Goedemorgen Flevoland
Het gezellige radioprogramma Goedemorgen Flevoland hoor je elke zaterdagochtend van 8.00-12.00 uur bij Omroep Flevoland. Vaste onderdelen in het programma zijn de boekenrubriek met o.a. Aly Rook, film met Jeroen van der Plank, dieren met Bas Steltenpool, een recept van topkoks Paul van Staveren,David Groen of Gerhard Flantua, je krijgt de beste uitgaanstips voor het weekend en elke week schuift er een bekende artiest aan. Daarnaast is er ook aandacht voor de geschiedenis van Flevoland, uitgebreide weersinformatie en de actuele files en flitsers. 

Marco Verhagen laat natuurlijk de beste muziek horen en heb je een vraag of tip voor het programma? Mail dan naar goedemorgen@omroepflevoland.nl of whatsapp naar 06-52.52.48.91
zaterdag 08 augustus 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Paul Hellmann  - Irene, mijn grootmoeder
 
Paula Hawkins  -  Het meisje in de trein
Celeste Ng - Wat ik nooit eerder heb gezegd
 
J.B. Morrison  - Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar

150808_ 1_Aly Rook
150808_2_Aly Rook
150808_3_Aly Rook
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

BOBOTIE met Flevolands rundergehakt ……. de koeien van Tineke&Tom
Vanochtend bij omroep Flevoland…. Nu op de markt
INGREDIENTEN (VOOR BOBOTIE VOOR VIER PERSONEN)
1 kg gehakt (weiderund)
2 uien
1 dikke snee witbrood
250ml (1kopje) melk
2 eieren
12,5ml (1el) kerriepoeder
18,5ml(1½ el) suiker
10ml (2tl) zout
2,5ml (½ tl) peper
6ml (½ el) kurkuma (koenjit)
25ml (2el) azijn of sap van 1 citroen
6 amandelen, in kwarten
125ml (½ kopje) rozijnen zonder pit
4 laurierbladeren
37,5 ml (3el) chutney
Bereiding van de boboti(e)
1.Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Vervolgens de snippers fruiten in hete boter totdat ze bruin zijn.
3. Voeg gehakt toe en braad tot rul.
4. Week brood in de melk en druk de melk er daarna weer uit.
5. Kneed het brood fijn.
6. Meng alle bestanddelen, (behalve 1 ei, ½ kopje melk, laurierbladeren en chutney) met het gehakt en het gefruite uimengsel.
7. Mengsel in ingevette ovenschotel scheppen.
8. Rol de laurierblaadjes op (in water weken als breken) en steek ze rechtop in het mengsel.
9. Bak het geheel ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C.
10. Klop het overige ei en melk en gooi dit over de schotel – NB: doe dit ongeveer een half uur voordat de schotel uit de oven gehaald wordt.

De boboti is nu helemaal klaar en gaar om geserveerd te worden. Dit gebeur lekker met (gele) rijst, komkommersalade en pittige chutney. Voor een feestelijk tintje kun je ook nog wat gewelde rozijnen door de rijst mengen.

Geniet die kos !

Copy of 150808_GERHARD_BOBOTIE
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Vandaag het verhaal over een 'aardewerk ding'...

Copy of 150808_DICK_AARDEWERK_DING
Gast van de dag: Frimout

Twee van de zes leden van de Vlaamse band Frimout zijn te gast in de studio. Ze spelen hun nieuwste single 'Toffer dan Tof' live in de studio.

http://www.frimout-band.be/

Copy of 150808_PART_1_FRIMOUT
Copy of 150808_PART_2_FRIMOUT
Gast van de dag: Yoeri l'Abée

Al vanaf zijn tweede is hij bezig met muziek, instrumenten en vermaakt hij op feestjes iedereen door idolen te playbacken. Zo deed hij op 10-jarige leeftijd mee aan de voorrondes van de playbackshow als Gradje Damen en won deze voorrondes met glans.

150808_YOERI
150808_YOERI_2
zaterdag 29 augustus 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren

Recept : Mossel Chowder. 4 persoon

IngrediëntenOpmerkingen

Mosselvlees gaar 500 gr
Aardappel blokjes gaar 200 gr
Spekblokjes 100 gr
Witte wijn 150 gr
Room 200 gr
Water 100 gr
Zout en kerrie
Limoensap 10 gr
Ras el hanout 7 gr
Knoflook15 gr
5 plakje citroen
Peterselie gesneden 20 gr


Bereiding

Wijn, water, room, zout en kerrie mengen en verwarmen.
Daarna de rest van de ingrediënten er door mengen behalve de mosselen.
Het geheel op een zacht vuur laten gaar worden. Voeg op het laats het mosselvlees toe en serveer direct.
Je kunt als je wilt ook de ongekookte mosselen in de schelp hier aan toevoegen.

Serveertip; dit gerecht kun je prima serveren met Bulger.

Wijn tip; Een witte wijn uit de Sancerre Sauvignon Blanc is een prima begeleider van dit gerecht.

Paul van Staveren
Boeken lezen met Frank Voster

Frank heeft vandaag de volgende boeken meegenomen:

Wat ons niet zal doden - David Lagercrantz
Albert de Lange - Het is tijd

Het Vaatstra Complot - Wim Dankbaar

Het ANTIDIEETBOEK -  Gerrit Jan Groothedde

150829_ 1_FRANK
150829_ 2_FRANK
150829_ 3_FRANK
Geschiedenis met André Geurts

Vandaag de geschiedenis van het Lelystadse Agora Theater

Copy of 150829_ANDRE_PAAL_AGORA
De tuin in met Mariette van Hees

Met vandaag:

- de nieuwe lavendel
- hoezo, augustus-dip?
- waarom een ontwerper?

150829_1_MARIETTE
150829_2_MARIETTE
150829_3_MARIETTE
Gast van de dag: Kim de Boer

Het grote publiek kent Kim de Boer als finalekandidaat van The Voice Of Holland. Maar de muzikante heeft nog veel meer kanten, die ze graag een breed publiek wil laten zien.

150829_KIM_1
150829_KIM_2
zaterdag 22 augustus 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

BROODJE MEELWORM

DELIBUG ” TRIBOLO ” SPECIAL…. HIT OP LOWLANDS

Ingredienten:
Scheutje sesamolie,
200 g meelwormen,
zakje roerbakgroenten, uitje,
½ fijngesneden rode peper
Zout
Korianderblaadjes

4 desembroodjes

Bereiding:Verhit de olie, fruit fijngesnipperd uitje en pepertje aan, fruit daarna de meelwormen mee aan. Deze mogen lekker bruin worden. Voeg daarna op hoog vuur de roerbakgroenten toe en breng op smaak met beetje oestersaus, snijd de desembroodjes in aan de bovenkant, verdeel de krokant gebakken meelwormen/groenten over de desembroodjes als laatste bestrooien met fijn gehakte koriander en smullen

Waarom zou u insecten eten?
Insecten eten...
Het klinkt in het begin een beetje vreemd... insecten eten. En toch wordt het op meer plekken gedaan dan wij hier in europa denken. Het eten van insecten is een goed en gezond alternatief voor de bio-industrie en geeft een antwoord op de vraag hoe we met het steeds extremer wordende klimaat in de toekomst al die miljarden monden van voedsel kunnen voorzien. Neem bijvoorbeeld een typisch Hollands weilandje met koeien, en bedenk dan dat er er tot 4 keer meer biomassa onder de grond zit dan dat er aan runderen bovenop staan te grazen.

Insecten voor menselijke consumptie? Dan bent u bij Delibugs aan het juiste adres.Delibugs is een Flevolands bedrijf , DeliBugs is onderdeel van Insect Europe BV. Samen promoten, verkopen en kweken we insecten voor menselijke en dierlijke consumptie. Het is Delibugs doel is om uw betrouwbare leverancier te zijn van eetbare insecten, Delibugs verkoopt uitsluitend producten waarvan herkomst en voedselveiligheid gegarandeerd is. De wereldbevolking zal in de komende jaren groeien naar zo’n 9 miljard inwoners, het is hoog tijd om na te denken over alternatieve eiwitbronnen, insecten zijn een uitstekende optie. Naast de unieke smaaksensatie zijn ze ook nog eens gezond en op een duurzame manier te kweken. We zijn ons terdege bewust van het feit dat er weerstand bestaat tegen het eten van deze diertjes, dit is echter cultureel bepaald want in grote delen van de wereld is het heel normaal om bugs te eten.

Het moeilijkste van het eten van insecten is de eerste keer, daarna gaat het steeds makkelijker.
Delibugs wenst u smakelijk eten, voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. www.delibugs.nl of

Copy of 150822_RECEPT_MEELWORM
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick heeft een 'klodder' meegenomen.

Copy of 150822_DICK_KLODDER
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

- Dahlia's
- Bomen
- De plant van de maand

150822_1Gerrit Smits
150822_2Gerrit Smits
150822_3Gerrit Smits
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Tess Gerritsen  - Meisje vermist
 
Jaap Robben  -  Birk
 
Miranda Richmond Mouillot  - Vijftig jaar zwijgen

150822_ 1Aly Rook_MEISJE VERMIST
150822_2_Aly Rook_BIRK
150822_3Aly Rook_ZWIJGEN
Gast van de dag: Mario Mulder

Mario Mulder (32), geboren en getogen in Den Haag en opgegroeid in een echte volksbuurt. De rasechte Hagenees heeft de afgelopen tijd een aantal stappen gezet in zijn carrière. Hij begon als graag geziene gast in en rondom Den Haag. Door zijn deelname aan het televisie-programma's 'The Winner Takes It All' en 'Bloed, Zweet en Tranen', waar hij de halve finale wist te bereiken, heeft hij inmiddels een veel groter publiek aan zich weten te binden.

150822_MARIO
150822_MARIO_2
zaterdag 01 augustus 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren

Recept : Boemboe bali Makreel 4 personen

IngrediëntenOpmerkingen

Makreel 500 gr filet
Boontjes gebroken 200 gr
Uiensnippers 50 gr
Taugé 50 gr
Prei 100 gr
Wortelblokjes 70 gr
Boemboe Bali pasta 120 gr
Groentebouillonpoeder 20 gr
Water 350 gr


Bereiding

Maak eerst de saus door de boemboe Bali pasta met het water en de groeten bouillon aan de kook te brengen.
Doe dan alle groenten erbij en laat het op een laag vuur zachtjes gaar worden.
Leg de Makreelfilet in een ovenschaal en schep de saus er over.
Zet de schaal in een voor verwarmde oven van 120 graden en gaar ongeveer 25 minuten.

Serveer er witte rijst bij.

Wijn tip; bij dit gekruide gerecht past een Gruner veltliner uit Oostenrijk prima.

Paul van Staveren
Geschiedenis met Andre Geurts

Andre heeft een heus Lelystadwandbord meegenomen...

Andre Geurts
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

- een terugblik op de zomerstorm
- het begrip biologisch tuinieren
- droogtebestendige tuinplanten

150801_1_Gerrit Smits
150801_2_Gerrit Smits
150801_3_Gerrit Smits
Boeken lezen met Frank Voster

Met vandaag:

- De Laatste Vier Dagen Paddy Buckley door Jeremey Massey

- Grey door E.L. James

- Zelfs Christus Aan Het Kruis Had Het Beter Dan Ik Thuis door Hans Dorrestijn
- De Grote Van Gogh Atlas door Nienke Denekamp


150801_1_Frank Voster
150801_2_Frank Voster
150801_3_Frank Voster
Gast van de dag: Auke en Lorenzo

Al bij de allereerste ontmoeting draaide het bij Auke en Lorenzo om de muziek: Auke te Loo kocht zijn eerst gitaar in de muziekwinkel waar Lorenzo werkte. Een week later ontmoeten ze elkaar opnieuw bij een muzikale gelegenheid; tijdens een jamsessie in een bekend Haarlems muziekcafé. Lorenzo herkende Auke aan de nieuwe gitaar. Dit was het begin van een langdurige samenwerking.

Auke en Lorenzo
zaterdag 15 augustus 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren

Recept : Shakshouka 4 personen

IngrediëntenOpmerkingen

Tomaten pulp 800 gr
Tomaten puree 40gr
Tomatenblokjes 200 gr
Tomatenketchup 40 gr
Sambal 8 gr
Erwten, maïs, paprika mix 100 gr
Uiensnippers 100 gr
Knoflook 10 gr
Courgette blokjes 60 gr
6 eieren
Groentebouillon poeder 20 gr
Zout en peper
Paprikapoeder 8 gr


Bereiding
Tomatensaus maken door de tomaten puree, pulp en tomaten ketchup op een laag vuur aan de kook te brengen. Doe er dan de groenten en de groenten bouillon bij. Gaar de groenten kort door. Neem een oven schaal en doe alle saus en groenten in de ovenschaal en verdeel de eieren erover
Let op de eieren moeten er rauw op.
Kort afbaken in de oven 5 minuten op 180 graden.

Serveer er Arabische brood bij.

Wijntip: het is een vegetarische gerecht en is licht pittig hierbij kun je prima een rode wijn serveren. Een wijn gemaakt van de Pinot noir druif zou prima gaan.

Paul van Staveren
Geschiedenis met Andre Geurts

Andre weet alles over straatnamen, vandaag de Karel Doormanweg

Andre Geurts
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

- wat plant ik onder een boom?
- hoe houd ik mijn hortensia mooi?
- augustus-tips

150815_1_Gerrit Smits
150815_2_Gerrit Smits
150815_3_Gerrit Smits
Gast van de dag: Sasja Brouwers en Triple

Zangeres Sasja Brouwers en de meidenband Triple.

Sasja Brouwers
Triple
zaterdag 18 juli 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Wat eten we vandaag met Paul van Staveren


GERECHT: Pittig draadjesvlees met een gepocheerd eitje krokante aardappel en een schuimige saus van curry.
AANTAL PERSONEN: 4
INGREDIËNTEN:
1 kilo doorregen runder lappen
4 sjaloten
1 stukje gemberwortel
3 sereh stengels
5 teentjes knoflook ( fijn gehakt )
1 potje rode curry
1 eetlepel tamarinde pasta ( toko )
1 dl ketjap
1 dl sojasaus
3 dl runderbouillon
4 verse eitjes
2 dl kippen bouillon
2 dl room
BEREIDING:
Bestrooi het vlees met zout en peper en braad mooi bruin aan. Haal het vlees uit de pan en bak nu gemberwortel, knoflook en plat geslagen sereh in de pan en zet het even kort aan en voeg nu wat currypasta toe blus af met runderbouillon soja en ketjap erbij en de tamarindepasta. Even opkoken en het vlees erbij doen, laat het op een heel zacht vuur ongeveer 8 uur opstaan en kijk of het uit elkaar valt dan is het klaar voor gebruik. Zet een pannetje op het vuur en kook de kippen bouillon met de room voor een derde in en voeg er wat currypasta aantoe naar smaak en schuim het op met een staaf mixer en breng eventueel nog verder op smaak. Zet in een pannetje water op en voeg een klein scheutje azijn toe, haal het ei uit de schaal en verdeel de vier eieren in vier kommetjes. Als het water kookt met een spatel een kolk in het water maken en nu een voor een de eitjes erbij laat op een zacht vuur de eieren in ongeveer in 2-3 minuten garen.
Verdeel het vlees over de bordjes leg er een gepocheerd eitje op en serveer er wat schuimige saus om heen. Tip: de jus die over is door een zeef doen en in de pan terug af binden met wat aardappelzetmeel. Serveer dit er apart bij met gebakken aardappel en boontjes.

Copy of 150522_PAUL_18_JULI_DRAADJESVLEES
Geschiedenis met Andre Geurts

Een bijzondere, gewone kop en schotel...

Andre Geurts
Boeken lezen met Frank Voster

Vandaag:

Het Bucket List Boek
Elke Dag een Vraag voor Lovers

Onmogelijke Dierenverhalen - Jennifer Holland
Dagboek Amerika - Frans Bevers
Peyton Place - Grace Metalious

Het Meisje in de Trein - Paula Hawkins
Hete Vuren - Jeroen Hazebroek

150718_1_Frank Voster
150718_2_Frank Voster
150718_3_Frank Voster
Gast van de week: Stad en Land

De nieuwe sensatie van Nederland heet ‘Stad en Land’. Binnenkort gaan we kennis maken met deze nieuwe groep, die bestaat uit Dennis Baars, Allan Hoekman, Anno van Wanrooij en James Stefano.

150718_STADENLAN_1
150718_STADENLAND2
Gast van de week: Justine Pelmelay

Justine Pelmelay werd als Anneke Pelmelay geboren als dochter van een moeder uit Java en een vader uit Ambon. De artiestennaam Justine is de naam van haar oma.

150718_JUSTINEP
zaterdag 25 juli 2015 bij Goedemorgen Flevoland
Boeken lezen met Aly Rook

Met vandaag:

Reisel - Liefde tussen 5 en 7
William Giraldi - Toen kwamen de wolven

Dolores Thijs - Het huis aan de Sont
Dolores Thijs - Retour Ostbahnhof

Marc Jansen - Grensland Een geschiedenis van Oekraine

Copy of 150725_1_Aly Rook
Copy of 150725_2_Aly Rook
Copy of 150725_3_Aly Rook
Wat eten we vandaag met Gerhard Flantua

ZOETEPOLDEROMELET MET FRISSEFRAMBOZENCOULIS

• 4-5 eieren.
• 25 gram suiker.
• 40 gram boter.
• klein snufje zout.
Eidooiers van de eiwitten scheiden. Klop de eidooiers los met de suiker in een bekken of schaal. Klop vervolgens de eiwitten stijf in een vetvrije bekken (met een snufje zout) Nu neemt u een niet te ondiepe koekenpan met een anti aanbak-laag en verhit de boter.
Roer de los geklopte eidooiers nu door de eiwitten.
Doe dit vooral voorzichtig om het luchtige eiwit niet al te veel te verstoren. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de koekenpan met de gesmolten boter.
Laat het op een heet vuur nog heel even staan, temper daarna de hitte bron.
Dek de pan af met een deksel en laat de omelet mooi stevig, licht bruin worden. Neem de pan en een voor verwarmd bord ter hand, leg voorzichtig daarop de eiermassa, als de helft van het ei uit de pan gegleden is, klap u met de pan de tweede helft dubbel op de eerste helft van de omelet. lepel de frisseframbozencoulis over de omelet, eventueel wat verse slagroom erover (half geslagen)
Optie is om de omelet te vullen met vers plukfruit…..
FRISSEFRAMBOZEN COULIS
250 gr frambozen
1 eetlepels citroensap
1 eetlepels poedersuiker
De frambozen samen met de suiker en de citroen in de staafmixer fijn malen
Tip Als u eiwitten wilt stijfkloppen zorgt u er dan voor dat het geen enkel spoortje van eidooier bevat, want zelfs het kleinste vetspoortje van de eidooiers verhindert al dat eiwit ooit mooi luchtig kan worden stijfgeslagen. Met het gebruik van verse eieren op kamertemperatuur gaat dit opkloppen meestal het allerbeste. Gebruik kwaliteitseieren als die van de Gaosboerderij of van Westers

Copy of 150725_ZOETEOMELET
Geschiedenis met Dick Velthuizen

Dick heeft vandaag een mooi verhaal over oude bodemkaarten...

Copy of 150725_DICK_BODEMKAARTEN
De tuin in met Gerrit Smits

Met vandaag:

- de droogte in Flevoland
- het kiezen van de juiste planten in de tuin
- het wollige luisje

150725_1_Gerrit Smits
150725_2_Gerrit Smits
150725_3_Gerrit Smits
Gast van de week: Denny Braaf

Het is even stil geweest rondom Denny Braaf uit Lelystad. De laatste maanden heeft hij hard gewerkt aan zijn nieuwe single “Wil Dat Je Gaat”.

Denny Braaf
Gast van de week: Mike & Colin

Mike en Colin ontmoetten elkaar in 2007 en begonnen eind 2008 samen op te treden.

Mike & Colin
© omroep flevolandsitemap | disclaimer