Aan de Grote Fok op Urk is vrijdag 3 juni een woningblok verwoest door meerdere explosies. Daarbij was ook brand uitgebroken. In totaal zijn zes huizen getroffen door de explosie, de schade is groot. Zes mensen raakten gewond, vijf van hen hadden lichte verwondingen en konden ter plaatse worden behandeld, één slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

3 juni   -   eind van de middag
Aan het eind van de middag roken buurtbewoners een gaslucht. Ze laten dit weten aan de werkers. Liander stuurt een monteur naar de Grote Fok. Na de meting wordt geconstateerd dat er veel gas in de lucht hangt. 

3 juni   -   18:00
Even na zes uur 's avonds breekt er brand uit aan de Grote Fok. Buurtbewoners hoorden voorafgaand meerdere explosies. Het vuur slaat meters hoog uit het dak. Ook in de straat waar de werkzaamheden waren komt het vuur omhoog. 

De politie zet het gebied in een straal van 200 meter af, bewoners worden geëvacueerd. In de loop van de avond konden de meeste omwonenden weer naar huis. De bewoners van de getroffen woningen moesten elders onderdak vinden. 

Het blussen van het vuur gaat moeizaam. Het gaslek moet eerst gedicht worden. Liander sluit de gastoevoer af, daardoor zit de buurt zonder gas. 

Nadat het vuur uit is kan de brandweer beginnen met zoeken naar eventuele slachtoffers in de woningen. Er wordt niemand gevonden. 4 juni
De schrik zit er goed in bij de buurtbewoners. Ook bij Gonny Verheij, zij raakte gewond bij de explosie. Wat er precies gebeurde weet ze niet meer, vermoedelijk is ze door de klap omver geblazen. 


Van het huizenblok is niets meer over, de zes huizen aan de Grote Fok gaan gesloopt worden.

6 juni
De arbeidsinspectie en het Openbaar ministerie doen onderzoek naar de explosies. Er wordt gekeken of er sprake is van nalatigheid. Het Functioneel Parket in Rotterdam heeft de leiding over het onderzoek, er zijn geen verdachten in beeld. 

7 juni
Voor de slachtoffers van de ramp op Urk is een steunfonds opgericht. De actie is een initiatief van Gonny Verheij, haar dochter woonde in een van de geëxplodeerde huizen. Na twee weken stond er 10,000 euro op de teller. 


9 juni
Koning Maxima heeft de getroffen bewoners van de Grote Fok ontmoet. Ook burgemeester Pieter van Maaren was er bij aanwezig. De Koningin was op Urk om  het startsein te geven van burendag

15 juli
De sloop van de zes woningen is begonnen. De bewoners zijn gezamenlijk in gesprek met een architect en een aannemer om op dezelfde plek zes nieuwe huizen te laten bouwen. 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer