advertentie

Dossier: Eikenprocessierups

Flevoland 6 oktober 2017
Onderzoekers hebben in Flevoland minder eikenprocessievlinders gevonden dan vorig jaar. Dat zou kunnen betekenen dat er volgend jaar minder overlast is van de eikenprocessierups. Dat laat het Kenniscentrum Eikenprocessierups weten, dat onderdeel is van de Wageningen University.  Jaarlijks worden er in augustus en september vallen gezet om te bepalen waar de rups kan worden verwacht. Contact met de 'brandhaartjes' van het dier kan voor overlast zorgen zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen. Dat komt in Flevoland geregeld voor .  In de Flevolandse vallen zaten dit jaar gemiddeld 37 vlinders. Vorig jaar lag dat aantal nog op 66. De daling kan onder meer te maken hebben met het droge en zonnige weer, waardoor nesten sneller werden opgemerkt en bestreden.
Flevoland 27 juni 2017
Gemeentes in Flevoland merken een flinke toename van het aantal eikenprocessierupsen. De haartjes van de processierups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van huid, ogen en luchtwegen.  Dronten In Dronten worden de rupsen in de dorpskernen, de bosgebieden, langs de stranden en in de voorlanden aangetroffen. Om bomen waar de rupsen gevonden worden, zijn linten gespannen. De nesten worden volgende week weggezogen of weggebrand, zo laat de gemeente weten.   Almere De gemeente Almere verwacht dit jaar een toename van 30 tot 35 procent. In  Almere Poort waren er vroeg in het jaar al veel nesten. In een aantal buurten heeft de gemeente de rupsen preventief bestreden met een biologisch middel. In april en mei zijn er veel eiken bespoten. Zeewolde Zeewolde schat dat het aantal rupsen gestegen is met zo'n 20 tot 30 procent. Deskundigen denken dat dit vooral te maken heeft met het droge voorjaar/begin van de zomer. In Zeewolde starten ze volgende week met het bestrijden van de jeukbeestjes.  Urk Ook in de gemeente Urk zijn er wat nesten gesignaleerd, volgens de gemeente iets meer dan vorig jaar. Noordoostpolder Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is fors toegenomen in Noordoostpolder. Dat meldde de gemeente al eerder . Na de zomer volgt een tweede inspectieronde en dan heeft de gemeente een goed beeld van de plaag. In Noordoostpolder zijn ze al begonnen met het verwijderen van de aangetroffen nesten. Lelystad  Hoe de situatie in Lelystad is kon een woordvoerder van de gemeente nog niet direct aangeven.
Noordoostpolder 21 juni 2017
Het aantal nesten van eikenprocessierupsen is fors toegenomen in Noordoostpolder. Dat meldt de gemeente.  Het overzicht is nog niet volledig omdat de gemeente nog bezig is met een inspectieronde. Toch wordt nu al de conclusie getrokken dat er meer nesten zijn dan vorig jaar.  Na de zomer volgt een tweede inspectieronde en dan heeft de gemeente een goed beeld van de plaag. Een gespecialiseerd bedrijf is al begonnen met het verwijderen van de aangetroffen nesten. De haren van de eikenprocessierups zijn giftig en kunnen brandplekken veroorzaken. Ook dieren kunnen ziek worden van de insecten.
Almere 14 april 2017
Op een aantal eikenbomen in Almere Poort is de processierups gevonden. Dat meldt de gemeente. Om verdere verspreiding van de rups  te voorkomen, zijn de nesten en de rupsen inmiddels weggebrand. De gemeente onderzoekt of er op andere eikenbomen in de stad ook haarden van deze rups zijn.  De haartjes van de processierups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van huid, ogen en luchtwegen. De rups heet zo omdat ze in grote groepen 'in processie' over de takken en stammen van de boom trekken op zoek naar voedsel. De rupsen zitten in kluwen bij elkaar, meestal op de onderste takken van zomereiken.
Kraggenburg 25 juni 2015
De eikenprocessierups is ontdekt in bomen aan de Kadoelerweg bij Kraggenburg. Er zijn linten om zo'n dertig eiken gehangen om mensen te waarschuwen. De insecten kunnen gevaarlijk zijn. De haren van de rups zijn giftig en kunnen bij mensen brandplekken veroorzaken. Ook dieren kunnen daar ernstig ziek van worden. Vanaf maandagochtend worden de rupsen weggehaald door een gespecialiseerd bedrijf.
Almere 10 juli 2013
In Almere is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. Dat meldt de gemeente Almere. Plekken waar de rups is gevonden worden zo snel mogelijk schoongemaakt. Tot die tijd zijn ze afgezet met lint. De rupsen laten haren los die gifstoffen bevatten. Deze stoffen kunnen bij mensen brandplekken veroorzaken. Ook dieren kunnen ernstig ziek worden van de rups. Almeerders worden opgeroepen de gemeente te bellen als ze de rupsen hebben gezien. De beestjes en nesten worden dan opgezogen ter bestrijding.
Lelystad 6 juni 2011
De gemeenten Lelystad en Zeewolde zijn extra alert op de eikenprocessierups, nadat het diertje vorige week op meerdere plekken is ontdekt. De rupsen zaten in Lelystad in bomen langs de Larserdreef en rondom de begraafplaats. Een gespecialiseerd bedrijf heeft ze opgezogen en vernietigd. Ook in Zeewolde worden de larven van de eikenprocessievlinder verwijderd. Met hun kleine weerhaakjes kunnen de rupsen ernstige allergische reacties veroorzaken bij mens en dier. De larve kwam al voor in Almere en Noordoostpolder.
Almere 31 mei 2011
Er zijn dit jaar meer eikenprocessierupsen in Almere dan vorig jaar. Zo zijn alleen al op 40 bomen aan het Sturmeypad de rupsen aangetroffen, terwijl ze daar vorig jaar op nog maar 18 bomen zaten. Ook op andere plekken in de stad zijn de aantallen verdubbeld. Aan het uiteinde van de haartjes van de eikenprocessierups zit een klein weerhaakje dat voor irritatie aan de ogen, huid en longen kan zorgen. De gemeente Almere heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om de insecten op te zuigen en te verbranden.
Almere 26 mei 2011
In Almere zijn eikenprocessierupsen gesignaleerd. Op drie locaties in de stad kruipt de rups in de bomen. De eikenprocessierups is gevaarlijk voor de mens. Contact met de brandhaartjes van de rups kan leiden tot hevige jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Mocht u bij u in de buurt een eikenprocessierups signaleren, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Almere.
Noordoostpolder 20 april 2011
De eikenprocessierups is in de Noordoostpolder aangetroffen. Het beestje laat haren los die irritatie bij mensen kunnen veroorzaken. De gemeente neemt maatregelen om de overlast van het diertje te beperken. Bij acute overlast schakelt Noordoostpolder een gespecialiseerd bedrijf in dat de rupsen opruimt door ze op te zuigen met een soort stofzuiger.
1
Raadslid Hans Zaal stapt over van Leefbaar naar de VVD
Deze reageerder is overduidelijk onjuist geïnformeerd. Marianne v.d. Watering en Wout Jansen hebben niets (lees: NIETS) met Forum voor de Ouderen te maken en zijn daar ook op geen enkele wijze...
Bloemist kan afval niet gescheiden kwijt door nieuwe regels
Eindelijk draait de burger niet meer op voor de afval -kosten van een ondernemer. Dhr mulder geeft aan dat het voor een ondernemer onmogelijk is om afval gescheide te laten afvoeren , dan heeft hij...
Verdacht voorwerp CS Almere: station weer toegankelijk
Volgens de site van de NS zijn de beperkingen voorbij
Auto over de kop op Lisdoddeweg
knap hoor schouderklopje maar als je daar niet woont en ook de omstandigheden niet kent reageer dan niet. op die plek had het net gehageld en de bestuurder is daar echt wel bekend met de weg gelukk...
Lelystedelingen lopen hoogste risico op armoede
"Arbeidsethos" is niet zo eenvoudig objectief vast te stellen. Volgens mij zijn daar helemaal geen wetenschappelijk onderbouwde gegevens over. Maar als u ze heeft zou dat mooi zijn.
'Miljoen euro voor onderwijs goed besteed'
Zitten niet alle wethouders zo ingesteld in deze stad?
'Miljoen euro voor onderwijs goed besteed'
U slaat de spijker op zijn kop!
Vissersdorp teleurgesteld over besluit pulskor
Eigenlijk is het raar, een vis moet eerst schrikken door een electrische schok om hem vervolgens te kunnen vangen en dat noemen ze duurzaam? Voor mij komt het over om zoveel mogelijk vis in 1x naar...
Politieke veteraan Homan op verkiezingslijst PVV
En bij Rutte 1? En in Almere waren ze toch ook ooit ineens de grootste?
Nieuw leven voor oude matrassen
Je kunt niet automatisch aannemen dat recycling goed is voor het milieu. Bijvoorbeeld het recyclen van glas kost ongelooflijk veel aardolie, terwijl de grondstof (zand) zo'n beetje overal ter ...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer