Lelystad 3 oktober 2017
Alle particuliere huiseigenaren in Lelystad moeten geld kunnen lenen van de gemeente voor de renovatie van hun asbestdak. Dat heeft de gemeenteraad van Lelystad dinsdagavond unaniem besloten.   Zo'n 10% van de Lelystedelingen met een asbestdak kwam tot nu toe niet in aanmerking voor de lening. De verwachting is dat de huiseigenaren het geleende geld niet kunnen terugbetalen. De kosten van het saneren van een dak worden geschat tussen de 5.000 en 8.000 euro. Wethouder John van den Heuvel moet nu samen met het college een plan bedenken om ook deze groep huiseigenaren geld te kunnen lenen.  Volgens een rijksbesluit moet iedereen met een dak van asbest dit vervangen door een ander materiaal. Omdat in Lelystad relatief veel asbestdaken voorkomen is de speciale regeling in het leven geroepen.
Almere 3 oktober 2017
Vooruitlopend op de opening van themapark WitchWorld rond het kasteel in Almere heeft initiatiefnemer Ton Theunis een nieuw fantasyboek voor jongeren geschreven. ' De Verrader van Elmhudde ' wordt deel 2 in de serie WitchWorld-legenden. In het boek moet jonkvrouwe Elaine alles op alles zetten om haar vader en haar vrienden te redden uit de handen van een meedogenloze vrouw. Het boek verschijnt 19 oktober.  Witchworld-directeur Ton Theunis schreef al eerder diverse thrillers, zowel fictie als non-fictie. De boeken rond de WitchWorld-legenden worden uitgebracht door uitgeverij De Kring. WitchWorld is een toekomstig themapark langs de A6 bij Almere dat over enkele jaren de deuren moet gaan openen.
Almere 3 oktober 2017
Een groep bewoners in Almere Haven is tegen de bouw van 20 tot 30 seniorenwoningen op de plek van voormalige basisschool De Dubbeldekker. Dat schrijven de Havenaren in een open brief aan het college van burgemeester en wethouders. De oude school staat middenin de wijk Hofmark. De gemeente Almere ziet het als een inbreidingslocatie waar seniorenwoningen gebouwd kunnen worden.  Zo'n 80 omwonenden verzetten zich tegen de nieuwbouwplannen . Ze vrezen onder meer voor hoogbouw en parkeeroverlast. De bewoners van de Hofmark zien liever dat de school wordt verbouwd tot buurthuis, waar volgens hen meer behoefte aan is.
Almere 3 oktober 2017
Een oud-Almeerder is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 14 maanden celstraf. De man dwong zijn ex-vriendin de prostitutie in. Hij maakte zich ook schuldig aan huiselijk geweld, mishandeling, vernieling, kinderporno en hij nam een jong meisje zonder toestemming van haar ouders mee naar Eindhoven. Ernstige feiten, vindt de rechtbank. Zij acht een lange gevangenisstraf dan ook op zijn plaats en ziet geen reden om de geadviseerde tbs met dwangverpleging op te leggen. In een voorwaardelijk strafdeel met daaraan gekoppeld bijzondere voorwaarden, ziet de rechtbank ook geen heil. Dit omdat de oud-Almeerder al veel veroordelingen op zijn naam heeft staan en keer op keer in de fout gaat. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en tbs met dwangverpleging. De zaak draaide vooral om het seksueel uitbuiten van zijn ex-vriendin. Zij had betaalde seks in zijn huis in Almere. De man woonde een tijdlang in Almere, maar ging uiteindelijk terug naar Eindhoven. De afgelopen jaren is hij keer op keer veroordeeld en zat hij lange gevangenisstraffen uit, onder meer voor poging doodslag.
Lelystad 3 oktober 2017
Behalve Dronten is ook Lelystad onzorgvuldig omgesprongen met persoonlijke gegevens van kinderen uit het speciaal onderwijs. Dat meldt  RTL Nieuws  dinsdag, op basis van eigen onderzoek. De gemeenten maakten de informatie onbedoeld openbaar op internet, tijdens hun zoektocht naar het meeste geschikte bedrijf voor het vervoer van leerlingen. Welke informatie was openbaar? Volgens RTL zijn in een document dat Lelystad op internet plaatste medische gegevens af te lezen: 'Leerling heeft PTSS' en 'Leerling kan woedeaanvallen hebben'. Bij een woonadres zou nadrukkelijk vermeld hebben gestaan dat het adres geheim was. In werkelijkheid was het bewuste adres volgens RTL jarenlang voor iedereen te zien. Gemeente betreurt de fout De gemeente Lelystad zegt de gemaakte fout te betreuren. De gegevens die door RTL werden gevonden, zijn volgens de gemeente van leerlingen uit het schooljaar 2014-2015. Nadat RTL hierover aan de bel trok, zijn de gegevens volgens Lelystad nog dezelfde dag weggehaald. Alle 164 betrokken ouders zouden telefonisch zijn benaderd en per brief verder zijn geïnformeerd.  Verplichte aanbesteding Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Dat gebeurt op de website TenderNed . Om geïnteresseerde bedrijven een indruk te kunnen geven van de hoeveelheid werk en het aantal kilometers dat gereden moet worden, hebben de gemeenten rittenlijsten met gegevens van leerlingen verstrekt. In de meeste gevallen waren deze gegevens anoniem gemaakt, maar volgens RTL staat inmiddels vast dat 35 gemeenten daarbij fouten hebben gemaakt. Landelijk zijn zo gevoelige gegevens van 4100 kinderen op straat beland. Convenant Volgens RTL gaat VVD-Kamerlid Bente Becker staatssecretaris Dekker van Onderwijs woensdag vragen om samen met minister Plasterk een convenant op te stellen, waarin gemeenten afspraken maken over het anonimiseren van leerlinggegevens.  Dronten Dronten bevestigde vorige maand dat er fouten waren gemaakt, maar benadrukte dat het om niet herleidbare informatie ging .
Almere 3 oktober 2017
Joost Fluitsma wil een middeleeuwse boerderij nabouwen in de nieuwe wijk Oosterwold in Almere. Volgens Fluitsma gaat het er uit zien als een longhouse zoals veel in Groot Brittannië voorkomen.  Het gebouw bestaat uit vier muren met een flauw puntdak van riet. De wanden zijn gevlochten spouwmuren. Er wordt nog nagedacht hoe de gemakken van de 21e eeuw worden toegevoegd, zoals stromend water, riolering en elektriciteit.  De eerste muur van de oerboerderij wordt gebouwd tijdens de Nationale Archeologiedagen in Almere. Fluitsma wil over 2 à 3 jaar in het pand gaan wonen.
Urk 3 oktober 2017
De IJsselmeervereniging wil de de aanleg van de buitendijkse haven bij Urk tegenhouden. De vereniging vreest dat de schade voor het landschap en de natuur te groot is. Er is daarom beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het provinciale plan om de haven aan te leggen. Gevaar Volgens bestuurslid Auke Wouda van de IJsselmeervereniging zit het gevaar in het zogenaamde Provinciale Inpassingsplan. Daarin staan de regels waaraan de toekomstige haven moet voldoen. Dit inpassingsplan biedt de mogelijkheid om gebouwen van 30 meter hoog neer te zetten. Volgens Wouda is de maximale bouwhoogte zelfs 40 meter. Als ondernemers ook daadwerkelijk zo hoog gaan bouwen, wordt het zicht op Urk ernstig belemmerd, zo vreest de IJsselmeervereniging. Bovendien zou de natuur te zwaar worden belast.  Fouten De vereniging wil de haven niet per definitie tegenhouden, maar vindt wel dat het plan in ieder geval kleiner zou moeten worden opgezet. Volgens Wouda staan ze sterk omdat er door de plannenmakers fouten zijn gemaakt. Zo zou de haven op papier groter zijn dan de toegestane 10 hectare. Binnen half jaar duidelijkheid De Raad van State moet het beroep binnen een half jaar beoordelen. Of die termijn ook echt  wordt gehaald is nog onzeker, zo laat een woordvoerder weten.
Urk 3 oktober 2017
Na de waterleidingbreuk aan de boulevard op Urk vorige week , heeft de gemeente 200 meter straat moeten vervangen. Door de lekkage verzakten de straat en de stoep. In totaal moest er 1200 m2 worden vervangen. Volgens de gemeente is de straat inmiddels gerepareerd. Het trottoir volgt de komende dagen.
Almere 3 oktober 2017
De Aeres Hogeschool in Almere zoekt 25 huishoudens in de stad om binnenkort bij aan te schuiven bij het eten. De school is met een project bezig om te kijken waar de Flevolandse ui terechtkomt. Komt deze ook op tafel bij een gemiddelde Almeerder? En zo niet, welke ui eet de Almeerder dan? De hogeschool is op zoek naar uiteenlopende huishoudens uit diverse wijken en van verschillende culturen. De deelnemers worden geïnterviewd en op de foto gezet. De resultaten worden gebruikt voor het onderzoek en ook voor een tentoonstellingen over de Almeerder en de Flevolandse ui.
Almere 3 oktober 2017
Het cold caseteam van de politie dat de verdwijning en dood van Cassandra van Schaijk onderzoekt, heeft dertig nieuwe tips om mee aan de slag te gaan. De tips zijn binnengekomen naar aanleiding van de eerste aflevering van het SBS-programma 'Cold case: dader gezocht', dat zondagavond volledig in het teken stond van de Almeerse Cassandra. De tiener verdween in 2007 na het bezoeken van een hardcorefeest in discotheek Eindelijk. Haar lichaam werd drie weken later gevonden in de Noorderplassen. Tien jaar later is nog steeds niet duidelijk wat er met Cassandra is gebeurd na het avondje stappen. Ze is voor het laatst gezien toen ze met twee mannen het busstation verliet. Deze mannen zijn tot nu toe onbekend gebleven.
Dronten 3 oktober 2017
Rini Monsjou (88) uit Dronten heeft het Nieuw-Guinea herinneringskruis gekregen. De Drontenaar kreeg de militaire onderscheiding van luitenant-kolonel Ton van Mastrigt, stafofficier Veteranenaangelegenheden van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht. Ook burgemeester Aat de Jonge van Dronten was aanwezig bij de plechtigheid. Monsjou diende van 1954 tot 1956 bij de Gouvernementsmarine in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.
Almere 3 oktober 2017
De culturele instellingen in Almere doen een dringend beroep op de gemeenteraad om niet meer te bezuinigen op de cultuur in de stad. Nog verder bezuinigen op de subsidies kan niet, volgens hen. "Het water staat ons aan de lippen", schrijven de instellingen in een brief aan de gemeenteraad. Ze schrijven dat de gemeentelijke subsidie al sinds 2010 niet meer wordt gecompenseerd voor de inflatie , terwijl de lonen en prijzen wel gewoon zijn gestegen. In hun brandbrief laten de culturele instellingen de gemeente weten dat ze op deze manier geen prestatieverplichtingen voor komend jaar willen aangaan. De bibliotheek moet mensen ontslaan, Corrosia kan de cao niet naleven en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken, aldus de brief. De instellingen zijn verenigd in het Directie Overleg Culturele instellingen Almere, DOCA.
Lelystad 3 oktober 2017
Raadslid Marianne van de Watering van de lokale Lelystadse partij LEUC sluit zich aan bij lokale partij Leefbaar Lelystad. De partijen zeggen dat ze in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 de krachten willen bundelen. Leefbaar heeft nu vijf zetels in de raad, LEUC één.  Volgens de partijen is in de afgelopen periode op persoonlijke niveau een prettige samenwerking tussen de fracties ontstaan. "Lokale politiek gaat over hoe het is in Lelystad, zónder het belang van een landelijke politieke partij te dienen. Het is een goede zaak als lokale partijen hun krachten bundelen. Wij laten zien dat het kan." 'Goed beslagen ten ijs' Leefbaar Lelystad is blij met de komst van Van de Watering. "Zij is gedreven in het debat en weet daarin te vertalen wat er bij de inwoners leeft. Daarbij verdiept ze zich in de dossiers en komt ze altijd goed beslagen ten ijs." Leefbaar Lelystad ging eerder in deze raadsperiode al samen met de Partij voor Lelystad. Van de Watering kwam in 2014 samen met Hicham Ismaili Alaoui in de raad voor de Inwonerspartij. Na enkele maanden stapten beiden op wegens onoverkomelijke meningsverschillen. Het tweetal begon in september 2014 de partij LEUC in de gemeenteraad. In maart van dit jaar stapte raadslid Ismaili Alaoui over naar GroenLinks, en nam zijn zetel mee.
Almere 3 oktober 2017
Tegen de Almeerder die vorig jaar september benzinestation De Andel bij Gouda binnenreed is zes jaar gevangenisstraf geëist. Justitie trekt daar volgens Omroep West het jaar dat de man al vastzit vanaf. De officier van justitie zei dat een lange straf gepast is omdat de man niet wil zeggen wat zijn motief was. De Almeerder beantwoordde dinsdag voor de rechtbank in Den Haag geen vragen.  Het benzinestation langs de A12 vloog in brand en werd door het vuur volledig verwoest. Alleen de verdachte raakte daarbij gewond. Volgens justitie nam de man het risico dat er doden en gewonden zouden vallen. Zijn advocaat zegt dat er sprake geweest kan zijn van een technisch mankement. Dat kan niet worden onderzocht omdat de auto helemaal is uitgebrand.  Ruzie De Almeerder was op de dag van de crash op een barbecue in Rotterdam. Daar werd al vroeg begonnen met drinken. Volgens getuigen had hij minimaal 24 flesjes bier op. Na een ruzie zou hij naar huis zijn gereden. In de auto belde hij met zijn moeder. Volgens haar was hij over zijn toeren.  Getuigen schatten de snelheid waarmee hij het tankstation binnenreed tussen 120 en 160 kilometer per uur. De verdachte vertelde een agent na het ongeluk dat hij zelfmoord had willen plegen. Het zou zijn derde zelfmoordpoging zijn geweest.  De medewerkster van de benzinepomp die die avond werkte, nam tijdens de zitting het woord. Zij heeft veel psychische problemen sinds de crash. Ze vroeg de Almeerder waarom hij op die manier een einde aan zijn leven wilde maken. Daar gaf hij geen antwoord op.  Psychische problemen In het Pieter Baan Centrum is de man geobserveerd, maar hij wilde niet meewerken aan een onderzoek door een psycholoog en een psychiater. Deskundigen willen graag meer onderzoek doen. Ze kunnen nu niet zeggen of de man wist wat hij deed op het moment dat hij met zijn auto crashte bij de benzinepomp. Tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum ontkende de man dat hij zelfmoord wilde plegen. Volgens hem is hij tijdens het autorijden bewusteloos geraakt. Kans op herhaling Volgens de reclassering is er kans op herhaling. Daarom adviseert de reclassering tbs met voorwaarden op te leggen. De rechter doet over twee weken uitspraak.
Zeewolde 3 oktober 2017
Als de bezuinigingen op de subsidie voor muziekonderwijs in Zeewolde doorgaan, verdwijnen de muzieklessen op de scholen. Dat zegt voorzitter Rene van Schajik van Muziekschool Zeewolde. Subsidie muziekonderwijs wordt afgebouwd Het college van burgemeester en wethouders kondigde vorige week aan 80.000 euro te willen bezuinigen op de Algemene Muzikale Vorming in het dorp. Zo zou de subsidie voor de Muziekschool Zeewolde vanaf 2020 geheel moeten verdwijnen. Het bedrag dat nu nog naar de muzieklessen op basisscholen gaat, wordt gehalveerd. In 2017 heeft de gemeente Zeewolde nog 96.000 euro subsidie gegeven aan muziekonderwijs.  'Scholen hebben geen geld voor muziekles' De elf basisscholen in Zeewolde krijgen nu nog bijna 35.000 euro van de gemeente om kinderen van groep één tot en met acht te laten kennismaken met muziek. Volgens het college van B en W zouden scholen kunnen meebetalen om de lessen te behouden, maar volgens Van Schajik hebben ze daar geen geld voor, De bezuiniging zou dan ook de doodsteek zijn voor muziekonderwijs op school.  Gemeenteraad moet nog definitief besluit nemen De gemeenteraad in Zeewolde neemt volgende maand een definitief besluit over de bezuinigingsvoorstellen van het college. Van Schajik wil alles op alles zetten om de Algemene Muzikale Vorming in Zeewolde te behouden. Hij heeft eerder met basisscholen gesproken om één vuist te maken. Ook praat hij vanaf deze week met de fracties in de gemeenteraad om uit te leggen hoe belangrijk het is om muziekonderwijs in het  dorp te behouden. Op basisscholen wordt samen met leerlingen een protestlied gemaakt tegen de bezuinigingen op muziekonderwijs. Binnenkort wordt het lied geplaatst op Facebook.
Emmeloord 3 oktober 2017
“Wij proberen goede eigenschappen in een bestaand ras te krijgen”, zegt Jacob Eising, veredelaar van aardappelen bij Den Hartigh uit Emmeloord. Het bedrijf kweekt aardappelrassen voor de hele wereld. Niet alleen de uiterlijke kenmerken, de vleeskleur en de smaak zijn van belang, ook de resistentie tegen ziektes speelt een rol. “Ons werk is daarom nooit af. Ook de natuur veredelt door en ontwikkelt steeds weer nieuwe ziektes.” Het veredelingsproces kost heel veel tijd. Van de honderden nieuwe soorten die Eising en zijn collega's ieder jaar kweken, komt na vijftien jaar ontwikkelen slechts een handjevol op de markt. De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Lelystad 3 oktober 2017
Het voorstel om een openluchtzwembadje aan te leggen in Lelystad wordt een maand uitgesteld. Dat heeft initiatiefnemer Bart Visscher bekendgemaakt bij Omroep Flevoland. Vorige maand besprak de gemeenteraad van Lelystad zijn idee om in de wijk Wold een badje aan te leggen voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De raad vond het een sympathiek plan, maar zette vraagtekens bij de financiering. De bespreking van het voorstel stond oorspronkelijk voor dinsdagavond gepland. Visscher haalt het nu van de agenda en laat het volgende maand terugkomen tijdens de begrotingsraad. Dan kunnen alle financiële plussen en minnen met een motie op een rijtje worden gezet. Het badje kost 45.000 euro per jaar.
Emmeloord 3 oktober 2017
In Emmeloord hebben in de nacht van maandag op dinsdag drie brandjes gewoed. Een bestelwagen op de carpoolplaats langs de Muntweg is volledig uitgebrand.  De brandweer heeft het vuur rond middernacht geprobeerd te blussen, maar kon niet voorkomen dat de wagen verloren ging. Niemand raakte gewond. De politie doet onderzoek naar de eigenaar en de inhoud van de bestelwagen. Kort na de autobrand woedden er ook twee containerbrandjes in Emmeloord. Aan de Gooilaan ging een papiercontainer in vlammen op. En op de parkeerplaats van de Jumbo in de Lange Nering stond een textielcontainer in brand. Volgens de politie is er waarschijnlijk geen verband tussen de branden.
Politiek Almere twijfelt over autoluwheid Floriadewijk
Typische waanzin! Een woonwijk zo"n beetje op een 2x4 baans snelweg plannen en dan miljoenen uitgeven om het zo groen mogelijk te maken.
Politiek Almere twijfelt over autoluwheid Floriadewijk
nee dit is de flopiade
Politiek Almere twijfelt over autoluwheid Floriadewijk
Toch wel mooi, niet? Zo'n wijk pal aan de snelweg. Autoluw? daar heb je nogal wat aan, als je zo dicht bij de snelweg woont. En waar komt nu de Floriade? Oh, dit IS de Floriade.
Gemeente: ProRail moet nu echt wat doen aan loskomende platen
Dat kan heel goed op schaal (met moderne software) ;-) Ik denk niet dat de honderden meters hoge bouwsels in Dubai, Singapore, enz. op schaal 1:1 getest zijn. Arcitecten mag je gewoon niet de vrije...
Gemeente: ProRail moet nu echt wat doen aan loskomende platen
Wat een onzinverhalen lees ik hier. Allereerst is het station niet in beheer bij ProRail maar bij NS Stations. ProRail beheert alleen de spoorse infrastructuur. Er is al in de ontwerpfase in de jar...
Bel geen 112!
112. Is toch alleen voor accute gevallen? Misschien heb ik het verkeerd begrepen?
Politiek Almere twijfelt over autoluwheid Floriadewijk
Ja want 100 in de vijfde versnelling is minder erg dan 130 in de zesde. Wat een geleuter allemaal weer.
Bestuurder rijdt door na aanrijding met fietser
Als ik dit zo lees lijkt mij niet een gevalletje van "heb het niet gemerkt". Gevalletje van "ik ben niet verantwoordelijk voor mijn medemens"
CNV Vakmensen: onderzoek naar gekantelde vrachtwagens
Veel van die Oost-Europa figuren zorgen er voor dat de hele beroepsgroep in een kwaad daglicht komt te staan.
Toch sneller duidelijkheid over protest buitendijkse haven
Waar blijft de vereniging tegen het varen op het Ijsselmeer ivm de beweging van het water? Waar blijft de vereniging het bewegen van het water tegen de dijken? etc etc Nederland is een land van bew...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer