Dossier: Nieuw Land Nationaal Park

Almere 20 april 2017
Er komt een nieuw jaarlijks natuurfestival aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Het festival heeft de naam 'Rolling Nature: ontdek de Oostvaardersplassen'. Er zijn op het natuurevenement meer dan dertig activiteiten. Zo is er een excursie door het Kotterbos, een mountainbikeroute en een rollende observatiehut waar natuurliefhebbers de dieren kunnen spotten met de nieuwste camera's en verrekijkers. Ook zijn er informatiestands waar uitleg wordt gegeven over de toekomst van het Oostvaardersplassengebied, dat deel gaat uitmaken van het nog op te richten Nationaal Park Nieuw land. Er kan worden gegeten en gedronken op een buitenterras. De eerste editie is op 14 mei bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders in Almere en de toegang is gratis.
Flevoland 31 oktober 2016
Het Nationaal Park Nieuw Land is niet verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Die prijs ging naar Het Nederlandse Waddengebied. Dat werd bekendgemaakt in het TV-programma De Wereld Draait Door.  Nationaal Park Nieuw Land bestaande uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en een deel van het Markermeer was één van de dertien genomineerden. Het natuurgebied eindigde op de tiende plaats. Als tweede eindigde Nationaal Park Hollandse Duinen en De Veluwe werd derde. Een vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven gaf een zogenaamde wildcard aan NLDelta Biesbosch- Haringvliet. Alle prijswinnaars krijgen de status Nationaal Park van Wereldklasse. Ook ontvangen ze 300.000 euro en promotie in binnen - en buitenland. Bekijk hier de volledige uitslag. De wedstrijd is een initiatief van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. In totaal is er 87.000 keer gestemd.
Flevoland 27 oktober 2016
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft donderdagmiddag de Oostvaardersplassen bezocht. Zijn bezoek hoort bij een tournee van één dag langs twaalf natuurgebieden die zijn genomineerd voor de verkiezingen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Rond 12.00 uur maakte Van Dam een wandeling van een half uur door de Oostvaardersplassen. Hij werd ontvangen door onder anderen gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland. Rijsberman hoopt dat Flevoland de prijs wint. Maandagavond gaat hij in het publiek zitten van het tv-programma De Wereld Draait Door. Daar wordt de winnaar bekendgemaakt.
Flevoland 10 oktober 2016
Nationaal Park Nieuw Land is door naar de volgende ronde van de verkiezing 'Mooiste Natuurgebied van Nederland'. Flevoland is een van de 13 overgebleven kandidaten. Aanvankelijk waren er 20 deelnemers. Een vakjury heeft daaruit een eerste selectie gemaakt. Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, de Marker Wadden en een deel van het Markermeer. De provincie hoopt met dit gebied de titel Nationaal Park van Wereldklasse in de wacht te slepen. Dat levert een geldbedrag op en promotie in binnen- en buitenland. Het publiek mag online stemmen welke drie natuurgebieden hiervoor in aanmerking komen.
Flevoland 22 september 2016
De provincie Noord-Holland wil 4 miljoen euro meebetalen aan de aanleg van de Marker Wadden. Het eerste van deze vijf kunstmatige eilanden in het Markermeer is al bijna klaar. Noord-Holland wil bijdragen aan een van de volgende eilanden. De Marker Wadden worden aangelegd om de waterkwaliteit van het Markermeer te verbeteren en het gebied aantrekkelijk te maken voor dieren en recreanten. Woningbouw aan de waterkant Omdat het Markermeer en IJmeer beschermd Europees gebied zijn, moet de natuur op peil gehouden worden. Door mee te betalen aan het opwaarderen van het Markermeer denkt Noord-Holland de mogelijkheden voor watersport, binnenvaart en woningbouw aan de waterkant te vergroten.  Flevoland heeft Noord-Holland eerder om een bijdrage gevraagd. Toen was onduidelijk of de overburen met een bijdrage zouden komen. Extra bijdrage Flevoland De provincie Flevoland wil zelf ook drie miljoen euro extra uittrekken voor de aanleg van de Marker Wadden. In totaal is nog 20 miljoen nodig om de volgende vier eilanden aan te leggen. Flevoland wil extra bijdragen, omdat het project Marker Wadden ook onderdeel moet gaan uitmaken van het Nationaal Park Nieuw Land .
Flevoland 14 september 2016
Oer-Hollandse natuur van wereldklasse met een onbegrensde potentie, dat schrijft een bidbook over het Nationaal Park Nieuw Land. Met dat bidbook doet de provincie mee aan een wedstrijd van het ministerie van Economische Zaken. De drie winnaars krijgen de titel 'Nationaal Park van Wereldklasse' en zullen in binnen- en buitenland gepromoot worden. De gebieden moeten 'iconen van Nederland' worden en in het rijtje Amsterdam, tulpen en molens komen, aldus het ministerie.  Miljoenen bezoekers Het park bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en een deel van het Markermeer. De provincie verwacht dat dit park miljoenen bezoekers per jaar gaat trekken. Het bidbook is ingeleverd bij het ministerie. Naast Nieuw Land doen 24 andere natuurgebieden mee aan de wedstrijd. Het publiek mag bepalen welke gebieden de status van 'Nationaal Park van Wereldklasse' verdienen. Nieuw Land start een publiekscampagne om zoveel mogelijk stemmers te krijgen. De website  http://www.npnieuwland.nl/ is net in de lucht. Daar staat alle informatie over het park. In de ogen van een vos kijken De provincie denkt een kans te maken omdat het gaat om natuur die is ontstaan op land dat door mensen is gemaakt, en die zich nog volop ontwikkelt. Hiermee onderscheidt Nieuw Land zich van andere natuurgebieden in Nederland. Om alle toeristen en natuurliefhebbers het park te laten beleven, worden er extra toegangspunten gemaakt. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om op bepaalde momenten delen van bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen toegankelijk te maken. Bezoekers kunnen daar dan overnachten en 's ochtends bij het wakker worden in de ogen van een vos kijken.
Flevoland 31 augustus 2016
Statenleden zijn overwegend positief over het plan om verschillende natuurparken in Flevoland tot één Nationaal Park te vormen. Dat bleek woensdagavond bij de presentatie van de plannen.  Het natuurpark moet Nationaal Park Nieuw Land gaan heten en bestaat uit de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en een deel van het Markermeer. De provincie verwacht dat dit park veel bezoekers gaat trekken en het imago van Flevoland zal verbeteren. Om de status van Nationaal Park te realiseren, doet de provincie mee aan een wedstrijd van het ministerie van Economische Zaken. Unieke natuurgebieden De provincie benadrukt in de plannen het unieke karakter van de natuurgebieden. Het gaat om natuur die is ontstaan op land dat door mensen is gemaakt, en die zich nog volop ontwikkelt. Op 15 september worden de plannen ingeleverd bij het ministerie. Dan is ook een website voor het Nationaal Park Nieuw Land klaar en komt er een promotiefilmpje. Het publiek moet daarna het Mooiste Natuurgebied van Nederland kiezen. Ook is er een vakjury die de ideeën beoordeelt. De winnaar van de wedstrijd wordt in november bekendgemaakt.
Flevoland 20 juni 2016
Hotelkamers met uitzicht op een kudde konikpaarden. In je tent wakker worden door het burlen van de edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat is over enkele jaren mogelijk in Flevoland. De gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk trekken 15 miljoen euro uit om het gebied rondom de Oostvaardersplassen aantrekkelijker te maken. Op die manier ontstaat er in Almere en Lelystad ruimte voor hotels, campings en lodges. Poorten De Oostvaardersplassen moeten ontsloten worden door nieuwe vier entreegebieden die 'poorten' worden genoemd. De eerste twee poorten komen bij Almere en Lelystad; de Almeerse Poort en Waterpoort. Waterpoort legt een verbinding tussen de Oostvaardersplassen en de Markerwadden op het Markermeer.  Dagjesmensen Jaarlijks bezoeken bijna een miljoen mensen het natuurgebied. Het gaat om dagjesmensen. In de hoop deze bezoekers langer in het gebied te houden, worden de randen van het natuurgebied aangepast. Zo wordt het Oostvaardersbos bij de Buitenvaart veranderd in een moerasgebied. Nationaal Park De Oostvaardersplassen is in de race om een status Nationaal Park te verkrijgen. De plannen om de randen van het gebied te ontwikkelen voor meer recreatie passen daarbij. De 15 miljoen euro voor de ontwikkeling van de nieuwe entreegebieden komt uit het Fonds Verstedelijking Almere.
Flevoland 30 maart 2016
De ontwikkeling van de Oostvaardersplassen tot Nationaal Park is in een stroomversnelling gekomen. De provincie moet binnen 3 maanden een bidbook inleveren bij het ministerie van Economische Zaken. Flevoland is al langer bezig om voor het natuurgebied de status Nationaal Park te verkrijgen maar door nieuwe regels moet er plotseling veel haast worden gemaakt. Het ministerie gaat op korte termijn een wedstrijd organiseren tussen natuurgebieden in Nederland. De drie winnaars worden benoemd tot Nationaal Park van Wereldklasse en zullen worden gepromoot in binnen- en buitenland.
Lelystad 15 februari 2016
Het Flevo-landschap wil meeliften met het succes van de Oostvaardersplassen als dat wordt uitgeroepen tot nationaal park. Dat zei directeur Martin Jansen van Het Flevo-landschap maandagavond in het radioprogramma Forum bij Omroep Flevoland. Volgens Jansen zouden de Lepelaarplassen en het Natuurpark Lelystad ook bij het nationaal park moeten behoren. Gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland liet drie weken geleden al weten er vertrouwen in te hebben dat het Rijk in 2018 instemt met de plannen voor een nationaal park. De Oostvaardersplassen zouden dan twee miljoen bezoekers per jaar kunnen gaan trekken.
Lelystad 10 februari 2016
Alle raadsfracties van Lelystad steunen het collegevoorstel om meer recreatie toe te staan in natuurgebied Hollandse Hout. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering. Het huidige bestemmingsplan stamt uit 1979. Volgens wethouder Ed Rentenaar zijn de tijden veranderd en wil staatsbosbeheer de edelherten uit de Oostvaardersplassen meer ruimte geven. Ook is er veel meer behoefte aan toerisme en recreatie. Hollandse Hout moet uitgroeien tot een veelzijdig nationaal park. Ondernemers kunnen op grond van het nieuwe bestemmingsplan ideeën aanleveren en vergunningen aanvragen. Als hamerstuk wordt het voorstel binnenkort in de gemeenteraad goedgekeurd.
Flevoland 23 januari 2016
De poging van de provincie Flevoland om de Oostvaardersplassen uit te roepen tot nationaal park kan rekenen op steun in het kabinet. Dat zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman in de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken . Hij zegt dat de verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam enthousiast is over het plan. "Dan heb ik geen vrees meer dat het niet zou lukken", aldus Rijsberman. De gedeputeerde verwacht dat Flevoland in 2018 uitsluitsel krijgt. Hij gaat er van uit dat het natuurgebied tussen Lelystad en Almere als nationaal park twee miljoen bezoekers per jaar gaat trekken.
Lelystad 16 januari 2016
De Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere zijn niet aantrekkelijk voor bezoekers en er zijn te veel grote grazers. Dat vindt de VVD-Statenfractie. Om het natuurgebied aantrekkelijker te maken heeft de politieke partij een aantal suggesties. Zo moeten grote grazers niet worden bijgevoerd en moet er geen uitbreiding naar andere natuurgebieden komen. De VVD stemt wel in met het predikaat Nationaal Park, als dat financieel haalbaar blijkt. Dat biedt kansen voor ondernemers en bezoekers zouden dan verder de Oostvaardersplassen in moeten kunnen dan alleen langs de randen. De provincie wordt binnenkort verantwoordelijk voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Eind vorig jaar werd een motie hierover aangenomen in de Tweede Kamer.
Flevoland 20 augustus 2015
Het toekomstige Nationaal Park Oostvaardersplassen moet vier toegangspoorten krijgen. Dat staat in de eerste conceptplannen voor het park gemaakt door de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. De ingangen worden gefaseerd aangelegd en zouden de namen Almeerse poort, Lelystad poort, Landpoort en Waterpoort moeten krijgen. Bij elke ingang komen voorzieningen die 'een echte Oostvaardersplassen beleving bieden'. Door de toegangspoorten met elkaar te verbinden, kan de bezoeker een rondje maken door het gebied. De komende maand wordt de laatste hand gelegd aan het voorstel. De weg naar een Nationaal Park is nog lang. De verwachting is dat pas in december 2016 officieel de status Nationaal Park wordt aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken.
1
Bezorger beroofd van pizza
Al controle gedaan op het bezorgadres?
Relatief hoog schoolverzuim in Almere en Lelystad
Gelukkig, nu staat Lelystad eindelijk fier boven aan... Kunnen wij trots op zijn!!!
Discussie over beheerstroken verhardt zich
Welke gedeputeerde gaat hierover? Een hoekige misschien?
"Minister, bezwijk niet onder druk luchtvaartlobby"
Minister zijn er genoeg luchtverkeersleiders? En is er genoeg kerosine opslag voor zes vluchtjes vanaf het (v)liegveld 712187of moet er iedere dag een dure tankwagen komen?
Relatief hoog schoolverzuim in Almere en Lelystad
Waarom is dit niet eerder door de wethouder aangepakt? Oh.... vergeten zoals op vele dossiers!
Discussie over beheerstroken verhardt zich
Vast onze 60+ generatie die vindt dat ze alleen rechten hebben en geen plichten. 20 jaar gratis en illegaal iets gebruiken en nu ineens gaan zeuren dat je er een fooi voor moet betalen.
'Betrek Almeerders bij beheer en onderhoud'
Daar heeft men weer een rapport voor nodig. Het is toch algemeen bekend dat het onderhoud in Almere al 5 jaar niet meer tot de mogelijkheden behoord. Dat klapvee in de gemeenteraad loopt zeker met ...
Broedplaats 't LAPP wil stad mooier maken
Gelukkig dat er nog mensen zijn die initiatief tonen en dat zonder enige subsidie. Ik heb hier grote waardering voor dus Lappers : "Ga vooral door!"
Burgemeester Van der Werff stopt
Ik vind dat de burgemeester het wel goed gedaan heeft. Dat gevalletje noodverordening zie ik als een goed besluit.
Broedplaats 't LAPP wil stad mooier maken
Wat een leuk idee subsidie voor luchtfietserij...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer