Dit is Flevoland deel 3
dinsdag 02 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Elly Koster geeft graag een goed gevoel aan haar lezers

Feelgood-boeken, zo kun je de boeken van Elly Koster uit Dronten het best omschrijven. Het ruige landschap van Noorwegen of de groene en verstilde omgeving van Drenthe, er is genoeg dat haar inspireert.

Inmiddels verscheen al weer een negende boek van haar hand: De Kleur van Liefde. Dat speelt zich af in de buurt van het Drentse Diever. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. 

Elly is bij ons in de studio en vertelt over hoe haar positieve kijk op het leven het schrijven beïnvloed en hoe zij tot al die mooie verhalen komt. 

Copy of 170502_ ELLY KOSTER 1
Copy of 170502_ ELLY KOSTER 2
Een 'groen-akkoord' op de onderhandelingstafel

De besprekingen over een nieuw kabinet worden de komende weken voortgezet. Maar op het gebied van duurzaamheid kunnen de onderhandelaars snel voortgang boeken, want er ligt al al een kant-en-klare duurzaamheidsparagraaf, die zo in het regeerakkoord kan worden opgenomen.

Robert Atkins, beleidsmedewerker van Natuur en Milieufederatie Flevoland reageert op de vraag hoe serieus we dit moeten nemen. En wie betaalt de rekening voor de energietransitie. Volgens onderzoek van CE Delft worden de kosten vooral gedragen door de zwakste schouders. 

 

Copy of 170502_ ROBERT ATKINS
Copy of 170502_ ROBERT ATKINS 2
vrijdag 21 april 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Soufiane Moussouli naar Ramallah voor Palestijnse verhalen

Theatermaker en storyteller Soufiane Moussouli uit Lelystad vertrekt morgenochtend naar de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever . Daar gaat hij in gesprek met jongeren en leert hen hoe zij hun verhaal kunnen vertellen.

Soufiane vraagt de jongeren naar hun helden en dan ontstaan de mooiste gesprekken. Zo zien de jongeren niet alleen Albert Einstein als held, maar ook Superman.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat Soufiane de jongeren in Nederland meeneemt naar Amsterdam. Daar staan zij op een festival om hun Palestinians Stories te vertellen.

Daarna hoopt de theatermaker dat zij op tournee door Europa gaan. 

Copy of 170421_ SOUFIANE VOOR HH
Record Store Day: Het intiemste muziekevenement in Almere

Record Store Day:  een dag dat wereldwijd meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers bij elkaar komen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren.

Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan. Het wordt ook wel als 'het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld' genoemd.

En om de muzikale dag morgen te vieren hoef je helemaal niet de provincie uit. Ook Platenhuis Het Oor in Almere doet weer mee. Eigenaar Erik Stuurs vertelt ons er van alles over. 

Copy of 170421_ RECORD STORE
Peren, peren en nog eens peren

Steeds meer fruittelers in Flevoland nemen afscheid van de appel.  In Flevoland is de oppervlakte appelbomen sinds de eeuwwisseling met de helft afgenomen. Daarover berichtte Omroep Flevoland eerder deze week.

Om hierover verder te praten zijn bij ons in de radiostudio Kees Westerdijk van Aeres Hogeschool Dronten en fruitteler Marinus Huijsmans uit Dronten. 
Huijsmans stapt zelf over op peren en weet dus precies wat het betekent om een ander product te telen.

Een gesprek over peren, peren en nog eens peren.

Copy of 170421_PEREN 1
Copy of 170421_PEREN 2
vrijdag 28 april 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Flevoland, een van de oudste provincies van Nederland

Het zou zomaar kunnen dat waar nu Almeerders leven, wonen en hun boodschappen halen, zo'n  200.000 jaar geleden al mensen een hutje bouwden, op grote oerossen jaagden en vuurtjes stookten. Want bewoning was er zeker mogelijk.

Dat weten we dankzij onderzoek van Don van den Biggelaar, geoarcheoloog van de Vrije Universiteit van Amsterdam.  In samenwerking met het Nieuw Land Erfgoedcentrum bracht hij voor zijn promotieonderzoek de oude landschappen van Flevoland in kaart. 

Hij deed niet alleen onderzoek naar de grond onder Almere, dat deed hij dus op meerdere plekken in de provincie. Op Schokland, waar sporen van bewoning zijn gevonden die dateren van zo'n 12.000 jaar geleden vond hij iets verrassends.

Copy of 170428_ DON VAN DEN BIGGELAAR
Copy of 170428_ don biggelaar 2
Tijd voor de helden van Local Heroes

Het is de laatste vrijdag van de maand en dan komen de Local Heroes Sven en Daniel van de Nieuwe Bibliotheek in Almere bij ons langs. 

We nemen de ergste ergernissen met hen door, want dat de specialiteit van de twee: ergernissen oplossen. 

Dat je altijd het medicijndoosje opent aan de kant waar de bijsluiter is ingevouwen. Mensen die allerlei papiertjes achterlaten in een winkelmandje - of karretje.

Het zijn allemaal ergernissen die voorbijkomen. Heb je een ergernis die Sven en Daniel moeten oplossen, mail dan radio@omroepflevoland.nl. En wie weet wordt jouw ergernis eind mei opgelost.

Copy of 170428_ LOCAL HEROES
Copy of 170428_ LOCAL HEROES 2
maandag 24 april 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Hoe maak je je woning toekomstbestendig?

Steeds meer gemeenten willen ouderen stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken. Met bijvoorbeeld het verplaatsen van een slaapkamer of badkamer naar de begane grond, het verwijderen van drempels of het aanbrengen van een traplift kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. 

Dit soort woningaanpassingen kosten nogal wat. Om het financieel mogelijk te maken denken gemeente na over verschillende regelingen. Almere helpt koophuizen op te splitsen en Lelystad komt bijvoorbeeld met de 'blijverslening'. 

We praten hier over verder met Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 

Copy of 170424_ EIGEN HUIS
La Aurelia: Dutch Design uit Almere

La Aurelia is een jong designlabel, opgericht in 2013 door Aurelia Ebbe uit Almere. Zij ontwerpt de eerste kunst- en behangcollectie Dutch Dreams.  Een bijzondere serie met exclusieve Hollandse ontwerpen in de sfeer van de Oude Meesters als Rembrandt en Frans Hals. 

Aurelia Ebbe is vandaag bij ons in de radiostudio om over haar werk te praten.  Zij heeft een goed jaar achter de rug. In januari 2016 won zij de Landelijke Creativiteit Award met het label 'La Aurelia' en in juni werd zij uitgeroepen tot Flevolands Zakenvrouw van het jaar. Tot slot werd zij ook nog eens genomineerd voor de VIVA400 Award.

In de studio vertelt Ebbe over haar ontwerpproces, haar ontwerpen en haar ondernemerschap. 

Copy of 170424_AURELIA 1
Copy of 170424_ AURELIA 2
dinsdag 25 april 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Onrust over Lelystad Airport en duurzaam reizen over de wereld

De onrust rond de groei van Lelystad Airport blijft aanhouden.
Vooral Overijssel roert zich, nu daar het besef is doorgedrongen dat vliegtuigen op weg naar Lelystad daar mogelijk overlast gaan veroorzaken.

Ook Natuur en Milieufederatie Flevoland volgt de kwestie op de voet.
In de discussie die vanuit Overijssel is aangezwengeld, zijn zaken naar voren gekomen waarover de Federatie ongerust is.

Directeur Vera Dam is bij ons in de studio om uit te leggen waar NMFF zich ongerust over maakt. Ook vertelt zij over het opkomende 'eco-toerisme'. Steeds meer vakantiegangers letten op hun CO2-voetafdruk tijdens het reizen. 

Copy of 170425_ DUURZAAM 1
Copy of 170425_ DUURZAAM 2
Ga er maar eens goed voor zitten met een mooi boek

Welke boeken moeten we absoluut gelezen hebben? Om die vraag te beantwoorden is bij ons in de studio Michiel Scheen van boekhandel Stumpel in Almere.

Om te beginnen vertelt Michiel over aankomende zaterdag, want dan is het Independent Bookstore Day. Een dag waarop er veel aandacht is voor onafhankelijke boekwinkels. Er is zaterdag van alles te doen in de boekhandel van Michiel, waaronder een bezoek van Martin Gijzemijter uit Lelystad. Hij staat bekend om zijn vierregelige gedichten.

Verder geeft Michiel tips: 
Francine Oomen - Oomen stroomt over
Jörgen Raymann - Raymann zoekt raad
Jussi Adler-Olsen - Selfies
Suzanne Vermeer - Paradijs
Liane Moriarty - Bijna echt gebeurd
Neil Gaiman - American Gods

Copy of 170425_ BOEKEN 1
Copy of 170425_ BOEKEN 2
donderdag 20 april 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Rondje door het huis om brand te voorkomen

In ons land rukt de brandweer zo’n 6000 keer per jaar uit vanwege meldingen van een woningbrand. Enkele tientallen van die branden hebben een fatale afloop, vaak als gevolg van het inademen van giftige rook. 

Veel maatregelen om brand te voorkomen liggen voor de hand. Joyce Donat van de Consumentenbond maakt met ons een rondje door het huis om te zien hoe wij brand kunnen voorkomen.


 

170420_ CONSUMENTEN
Plastic soep: Thomas van Thiel trekt ten strijde tegen afvalberg op zee

Er is een zesde drijvende vuilnisbelt ontdekt in het zeewater tussen Groenland en Nova Zembla. In de Groenlandzee en de Barentszee is een veel hogere concentratie plastic aangetroffen dan verwacht. Van vijf plekken was al bekend dat zich er grote hoeveelheden plastic hebben verzameld. 

Iemand die zich inzet in de strijd tegen al dat plastic in de oceanen is Almeerder Thomas van Thiel. Hij richtte de stichting  By The Ocean We Unite op. Thomas is vanmiddag bij ons in de radiostudio.

Hij vertelt over zijn expeditie vorig jaar naar Noorwegen en over een komende expeditie naar het Kroatische eiland Silba. Dat eiland hoopt hij samen met wetenschappers 'plastic vrij' te krijgen. 

170420_ PLASTIC SOEP 1
170420_ PLASTIC SOEP 2
Wat is een prolaps?

Op donderdag praten wij in Dit is Flevoland altijd over gezondheid. Deze week doen wij dat met Caroline van Doorninck. Gyneacologe van de MC Groep. 

Zij legt uit wat een prolaps is. Prolaps is het naar buiten komen van de vagina. Dit wordt ook wel verzakking genoemd. Vaak zakken daarbij ook organen mee die met de vagina zijn verbonden. Het kan hierbij gaan om een verzakking van de baarmoeder, van de voorwand van de vagina (met de urineleider en/of blaas), van de achterwand van de vagina (met de endeldarm) en van de dunne darm.

Oorzaak van een verzakking is een verslapping van de bekkenbodemspieren, of van de banden waarmee de organen aan het bekken vastzitten. Klachten die voortkomen uit een verzakking gaan niet vanzelf over en hebben (para)medische behandeling nodig.

Van Doorninck vertelt ook over de behandeling van deze vaak pijnlijke kwaal. 

170420_ GYN1
170420_ 16.36.26 GYN 2
maandag 01 mei 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Zet de hypotheekrente van jouw NHG-hypotheek niet te lang vast

Een starter die er verstandig aan denkt te doen om de hypotheekrente van zijn NHG-hypotheek lang vast te zetten - bijvoorbeeld 20 of 30 jaar - komt vaak bedrogen uit en verliest die lage rente zodra hij of zij verhuist naar een volgende woning. Dat zegt Hans de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 

Door de stijgende huizenprijzen en lagere grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen die over enkele jaren doorstromen naar een groter huis.

Door het extreem lage hypotheekrente wordt sinds 2015 bijna 50% van de hypotheken afgesloten met een rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Huizenkopers denken daarmee voor zekerheid te kiezen, ook als zij later verhuizen naar een andere woning. Voor die zekerheid betalen zij wel een prijs. Het renteverschil tussen 10 jaar vast en 30 jaar vast is ongeveer 1 procentpunt. Dat betekent dat een starter met een hypotheek van 200.000 euro en 30 jaar rentevast in 5 jaar circa 10.000 euro (bruto) meer betaalt dan voor 10 jaar rentevast. 

170501_ 14.44.20 EIGEN HUIS
Nederlanders door buitenlandse ogen aanschouwd

Waarom laten Nederlanders ‘s avonds de gordijnen open? Wie is hier eigenlijk de baas? Waar komt de Nederlandse directheid vandaan?
Saskia Maarse uit Zeewolde onderzocht het allemaal voor haar nieuwe boek Onder de zeespiegel. 

Zij schetst een hedendaags beeld van de Nederlandse cultuur door de ogen van allerlei nationaliteiten en culturen in Nederland. Maarse keek naar de culturele verschillen met andere landen. En maakte vervolgens een sterkte-/zwakte-analyse’ van Nederlandse (eigen)aardigheden.

In de radiostudio vertelt zij ons hier alles over.

Copy of 170501_ SASKIA MAARSE
Copy of 170501_ SASKIA MAARSE 2
Smaakt een worteltje lekkerder als het lief is toegesproken?

Groenten uit eigen tuin of van het balkon zijn het allerlekkerst. Dat vinden veel boeren ook. Komt dat omdat je tegen de tomatenplantjes praat of omdat je misschien je versgemalen filterkoffieprut over de moestuin kiept?

Om die vragen te beantwoorden gaat kunstenaar Alexander Geijzendorffer de grootste moestuin ooit maken.Hij doet dat op het land van Gerard de Bruijn uit Kraggenburg.

Alexander loopt rond met een enorme installatie op zijn rug met een krop sla die naar de Mattheuspassion luistert. Hij heeft de installatie ook meegenomen naar de radiostudio.

Wil je meer weten over dit bijzondere project? Kijk dan op www.cateringa.nl/abc

Copy of 170501_ ABC
Copy of 170501_ ABC2
© omroep flevolandsitemap | disclaimer