Dit is Flevoland deel 3
maandag 27 maart 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Een duurzame koopwoning, hoe doe je dat?

Hoe energiezuinig is jouw koophuis? Heeft jouw huis een C- B- of zelfs al A label? En moet iedere huizenbezitter verplicht worden om zijn of haar huis energieneutraal te maken.

Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis zegt dat er veel hobbels zijn voor huizenbezitters. Ze hoopt dat vooral gemeenten meer doen voor huizenbezitters zodat duidelijker wordt waar je informatie kan vinden om je huis aan te passen.

Eigen Huis hoopt dat het nieuwe kabinet een duidelijk beleid uitstippelt. Dan voorkom je 'hap-snap-beleid' zoals nu het geval is.

Marlon Mintjes van Milieu Centraal geeft een aantal nuttige tips hoe je je huis energiezuiniger kan maken. 

Manon van Essen van Eigen Huis.
Marlon Mintjes van Milieu Centraal
Schuim, schuim en nog eens schuim

Schuim in alle soorten en maten, dat wordt gemaakt in Lelystad. Het bedrijf Uxem produceert schuim voor bijvoorbeeld de meubel- en verpakkingsindustrie, in binnen- en buitenalnd. Directeur van Uxem is Suzanne Berghuis is in de studio van Omroep Flevoland om over haar bedrijf te praten.

Berghuis vertelt over het familiebedrijf, de producten die zij van schuim maken en hoe schuim toch duurzaam verwerkt kan worden.

De directeur heeft allerlei producten meegenomen om te laten zien. Zo nam zij een enorme oranje leeuw mee en vertelde zij over hoe Uxem in opdracht de mooiste ontwerpen uit schuim kan laten maken. 

Copy of 170327_BEDRIJF DEEL 1
Copy of 170327_ BEDRIJF DEEL 2
woensdag 29 maart 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Diversiteit, een beladen woord of niet?

Programmaleider Beri Shalmashi van netwerkorganisatie Avanti uit Almere vindt dat de organisatie niet meer het platform voor diversiteit moet worden genoemd. Volgens haar is dat woord achterhaald en moet het 'platform voor iedereen' worden.

Avanti organiseert gesprekken, debatten en symposia rond actuele thema’s voor Almeerse organisaties, inwoners, professionals en bedrijven en instellingen met een publieke taak. Diversiteit is daarbij de rode draad. Shalmashi vertelt over haar plannen bij ons in de studio. 

Volgens haar moeten er bij Avanti gesprekken zijn tussen iedereen. Daarbij moet de focus niet liggen op het anders zijn, maar moet juist centraal staan wat mensen gemeenschappelijk hebben. 

Copy of 170329-BERI 1
Copy of 170329_ BERI 2
Dwars op de week: Wat vind jij ervan?

Dwars op de week. Zo heet ons woensdaggesprek met Flevolanders in Dit is Flevoland. Wekelijks schuiven drie betrokken provinciegenoten aan in de studio om de week door te nemen. Hoe denken zij over de actualiteit binnen en buiten de provincie.

Deze week zijn Henk Struik, betrokken Almeerder en Aart Reussing, directeur van speciaal-onderwijsschool De Zonnebloem in Emmeloord in de studio aanwezig om te praten over vier verschillende onderwerpen.

We hebben het over het Nederlands Elftal, de bomenkap in de provincie, de ontsnapte tbs'er en erotische straatreclame. 

Copy of 170329_ PANEL 1
Copy of 170329_ PANEL 2
Copy of 170329_ PANEL 3
dinsdag 28 maart 2017 bij Dit is Flevoland deel 3
Het is boekenweek dus moeten we lezen

Het is Boekenweek. Die duurt nog tot en met 2 april, zaterdag. Het thema is dit jaar 'Verboden vruchten’. Overal in de provincie duiken er schrijvers op. Gisteren al Hugo Borst bij het Emelwerda-De Noordoostpolder Dictee en vanavond geeft Peter Buwalda een lezing tijdens het Theaterdictee Dronten.

We praten verder over de boekenweek met Michiel Scheen van boekwinkel Stumpel in Almere. Hij bespreekt het boekenweekgeschenk dat dit jaar geschreven is door Herman Koch: Makkelijk Leven. Ook staat hij even stil bij het boekenweekessay van Connie Palmen met de titel 'De zonde van de vrouw'.

In het tweede deel geeft Michiel leestips. Deze week bespreekt hij:

- DJ van Kluun
- Stad in Oorlog van René Kok en Erik Somers
- Ragdol van Daniel Cole
- Homo Deus van Yuval Noah Harari

Copy of 170328_ BOEKEN 1
Copy of 170328_ BOEKEN 2
Hoe dring je de uitstoot van schadelijke stoffen in de landbouw terug?

Hoe ernstig is het eigenlijk dat Flevoland ver achter blijft bij andere provincies, als het gaat om het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de landbouw?

Cijfers van het Centrum voor Landbouw en Milieu: landelijk is de uitstoot sinds 1990 gedaald met 18%, in Flevoland toegenomen met 20 procent.

Robert Atkins van Natuur en Milieufederatie Flevoland is bij ons in de studio om te praten over de uitstoot. Hij plaatst de cijfers in perspectief en geeft wat tips hoe agrariërs hun bedrijf kunnen verduurzamen zonder dat het veel investeringen vereist.

 

Copy of 170328_ROBERT ATKINS 1
Copy of 170328_ ROBERT ATKINS 2
© omroep flevolandsitemap | disclaimer