Goedemorgen Flevoland
Het gezellige radioprogramma Goedemorgen Flevoland hoor je elke zaterdagochtend van 8.00-12.00 uur bij Omroep Flevoland. Vaste onderdelen in het programma zijn de boekenrubriek met o.a. Aly Rook, film met Jeroen van der Plank, dieren met Bas Steltenpool, een recept van topkoks Paul van Staveren,David Groen of Gerhard Flantua, je krijgt de beste uitgaanstips voor het weekend en elke week schuift er een bekende artiest aan. Daarnaast is er ook aandacht voor de geschiedenis van Flevoland, uitgebreide weersinformatie en de actuele files en flitsers. 

Marco Verhagen laat natuurlijk de beste muziek horen en heb je een vraag of tip voor het programma? Mail dan naar goedemorgen@omroepflevoland.nl of whatsapp naar 06-52.52.48.91
zaterdag 08 oktober 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick is bijna klaar voor zijn uitzet...

161008_DICK_LEPEL
Dieren met Bas Steltenpool

Bas heeft een geluid en het laatste dierennieuws weer bij zich.

161008_BAS_1
161008_BAS_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over de Back to the Future films.

161008_JEROEN_BACK_TO_THE
The American Country Legends

Wat krijg je als je wereldhits uit de Country en West Coast muziek, laat spelen door internationaal ‘Award Winning’ top-muzikanten?: Een gegarandeerd onvergetelijke avond!

Lana Wolf
Gast van de dag: Henk Dissel en Matthijs Koning

De heren hebben een nieuwe single en schuiven gezellig aan voor een kop koffie!

161008_GAST_1
161008_GAST2
zaterdag 01 oktober 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Dries Roelvink

Dries werd op nieuwjaarsdag 1959 in ’t hartje van de Jordaan geboren, als zoon van een voetbaltrainer (de Amsterdamse club Herenmarkt) en een zangeres. Moeder, Alie Roelvink maakte in die tijd veel platen met o.a. Willy Alberti en Johnny Jordaan. Dries jr. volgde zijn vader in zijn voetsporen, en voetbalde 10 jaar in de jeugdelftallen van DWS. Op zijn achttiende jaar tekende Dries bij FC Amsterdam een drie jarig profcontract. Tijdens zijn voetbal carriere zong Dries al graag na de wedstrijden, in het spelershome, en op feesten en partijen. Hij besloot toen mee te doen aan een talentenjacht op het Rembrandtplein, in de bekende ‘Shorts of Londen’ en kwam als winnaar uit de bus.

161001_DRIES_1
161001_DRIES_2
Wat eten we vandaag met David Groen

Kimchi van radijsjes
 
Kimchi
-500gr   radijsjes(+bladeren)
-100gr   vis saus
-50gr      rode peper
-50gr      knoflook
-7gr        zout
-9gr        suiker
 
Bereidingswijze
Begin met het wassen en drogen van de radijsjes. Snij de radijsjes in 4en of door de helft, als je hele kleintjes hebt kan je ze ook heel laten. Leg de radijsjes in een grote schaal.
Doe de rest van de ingrediënten in de blender of Magimix en draai het tot een fijne pasta.
Giet de pasta bij de radijsjes. Nu is het de bedoeling dat je alles goed hard kneust met je handen zodat het vocht uit de radijsjes komt.
Zet het nu weg in wekpotjes(die gesteriliseerd zijn) voor 1 a 2 dagen op kamer temperatuur. En bewaar het daarna in de koelkast.
Je kan het ook zo eten of langer laten staan. Bepaal naar eigen smaak!
 

Copy of 161001_DAVID_KIMCHI
Geschiedenis met André Geurts

Deze keer over een spotpret waar niet mee valt te spotten...

Copy of 161001_ANDRE_SPOTPRENT
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen over de klassieker ET...

161001_JEROEN_ET
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Michel van Egmond - De wereld volgens Gijp
Ruud Gulit  - Kijken naar voetbal
 
John le Carre - De duiventunnel
Joris van Casteren - Mensen op Mars
 
Maranke Rinck & Martijn van der Linden - Tangramkat
Dolf Verroen - Oorlog en vriendschap

161001_1Aly Rook
161001_2Aly Rook
161001_ 3Aly Rook
zaterdag 10 september 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Janny van der Heijden en Jeffrey Heesen

Janny van der Heijden uit 'Heel Holland Bakt' gaat taarten beoordelen in de studio en Jeffrey Heesen uit 'Bloed, Zweet en Tranen' laat zijn nieuwe single horen.

160910_JANNY_1
160910_ JANNY_2
Wat eten we vandaag met David Groen

Ketchup van rode kool
 
Ketchup
-300gr   rode kool (goed gaar)
-12gr      zout
-120gr   donkere basterd suiker
-150gr   azijn
-100gr   honing
-2gr        xanthaangom (optioneel)
 
Bereidingswijze
Zorg er voor dat je rode kool goed gaar is. De rode kool stomen of sous vide is de beste bereiding. Dan behoud je de meeste smaak van de kool.
Wanneer de rode kool is afgekoeld doe het in een blender samen met de rest van de ingrediënten, behalve de xanthaangom. Mix alles tot een fijne massa.
Voeg dan de xanthaangom toe en mix het nog 2 min door. Deze stap is optioneel. De xanthaangom zorgt er voor dat de ketchup niet gaat schiften wanneer je het voor een langere periode laat staan.  
 

Copy of 160910_DAVID_KETCHUP
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick heeft iets 'beeldigs' meegenomen...

160910_DICK_JEZUS
Dieren met Bas Steltenpool

Bas heeft vandaag weer een voorwerp meegenomen en het laatste dierennieuws.

160910_ BAS_1
160910_BAS_2
Boeken lezen met Frank Voster

Frank bespreekt deze week de boeken waar iedereen op zit te wachten en is er een interview met Jochum Jarigsma, schrijver van de spannende roman 'De Nieuwe Weg'.

160910_FRANK_1
160910_JOCHUM
160910_FRANK_2
zaterdag 24 september 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Melissa Janssen & Manon Stokman

Manon Stokman is een zeer getalenteerde Amsterdamse zangeres. In het zesde seizoen van The Voice of Holland bereikte Melissa Janssen de halve finale. Ze won geen platencontract en alle bijkomende aandacht die de winnaar krijgt, maar dat biedt haar de kans helemaal haar eigen pad te bewandelen.

160924_GAST_1
160924_GAST_2
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren


GERECHT: Linguine met tonijnsaus
AANTAL PERSONEN: 4
INGREDIËNTEN:
4 eetlepels extra vierge olijfolie
3 eetlepels gehakte platte peterselie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 Spaanse rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
1 cm gember, geschild en fijngehakt
450 g tomatenpassata
400 g tonijn in olijfolie (uit blik), uitgelekt en in stukken
375 g linguine
BEREIDING:
Verhit de olie in een middelgrote pan en fruit 2 eetlepels peterselie, de knoflook, rode peper en gember in een paar minuten zacht. Voeg de tomatenpassata toe en bak nog een paar minuten. Schep voorzichtig de tonijn erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus 10 minuten sudderen.
Kook intussen de pasta gaar in 10-12 minuten in een grote pan met gezouten water, of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en doe terug in de pan. Schenk de saus erbij en roer goed door. Bestrooi voor het serveren met de rest van de peterselie.

Serveertip: Een salade van tomaat met balsamico.







Copy of 160924_PAUL_LINGUINE
Geschiedenis met Dick Velthuizen

De geest is uit de ...

160924_DICK_FLES
Boeken lezen met Frank Voster

Met vandaag:

-Lieve van Ronald Giphart
-De Wereld Volgens Gijp van Michel van Egmond
-Wat Wij Van Amerika Kunnen Leren van Rick Nieman

-Gezondigen van Rianne van Vulpen inclusief telefonisch interview

160924_1Frank Voster
160924_2Frank Voster
zaterdag 03 september 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Gast van de dag: Corry Konings & Mick Harren

Corry Konings en Mick Harren zijn gezellig op de koffie!!

160903_GAST_1
160903_GAST_2
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren

Gevulde kipfilet voor 4 personen.

1 kipfilet in 4 lapjes
4 plakken gekookte ham
kaas die makkelijk smelt, bijvoorbeeld belegen Goudse
twee artisjokharten.
Bindgaren (keukentouw)
1el olijfolie
1 el boter
2 takjes tijm
3 blaadjes salie
een scheutje witte wijn

Maak de plakjes kipfilet dun met de vleeshamer.
Leg op ieder lapje een plakje gekookte ham.
Leg links van het midden van het lapje wat plakjes artisjok.
Leg daarnaast een plakje kaas.
Rol de kipfilet op en bind het geheel vast met keukentouw. Dat is niet moeilijk! Draai het touw er 3 of 4 slagen rondom in de breedte, 1 maal in de lengte en knoop het dan vast.
Verhit de olijfolie en de boter in een koekenpan en roer goed. Pas op dat de boter niet verbrandt in de olijfolie. Doe de tijm en salie erbij en bak de kruiden kort.
Leg de kiprolletjes in de koekenpan en bak ze rondom op redelijk hoog vuur.
Breng op smaak met peper en zout.
Blus eventueel af met witte wijn.
Doe het deksel op de pan en laat de gevulde kipfilet garen.
Bakken en garen van deze kleine rollades duurt ongeveer 10 minuten.
Behalve aan artisjok en champignons kun je bijvoorbeeld ook denken aan spinazie, of verse dragon.
Haal het touw weg voor je de kip serveert.

Serveertip: dit gerecht is lekker met gebakken kriel en broccoli. Serveer er eventueel een dragonsaus bij.

Copy of 160903_PAUL_KIPFILET
Geschiedenis met André Geurts

André spreekt dit keer over het overlijden van Cornelis Lely...

Copy of 160903_ANDRE_DOOD_LELY
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

1. Bloemborder renoveren in september

2. Haat-liefde verhouding met mijn Paulonia

160903_ 1Gerrit Smits
160903_2Gerrit Smits
Films met Jeroen van der Plank

Jeroen bespreekt vandaag weer de filmmuziek van een bekende componist.

160903_FILM_JAMES HORNER
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Waldemar Torenstra & Kon Kelei   - Een bijzondere vriendschap
Pepijn Lanen  - Naamloos
 
Jente Posthuma - Mensen zonder uitstraling
 
Emma Cline - De meisjes

160903_1Aly Rook
160903_2Aly Rook
160903_3Aly Rook
zaterdag 17 september 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

Yuki’s patatopoffertjes                               
500g aardappelen
10g bloem
2 teentjes knoflook
5 eetlepels olie
2 uien
2 eieren
zout
peper
 
 
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, was ze en rasp ze boven een kom. Kook de aardappelrasp in 2 a 5 minuten beetgaar. Pel de uien en knoflookteentjes en hak ze fijn. Roer de uien, knoflook, bloem, eieren, beetje zout en peper door de aardappelen en roer dit tot een deeg. Verhit de olie in de poffertjespan en schep met een lepel wat deeg erin. Druk dit een beetje plat en bak de poffertjes aan beide kanten mooi bruin.
 
 

Copy of 160917_GERHARD_YUKI
Geschiedenis met André Geurts

Vandaag een mooi verhaal over de biografie van Lely...

Copy of 160917_ANDRE_BIO
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

1. Wat doet zo'n warme zomer periode met je tuin?
2. Sierstruiken met een smaakje...

160917_1Gerrit Smits
160917_2Gerrit Smits
Films met Jeroen van der Plank

Jeroen bespreekt vandaag weer de filmmuziek van een bekende componist.

160910_FILM_DANNY ELFMAN
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Philippe Claudel  - De boom in het land van Toraja
 
Intisar Umm Mansur  - Mijn verlossing van het kwaad
 
Litmanen 10

160917_1Aly Rook
160917_2Aly Rook
160917_3 Aly Rook
Gast van de dag: Leonie Meijer

Meijer volgde vanaf haar achttiende de opleiding Academie voor lichte muziekin Lelystad. Daarna vertrok ze naar het Conservatorium in Amsterdam en had ze in haar vrije tijd optredens met de band Material Spirit als zangeres en gitarist.
In 2010 deed ze mee aan de Grote Prijs van Nederland, waar bij ze de halve finale haalde. Ze meldde zich daarna aan voor de The voice of Holland.

160917_1LEONIE
160917_2LEONIE
zaterdag 15 oktober 2016 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren


GERECHT: Gehaktbrood.
AANTAL PERSONEN: 4
INGREDIËNTEN:
2 middelgrote uien, 1 fijngehakt en 1 in stukjes van 1 cm
olijfolie
1 volle theelepel gemalen koriander
1 afgestreken theelepel gemalen komijn
12 crackers of paneermeel
2 theelepels gedroogde oregano
2 volle theelepels dijonmosterd
500 g rundergehakt
1 groot ei
2 teentjes knoflook, in plakjes
½ tot 1 verse, rode Spaanse peper (naar smaak), in dunne ringetjes
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels worcestersaus
1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt
2 blikken tomatenstukjes van 400 g
2 eetlepels balsamicoazijn
2 takjes verse rozemarijn
12 pancetta, liefst scharrel of biologisch
1 citroen
BEREIDING:
Verwarm de oven op de hoogste stand voor.
Zet de gehakte ui met een snufje zout en peper in een grote koekenpan met 2 scheuten olijfolie op matig hoog vuur. Strooi de gemalen koriander en komijn erbij. Bak ze 7 minuten, terwijl je elke 30 seconden roert, tot de stukjes ui zacht en goudbruin zijn; doe ze dan in een grote kom om af te koelen.
Doe de crackers in een theedoek, stamp ze fijn en breek de grootste stukjes klein met je handen. Doe de kruimels met oregano, mosterd en gehakt bij de afgekoelde uien in de kom. Breek het ei erbij en strooi er nog een flinke snuf zout en peper op. Kneed en wrijf alles met goed gewassen handen door elkaar. Leg het vleesmengsel op een plank en kneed en rol het tot een soort grote rugbybal. Wrijf de bal in met een beetje olie.











Leg het vlees in een braadpan of ovenschaal, zet die in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk tot 200 °C of gasovenstand 4. Bak het gehaktbrood 30 minuten.
Zet intussen de in stukjes gesneden ui, de knoflook en Spaanse peper met 2 flinke scheuten olijfolie, het paprikapoeder en een snufje zout en peper in een grote pan op matig hoog vuur. Laat de pan ongeveer 7 minuten op het vuur staan terwijl je elke 30 seconden even roert. Voeg er de worcestersaus, kikkererwten, tomaten en balsamicoazijn aan toe. Laat aan de kook komen, zet het vuur laag en laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg zo nodig nog wat extra zout en peper toe.
Pluk de rozemarijnnaaldjes van de takjes en doe ze in een kommetje. Haal het gehaktbrood uit de oven, giet het vet uit de pan bij de rozemarijn en roer. Schep de saus om het gehaktbrood heen. Leg het rookspek over het gehaktbrood en de saus. Verdeel er de rozemarijn over. Zet de pan nog 10 tot 15 minuten in de oven, tot het spek goudbruin is.

Serveer er een gemengde salade bij en wat partjes citroen.











Copy of 161015_PAUL_GEHAKT
Geschiedenis met André Geurts

Deze keer gaat het over een grote ingelijste pentekening...

Copy of 161015_ANDRE_PENTEKENING
De tuin in met Jako Klaassen

Met vandaag:

-Wie is Jako Klaassen?
-Tips voor de komende weken

161015_JACCO_1
161015_JAKO_2
Film met Jeroen van der Plank

Vandaag heeft Jeroen het over Mrs. Doubtfire.

161015_JEROEN_DOUBTFIRE
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Het Nederlands kunstdagboek  - 365 dagen kunst
Margriet de Moor  - Van vogels en mensen
 
Rudie van Meurs - Een man als Daan
 
Ben Coates - Going Dutch

161015_1Aly Rook
161015_2Aly Rook
161015_3Aly Rook
Gast van de dag: Lorren en Femke Hengeveld

De dames hebben uiteenlopende singles uit en drinken gezellig een kopje koffie mee...

161015_GAST_1
161015_ GAST-2
© omroep flevolandsitemap | disclaimer