Goedemorgen Flevoland
Het gezellige radioprogramma Goedemorgen Flevoland hoor je elke zaterdagochtend van 8.00-12.00 uur bij Omroep Flevoland. Vaste onderdelen in het programma zijn de boekenrubriek met o.a. Aly Rook, film met Jeroen van der Plank, dieren met Bas Steltenpool, een recept van topkoks Paul van Staveren,David Groen of Gerhard Flantua, je krijgt de beste uitgaanstips voor het weekend en elke week schuift er een bekende artiest aan. Daarnaast is er ook aandacht voor de geschiedenis van Flevoland, uitgebreide weersinformatie en de actuele files en flitsers. 

Marco Verhagen laat natuurlijk de beste muziek horen en heb je een vraag of tip voor het programma? Mail dan naar goedemorgen@omroepflevoland.nl of whatsapp naar 06-52.52.48.91
zaterdag 03 december 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Sam Knoop

Sam Knoop uit Geertruidenberg wordt ook wel de nieuwe Guus Meeuwis genoemd en loopt niet in Zeven Sloten tegelijk...

161203_SAM_1
161203_SAM_2
161203_SAM_3
Wat eten we vandaag met David Groen

Voorgebakken pizza deeg
Benodigdheden
-1 kg bloem
-60 gr olijfolie
-650 ml lauw water
-14gr gist
-15 gr zout
Bereidingswijze
Begin met het voorbakken van de bloem. Bak de bloem op 250 graden voor ongeveer 30-45minuten tot het mooi goudbruin is.
Wanneer de bloem is afgekoeld moet je het zeven en de eventuele klonten verwijderen.
Meng dan alle droge ingrediënten en stort dit op een werkbank of in de kitchen-aid.
Als je het met de hand kneed op de werkbank maak dan een kuiltje in het midden en giet daar het lauwe water in met de olijfolie. Maak dan een draaiende beweging met 1 hand in het vocht en pak steeds een beetje bloem mee tot je een kneedbaar deeg hebt. Zorg ervoor dat het een homogene massa is. Zet het dan weg in een ingevette bak en laat het een nachtje reizen op kamer temperatuur.
Wanneer je liever de kitchen-aid gebruikt kan je alles in de mengbak doen en mengen met de deeghaak.
De volgende dag is het deeg ongeveer 2x zo groot geworden, kneed dit een keer goed en dan kan je het uitrollen en afbakken.
Voor het afbakken van het deeg zorg je ervoor dat je een dikke voorverwarmde ovenplaat of pizza steen hebt.
Bak het deeg af op de maximale temperatuur van je oven tot het mooi goudbruin is.
Beleg de pizza zoals je zelf wilt!

161203_DAVID_PIZZA
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick heeft een Italiaans eh Spaans glas bij zich.

Copy of 161203_DICK_GLAS
Dieren met Bas Steltenpool

Bas heeft een spiraalsonde en het laatste dierennieuws weer bij zich.

161203_BAS_1
161203_ BAS_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over de film Sint...

161203_JEROEN_SINT
zaterdag 24 december 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

babybietjes met Queso blanco costeño de Biddinghuizen
150 geraspte verse kaas (Queso blanco de Maria) 125 cl slagroom 125 cl groentebouillon 2,5 gram gelatine
Leg de gelatine blaadjes in de week, Breng dan de groentebouillon langzaam aan de kook, Als de bouillon heeft gekookt de uitgeknepen gelatineblaadjes laten oplossen in de bouillon, Daarna de bouillon koud zetten, ondertussen de 250 cl slagroom op slaan tot dikte van Irish-koffieroom (half geslagen) als de bouillon gaat hangen (stijf gaat worden) vermengen met de geraspte kaas, als laatste de slagroom door spatelen, en in de vormpjes gieten.
“Snelle versie” Voorgekookte babybietjes balsamico halveren en op-smaken met scheutje kruidenolie verdelen in een diep bordje plaats hierop de bavarois van de verse kaas, lekker smullen

3 kilo rode babybietjes
appelstroop opgiet
2 liter azijn
2 liter water
300 gram appelstroop
1 kg rietsuiker
kook de babybietjes en kook deze beetgaar in water met zout, laat de bietjes afkoelen, breng de grondstoffen van de opgiet aan de kook, even laten doorkoken, ontdoe de bietjes van de schil en doe deze in een grote weckpot, giet de warme azijn op de bietjes met wat specerijen, steranijs, laurier, kruidnagel, jeneverbes. Sluit de pot af, laat deze in een weckketel +/- 50 minuten pasteuriseren. Laat de pot afkoelen op een koele plaats, marineren 2 voor minimaal 2 weken

Copy of 161224_GERHARD_BABYBIETJES
Geschiedenis met André Geurts

André heeft een bijzonder, prachtig boek bij zich...

Copy of 161224_ANDRE_ANNAPALOWNA
De tuin in met Jako Klaassen

Met vandaag:

-Verlichting in de tuin
-Gevaren in de tuin

161224_JAKO_1
161224_JAKO_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over de kerstklassieker Home Alone...

161224_JEROEN_HOME_ALONE
Gast van de dag: Melissa Janssen en Mike Peterson

Gezellige kerststerren op bezoek!

161224_GAST_1
161224_GAST_2
zaterdag 17 december 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Help Olivier aan een rolstoelbus!

Kelly Verhoef uit Lelystad heeft een wens en dat is een rolstoelbus voor haar zoontje Olivier.
Olivier is een vrolijk mannetje van bijna 2 jaar en is meervoudig gehandicapt.

http://www.dreamordonate.nl/8961-rolstoelbus-voor-olivier#embed-modal

Kelly Verhoef
Wat eten we vandaag met David Groen

Gnocchi van aardpeer
Benodigdheden
-800 gr aardpeer
-160 gr bloem
-3 gr zout
-2 st ei
-4 blaadjes salie
Bereidingswijze
Begin met het wassen van de aardpeer. Was het goed onder stromend water met een borstel. Een aardpeer heeft veel hoekjes en gaatjes zorg ervoor dat het al het zand verwijderd is aangezien we de schil ook gaan gebruiken.
Wanneer de aardpeer goed gewassen is snij het in gelijken stukken van ongeveer 3cm. Rooster de aardpeer in de oven op 215graden voor ongeveer 20minuten tot het mooi goudbruin is.
Laat de aardpeer afkoelen in de koelkast.
Wanneer de aardpeer koud is draai het dan in de magimix tot een gladde pasta, voeg de bloem, salie en het zout toe aan de aardpeer massa en draai dit wederom tot een gladde massa. Voeg vervolgens al draaiend de eieren 1 voor 1 toe.
Schep de massa in een spuitzak en laat het weer afkoelen in de koelkast.
Breng ondertussen een pan water met zout aan de kook.
Wanneer de spuitzak goed koud is kan je de gnocchi gaan pocheren.
Dit doe je door de spuit zak open te knippen en boven de pan water er steeds een beetje in te spuiten en af te snijden op de gewenste lengte. De gnocchi zal naar de bodem zakken en wanneer ze gaan drijven zijn ze gaar. Schep ze uit het water en koel ze terug door ze in een bak ijswater te doen.
Je kan de gnocchi weer opwarmen in een lekkere tomaten saus of bakken in een lekker veel bruine boter!

161217_DAVID_GNOCCHI
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick heeft een autoradio gevonden. Een heel oude!

Copy of 161217_DICK_AUTORADIO
Dieren met Bas Steltenpool

Bas heeft weer een voorwerp bij zich en natuurlijk het laatste dierennieuws uit de polder!

161217_BAS_1
161217_BAS_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over de film Brokeback Mountain...

161217_JEROEN_BROKEBACK
Gast van de week: Hessel en Tess

Samen met zijn dochter Tess geeft de zingende kroegbaas Hessel op zaterdag 4 februari 2017 een live concert. Maar eerst komen ze nog even langs in de studio bij 'Goedemorgen Flevoland'.

Hessel & Tess
Samantha Steenwijk, Pearl Joan, Mell en Danny Froger

Het is kerst en dus 4 artiesten met een nieuwe kerstsingle!

161217_ GAST_1
161217_GAST_2
161217_ MELL
zaterdag 10 december 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

BELEVINGS-SAFFRAAN-RISOTTO MET KROKANTE PASTINAAK EN WORTELCHIPS
4 eetlepels koolzaadolie 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn mespuntje beleving-saffraan 50 gram geraspte pittige polderzoomkaas 20 gram boter
De witte wijn kort verwarmen, Voeg de saffraan-stempels toe aan en laat deze even marineren. Neem een pan met dikke bodem, Voeg de gesneden ui toe samen met de rijst en fruit deze even aan. Verwarm ondertussen de bouillon. Blus de rijst af met de witte wijn met saffraan. Voeg een deel van de bouillon toe en roer door. Herhaal dit totdat alle bouillon gebruikt is. In totaal moet de rijst ongeveer 20 min koken roer de pittige polderzoom kaas door de rijst samen met de boter, Breng op smaak met zout en peper
Pastinaak / wortel chips
Maak de pastinaak en de wortels schoon en snijd ze in dunne plakjes dit kan met een mandoline of gewoon met de hand in plakjes snijden, zorg dat je ze niet te dik snijd dan Haal ze door de koolzaad olie en laat overtollige olie eraf glijden Leg op de groentes op een bakplaatje en Bestrooi ze met wat zout en paprika poeder
Doe ze in een oven van 160 graden en bak ze voor ongeveer 20 a 25 minuten krokant
Leg ze op wat keukenpapier om ze af te laten koelen

Voor de vlees liefhebbers met krokante stukjes pancetta van het weidsichtvarken van slager Niek uit Dronten, ook deze pancetta in reepjes krokant bakken op een ovenrekje.

Stel het gerecht samen in een diep bordje, eerst de romige rijst, daar bovenop de krokante groentes eventueel afsmaken met wat vers gehakte peterselie

Copy of 161210_GERHARD_SAFRAAN
Geschiedenis met André Geurts

André heeft flink wat vragen aan de luisteraar over een Delftsblauw bord...

Copy of 161210_ANDRE_KERKBORD
De tuin in met Jako Klaassen

Met vandaag:

- Is je tuin winterklaar?
- Gazon winterklaar maken

161210_JAKO_1
161210_JAKO_2
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Jolande Withuis  - Juliana; Vorstin in een mannenwereld
 
Olivier Bourdeaut  - Wachten op Bojangles
Herman Koch - De greppel

161210_1Aly Rook
161210_ 2Aly Rook
Gast van de dag: Ronnie Tober en Michael Oomen

De heren hebben een nieuwe single en schuiven aan voor een bakkie!

161210_GAST_1
161210_GAST_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over de film Truman Show...

161210_JEROEN_TRUMAN
zaterdag 19 november 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Grad Damen

Grad Damen werd geboren in een in Breda. Als 17-jarige trad hij op in Café Bolle Jan, de kroeg van René Frogers vader. Grad's serieuze doorbraak volgde in 2000 met Alisha, een vertaling van Julio IglesiasUn canto a Galicia. Dit lied behaalde de 22e plaats in de Nederlandse Single Top 100.

161119_GAST_1
161119_GAST_2
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

WILDGEHAKT MET GEKARAMELISEERDE WITLOF
650 gram wildgehakt ( hert, ree of wildzwijn, niet te mager) 10 gram vleesbouillonpoeder 1 middelgroot ei
5 gram knoflookpuree 5 gram oestersaus 5 gram thai chilisaus
Peper zout , naar smaak
50 cc melk
40 gram bruin brood zonder korst
Bereidingswijze:
Bruin brood in kleine blokjes snijden, mengen met de melk (10 minuutjes laten weken)
Gehakt aanmaken met alle smaakstoffen, Daarna de panade (brood en melk) mengen met het gehakt en verdelen in acht gelijke ballen.
Gehakt rustig in de boter aanbakken, langzaam in de oven gaar maken (20 minuten 175 graden)
Klein beetje extra boter toevoegen, uit laten bruisen en afblussen met een beetje witte wijn en een glaasje port, deze braadjus lekker gebruiken als saus.

8 stronken witlof 4 eetlepels poedersuiker 2 dl medium sherry Klontje boter
Snij de witlof in vieren en verwijder het middelste (hartje) van de stronk, en in dunne reepjes snijden. Klontje boter smelten in een anti aanbakpan en de witlof hard aanbakken, Poedersuiker toevoegen en afblussen met sherry. Het vocht laten reduceren, als het vocht bijna verdampt is de witlof op een Verdeel de witlof in het midden van bord.

Copy of 161119_GERHARD_GEHAKT
Geschiedenis met Dick Velthuizen

De kaak van een uitgestorven leeuw...dat heeft Dick deze keer bij zich.

Copy of 161119_DICK_HOLENLEEUW
Dieren met Bas Steltenpool

Bas heeft een pakzadel en het laatste dierennieuws weer bij zich.

161119_BAS_1
161119_BAS_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over Jumanji...

161119_JEROEN_JUMANJI
zaterdag 31 december 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Geschiedenis met André Geurts en Dick Velthuizen

Na bijna 10 jaar nemen ook de heren afscheid van 'Goedemorgen Flevoland'...

Copy of 161231_DICK_ANDRE
Film met Jeroen van der Plank

De top 10 van de beste films van het afgelopen jaar

161231_ JEROEN_FILM
zaterdag 26 november 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren


GERECHT: Panne cotta met karamel.
AANTAL PERSONEN: 4
INGREDIËNTEN:
10 g gelatineblaadjes
700 ml slagroom
200 ml melk
2 vanillestokjes
60 g suiker
100 ml (½ glaasje) likeur (marsala en amaretto)
200 g suiker voor de karamel
BEREIDING:
Week de gelatineblaadjes 10-15 minuten in koud water.
Verwarm de slagroom en de melk met de in tweeën gespleten vanillestokjes en de suiker in een pan op laag vuur. Roer totdat het begint te koken. Haal de pan van het vuur.
Verwijder de vanillestokjes, schraap de zaadjes eruit en doe ze in de room. Los de uitgeknepen gelatine in de room op en roer met een garde tot hij helemaal is opgelost.
Voeg de gekozen likeur toe. Laat 5 minuten afkoelen en roer af en toe om te voorkomen dat er een vel op komt.
Maak ondertussen de karamel: doe 200 g suiker in een pan met een dikke bodem en verdeel er 4 eetlepels water overheen. Breng zachtjes aan de kook zonder te roeren tot de suiker amberkleurig wordt. Wacht even voordat je de karamel onderin de vorm schenkt. Schenk de room op de karamel.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af met plasticfolie en zet ten minste 4 uur in de koelkast zodat de room opstijft.
Haal een mespunt langs de randen om de panna cotta uit de vorm te halen en stort hem in één keer op een bord. Als de panna cotta moeilijk uit de vorm komt, houd de onderkant van de vorm dan 5 seconden in warm water.
Serveertip: een flinke dot slagroom.

Copy of 161126_PAUL_PANNECOTTA
Geschiedenis met André Geurts

André heeft een kleurrijk, handzaam boek in de hand...

Copy of 161126_ANDRE_ICONEN
De tuin in met Jako Klaassen

Met vandaag:

-Bestrijdingsmiddelen
-Snoeien sneeuwbes Almere

161126_ JAKO_1
161126_JAKO_2
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

-Witold Szablowski - De Moordenaar uit de Abrikozenstad
-Conny Braam - Ik ben Hendrik Witbooi

-Cathy Rentzenbrink - Het Laatste Uit Liefde
-Koos van Zomeren - Alptraum

-Mark Lamprell - Een Liefde In Rome
-Merijn de Boer - Het Jagthuys

161126_1Aly Rook
161126_2Aly Rook
161126_3 Aly Rook
© omroep flevolandsitemap | disclaimer