Almere 23 januari 2018
De gemeente Almere probeert geld van het Rijk te krijgen om het Spoorbaanpad op te knappen. Dat fietspad moet over de hele lengte worden verbreed en de stad hoopt op subsidie van de rijksoverheid. De verbreding van het fietspad zou dan vóór de Floriade van 2022 klaar kunnen zijn. Almere is aangesloten bij het bij het regionale fietsnetwerk van de Metropool Regio Amsterdam en wil de subsidieaanvraag vanuit dat netwerk proberen in te dienen. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.  Omdat Almere zelf al met de verbreding van een deel van het Spoorbaanpad is begonnen en voor het resterende deel het geld al voor de helft beschikbaar heeft, verwachten B en W dat het Rijk mogelijk wel met aanvullende subsidie over de brug wil komen.
Zeewolde 23 januari 2018
Een deel van de Gooiseweg is dinsdagmiddag afgesloten geweest vanwege een ongeluk met een auto.  De weg was dicht vanaf de Nijkerkerweg richting de A27. Daar was een auto van de weg geraakt. Volgens een ooggetuige is de bestuurder met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.  Het verkeer van Zeewolde naar Almere werd omgeleid. Tot 18:30 uur stonden er files op de Gooiseweg en de Nijkerkerweg.
Almere 23 januari 2018
Het Upcyclecentrum in Almere Haven is dinsdagmiddag officieel geopend. Het is het eerste in Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte samen met gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Mark Pol de openingshandeling.  Het Upcycle centrum is de nieuwe milieustraat in Almere. Met uitzondering van restafval mag daar van alles naartoe gebracht worden, zoals glas, papier, plastic, metaal, textiel en bouw- en sloopafval. Dit afvalverwerkingscentrum is uniek in Nederland omdat wordt geprobeerd om afval volledig te hergebruiken. In het centrum zijn ook ondernemers gevestigd die dat doen en er is een educatiecentrum. In 2020 wil Almere een stad zonder afval zijn. Het Upcycle centrum is een stap in de richting van deze ambitie. De milieustraat is al sinds december vorig jaar in gebruik.
Urk 23 januari 2018
De film Dunkirk, die voor een deel is opgenomen op Urk, is dinsdag genomineerd voor voor acht Oscars . Het gaat onder meer om de categorieën beste regisseur, beste cinematografie en beste muziek.   Dankzij de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema is de nominatie voor beste cinematografie in de wacht gesleept. Het is voor zover bekend voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlander in deze categorie is genomineerd. Van Hoytema is ook verantwoordelijk voor het feit dat de oorlogsfilm voor een deel op Urk werd opgenomen. Dat zegt hij in een interview met De Volkskrant .  Van Hoytema draaide Dunkirk anderhalf jaar geleden samen met regisseur Christopher Nolan. Tijdens de opnames deden een aantal figuranten uit Urk mee. Die mochten als eerste Nederlanders een voorvertoning van de film bekijken.  Oorlogsfilm over Duinkerke De oorlogsfilm vertelt over de evacuatie van honderdduizend Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s waren omsingeld op de stranden van Duinkerke. Hoofdrollen worden gespeeld door Kenneth Branagh, Mark Rylance, Tom Hardy en Cilian Murphy. De film werd goed bezocht  in de bioscoop.  Op 4 maart wordt tijdens de uitreiking van de Oscars bekend of Van Hoytema de Oscar krijgt.
Lelystad 23 januari 2018
Kringloopwinkel Het Goed in Lelystad verhuist naar een nieuwe locatie. Ze gaan van het industrieterrein aan de Asfaltweg dichter naar het centrum, namelijk naar de Meent. Dinsdag zijn de eerste spullen overgeplaatst. De nieuwe locatie wordt donderdag geopend. Regio bedrijfsleider Jean Pierre Sprengers is maar al te blij met de nieuwe locatie. "De klant verwacht een stuk nabijheid en gemak. Wij willen als kringloopwinkel graag ook een sociale ontmoetingsplaats zijn. Dat is op dit soort locaties waar de bus maar eens in het uur komt lastig."  Juweeltje En dus verruilt Het Goed het industrieterrein voor de stad. Daar zijn ze al druk bezig om de overgeplaatste spullen een mooi plekje te geven in de winkel. "Als je het in vrachtwagens moet vertalen, heb je het toch al gauw over zeven volle vrachtwagens die we over zetten", aldus Sprengers. "We gaan de boel helemaal opdoeken. We kunnen alles op de nieuwe locatie onder brengen." Sprengers is enorm blij met de nieuwe locatie. "Je hebt hier veel meer licht en ruimte. Het is een juweeltje", vertelt hij enthousiast.
Flevoland 23 januari 2018
Op 14 jarige leeftijd je vriendinnetje zien verongelukken, het overkwam Loes Koiter. "Zo ineens alles weg en nu ben ik zo blij dat ik mijn poesiealbum heb." Daarin schreef Wilma ooit het versje: Rozen verwelken bloemen vergaan. Maar de ware vriendschap blijft altijd bestaan. "Dat is voor mij een tastbare herinnering aan haar en onze vriendschap. Zo'n gedichtje is dan ineens veel meer dan alleen maar een rijmpje," aldus Loes.  Dierbare schat Ook Marianne de Moor heeft zo'n ervaring. Haar oma schreef ooit een rijmpje in haar poesiealbum over het eren van je vader en moeder. "Het is gewoon zomaar een gedichtje maar na haar dood kreeg het ineens een hele andere lading", aldus Marianne die net als Loes haar poesiealbum als een dierbare schat bewaart. Marianne: "Het schets ook de tijdgeest van de jaren zeventig. Met leuke en inmiddels minder leuke versjes." In het kader van de week van de poëzie vertellen beide vrouwen over hun poesiealbum.
Urk 23 januari 2018
De fractie Hart voor Urk wil nieuwe straten op Urk vernoemen naar 'helden uit het verleden' zoals Michiel de Ruyter en Johan Maurits. Daarmee reageert de partij op de maatschappelijke discussie die de laatste tijd wordt gevoerd over het slavernijverleden van Nederland. Binnen deze discussie wordt onder meer gesproken over de rol die personen als De Ruyter en Maurits hierin hebben gespeeld. Hoog in het vaandel Jan Koffeman van Hart voor Urk is fel tegen deze discussie. "Deze Nederlandse helden hebben zoveel betekend voor ons vaderland en nu wordt er in de media op ze neergekeken. Wij hebben ze juist hoog in het vaandel staan en willen hun juist eren in plaats van wegdenken", aldus Koffeman. Dringende oproep Hart voor Urk heeft het voorstel voor de straatnamen neergelegd bij het college van B en W. In de 'dringende oproep' wordt de nieuwe wijk Schokkerhoek als voorbeeld aangedragen voor het 'vernoemen van helden van weleer'. Wat de partij betreft kunnen Urkers meedenken over de straatnamen doormiddel van een prijsvraag.
Flevoland 23 januari 2018
De fraude die wordt gepleegd in de melkveesector is "te triest voor woorden". Dat zegt Piet van Blokland van het Provinciaal bestuur van LTO Noord. Melkveehouder van Blokland uit Biddinghuizen vindt het absurd dat een groepje collega's zich met dit soort praktijken bezig houdt. Eind vorig jaar kwam het ministerie van Landbouw erachter dat er boeren zijn die kalfjes na hun geboorte toeschrijven aan een andere koe die ook net heeft gekalverd. Op die manier worden in het registratiesysteem minder koeien aangemerkt als melkkoe, waardoor de sjoemelende boer meer dieren kan houden dan wettelijk is toegestaan. Dat maximale aantal melkveekoeien heeft te maken met de mestproductie en de fosfaatuitstoot. Ook lijkt het alsof er op deze manier minder melk geproduceerd wordt door de koe die het kalfje heeft gekregen.  Te veel meerlingen De grootschalige fraude kwam volgens het ministerie aan het licht toen er opvallend veel bedrijven waren waar meerlingen werden geboren. Normaal gesproken ligt het percentage meerlingen bij koeien tussen de drie en vijf procent. Landelijk gezien blijken er tweeduizend melkveehouderijen te zijn waar dat percentage boven de tien procent ligt en dat was verdacht. Maandag is bij 94 boerderijen een controle uitgevoerd en in bijna de helft van die gevallen bleek de registratie van de kalfjes niet te kloppen. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat dit een steekproef was en wil niet aangeven of hier ook agrarische boerderijen in Flevoland tussen zaten. "Fraude is niet goed te praten" Volgens Van Blokland houdt het grootste deel van de melkveehouders zich aan de regels. Hij vindt het erg jammer dat een kleine groep zich aan die regels onttrekt voor een klein financieel voordeel: "ze schaden er de sector mee. Bovendien hebben we dit registratiesysteem niet voor niets, we houden er ook dierziektes mee in de gaten". Ook melkveehouder Hubert Levers uit van de LTO Noord afdeling Oostelijk Flevoland vindt fraude in de sector nooit goed te praten. "Wij moeten een uitgebreide administratie bijhouden, dus je weet dat als je daarmee sjoemelt het snel aan het licht zal komen. Overigens had ik er nog nooit van deze praktijken gehoord", aldus Levers. Boetes en naheffingen De bedrijven die betrapt zijn op de fraude zijn met onmiddellijke ingang op slot gezet. Er mag geen vee meer in of uit. "Dit blijft zo totdat duidelijk is dat de registratie weer overeenkomt met de feitelijke situatie in de stal", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Verder zullen er forse boetes en naheffingen komen en overleggen we met het Openbaar Ministerie over strafrechtelijke stappen die we kunnen zetten". De komende tijd zullen meer melkveehouders aan een controle worden onderworpen.
Dronten 23 januari 2018
Daniël van der Weerd uit Hattem, die de nieuwe gemeentesecretaris van Dronten zou worden, komt toch niet. Dat heeft hij de gemeente laten weten. Begin januari werd de aanstelling van Van der Weerd bekendgemaakt . Hij zou Daan van der Spek opvolgen, die als interim de functie van gemeentesecretaris vervult. Van der Weerd zie er nu van af, omdat zijn vrouw zodanig ziek is dat hij de komende periode zorg en tijd moet en wil besteden aan zijn partner en hun kinderen.  De gemeente Dronten gaat de procedure om een nieuwe gemeentesecretaris te vinden opnieuw opstarten. Tot deze procedure is afgerond blijft Van der Spek ad interim gemeentesecretaris.
Lelystad 23 januari 2018
De stroomstoring bij middelbare school De Rietlanden in Lelystad is voorbij. Om 9 uur dinsdagmorgen konden alle lessen weer worden hervat. Zondagavond brak een waterleiding , waarna water in de meterkast stroomde. Gevolg: kortsluiting. Omdat het in een groot deel van de zogenoemde leshuizen te donker was, mochten zo'n 600 leerlingen van de bovenbouw maandag thuisblijven .  Elektriciens werkten maandagnacht door om de meterkast te herstellen. Hoe de breuk in de waterleiding kon ontstaan wordt nog onderzocht.
Lelystad 23 januari 2018
Defensie mag de komende dagen laagvliegen in het gebied boven Lelystad en Swifterbant voor de oefening 'Urgent Response'. Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen samen met eenheden van het Korps Commandotroepen.  Normaal gesproken moeten militaire helikopters die boven bebouwd gebied vliegen minstens 210 meter boven het hoogste obstakel blijven en in rustige gebieden, zoals boven water, ten minste 100 meter. Om de oefening mogelijk te maken is nu 40 meter toegestaan.  De ontheffing voor de militaire oefening gaat dinsdagavond om 18:00 uur in en geldt tot 23:30 uur. Voor woensdagavond gelden dezelfde tijden, en donderdag en vrijdag kan er laag gevlogen worden tussen 11:00 en 15:00 uur. Een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando laat weten dat er dinsdagavond nog niet gevlogen gaat worden.
Flevoland 23 januari 2018
De politie heeft maandag op het IJsselmeer 300 meter aan illegale netten in beslag genomen. De netten werden ontdekt voor de kust van de Noordoostpolder. Volgens de politie is het niet de eerste keer dat zulke netten in deze tijd van het jaar worden gevonden. Vis die in de netten is aangetroffen, is weer teruggezet in het water. De politie gaat onderzoeken wie de netten geplaatst heeft. Vissers zijn verplicht hun netten te markeren, maar bij illegale netten ontbreken die vaak.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer