederland is gelegd in Almere Poort. Een Wikihouse is een relatief goedkoop zelfbouwhuis, waarvan het ontwerp naar smaak kan worden aangepast. De bouwtekeningen zijn te downloaden vanaf een speciale website. Het Wikihouse in Almere Poort is klein, zo'n 40 vierkante meter, omdat het huis wordt gebouwd tijdens de Tiny Houses EXPO. Als het Wikihouse klaar is, wordt het verhuurd door woningbouwcorporatie Goede Stede.
Almere 24 september 2017
Op het terrein in Almere-Poort waar eind deze week de tiny housingmanifestatie begint, is het eerste huisje bewoond. Sinds kort woont Hennie Tibben in een woninkje van 40 vierkante meter. Ze heeft alles wat ze nodig heeft, zegt ze. Zelfs een wasmachine. In het buurtje in wording wordt gewerkt aan de bouw van meer kleine woningen. Vanaf zaterdag kan iedereen een week lang de kleine huisjes bezoeken. Ook is er een uitgebreid programma met een informatiemarkt, workshops en rondleidingen. Helemaal gewend De huisjes die hier komen te staan, zijn geselecteerd uit 450 ontwerpen die hebben meegedaan aan een prijsvraag . Daarmee wilde de gemeente Almere deze woonvorm onder de aandacht brengen van publiek en professionals. De BouwExpo Tiny Housing sluit aan op de groeiende belangstelling voor kleine huisjes. Tibben vindt het “geweldig” om de eerste bewoonster te zijn. Hoewel ze er nog maar net woont, is ze helemaal gewend aan haar tiny house. En ze geniet van de bouwactiviteiten om haar heen. “Je ziet het echt groeien.” Grote tafel Opvallend is dat Tibben een grote tafel in haar kleine huis heeft gezet. “Dat vind ik belangrijk. Ik heb een bedrijf aan huis, een kant is voor werk en aan de andere kant eet ik." Tibben heeft een tijdelijke plek op het bouwexpoterrein tegenover de Homerus Markt. Ondanks dat heeft ze vaste aansluitingen voor water, stroom en glasvezel. De huisjes om haar heen worden waarschijnlijk (gedeeltelijk) off-grid, wat betekent dat ze niet zijn aangesloten op elektriciteit en in sommige gevallen ook niet op de waterleiding. Dit mogen de bewoners zelf bepalen.
Almere 30 juli 2017
De Tiny House Farm in Oosterwold in Almere krijgt de naam Vuursteenhof. De bewoners van de 31 woningen mochten de naam zelf kiezen. De gemeente Almere heeft de naam goedgekeurd. Op de plaats van de Tiny House Farm is een vuursteenschilfertje van 1 bij 2 mm gevonden. Die plek wordt nu als archeologische vindplaats gezien. Vanwege de vondst hebben de bewoners unaniem voor de naam Vuursteenhof gekozen.
Almere 24 juli 2017
Theatergroep Suburbia uit Almere zet haar huis te koop. Het gaat om een 'tiny house' dat gebruikt wordt in de zomervoorstelling De Verlossing. Het huisje moet zo'n 5.000 euro opbrengen.  Het gebouwtje is deel van het decor op Stadslandgoed De Kemphaan. Het is 14 meter lang, drie meter breed en 3,5 meter hoog. Er zitten nog geen ramen in en er ontbreekt een muur.  Het huisje moet voor 1 augustus verkocht zijn omdat dan de voorstelling van Suburbia stopt. Het terrein op De Kemphaan moet dan netjes worden opgeleverd. Bouwexpo Het huisje is een exacte kopie van een ontwerp voor een tiny house op de bouwexpo in Almere Poort . Almere wil met deze bouwexpo de mogelijkheden tonen van het wonen in kleine ruimten.  Jos van Hulst, zakelijk leider van Suburbia zegt dat er al wat interesse is. Zo zouden bijvoorbeeld de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade het gebouwtje op het eiland Utopia neer willen zetten. Iemand anders ziet volgens Van Hulst kansen om het huisje om te bouwen tot zorgwoning voor haar moeder.
Almere 15 juni 2017
De eerste drie tiny houses in het Almeerse Homeruskwartier staan klaar voor de expo die daar vrijdag van start gaat.  Een tiny house is een kleine woning met een oppervlakte van zo'n 50 vierkante meter of minder. De mini-huizen zijn bedacht als oplossing voor de woningnood. Omdat ze zo klein zijn, kost het niet zoveel geld om ze te bouwen en is het prima voor een eenpersoonshuishouden. De gemeente Almere betaalt overigens mee aan de totstandkoming van de huisjes. Sommige huisjes blijven maar een korte tijd staan, andere enkele jaren.  Het project Tiny Houses ging vorig jaar van start met een ideeënprijsvraag die openstond voor iedereen. De jury heeft uit 245 inzendingen winnaars en zogeheten runners up geselecteerd. Aanvankelijk waren er 25 prijswinnaars, maar niet iedereen kreeg het project van de grond. Uiteindelijk zijn er op dit moment 12 initiatieven die doorgaan. Die worden de komende maanden geplaatst. In oktober is het de bedoeling dat alle twaalf tiny houses klaar zijn en bezocht kunnen worden. ​Wethouder Tjeerd Herrema geeft vrijdag het officiële startschot voor de ontwikkeling van de Bouwexpo Tiny Housing. De expo is bedoeld om te experimenteren en te kijken of de kleine huisjes door heel Almere kunnen komen.
Lelystad 7 juni 2017
Met het aanwijzen van locaties in de binnenstad, de stadsrand en de kust heeft de Lelystadse gemeenteraad het startsein gegeven voor de komst van tiny houses. Dit zijn kleine woningen met een oppervlakte van maximaal vijftig vierkante meter waar mensen permanent wonen. Het betreft een experiment, dat na twee jaar wordt geëvalueerd. Het college van burgemeester en wethouders had veel meer locaties in kaart gebracht. De raad koos dinsdagavond voor het gebied ten noorden van Het Kofschip, de zone langs de Uilenweg bij het Bovenwater en stroken bij de jachthavenlocatie Lelystad-Haven, binnen de strekdammen van de Houtribhaven/Parkhaven en de Flevo Marina. Tiny houses mogen niet gebruikt worden als tweede woning, recreatiewoning of commercieel verhuurd worden. Initiatieven op alternatieve locaties kunnen aan de gemeente worden voorgesteld. Duurzaamheid is een belangrijk element bij tiny housing, aldus de raad.
Almere 15 februari 2017
De bouw van de Tiny Houses in Almere Poort gaat beginnen. Woensdag zijn de 16 overgebleven ontwerpen van een wedstrijd gepresenteerd. In totaal worden de komende maanden 20 kleine huisjes gebouwd in het kader van de BouwEXPO Tiny Housing Almere. Alle huisjes hebben een kleiner oppervlak dan 50 vierkante meter, maar zijn groot genoeg om in te wonen.  Er zijn compleet verschillende huisjes bedacht. Zo zijn er zelfs woningen die niet zijn aangesloten op gas, water, licht en riool. Inventieve techniek zorgt voor een schone verwerking van de ontlasting.  Het is de bedoeling dat de woningen deze zomer gebouwd zijn. Ze zijn dan ook te bezichtigen. De BouwEXPO Tiny Housing Almere is dit najaar gepland. Sommige huisjes blijven maar een korte tijd staan, andere enkele jaren. De mini-huizen zijn bedacht als oplossing voor de woningnood. Omdat ze zo klein zijn, kost het niet zoveel geld om ze te bouwen. De Tiny Houses in Almere dienen als voorbeeld voor de rest van Nederland.
Dronten 16 november 2016
Drontenaren Linde Hullegie en Kjeld Metsemakers bouwen hun eigen huis op wielen. Ze timmeren een zogeheten 'Tiny House' op een trailer. Een Tiny House is een klein huisje dat je zelf ontwerpt en bouwt. De woonvorm groeit mondiaal in populariteit. Het trok Linde en Kjeld aan om zelf een huis te bouwen zonder hypotheek.   Linde en Kjeld hebben samen veel gereisd. Ze waren het al gewend om in een tentje te leven en dat leerde hen te wonen op een klein oppervlak. Hun Tiny House is 18 vierkante meter groot. Ze zijn afgelopen augustus gestart met de bouw en ze hopen het huis voor de jaarwisseling klaar te hebben.  Veel Tiny Houses zijn 'off the grid'. Dat betekent dat er geen aansluiting is voor gas en elektra en het huis is niet aangesloten op het riool. De bewoners moeten zelf energie opwekken en ze moeten hun afval, inclusief het toilet, zelf verwerken. Linde en Kjeld hebben van een landeigenaar in de omgeving toestemming gekregen om het huisje daar voorlopig te plaatsen.
Almere 6 juli 2016
In Almere zijn woensdagmiddag 25 winnaars uitgeroepen voor de wedstrijd "Bevrijd wonen, jouw Tiny House in Almere". De winnaars zijn door een jury gekozen uit 245 inzendingen.  De wedstrijd stond in het teken van het ontwerpen van een zogenoemd 'Tiny House': een klein huis met minder dan 50 vierkante meter aan woonoppervlakte.  De winnaars krijgen een optie op een bouwlocatie in Almere Poort. Met subsidie van de overheid moeten daar de kleine huizen worden gebouwd. De Tiny Houses moeten een voorbeeld gaan vormen voor de rest van Nederland.
Almere 1 juni 2016
245 maquettes van zogenoemde Tiny Houses zijn sinds woensdagmiddag te zien in de Kunstlinie in Almere. De tentoonstelling is onderdeel van een prijsvraag van de gemeente Almere. De 25 beste ontwerpen van de mini-woningen worden daadwerkelijk gebouwd in Almere Poort.  Een Tiny-House is een kleine woning met een oppervlakte van zo'n 50 vierkante meter. De mini-huizen zijn bedacht als oplossing voor de woningnood. Omdat ze zo klein zijn, kost het niet zoveel geld om ze te bouwen.    De winnaars van de prijsvraag worden op 6 juli bekendgemaakt in aanwezigheid van minister Stef Blok van Wonen.
Almere 1 juni 2016
In de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF, voorheen Schouwburg Almere) wordt dinsdagmiddag een tentoonstelling geopend over zogenoemde Tiny Houses. Dat zijn kleine huisjes met maximaal 50 vierkante meter woonoppervlak. Er zijn 245 ideeën ingestuurd. Volgende maand horen 25 ontwerpers of hun ontwerp wordt gebouwd in Almere Poort.
Almere 21 april 2016
De prijsvraag Tiny House in Almere heeft 245 inzendingen opgeleverd. Dat laat de gemeente Almere weten. Een Tiny House is een complete woning, maar is niet groter dan 50 vierkante meter. De jury wijst maximaal 25 inzendingen aan als winnaars van de prijsvraag. Die mogen hun ontwerp bouwen in Almere Poort, vlakbij de Homerusstraat.  Ook in Almere Oosterwold komt er plek voor Tiny Houses, zo liet wethouder Herrema aan Omroep Flevoland weten. In die wijk komt een 'Tiny House farm', met plek voor 32 kleine huizen. Die huizen zijn wel iets groter en duurder, tot wel 75 vierkante meter woonoppervlak. De kavels zijn 600 vierkante meter en kosten minimaal 75.000 euro.  Vanaf 1 juni exposeert Kunstlinie Almere Flevoland alle inzendingen van de prijsvraag in de foyer van de schouwburg van Almere. De winnaars van de prijsvraag worden op 6 juli bekendgemaakt in aanwezigheid van minister Blok van wonen.
Almere 14 februari 2016
De Homerusmarkt in Almere Poort weet zo'n anderhalf jaar na de opening nog steeds niet veel klanten te trekken. Een groot deel van de overdekte markt staat leeg, waardoor het niet aantrekkelijk is om er inkopen te doen. Een aantal van de winkeltjes is alleen op zaterdag open, omdat de eigenaren nog een andere baan hebben. Dit moeten ze blijven doen omdat de onderneming in de Homerusmarkt niet voldoende inkomsten oplevert. Toch heeft een deel van de ondernemers in de markthal er vertrouwen in dat het tij zal keren. Vooral de bouw van Tiny Houses op de bouwexpo naast de Homerusmarkt zal een positief effect hebben op het aantal mensen dat daar wil winkelen. Ook hopen de ondernemers dat er op korte termijn een supermarkt in de buurt komt, waardoor de buurtbewoners niet meer al hun boodschappen ergens anders hoeven te doen. Het oprichten van een ondernemersvereniging voor meer slagkracht en het organiseren van kleine evenementen kunnen bijdragen aan meer klandizie.
Almere 7 januari 2016
De BouwEXPO met Tiny Houses die Almere wil organiseren, wordt in het Homeruskwartier in Almere Poort gerealiseerd. Dat maakte wethouder Tjeerd Herrema donderdagavond bekend op de Politieke Markt. Daarmee werd inspreker Harald Brouwer, die een restaurant heeft naast de Homerusmarkt, op zijn wenken bediend. Hij vroeg de gemeenteraad de mini-huisjes dichtbij de markt neer te zetten zodat er meer reuring in het gebied zou komen. Ondernemers in het gebied hebben het volgens hem moeilijk om het hoofd boven water te houden. De gemeente wil de BouwEXPO de komende twee jaar houden. In het gebied worden zo'n 25 kleine, duurzame huizen gebouwd waarin mensen kunnen wonen. Er is nog geen definitief ontwerp, daarvoor wordt een prijsvraag uitgeschreven. Tijdens de expo kunnen geïnteresseerden kijken hoe de Tiny Houses eruit zien en daarna blijven de woningen staan.
Almere 20 december 2015
Almere hoopt de komende twee jaar een voortrekkersrol te spelen om het Amerikaanse fenomeen Tiny Housing naar Nederland te halen. Dat is de bedoeling van de WoonExpo, die de gemeente de komende twee jaar wil organiseren. Tijdens de Expo kunnen belangstellenden zelf hun mini-huis bouwen in Almere Poort. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening. De gemeente draagt 550.000 euro bij. Dat bedrag is bedoeld voor onder andere de aanleg van wegen en het verzamelen van kennis over de experimentele woonvorm.
Almere 15 december 2015
De WoonExpo die Almere de komende twee jaar wil organiseren, gaat de gemeente 550.000 euro kosten. Dat staat in de stukken die naar de gemeenteraad zijn gestuurd. De WoonExpo is de opvolger van de BouwRai. Daarvoor werden in het verleden Muziekwijk, Filmwijk en Eilandenbuurt gebouwd. Dit keer is het onderwerp Tiny Housing: kleine, duurzame woningen. Daarvan moeten er 25 gebouwd worden in Almere Poort. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de gemeenteraad.
Almere 13 december 2015
Als de gemeente Almere daadwerkelijk Tiny Houses wil bouwen om de woningnood op te lossen, zal de regelgeving moeten worden aangepast. Dat zegt een aantal woonpioniers dat met deze woonvorm experimenteert. Tiny Houses zijn zeer kleine, milieuvriendelijke en goedkope woningen. De komende twee jaar zijn zij het onderwerp van de WoonExpo in Almere, waarbij de gemeente kennis over de mini-huizen wil verzamelen en een aantal voorbeelden wil bouwen in Almere Poort.
1
Urk wil stuk grond van Noordoostpolder kopen
Leegstand en verpaupering van een overbodig bedrijventerrein is een beter gebruik dan landbouw?
Directie MC Ziekenhuizen in Top 50 grootverdieners
Kun je dat bewijzen, of is dat gewoon slap links gepraat? Want de ontwikkeling van de zorgkosten is zeer duidelijk. Ga naar CBS Statline, zorgkosten. 1995-2001, voor de privatisering: 10-11% duurd...
'Versierkunstenaar' exposeert eigen werk
Zag haar op tv. Mooie en kleurige stukken. En die ballen zijn mooi gevonden.
Rapport: grote fouten bij aanleg golfbaan Emmeloord
Sinds wanneer is het aanleggen van golfbanen überhaupt een overheidstaak geworden? Die vereniging kan het zelf doen, of niet. Verspilling van belastinggeld en vernietiging van het landschap zo.
Burgemeester Weerwind gaat vloggen over zijn werk
Het deugt als het goed is, en het is goed als het deugt. "Vloggen is niet zo makkelijk wat menigeen denkt!
Directie MC Ziekenhuizen in Top 50 grootverdieners
De hr Winter heeft een veel hoger inkomen dan het vermelde hij heeft nog een aantal bedrijven in de zorg waar hij mee verdient , kan weleens richting miljoen gaan
Omwonenden kritisch over plannen Europalaan
Parkeerplaats Jumbo afsluiten tegenover Scandinaviëlaan. En geen shared space gebied. Dit kan het aantal verkeersdeelnemers niet aan. Dus een aparte strookparkeren gescheiden van de rijbaan zo...
Omwonenden kritisch over plannen Europalaan
Een slecht plan het is op die plek veel te druk met aan en afrijden auto's naar de diverse winkels . Maak een plan om het versnipperde parkeren op een plein te maken .er is dar wel ruimte voor...
Rapport: grote fouten bij aanleg golfbaan Emmeloord
Is de gemeente verantwoordelijk voor de golfbaan ? Laat de leden dit met elkaar oplossen. Dit geld kan beter gebruikt worden waar het echt nodig is .
Urk wil stuk grond van Noordoostpolder kopen
Wees blij dat dat nietszeggende gebied een betere bestemming krijgt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer