Dit is Flevoland deel 2
maandag 29 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Wat eten we vandaag?

Griekse groentenschotel met onder andere courgette, lente-ui en doperwten uit de oven. Het is een recept dat makkelijk te bereiden is en daarna alleen nog maar 1 uur in de oven hoeft. 

Tijd: 20 min + 1 uur in de oven
Recept voor 4 personen

Benodigdheden:

4 middelgrote aardappels
1 courgette
2 lente-uien
half blik tomatenblokjes
2 teentjes knoflook
circa 200 gram doperwten
een paar takjes verse dille
2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd de aardappels en de courgette in blokjes, de lente-uien in ringen en de verse dille fijn. Doe alles in een grote ingevette ovenschaal en voeg vervolgens ook de tomatenblokjes, de doperwten, de olijfolie en 2 fijngesneden teentjes knoflook.

Alles goed door elkaar mengen, eventueel nog op smaak brengen met een snufje zout en peper. Zet de ovenschaal voor circa 60 minuten in de oven totdat alles goed gaar is.

SCHOTEL GRIEKS
Nieuwe Media

Met Edwin Korver bespreken we de volgende onderwerpen:

-VUmc-ziekenhuis meldt datalek door gestolen usb-stick met patiëntgegevens

-Google voegt persoonlijke resultaten toe aan zoekfunctie

170529_ 11.14.24 Edwin Korver
170529_ 11.27.12 Edwin Korver
Correspondent

Regina van Oorschot uit Almere-Buiten.

170529_CORRESPONDENT
Geke's Tiental maakt CD met het Leger des Heils

Urk- Zangeres en dirigent Geke van der Sloot gaat samen met Zangschool Geke`s Tiental een opname maken met het korps van het Leger des Heils in Leeuwarden.

170529_GEKE
Mooier Flevoland

Adrien van Beauty by Nannic uit Lelystad heeft het over de voeten!

170529_ADRIEN
woensdag 24 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Wat eten we vandaag?

Zomersalade voor 4 pers van John Postma uit Dronten! 

1 sla
komkommer
bosje radijs
blikje mais
citroensap
honing
zeezout
peper
4 El sojaolie

170524_JOHN
Theater

Slagerij van Kampen is a.s. zaterdag aanstaande te zien in KAF Almere.

LIP/STICK is een show met een grote afwisseling in sferen, stijlen en soorten muziek.
 

170524_THEATER
School en opvoeding

Vandaag heeft Sylvia Huisman aandacht voor

-praten over terrorisme met kinderen
-de campagne 'Risicovol spelen'  

170524_SYLVIA
170524_ 11.21.57 Sharon Stellaard
Asieldier van de week

Vandaag de oude, maar energieke Steffy!

170524_STEFFY
Correspondent

Hessel Kingma uit Tollebeek.

170524_CORRESPONDENT
Entertainmentnieuws

Met Karin Riethoven van Story.

170524_KARIN
vrijdag 26 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Afsluiting Visserijdagen Urk

Een terugblik met Eef de Vries en we maken kennis met Joekie Post van Joekies Communicatie.

JOEKIE POST
Welkom op de Visserijdagen Urk

Eef de vries vertelt wat er allemaal te doen is tijdens de Visserijdagen op Urk

Edit of 20170526-EEF DE VRIES 1
Harry Severens op de UK200

Verslaggever Harry Severens bezoekt de UK200. De kotter is tijdens de Visserijdagen te bezoeken in de haven van Urk

Edit of 170526_ HARRY OP DE UK200
Correspondent Jaap Bakker

Jaap Bakker is onze corespondent op Urk. Hij heeft het laatste dorpsnieuws.

Edit of 20170526-JAAP BAKKER
Miss Noordzee

Katie de Vries is Miss Noordzee 2017. Ze praat met Aernout en Marco over haar werkzaamheden als miss

170526_ MISS NOORDZEE
Word visser!

Het ROC Friesche Poort verzorgt op Urk een maritieme opleiding. Een gesprek met leraren en leerlingen over deze opleiding.

170526_ OPLEIDING
Zeevruchten proeven met Arjen Zeevenhooven

Arjen Zeevenhooven is chefkok bij Willem de Boer Food & Events op Urk. Hij laat Marco en Aernout proeven.

Stoofpotje van Noordzeevis

Recept: op basis van 4 personen

Ingrediënten:
 witte wijn, droog 0.4 dl
rode poonfilet zonder schubben/graatjes
160 grtongfilets 160 g
kabeljauwfilet 160 g
mosselen 120 g
lente uitjes 60 g
 bospeen 80 g
 prei,jonge 80 g
 sjalotten, fijngesneden 12 g
 knoflook puree 6 g
 roomboter 6 gr
 zout
 peper
 kookroom
peterselie

bereiding:
Stoof de fijngehakte look en sjalotten in Phase. Voeg de lente-ui, wortels en stukjes jonge prei erbij. Doe er de mosselen bij en blus met witte wijn. Haal de mosselen eruit wanneer ze open zijn en leg ze opzij. Laat de wijn tot de helft inkoken. Voeg de kookroom toe en breng aan de kook.Snijd de visfilets in gelijke delen en leg ze in de saus. Laat de vis gaar sudderen en zorg ervoor dat hij goed zacht is van binnen.Voeg de mosselen weer bij de saus en warm het geheel opnieuw op.Haal de vis, mosselen en groenten uit de saus en leg ze op een warm bord. Kook de saus in en breng op smaak met zout en peper.

Opmaak
Verdeel de vis over de borden. Lepel de saus op de vis en besprenkel de schotel met basilicum olijfolieolie. Garneer met platte peterselie

170526_ GERECHT1
Zeevruchten proeven met Arjen Zeevenhooven

Arjen Zeevenhooven is chefkok bij Willem de Boer Food & Events op Urk. Hij laat Marco en Aernout proeven.

Op de huid gebakken kabeljauw met groene erwtenpuree en een romige muntsaus

Recept op basis van 4 personen

Ingrediënten:
Groene erwtenpuree
bevroren doperwten 150 g
citroensap 2.5 ml
platte peterselie 2.5 g
dragon 1.2 g
bieslook 2.40 g
olijfolie
Muntsaus
visbouillon 120 ml
 witte wijn 40 ml
munt 24 g
kookroom
Aardappelchips
aardappel 2 st
Kabeljauw
kabeljauwfilet met vel (uit het middenstuk ) 4 stuks a 80 gr
Opmaak
gemarineerde komkommer
romanesco bloemkool
radijs

Bereiding:
1. Groene erwtenpuree
Verwarm de erwten met een beetje water en de boter. Pureer het mengsel met een staafmixer en voeg wat fijngesneden peterselie, dragon en bieslook toe. Breng de puree op smaak met citroensap, zout, peper en olijfolie.
2. Muntsaus
Reduceer de visbouillon en de wijn tot de helft. Haal het mengsel van het vuur en laat de munt er in trekken. Voeg de kookroom toe, reduceer de saus nog iets verder en breng hem op smaak.
3. Aardappelchips
Snijd de aardappel in flinterdunne plakjes. Frituur de plakjes krokant en goudbruin op 140°C.
4. Kabeljauw
Kruid de kabeljauw en bak hem op de huid in de pan op een hoog vuur. Bak de kabeljauw tot de huid knapperig is en haal de pan dan van het vuur. Draai hem dan om en laat hem nog 1 minuut bakken op de andere zijde.
5. Opmaak
Start het opmaken van het bord met de groene erwtenpuree, gemarineerde komkommer en geblancheerde romanesco. Voeg de kabeljauw toe en gebruik een staafmixer om de romige muntsaus schuimend te maken. Maak het gerecht af met radijs en de aardappelchips.
 

170526_ RECEPT2
Harry bezoekt een oude Kotter

Verslaggever Harry Severens bezoekt de Kotter van Cor Bolt. Cor is actief bij de stichting Kotterzeilen.

170526_ OUDE KOTTERS HARRY
Zeevruchten proeven met Arjen Zeevenhooven

Arjen Zeevenhooven is chefkok bij Willem de Boer Food & Events op Urk. Hij laat Marco en Aernout proeven.

Gebakken rode poon met chorizocrème en een chutney van tomaten, olijven, kappertjes en saffraan

Recept op basis van 4 personen

Ingrediënten:
Chorizocrème
artisjokharten 200 g
citroen 0.5 st
zout
zachte chorizoworst 80 g
olijfolie
kookroom 300 ml
Chutney commodore 280 g
 taggiasche olijven 28 g
 kappertjes 32 g
 rode uien 60 g
 saffraan
 honing
 olijfolie
zout
Opmaak
rode poon, gefileerd zonder schubben 4 st
olijfolie
 zout en peper
tuinkers
borage komkommer cress

Bereiding:
1. Chorizocrème
Kook de artisjokharten gedurende circa 5 minuten met de room, het citroensap en het zout op middelhoog vuur. Snijd de chorizo in dunne plakjes. Schroei de chorizoplakjes met olijfolie goudbruin in een pan. Laat ongeveer 10 minuten inkoken. Voeg de room na 10 minuten toe. Meng het geheel tot een crème.
2. Chutney
Blancheer en ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes, en snijd de tomaten vervolgens in grote blokjes. Maak de ui schoon, snijd hem in halve ringen en voeg toe aan de tomaten. Voeg de kappertjes, de olijven, de honing en wat saffraan toe. Schenk hier olijfolie overheen, tot alles bedekt is. Dek het geheel af en verhit gedurende 3 uur op maximaal 70 graden.
3. Opmaak
Breng de rode poon op smaak en bak deze. Plaats de chorizocrème in het midden van het bord. Plaats de chutney hieromheen en de mul er bovenop. Maak het geheel af met de borage komkomme

170526_RECEPT3
1500 mannen zingen op Urk

Jacob Hoekstra probeert zaterdag 1500 mannen bij elkaar te krijgen om een cd op te nemen. Opbrengst van de cd is voor armoedebestrijding.

Locatie: Ichtuskerk Urk
Tijd: 19.00 uur

Edit of 20170526-1500 MAN ZINGEN
Zeekadetten

Urk heeft een Zeekadettenkorps. Kadetten praten over hun passie met Marco en Aernout

170526_ ZEEKADETTEN
De langste vistafel ooit!

Bij de IJsselmeervisafslag op Urk wordt op zaterdag de langste vistafel ooit gemaakt. Er zullen 150 vissoorten te zien zijn. Jelle van Veen, directeur van DaySeaDay, vertelt over bijzondere vissoorten en de vistafel.

170526_ LANGSTE VISTAFEL
Het sterkste team van Urk

Wie heft het sterkste team van Urk? Zaterdag vindt deze wedstrijd plaats en organisator Jacob Pasterkamp vertelt wat er gaat gebeuren.

Edit of 170526_ STERKE MANNEN
Harry bij de palingveiling

Verslaggever Harry Severens neemt een kijkje bij een speciale palingveiling.

170526_ PALINGVEILING
Harry bij het reuzenrad

Verslaggever Harry Severens bezoekt het reuzenrad dat speciaal voor de Visserijdagen is neergezet en praat met reuzenradexpert Vincent Scherpohof.

170526_ REUZENRAD
Zeevruchten met Arjen Zeevenhooven

Arjen Zeevenhooven is chefkok bij Willem de Boer Food & Events op Urk. Hij laat Marco en Aernout proeven.

Gebakken schol met schaaldierenrisotto

Recept op basis van 4 personen

Ingrediënten:
Schol
Scholfilet (alleen witte zijde) 60 gr
zout en peper
bloem beschuitmengsel 1:1
roomboter
Risotto
olijfolie
risotto rijst 80 g parmezaanse kaas, geraspt 24 g
Hollandse garnalen 40 g
Sjalotten 25 gr
Knoflookpuree 2 gr
 Vis bouillon 2.4 dl
 Olijfolie 10 ml
Jus
 lavas 2 gr
kreeftensoep 120 gr
kookroom 50 gr
Opmaak
zeekraal 50 gr
Enoki zwammen 1 bosje

Bereiding
1. Schol
Kruid de scholfilet met zout en peper en haal ze door wat bloem. Bak ze op de graat mooi bruin in wat roomboter.
2. Risotto
Verhit wat olijfolie en fruit hierin de sjalot en de knoflook zonder te kleuren. Voeg de rijst toe en bak deze glazig. Voeg de visbouillon toe en roer het geheel goed door tot het aan de kook komt. Doe een deksel op de pan en zet deze in een voorverwarmde oven van 185°C gedurende 18 minuten. Haal de risotto uit de oven en controleer of deze ‘gaar’ en smeuïg is. Roer de kaas en de garnalen erdoor.
3. Jus
Breng ondertussen de kreeftensoep aan de kook en voeg de lavas toe. Laat de jus licht reduceren en passeer de jus. Monteer de jus met wat boter.
4. Opmaak
Bak de zwammetjes en zeekraal in wat roomboter en verdeel de risotto over de borden. Leg de schol erbij en verdeel de zwammetjes en de zeekraal erbij

Edit of 170526_ RECEPT4
maandag 22 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Recept

Beschuit met hummus en avocado 


Ingrediënten
•2 avocado’s
•5 cherry tomaatjes
•2 Waldkorn beschuiten
•2 eetlepels hummus
• tuinkers
• Zwarte peper en/of chilivokken
•1 theelepels citroensap of sushiazijn (optioneel)


Bereiding

Snijd de cherrytomaatjes in kleine partjes.
Neem de beschuiten en smeer hier een laagje hummus op.
De avocado kan in plakjes gesneden op het beschuit met hummus.
Strooi wat peper of chili vlokken op de avocado en maak deze af met tuinkers en de stukjes tomaat. 
Tip: om je avocado mooi groen te houden kun je deze insmeren met citroensap of sushi azijn.

170522_ 10.37.07 Edwin Korver
Karin Bloemen staat vrijdag in 't Voorhuys

170522_ 10.45.59 karin
Nieuwe media met Edwin Korver

-Politie verricht arrestaties in Nederland voor Black Box-aanval op pinautomaten
-Proef met telefonisch betalen openbaar vervoer heeft allerlei haken en ogen

170522_ 11.12.04 Edwin Korver 1
170522_ 10.37.07 Edwin Korver
Roddelen met Ab Blauw

170522_ ab blauw
Het is vandaag wereld Goth Day

170522_ Goth day
Het laatste nieuws uit Rutten

170522_correspondent rutten
dinsdag 23 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Wat eten we vandaag?

Een heel bijzondere cupcake van Ria van BrasseRia uit Dronten!

170523_RIA
Theater

Met Esther van der Leeden van de Meerpaal in Dronten!

170523_THEATER
Tuinieren

Met vandaag:

-welke boom in welke tuin?
-Nationale tuinweek in Lelystad

170523_ 11.12.16 Studio1_Jacco_Klaassen
170523_ 11.23.16 Studio1_Jacco_Klaassen
Correspondent

Met vandaag Roy Metsemakers uit Espel.

170523_CORRESPONDENT
vrijdag 19 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Theater

Lizette de Kam van het Agora Theater in Lelystad over het staartje van dit seizoen en een vooruitblik op het nieuwe seizoen!

170519_TEHATER
Wat eten we vandaag?

Poldercalzone van Gerhard Flantua oftewel Boer Kok uit Lelystad!

Witlof calzone met zoete witlof met gerookte mozzarella

8 stronken “Belofte” witlof
4 eetlepels poedersuiker
2 dl medium sherry
Klontje boter
4 plakjes korstdeeg +/- 10 bij 10 ( diepvries)
3 bolletjes gerookte mozzarella (Geraldo, biologische markt, Almere)

Snij de witlof door midden, verwijder het middelste van de stronk, snijd de halve witlof in dunnen reepjes. Klontje boter smelten in een anti aanbakpan, de witlof aanbakken, de poedersuiker toevoegen en afblussen met sherry. Het vocht laten reduceren, als het vocht bijna verdampt is de witlof op een zeefje leggen. En naast het fornuis plaatsen Neem vier plakken diepvries korstdeeg, Verdeel de witlof in het midden van het korstdeeg, maak de randjes nat met een beetje water, leg een nieuwe plak korstdeeg boven op, maak de randjes dicht met een vork, bestrijk het geheel met met een kwastje (eidooier, afgeslapt met water )bak de calzones in de oven af voor ongeveer twintig minuten, 190 graden, snijd de mozzarella in dunne plakjes, verdeel de mozzarella bij het serveren over de calzone, plaats de calzone even terug in de oven om de mozzarella te laten smelten. Smmullen

170519_GERHARD
Juridische zaken

Met Cees Okkerse behandelen we de volgende onderwerpen:

-Rechter: 'Advocaat verdient geen schoonheidsprijs'
-Opruiing en belediging Sylvana Simons: 4 werkstraffen, 16 geldboetes, 1 vrijspraak

170519_ 11.10.15 Cees Okkerse
170519_ 11.21.01 Cees Okkerse
Correspondent

Vandaag met Ad Plaisier uit Emmeloord!

170519_CORRESPONDENT
donderdag 18 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 2
Wat eten we vandaag?

Ingrediënten en kosten:

150 gram couscous € 0,50
200 gram (AH) gerookte kipreepjes € 2,66
circa 300 gram wortels/winterpeen € 0,31
1 courgette  €0,69

Totaal: € 4,16

Bereiding

Schrap de wortels schoon, was de courgette en snijd beiden in Julienne (reepjes van circa 5 cm lang en net zo dik als de kipreepjes). Bak de knoflook(poeder) kort aan, voeg de wortel toe en bak zacht 1-2 minuutjes onder voortdurend omscheppen. Voeg de courgette toe. Bak de groenten zachtjes gaar en voeg dan de kipreepjes toe. Bak 1-2 minuutjes mee. Zet de hittebron uit en laat alle smaken met de deksel op de pan intrekken.
Maak de couscous klaar volgens de verpakking in een schaal of pan. Meng alles door elkaar.
 

RECEPT
Financieel nieuws

Met Ab Flipse bespreken we vandaag:

-Verzekerden ‘gered’
-Nederlandse banken worden weer bedreigd door miljoenen claims.

170518_ 11.11.19 Ab Flipse
170518_ 11.21.48 Ab Flipse
Theater

Genzo Okabe en Xavi Torres zijn gekozen tot de beste jazztalenten van 2017 en treden vanavond op in Corrosia in Almere Haven.

170518_theater
Cursusdag ecologisch moestuinieren

Op zaterdag 3 juni a.s. organiseert Janneke Tops van de Gezonde Moestuinbodem bij  de Bio Tuinen in Lelystad een cursusdag "gezonde moestuinbodem" voor beginnende en wat meer gevorderde moestuinders.

170518_ 13.11.13 Jukebox
Entertainmentnieuws

Met Vanessa Bontje van 'Ditjes en Datjes'.

170518_ENTERTAINMENT
Film

Deze keer met Rob Brouwer.

170518_ 14.10.47 Studio1
© omroep flevolandsitemap | disclaimer