Nagele 2 oktober 2017
Op begraafplaats Mien Ruys in Nagele is een klokkenstoel geplaatst. De klok in de klokkenstoel kan in overleg met een begrafenisondernemer worden geluid, ter begeleiding van rouwstoeten. De klok was aanvankelijk eigendom van de begraafplaats in Dronten. Hij werd in 1968 door de Rotaryclub Dronten aan de gemeente geschonken. Vanwege uitbreiding van de begraafplaats voldeed deze klok niet meer en is er een grotere geplaatst. Na bemiddeling van een lid van de Rotaryclub Dronten is het kleinere exemplaar toegezegd aan Nagele. Met medewerking van de gemeente Noordoostpolder is de klok door een aantal vrijwilligers opgehaald. Nu steeds minder begrafenissen vanuit een kerk in Nagele zelf plaatsvinden, was er behoefte ontstaan aan een luidklok op de begraafplaats. Op 13 oktober wordt de klokkenstoel officieel in gebruik genomen en overgedragen aan Vereniging Dorpsbelang Nagele.
Flevoland 2 oktober 2017
Verkeer op de A6 tussen Lelystad en Urk moet rekening houden met afsluitingen in de avond en nacht. Tijdens de afsluitingen wordt gewerkt aan de snelweg, de parkeerplaatsen en de op- en afritten. Urk > Lelystad Noord Donderdagavond vanaf 19:00 uur wordt de A6 van Urk richting Lelystad- Noord volledig afgesloten. De afsluiting duurt tot uiterlijk 6.00 uur de volgende ochtend. Omleidingsroute Verkeer wordt vanaf knooppunt Emmeloord omgeleid via de N50 tot afrit Kampen (32) en vervolgens via de N307 tot de A6 bij Lelystad-Noord. De omleiding neemt tien minuten tot een half uur extra reistijd in beslag.  Lelystad > Urk Vanaf donderdagavond 19.00 uur gaat de snelweg in noordelijke richting dicht van Lelystad tot de afrit Urk. Volgens Rijkswaterstaat wordt ook in dit geval de weg uiterlijk om 6 uur weer vrijgegeven. Omdat deze nacht ook de bediening van de Ketelbrug wordt getest, is ook de parallelweg van de brug afgesloten.
Noordoostpolder 2 oktober 2017
Op de N50 bij Kampen komt een systeem dat automobilisten waarschuwt voor files. Met het bord hoopt Rijkswaterstaat het aantal ongevallen op de weg terug te dringen. Op de N50 gebeuren geregeld ongevallen, niet zelden met fatale afloop. Via de weg rijden dagelijks ook veel Flevolanders richting Zwolle en weer terug.  Regio wil maatregelen De regio heeft het Rijk de afgelopen jaren geregeld gevraagd om extra veiligheidsmaatregelen en een verdubbeling van het drukste deel van de weg bij Kampen. Het systeem dat nu geplaatst wordt, behoort tot maatregelen die Rijkswaterstaat snel en zonder grote investeringen kan invoeren. Het bord komt bij het viaduct over de Flevoweg bij Kampen, in de richting van Zwolle. Voorbij dit viaduct staat vaak file, maar dit is voor het viaduct niet altijd duidelijk zichtbaar. Laagstaande zon in de ochtendspits kan het zicht hier nog verder belemmeren. Het waarschuwingssysteem moet weggebruikers eerder waarschuwen voor stilstaand verkeer verderop. Het systeem moet volgende maand in gebruik zijn.
Dronten 2 oktober 2017
Familie en kennissen van Iris Iwema uit Dronten hebben maandagavond een verrassingsfeestje gehouden voor de 23-jarige judoka. Afgelopen zaterdag pakte Iwema goud tijdens NK Judo in de gewichtsklasse tot 63 kilogram. Moeder Linda Troisfontaine vond de gouden medaille een goede aanleiding voor een feestje. "Het is niet haar hoogste titel, maar meestal is een wedstrijd in het buitenland en dan kunnen we er niet bij zijn. Het NK was in Almere en daarom is dit een mooi moment om het met elkaar te vieren. Bovendien moeten mensen in de omgeving van Iris vaak rekening houden met haar schema's en wedstrijden. Het hele gezin heeft zich altijd voor de prestaties van Iris ingezet en dan is het ook leuk om deze titel met de hele familie te vieren." Iris was blij verrast door de surpriseparty. "Ik dacht dat ik met mijn moeder zou gaan eten, maar dit is heel erg leuk." Het volgende grote doel dat Iwema wil halen en waar ze volop voor in training is, is de Grand Prix Judo die in november in Den Haag wordt gehouden.
Almere 2 oktober 2017
Voorlichter Peter Smit van de Floriade heeft maandag bekendgemaakt dat hij niet langer de communicatie wil doen voor het evenement in 2022. Smit werd begin deze zomer ingehuurd door de gemeente Almere. Hij heeft als specialiteit crisiscommunicatie.  Volgens de gemeente is Peter Smit gestopt omdat zijn Floriade-werk niet goed te combineren was met zijn overige werk. De gemeente zegt begrip te hebben voor zijn keuze. "Leuker dan Floriade" Smit zelf zegt dat de Floriade meer tijd vraagt dan hij het evenement kan geven. Op de vraag waarom hij kiest voor zijn andere klussen in plaats van de Floriade, is het antwoord: “Het andere werk is leuker dan de Floriade.” Enquête Volgens de gemeente was de communicatie rond de Floriade de afgelopen jaren onvoldoende. Om die reden werd Peter Smit ingehuurd. Dat de communicatie rond de Floriade onvoldoende was, bleek ook afgelopen donderdag toen de uitkomst van de gemeentelijke enquête naar de Floriade naar buiten kwam. Volgens wethouder Tjeerd Herrema was de negatieve uitkomst een gevolg van een gebrek aan communicatie, desondanks maakt hij zich geen zorgen. Uit het onderzoek bleek dat 85% van de Almeerders zich zorgen maakt over de organisatie van de Floriade. Inwoners zijn vooral bezorgd over de kosten van het evenement. De Floriade gaat naar schatting 95,7 miljoen euro kosten.
Almere 2 oktober 2017
Een bouwproject dat volledig uit de hand loopt. Daarover gaat "Agora Phobia", een voorstelling die komende zaterdag gratis te zien is op de Esplanade in Almere Centrum. Het stuk wordt gespeeld door Theater Gajes. Volgens een woordvoerder van Gajes gaat het om een voorstelling met onder meer steltlopers en grote rijdende objecten.  De voorstelling wordt midden tussen het publiek gespeeld. Volgens Gajes zullen toeschouwers dan ook af en toe een stapje opzij moeten doen. De uitvoering wordt begeleid door een eigen, driekoppig orkest. Een aantal Almeerders zal in de voorstelling een gastrol spelen. Zij worden 's middags geïnstrueerd. Gajes speelt veel in Duitsland en Polen. Het gezelschap is nu uitgenodigd door City Marketing Almere om de stad meer op de kaart te zetten. De voorstelling start zaterdag om 20:00 uur.
Dronten 2 oktober 2017
De Aeres Hogeschool in Dronten gaat helpen bij het opleiden van hulphonden. Vier dieren van de Hulphond Nederland wonen sinds kort in een huis met de studenten Diergezondheid en Management. De verzorging van de dieren is opgenomen in het lesprogramma van deze studenten. Hulphond Nederland is met Aeres in zee gegaan, omdat de overstap van het oorspronkelijke gastgezin naar een opleidingskennel voor jonge dieren soms te groot blijkt te zijn. Door het verblijf bij de studenten verloopt deze overgang wat geleidelijker.  Trainer Tijdens hun verblijf bij de studenten kunnen de honden geleidelijk wennen aan alledaagse activiteiten als boodschappen doen en naar school gaan. Eens per week komt er een trainer om het dier voor te bereiden op zijn toekomstige taak als hulphond. Weekend Als de studenten in het weekend naar huis gaan, moet een van hen achterblijven om voor de dieren te zorgen. De studenten mogen de hond eventueel ook mee naar huis nemen.  De eerste vier honden blijven tot februari in de Dronter studentenwoning. Daarna komt een volgende lichting.
Lelystad 2 oktober 2017
Bij een ongeluk op de snelweg A6 in Lelystad is maandag even na 17:00 uur een automobilist gewond geraakt. Dat meldt de politie. De auto waarin de man zat sloeg over de kop en kwam in de middenberm tot stilstand. Het ongeluk vond plaats tussen afslag Lelystad en de Ketelbrug even voorbij de Maxima Centrale in de richting van Emmeloord. De traumahelikopter was opgeroepen om te helpen bij de medische verzorging van het slachtoffer. Maar dat bleek niet nodig te zijn. De automobilist is naar het ziekenhuis gebracht. Door het ongeluk is een file op de snelweg ontstaan. Volgens de politie werd de weg rond 17:45 uur weer vrijgegeven.
Lelystad 2 oktober 2017
Een man uit Lelystad is zondag in Loenen opgepakt omdat hij in die plaats een bronzen beeld zou hebben gestolen. Het beeld werd in de nacht van 18 op 19 september meegenomen vanaf het terrein van een hotel. De politie kwam de man op het spoor nadat hij het beeld bij een Apeldoornse oudijzerhandelaar had aangeboden. De Lelystedeling werd zondag op een camping in Loenen opgepakt. Volgens de politie heeft hij de diefstal bekend. Omdat hij het beeld in Apeldoorn niet kwijtraakte, zou hij het in Amsterdam alsnog bij een handelaar hebben verkocht. De politie zegt de Amsterdamse opkoper direct te hebben bezocht. Deze ontkent het beeld gekocht te hebben. Volgens de politie is hij ook verdachte in het onderzoek. De Lelystedeling zit nog steeds vast.
Flevoland 2 oktober 2017
De komende maanden worden 650 lantaarnpalen langs provinciale wegen voorzien van led-verlichting. Gedeputeerde Jaap Lodders verving maandagmiddag hoogstpersoonlijk de eerste lamp op de kruising van de Larserweg en de Meerkoetenweg in Lelystad.  Hoewel de oude lampen nog niet helemaal afgeschreven zijn, worden ze toch vernieuwd. De nieuwe lampen verbruiken ruim 50 procent minder energie en zijn 86% goedkoper in onderhoud. Daardoor loont het de moeite om de lampen in één keer aan te pakken. Het is de bedoeling dat alle lampen voor het einde van het jaar zijn vervangen. De meeste van de 650 lantaarnpalen staan bij provinciale kruisingen. Verder heeft de provincie nog zo'n 100 kleinere lampen langs fietspaden.
Lelystad 2 oktober 2017
De Statenfracties van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 in Overijssel, Gelderland en Friesland doen een dringend beroep op hun onderhandelaars voor het nieuwe kabinet om Lelystad Airport pas te openen na herindeling van het luchtruim. Statenleden van de vier partijen uit Overijssel, de ChristenUnie uit Gelderland en CDA en ChristenUnie uit Friesland schrijven dat aan de onderhandelaars. De fracties constateren dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit hun eigen partijen en de PvdA, zich afgelopen donderdag in een overleg met staatssecretaris Dijksma achter opening van het vliegveld in 2019 heeft geschaard. Daarmee gaat de Kamer volgens de Statenfracties voorbij aan de kritische geluiden van diezelfde fracties een week eerder. Openstelling in 2019 leidt tot vliegroutes met veel consequenties voor de regio. Versnellen De provinciale fracties zijn niet tegen de opening van Lelystad Airport, maar ze roepen de onderhandelaars 'nadrukkelijk op de komende twee jaar alle energie te zetten op het versnellen van de herindeling van het luchtruim en de openingsdatum van Lelystad Airport na herindeling in uw planvorming op te nemen'. Ook vragen ze om tijdige en gelijkwaardige betrokkenheid en inspraak van belanghebbenden. CDA Overijssel Dit weekeinde distantieerde het CDA Overijssel zich al van het standpunt van Kamerlid Martijn van Helvert, die zich voor opening van Lelystad Airport in 2019 had uitgesproken. Volgens Van Helvert is het acceptabel dat er vier jaar lang lager wordt gevlogen dan wenselijk is, omdat door het beperkte aantal vluchten vanaf Lelystad de overlast gering zal zijn. Met de herindeling in 2023 zijn hogere routes mogelijk. De Tweede Kamer voert woensdagmorgen een kort debat over onder meer Lelystad Airport. Naar verwachting worden daarin diverse moties ingediend, waarover later wordt gestemd.
Zeewolde 2 oktober 2017
De gemeente Zeewolde herstelt de fout  die onlangs is gemaakt met een enquête over koopzondagen in het dorp. In overleg met het betrokken onderzoeksbureau is besloten dat er 500 willekeurige extra inwoners worden aangeschreven. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken of zij 18 jaar of ouder zijn. De oorspronkelijke uitnodiging om deel te nemen aan de enquête belandde door een fout ook bij inwoners die jonger dan 18 zijn. Volgens de gemeente kwamen ongeveer 500 van de 2000 uitnodigingen bij minderjarigen terecht. De gemeente gaat nog excuses maken aan de ouders van deze kinderen. Minderjarigen die zijn uitgenodigd, hoeven de enquête niet in te vullen. Volgens de gemeente worden hun antwoorden niet meegenomen in het eindresultaat.
Almere 2 oktober 2017
Een huis aan het Loetbos in de Almeerse wijk Overgooi wordt binnenkort gebruikt bij opnamen voor de film Bon Bini Holland 2, met komiek Jandino Asporaat. Het wordt een vervolg op de succesvolle eerste Bon Bini-film uit 2015. Volgens de productiemaatschappij worden er zowel opnames in het Almeerse huis als in de tuin gemaakt. Wanneer die plaatsvinden en wat er precies wordt gefilmd wil de producent niet zeggen.  De vorige Bon Bini-film, waarin naast Asporaat onder anderen Almeerder Jörgen Raymann meespeelde, was zeer succesvol in Nederland en op Curaçao. In de nieuwe film zal Asporaat opnieuw in de huid kruipen van meerdere typetjes en personages. Naar verwachting komt de film eind volgend jaar in de bioscoop.
Lelystad 2 oktober 2017
De politie heeft in de omgeving van het Zuigerplasbos in Lelystad twee uur gezocht naar een vermiste autistische jongen van 7 jaar oud. Volgens een woordvoerder was hij rond 12:30 uur van school weggelopen.  Via Burgernet  werd een signalement van de jongen verspreid. Kort na 15.00 uur werd bekend dat de jongen in goede gezondheid was teruggevonden.
Noordoostpolder 2 oktober 2017
Zorggroep Oude en Nieuwe Land  (ZONL) gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank om aan 122 ontslagen werknemers een bedrag van in totaal 1,1 miljoen euro te vergoeden. ZONL werd in 2015 gedwongen tot een reorganisatie toen de gemeenten Steenwijkerland, Noordoostpolder en Urk wilden stoppen met de dienst Huishoudelijke Zorg. De zorgorganisatie zou er naar eigen zeggen alles aan hebben gedaan om tot een goede oplossing te komen voor medewerkers en cliënten. Volgens de zorggroep hebben dan ook bijna alle medewerkers hun werk en cliënten kunnen behouden bij een andere werkgever. Het goed helpen van al deze mensen zou de organisatie enorm onder druk hebben gezet. In 2016 werden de gemeenten door de Centrale Raad van Beroep alsnog gedwongen om hun besluit terug te draaien en deden ze alsnog een formele aanbesteding Huishoudelijke Zorg.  I
Lelystad 2 oktober 2017
De politie in Lelystad is op zoek naar de bestuurder van een grijze Ford Mondeo sedan. De automobilist zou op de Visarenddreef bij de Galjoenbrug een man hebben aangereden. Volgens de politie valt de bestuurder vermoedelijk weinig te verwijten. Het slachtoffer zou in verwarde toestand zelf de weg zijn opgelopen. Hoewel de automobilist mogelijk niets van de aanrijding heeft gemerkt, wil de politie toch even met hem of haar spreken. De Mondeo zou doorgereden zijn richting Lelystad Haven.  Via Burgernet worden inwoners van Lelystad opgeroepen 112 te bellen als ze tips over het ongeval hebben.
Flevoland 2 oktober 2017
Zo'n 17,7 procent van de Flevolanders rookt. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor. Flevoland is daarmee één van de 'gezondste' regio's, alleen in Gooi en Vechtstreek wordt nog minder gerookt met 17,3 procent. Landelijk geeft ruim één op de vijf volwassenen aan sigaretten, sigaren of shag te roken. Deze maand is het  Stoptober , een initiatief van onder meer het Trimbos Instituut, KWF en het Longfonds. Het is de bedoeling om rokers 28 dagen te laten stoppen. Het aantal rokers in Nederland daalt volgens kennisinstituut Trimbos al jaren. In 1980, het eerste jaar waarover goede gegevens beschikbaar zijn, rookte nog 52 procent van de mannen en 34 procent van de vrouwen.  Mannen roken ook in 2016 vaker dan vrouwen. In Flevoland rookt zo'n 20 procent van de mannen tegenover 15 procent van de vrouwen. In de regio Amsterdam wonen de meeste rokers. Daar rookt één op de vier mensen.
Flevoland 2 oktober 2017
"Alles is giftig als je er maar genoeg van binnen krijgt. Zout, suiker en zelfs water kunnen dodelijk zijn. Ook gewasbeschermingsmiddelen zijn gevaarlijk, maar niet als je de juiste doseringen gebruikt", vertelt akkerbouwspecialist Erwin Boogaard.  Boogaard vindt het jammer dat veel mensen een negatieve associatie hebben bij insecticiden of landbouwgif. "De gewasbeschemingsmiddelen zijn echt tot in den treure onderzocht, net als medicijnen voor mensen. Ze zijn veilig. Veel mensen noemen het gif, maar wij praten dus liever over beschermingsmiddelen". De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht voor de agrariërs in de provincie.
Dronten 2 oktober 2017
Dronten presenteert na jaren van bezuinigen een begroting die op orde is; niet alleen voor 2018, maar ook voor de jaren daarna. Er is zelfs geld over, dat ingezet kan worden voor nieuw beleid. Zo investeert Dronten in acquisitie om nieuwe bedrijven naar de gemeente te halen en ook de post kunst en cultuur krijgt er structureel 20.000 euro bij. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met die voorstellen. Inwoners van de gemeente gaan ook merken dat het beter gaat. De lastendruk gaat volgend jaar omlaag. Dat is vooral te danken aan een verlaging van de afvalstoffenheffing. Een gemiddeld gezin betaalt in 2018 zo'n 20 euro minder aan gemeentelijke belastingen. Jeugdzorg blijft zorgenkind Zorgenkind voor de komende tijd blijft de jeugdzorg. De reserves worden al aangesproken om die te kunnen blijven betalen. In Dronten zijn relatief veel jongeren die 'zware' zorg nodig hebben die ook kostbaar is. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders, dat gevormd wordt na de verkiezingen volgend jaar maart, moet hier een oplossing voor verzinnen.
Almere 2 oktober 2017
Krijn uit Almere heeft zondagavond 1.120.000 euro gewonnen in het RTL 4-programma Miljoenenjacht. In het programma, dat wordt gepresenteerd door Linda de Mol, maken 500 kandidaten een kans om 5 miljoen euro te winnen. Hiervoor moeten zij vragen beantwoorden. Krijn speelde in een aantal voorrondes 499 kandidaten weg en mocht meedoen aan het finalespel. Kiezen uit koffers In dat eindspel moet de kandidaat kiezen uit 26 gesloten koffers met geldbedragen van 1 cent tot en met 5 miljoen euro. Krijn koos voor koffer 13, het getal dat zowel in zijn postcode als in zijn huisnummer zit. Daarna moest de Almeerder één voor één de andere koffers openen, die dan afvallen. Daaruit werd duidelijk of in de gekozen koffer 13 een hoog bedrag kon zitten. Op basis van die kans doet 'de bank' een bod, om te voorkomen dat de kandidaat echt met 5 miljoen naar huis gaat. De Almeerder ging na het openen van 20 koffers akkoord met een bod van 1.120.000 euro. "Voor mezelf was ik doorgegaan, maar het is voor de kinderen", zei hij tegen Linda de Mol. Huwelijksaanzoek Tijdens het spel vertelde Krijn dat hij zijn vriendin ten huwelijk zou vragen wanneer het bedrag boven de miljoen uitkwam. Dat deed hij dan ook, met de woorden: "hiermee kunnen we onze dromen en die van onze kinderen verwezenlijken. Ik denk dat we dat als gezin moeten doen en als man en vrouw. Als je nog wilt, wil ik graag met je trouwen."
Lelystad 2 oktober 2017
The Voice Company begint met een internetkoor. Dirigent Robert Bakker zet voortaan een camera tussen de repeterende koorleden in Lelystad, Nijkerk en Haarlem. De filmpjes daarvan worden op Youtube gezet. Aangesloten koorleden kunnen zo thuis meerepeteren. Volgens Bakker is het virtuele koor vooral makkelijk voor zangers en zangeressen die door ziekte of vakantie een tijdje niet aanwezig kunnen zijn. Het systeem wordt voor het eerste gebruikt voor het komende kerstproject in Argentijnse sfeer. Daarvan komen elf oefenvideo's. De eerste wordt opgenomen in Lelystad. De thuiszangers en -zangeressen zijn welkom op de echte uitvoeringen in december. Ze kunnen er ook voor kiezen mo alleen mee te zingen met de registratie van de optredens, die ook met een camera tussen het koor wordt opgenomen. De kosten voor het internetkoor zijn gelijk aan die voor het 'echte' koor.
Lelystad 2 oktober 2017
Bezoekers van het winkelcentrum in Lelystad kunnen over zes weken naar een openbaar toilet. De wc's worden gebouwd in een winkelpand in de Kroonpassage. Het toilet wordt onderhouden door de nieuwe eigenaar van de Kroonpassage, Punt Beheer B.V. uit Heerhugowaard. Voor 50 cent mogen mensen er gebruik van maken. De nieuwe eigenaar zegt verlies te lijden op de wc's, maar wil deze aanbieden als service naar de winkeliers en hun klanten.
Lelystad 2 oktober 2017
Naast de door de gemeente gesubsidieerde voedselbank 'De Korenaar' zijn er in Lelystad vijf particuliere initiatieven waar mensen die het niet breed hebben terecht kunnen. De grootste heet SamSam en bedient zo'n honderd gezinnen per week. De gemeente is enthousiast over de sociale ondersteuning, maar wethouder Janneke Sparreboom wijst erop dat het ook contraproductief kan werken. Volgens haar bestaat de kans dat er niet voldoende wordt gekeken naar de verbetering van de persoonlijke situatie. Lelystad kent relatief veel mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen; 14 procent van de lokale bevolking kan moeilijk rondkomen of leeft in armoede. Een gedeelte van hen krijgt dus hulp van buiten het officiële circuit. Tussen wal en schip Jacomien de Haan runt samen met haar man Bert en vijftien vrijwilligers SamSam. Elke avond gaan ze op pad om overtollig eten te halen bij supermarkten. De Haan begon twee jaar geleden met de voedselbank. Vanuit huis ontfermt zij zich over mensen die tussen wal en schip vallen omdat ze volgens de regels van de officiële voedselbank niet in aanmerking komen voor een pakket.   Tegenprestatie De Haan zegt ook oog voor te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van de mensen die zij helpt. Zij benadrukt dat klanten juist door de officiële organisaties naar SamSam worden gestuurd. De Lelystedelinge, die handelt vanuit haar geloof, vraagt de hulpbehoevenden doorgaans ook om een tegenprestatie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer