advertentie

Dossier: Agrariërs in de provincie

Zeewolde 6 oktober 2017
Steeds meer appelboomgaarden maken plaats voor perenboomgaarden in Flevoland. Volgens Cees Masteling van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie zijn peren lucratiever dan appels. "Appels kunnen eigenlijk overal in Europa groeien, terwijl peren vooral in Nederland en België gedijen. Dit zorgt ervoor dat een boer een betere prijs kan krijgen voor een peer", aldus Masteling. De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Lelystad 5 oktober 2017
Jaco Burgers van biologisch akkerbouwbedrijf ERF bij Lelystad is ervan overtuigd dat over een aantal jaar onkruid helemaal met robots gewied kan worden. "We werken nu al veel met camera's en software bij onze wiedmachines. Die kunnen de planten herkennen en het onkruid effectief weghalen, maar dit is nog maar het begin", aldus Burgers.  De wiedmachines kunnen nu nog niet alles. Bij sommige gewassen zijn ze helemaal niet inzetbaar en is nog steeds veel menselijke arbeid nodig. "Dit met de hand schoffelen is echt noodzakelijk bij biologische landbouw. Juist dicht rond de gewassen kan de machine vaak niet goed komen. Ik denk dat we over 20 jaar echt langs de akker kunnen blijven staan en de robots al het werk doen", zegt Burgers. De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Dronten 4 oktober 2017
"Een koe hoort gewoon in de wei, al is het alleen al voor het mooie plaatje", aldus melkveehouder Piet Boer uit Biddinghuizen. Piet Boer heeft er bewust voor de gekozen zijn vee in de wei te laten grazen, maar snapt ook goed dat er boeren zijn die de dieren het hele jaar binnenhouden. "Je hebt veel meer controle over wat de koeien precies binnen krijgen de koeien blijven in een constante omgeving", aldus Boer. Het is zeker niet zielig: "Koeien zijn net mensen en kunnen ook lui zijn. Het is ook wel makkelijk in een schuur. Het voer wordt letterlijk voor je bek gegooid." Ook weidekoeien staan een groot deel van het jaar binnen. Sowieso de winter maar ook als het bijvoorbeeld te warm is.  De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Emmeloord 3 oktober 2017
“Wij proberen goede eigenschappen in een bestaand ras te krijgen”, zegt Jacob Eising, veredelaar van aardappelen bij Den Hartigh uit Emmeloord. Het bedrijf kweekt aardappelrassen voor de hele wereld. Niet alleen de uiterlijke kenmerken, de vleeskleur en de smaak zijn van belang, ook de resistentie tegen ziektes speelt een rol. “Ons werk is daarom nooit af. Ook de natuur veredelt door en ontwikkelt steeds weer nieuwe ziektes.” Het veredelingsproces kost heel veel tijd. Van de honderden nieuwe soorten die Eising en zijn collega's ieder jaar kweken, komt na vijftien jaar ontwikkelen slechts een handjevol op de markt. De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Flevoland 2 oktober 2017
"Alles is giftig als je er maar genoeg van binnen krijgt. Zout, suiker en zelfs water kunnen dodelijk zijn. Ook gewasbeschermingsmiddelen zijn gevaarlijk, maar niet als je de juiste doseringen gebruikt", vertelt akkerbouwspecialist Erwin Boogaard.  Boogaard vindt het jammer dat veel mensen een negatieve associatie hebben bij insecticiden of landbouwgif. "De gewasbeschemingsmiddelen zijn echt tot in den treure onderzocht, net als medicijnen voor mensen. Ze zijn veilig. Veel mensen noemen het gif, maar wij praten dus liever over beschermingsmiddelen". De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht voor de agrariërs in de provincie.
1
Urk wil stuk grond van Noordoostpolder kopen
Leegstand en verpaupering van een overbodig bedrijventerrein is een beter gebruik dan landbouw?
Directie MC Ziekenhuizen in Top 50 grootverdieners
Kun je dat bewijzen, of is dat gewoon slap links gepraat? Want de ontwikkeling van de zorgkosten is zeer duidelijk. Ga naar CBS Statline, zorgkosten. 1995-2001, voor de privatisering: 10-11% duurd...
'Versierkunstenaar' exposeert eigen werk
Zag haar op tv. Mooie en kleurige stukken. En die ballen zijn mooi gevonden.
Rapport: grote fouten bij aanleg golfbaan Emmeloord
Sinds wanneer is het aanleggen van golfbanen überhaupt een overheidstaak geworden? Die vereniging kan het zelf doen, of niet. Verspilling van belastinggeld en vernietiging van het landschap zo.
Burgemeester Weerwind gaat vloggen over zijn werk
Het deugt als het goed is, en het is goed als het deugt. "Vloggen is niet zo makkelijk wat menigeen denkt!
Directie MC Ziekenhuizen in Top 50 grootverdieners
De hr Winter heeft een veel hoger inkomen dan het vermelde hij heeft nog een aantal bedrijven in de zorg waar hij mee verdient , kan weleens richting miljoen gaan
Omwonenden kritisch over plannen Europalaan
Parkeerplaats Jumbo afsluiten tegenover Scandinaviëlaan. En geen shared space gebied. Dit kan het aantal verkeersdeelnemers niet aan. Dus een aparte strookparkeren gescheiden van de rijbaan zo...
Omwonenden kritisch over plannen Europalaan
Een slecht plan het is op die plek veel te druk met aan en afrijden auto's naar de diverse winkels . Maak een plan om het versnipperde parkeren op een plein te maken .er is dar wel ruimte voor...
Rapport: grote fouten bij aanleg golfbaan Emmeloord
Is de gemeente verantwoordelijk voor de golfbaan ? Laat de leden dit met elkaar oplossen. Dit geld kan beter gebruikt worden waar het echt nodig is .
Urk wil stuk grond van Noordoostpolder kopen
Wees blij dat dat nietszeggende gebied een betere bestemming krijgt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer