Floriade Almere 2022: 10 vragen en antwoorden


Almere houdt in 2022 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade aan de zuidoever van het Weerwater. De gemeente kiest ervoor om de organisatie van het evenement te laten doen door een aparte Floriade BV. Om dit allemaal goed te regelen, heeft de gemeente een aantal documenten gemaakt.

De gemeenteraad van Almere bespreekt deze stukken komende donderdag op de politieke markt. Zo is er een samenwerkingsovereenkomst met de BV opgesteld. Ook is afgesproken welke taken de gemeente op zich neemt en wat de BV precies gaat doen. Dat betekent dat de Floriade-begroting die eerder was opgesteld, is geactualiseerd. Die is bovendien gesplitst in twee aparte begrotingen: 1 voor de gemeente en 1 voor de BV.

Aanleiding om wethouder Tjeerd Herrema hierover tien vragen te stellen:

 

 

1: Alles over de taakverdeling tussen de gemeente en de Floriade BV, de begroting van 93 miljoen euro en de verhoging met 1,7 miljoen euro.


Bekijk hier het antwoord

2: Vorige Floriades sloten af met miljoenenverliezen. De gemeente Almere zegt het anders te doen en te garanderen dat er niet meer dan 10 miljoen euro van de gemeente in de Floriade wordt gestoken. Hoe zorgt Almere er dan voor dat de gemeente uiteindelijk toch niet zwaar het schip in gaat?


Bekijk hier het antwoord

3: Almere leent de Floriade BV maximaal 30 miljoen euro. 'Maar de gemeente is geen gekke Henkie', zegt de wethouder.


Bekijk hier het antwoord

4: De Rijksoverheid heeft nog geen definitieve bijdrage aan de Floriade toegezegd. Het zal ergens tussen de 5 en 10 miljoen euro worden. Maar Almere heeft wel alvast 7,5 miljoen euro in de begroting ingeboekt. Is dat niet wat te voorbarig?


Bekijk hier het antwoord

5: Een aanslag tijdens de Floriade in Almere? De gemeente bereidt zich op die mogelijkheid voor en trekt een half miljoen euro extra uit voor de beveiliging. De risico's worden steeds groter....


Bekijk hier het antwoord

6: Accountsbureau PWC was eerder kritisch over het aantal verwachte bezoekers van 2 miljoen. Die verwachting is veel te hoog, aldus de accountants. Toch houdt de gemeente vast aan een bezoekersaantal van 2 miljoen.


Bekijk hier het antwoord

7: 's Avonds naar een concert op het Floriadeterrein. Een nieuw element in de plannen is de avondprogrammering. Ruim een miljoen euro hiervoor komt uit de bestaande budgetten van de gemeente. Gaat er dan 'stiekem' toch meer gemeentegeld naar de Floriade?


Bekijk hier het antwoord

8: 'Het is blijvend groen, want het zijn geen wandelende takken'. De wethouder legt uit wat 'topgroen' is en waarom er extra een miljoen euro voor wordt uitgetrokken.


Bekijk hier het antwoord

9: Lijkt het je leuk om op het Floriadeterrein te wonen terwijl er 2 miljoen bezoekers bij je naar binnen gluren? Dat kan. Almere wil het mogelijk maken dat er al voor 2022 (tijdelijke) woningen op het terrein komen te staan. De wethouder noemt het een 'voorgerechtje' op de Floriade. Ontwikkelaars staan te trappelen om te gaan bouwen.


Bekijk hier het antwoord

10: We stoppen ermee, we doen het toch niet! In 2018 wordt er een tussenbalans opgemaakt. Kan de gemeenteraad dan afzien van de organisatie van de Floriade?

Bekijk hier het antwoord

Hieronder kun je alle documenten rondom de Floriade bekijken:

 
   Samenwerkingsovereenkomst
   Business case
   Aandeelhoudersinstructie
   Financieringsovereenkomst
   Directie-autorisatiereglement
   Governance code
   Statuten