Almere 4 oktober 2017
Aan de Stationsstraat in Almere Stad opent donderdag een vestiging van Van Delft - De Pepernotenfabriek.  De tijdelijke winkel verkoopt de komende weken pepernoten met verschillende smaken, zoals stroopwafel, limoncello, truffel, drop en kokos.  De Pepernotenfabriek heeft al 30 vestigingen in Nederland, waaronder in Batavia Stad in Lelystad. Zaterdag is de officiële opening van de zaak in Almere.
Flevoland 4 oktober 2017
De provincie wil het marifoonsysteem in de centrale bedieningsruimte voor sluizen en bruggen in het provinciehuis verbeteren. Zo moet het voor bedienend personeel mogelijk worden om via de marifoon met meerdere schippers tegelijk te spreken. Verder wordt bij alle bruggen en sluizen hetzelfde type noodknop geplaatst. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die de provinciale SGP stelde na het ongeval met een schip in de Urkersluis , vorige maand. Een schip kwam toen klem te zitten onder de brug bij de sluis. De brug raakte beschadigd en kan pas in december weer volledig worden gebruikt. Toen de schipper doorkreeg dat het mis ging, zou hij via de marifoon contact hebben gezocht met de centrale bediening in Lelystad, maar dat lukte niet. Het is niet bekend of de bediening vorige maand ten tijde van het ongeval al met een andere schipper in gesprek was.  Sensoren weggehaald Branchevereniging voor de binnenvaart Schuttevaer pleitte na het ongeval voor technische aanpassingen. Door het plaatsen van sensoren in de sluis zou bijvoorbeeld kunnen worden voorkomen dat een brugdek daalt terwijl daar nog een schip onder ligt. In de beantwoording van de SGP-vragen schrijft de provincie dat in het verleden op alle bruggen in de Noordoostpolder sensoren hebben gezeten. Wanneer die sensoren een object onder de brug detecteerden, kon de brug niet sluiten of ging hij uit voorzorg weer open. Maar volgens de provincie greep dit systeem vaak ten onrechte in, vermoedelijk omdat er vogels voor de sensor langsvlogen. Ze zijn daarom weer weggehaald. Onderzoek loopt nog Vragen van de SGP over de precieze toedracht van het laatste sluisongeval worden nog niet beantwoord. Volgens de provincie loopt het onderzoek nog en zullen pas over een paar weken de uitkomsten bekend zijn.
Urk 4 oktober 2017
De waterdruk in delen van Urk is woensdagavond weggevallen door een leidingbreuk. Volgens waterleverancier Vitens is er een lekkage opgetreden aan de Noord. Monteurs hebben de storing inmiddels verholpen. Volgens een woordvoerder van Vitens is de druk daarna geleidelijk weer opgevoerd en zou er nu weer overal water uit de kraan moeten komen. Het is niet bekend hoeveel huishoudens problemen ondervonden. Volgens Vitens waren de gevolgen in ieder geval merkbaar aan de Vuurbaak en de Holkenkamp. De monteurs moeten het werk donderdagochtend nog afronden.
Almere 4 oktober 2017
Ruim 60 buurtbewoners van de wijk De Marken in Almere Haven hebben woensdagavond de gemeente laten weten wat zij graag zien verrijzen op de plek van de voormalige basisschool De Dubbeldekker. De Havenaren willen geen hoog seniorencomplex, maar een groene, ruim opgezette plek met kleinschalige laagbouw, voldoende parkeergelegenheid en een buurtfunctie. De omwonenden waren uitgenodigd door de gemeente Almere om hun wensen aan te geven. De gemeente wil op die locatie een wooncoöperatie starten voor senioren, met 20 tot 30 appartementen. De buurt is hier op tegen uit angst voor parkeeroverlast, het verdwijnen van groen en een minder prettig uitzicht.  Voorkeuren aangeven De buurtbewoners konden in kleine groepjes hun voorkeur aangeven voor een aantal bouwvarianten met laag- en hoogbouw, groenvoorzieningen en parkeren. Ook wilde de gemeente graag weten welke zaken de Havenaren nu waarderen in hun wijk en wat er beter zou kunnen. De gemeente belooft de wensen van de buurt mee te nemen bij de beslissing over de plannen. Het besluit hierover wordt eind november genomen. De omwonenden lieten op de bijeenkomst merken dat de sceptisch zijn over wat er met hun inbreng gaat gebeuren.
Urk 4 oktober 2017
De opgeknapte vissersboot 'De Jonge Jacob', jarenlang eigendom van tekstdichter Lennaert Nijgh, is woensdagmiddag onthuld op Urk. Nijgh kocht de Urker kotter in 1969. Hij schreef aan boord diverse bekende nummers voor Boudewijn de Groot.  Nijgh overleed in 2002. De UK 114 kwam daarop in handen van Stichting Urker Botter. Zij hielden eind vorig jaar een benefietconcert voor de restauratie van het schip.  Het is de bedoeling om het schip varende te houden. Groepen kunnen de kotter daarom huren voor een speciale Lennaert Nijgh-tocht.
Lelystad 4 oktober 2017
De werkzaamheden aan de Larserringweg bij Lelystad zijn voorlopig stilgelegd. Dat meldt de gemeente Lelystad. De weg krijgt nieuw asfalt tussen de Dronterweg en de stortplaats. Het wegdek is al gefreesd, maar het werk wordt pas later deze maand hervat. Autoverkeer mag in de tussentijd weer gebruik maken van de weg. De werkzaamheden zijn stilgelegd op verzoek van de aannemer, meldt de gemeente.
Almere 4 oktober 2017
De fundering voor het eerste Wikihouse van Nederland is gelegd in Almere Poort. Een Wikihouse is een relatief goedkoop zelfbouwhuis, waarvan het ontwerp naar smaak kan worden aangepast. De bouwtekeningen zijn te downloaden vanaf een speciale website. Het Wikihouse in Almere Poort is klein, zo'n 40 vierkante meter, omdat het huis wordt gebouwd tijdens de Tiny Houses EXPO. Als het Wikihouse klaar is, wordt het verhuurd door woningbouwcorporatie Goede Stede.
Marknesse 4 oktober 2017
De druivenoogst in Flevoland is begonnen. Bij Wijnboerderij Maronesse in Marknesse zijn vrijwilligers opgeroepen om te helpen met het plukken. In één dag worden duizend planten van hun druiven ontdaan en dat levert uiteindelijk zo'n duizend flessen wijn op. Eerder dit jaar leek het een hele goede oogst te gaan worden, maar volgens wijnboer Riek van der Veeken heeft de grote hoeveelheid regen van de afgelopen weken toch wat roet in het eten gegooid. Door het vocht is er schimmel in de druiven gekomen en daardoor moet een deel worden weggegooid.  De soorten die woensdag werden geplukt, zijn de Pinot Gris en de Cabernet Cortis. De druiventrossen worden zo snel mogelijk verwerkt tot wijn.
Emmeloord 4 oktober 2017
Bij de ontmanteling van een wietplantage in Emmeloord is woensdag een verdachte opgepakt. Volgens de politie gaat het om een man zonder vast woon- of verblijfplaats. De plantage werd ontdekt in een pand aan de Bedrijfsweg. In totaal stonden daar 160 planten. Bij de ontmanteling van de plantage werd ook een auto in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de plantage.
Almere 4 oktober 2017
PostNL heeft camerabeelden van onbekenden die woensdag in de Almeerse Danswijk een pakketautomaat hebben opengebroken. De beelden zullen volgens het bedrijf donderdag aan de politie worden overhandigd. Een voorbijganger zag woensdagmiddag dat de deurtjes van de pakketautomaat aan de Salsastraat waren geforceerd. Op een foto van de automaat zijn openstaande deurtjes met daarachter poststukken te zien.  PostNL kon woensdagmiddag niet onmiddellijk zeggen hoeveel pakketten er in de automaat zaten en of er ook post is meegenomen. Het bedrijf stelt een onderzoek in. De brief- en pakketautomaten in Almere zijn een proef van PostNL . Buurtbewoners kunnen er niet alleen brieven posten, maar ook voor hen bestemde pakketten afhalen. Volgens de woordvoerder zal het openbreken zeker worden meegenomen in de evaluatie van de proef. Het is volgens haar geen aanleiding om de proef voortijdig te beëindigen.  Foto: Vincent van Drie
Almere 4 oktober 2017
Het landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' in Almere is in ere hersteld. De gerestaureerde rij panelen is woensdagmiddag onthuld.  Het kunstwerk aan de Pampushavenweg is gemaakt door Daniel Libeskind. Het is bedoeld als een tuin om in te mediteren.  Het kunstwerk staat in Almere sinds 1997 maar was de afgelopen jaren vernield .
Emmeloord 4 oktober 2017
Een vrouw uit Emmeloord is woensdagmiddag gewond geraakt toen ze door een auto werd aangereden. Dat gebeurde kort na 12.00 uur op de kruising van de Nagelerstraat en de Kampwal. Volgens de politie was het slachtoffer enige tijd buiten kennis. Ze is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De auto werd bestuurd door een vrouw uit Kuinre. Zij bleef ongedeerd. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan om de toedracht van het ongeval te achterhalen. In verband met het ongeval en het onderzoek was de Nagelerstraat in de richting van De Deel een tijdlang afgesloten.
Dronten 4 oktober 2017
"Een koe hoort gewoon in de wei, al is het alleen al voor het mooie plaatje", aldus melkveehouder Piet Boer uit Biddinghuizen. Piet Boer heeft er bewust voor de gekozen zijn vee in de wei te laten grazen, maar snapt ook goed dat er boeren zijn die de dieren het hele jaar binnenhouden. "Je hebt veel meer controle over wat de koeien precies binnen krijgen de koeien blijven in een constante omgeving", aldus Boer. Het is zeker niet zielig: "Koeien zijn net mensen en kunnen ook lui zijn. Het is ook wel makkelijk in een schuur. Het voer wordt letterlijk voor je bek gegooid." Ook weidekoeien staan een groot deel van het jaar binnen. Sowieso de winter maar ook als het bijvoorbeeld te warm is.  De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Flevoland 4 oktober 2017
Het is dierendag en dat lieten Flevolanders massaal weten op onze Facebookpagina . Op onze oproep om een foto te plaatsen van je huisdier kregen we maar liefst 600 foto's binnen. Angelique Soetens uit Almere, Jolanda de Boer uit Marknesse en Renee Spaans uit Lelystad stuurden de winnende foto's in en zij ontvangen een verrassingspakket thuis. Tara van Renee Spaans is gered uit een dodingsstation voor gedumpte honden in Roemenië en is nog op zoek naar een baasje die goed voor haar wil gaan zorgen. Meer informatie via Stichting Roemeense Shelters .
Almere 4 oktober 2017
Culturele instellingen moeten gecompenseerd worden voor het feit dat hun subsidies jarenlang niet zijn aangepast aan de inflatie. Dat vindt een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad. De partijen reageren daarmee op een brandbrief van de instellingen om niet verder te bezuinigen op cultuur in de stad.  Volgens de instellingen staat het water hen tot aan de lippen, omdat de gemeentelijke subsidie al sinds 2010 niet meer wordt aangepast aan de inflatie. Lonen en prijzen stegen in die periode wel gewoon. Ze schrijven in de brief dat daardoor mensen ontslagen moeten worden, cao-regels niet kunnen worden nageleefd en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken. Een meerderheid van de raad is gevoelig voor de oproep.  D66, PvdA, VVD, Leefbaar Almere, GroenLinks en de SP onderschrijven het probleem en willen het in ieder geval voor  2018 oplossen als er ruimte is in de begroting. Diverse reactie "De culturele instellingen hebben een punt en wij moeten in de begroting kijken of dit probleem opgelost kan worden", zeggen Jan Lems van D66 en Nico van Duijn van Leefbaar Almere.  Volgens Willy Anne van der Heijden van GroenLinks en Ans DeSumma van de SP moet er een structurele oplossing komen want Almere is aan het groeien en het is noodzakelijk om te investeren in het culturele aanbod in de stad. "Cultuur is net als olie voor de motor", zegt Ans DeSumma.  "Als de begroting het toestaat, moeten alle gesubsidieerde instellingen gecompenseerd worden voor de inflatie", aldus John van der Pauw van de PvdA. Collegepartij CDA ziet het probleem wel maar kan nog niet zeggen of er ruimte is in de begroting om gehoor te geven aan de oproep van de culturele instellingen. Grote oppositiepartij PVV is tegen extra geld voor cultuur in de stad.
Nagele 4 oktober 2017
Een man uit Nagele is in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden omdat hij rondreed in een leaseauto waarvoor hij niet betaalde. De leasemaatschappij had aangifte gedaan van verduistering. De auto werd gespot door een ANPR-camera, die kentekens scant. Op de A27 zag de politie de auto rijden. Agenten namen het voertuig mee naar de carpoolplaats bij Werkendam. De bestuurder werd aangehouden en zit vast voor verder onderzoek. De auto is in beslag genomen. Een man uit Frankrijk zat ook in de auto. Hij kon zich niet legitimeren en werd ook meegenomen naar het politiebureau.
Almere 4 oktober 2017
Automobilisten die woensdagmiddag vanuit Amsterdam via de A6 weer naar Almere rijden, kunnen gebruik maken van twee extra rijstroken. De wisselbaan waar Rijkswaterstaat woensdagochtend mee aan het testen was, is in de middag opengegaan. Dat meldt de wegbeheerder.  De wisselbaan biedt tijdens de ochtendspits twee extra rijstroken richting Amsterdam en tijdens de avondspits in de richting Almere. Automobilisten vanuit Almere kunnen op de Hogering en op de snelweg A6 ter hoogte van knooppunt Gooimeer de spitsstroken oprijden en tot aan Diemen in de richting van Amsterdam rijden. Andersom kunnen automobilisten op de A1 bij Diemen en op de A9 bij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal de wisselbaan oprijden.  Het is de bedoeling dat de wisselbaan uiteindelijk tot aan het knooppunt Holendrecht doorloopt. File door test Een test van de wisselbaan zorgde woensdagochtend voor een lange file op de A6. De hoofdbaan werd afgesloten door Rijkswaterstaat in verband met de veiligheid. Al het verkeer moest in plaats van over vier banen over de twee parallelbanen, aan de rechterkant van de A6. Om die reden stond er een flinke file tussen Almere Buiten West en Muiderberg. Even voor acht uur was dat zo'n 12 kilometer en dat betekende voor automobilisten een vertraging van bijna een uur. Avondspits Nadat de spitsbaan in de middag open ging, waren er tijdens de avondspits geen opvallende vertragingen bij Almere.
Lelystad 4 oktober 2017
De partijen die onderhandelen over een nieuwe regering willen dat het luchtruim zo snel mogelijk opnieuw wordt ingedeeld, maar ze houden vast aan openstelling van Lelystad Airport in 2019. Dat bleek vandaag uit een overleg in de Tweede Kamer, waarbij fracties moties hebben ingediend. D66 diende samen met CDA, VVD en ChristenUnie een motie in, die het kabinet oproept om voor het kerstreces met een plan van aanpak te komen voor de herindeling van het luchtruim. Het is de verwachting dat na herindeling hogere vliegroutes van en naar Lelystad mogelijk zijn, waardoor de overlast vermindert. De vier partijen dienden gezamenlijk ook een motie in om een vliegroute van dalend en stijgend verkeer bij Zwolle te verbeteren. Ook roepen ze het kabinet op met heldere regels te komen, die moeten voorkomen dat er luchtvaartmaatschappijen naar Lelystad gaan die niet weggaan van Schiphol. Eensgezindheid De eensgezindheid van de vier fracties toont aan dat zij geen gehoor geven aan oproep vanuit de regio om de opening van Lelystad Airport uit te stellen. De Kamerfracties blijven op het standpunt staan dat Lelystad nodig is om Schiphol te ontlasten. Zij vinden de overlast door lagere vliegroutes acceptabel, omdat deze situatie zich mogelijk hooguit vier jaar zal voordoen. Wel willen de partijen dat de inspraak van overheden en burgers beter moet. Een motie van de PvdA roept het kabinet op hierover voor december een voorstel te doen. Oppositie De oppositiepartijen dienden meerdere moties in tegen Lelystad Airport. De SP roept op direct te stoppen met het poldervliegveld. Als de ontwikkeling wel doorgaat, dan wil de SP dat in elk geval een alternatieve vertrekroute over Hierden wordt onderzocht omdat die leidt tot minder gehinderden en het parachutistencentrum op vliegveld Teuge ontziet.  Mer GroenLinks wil dat eerst het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Ook wil zij dat de milieu effectrapportage uit 2014 opnieuw wordt getoetst, omdat volgens GroenLinks hierin de in juni gepresenteerde lagere vliegroutes niet zijn meegenomen. Dat bevestigde de Commissie voor de mer dinsdag op haar website, waarop ook D66 een motie indiende om duidelijkheid te krijgen over wat er nu precies over de routes in de milieu-effectrapportage is vastgesteld. Aansluitroutes Volgens staatssecretaris Dijksma zijn de aansluitroutes tussen de lagere en hogere luchtroutes niet in de mer onderzocht, omdat dit wettelijk niet verplicht is. Wel gaat zij met de Commissie voor de mer in gesprek om helder uit te leggen waarom die verplichting er niet is. Een aantal effecten van de vliegroutes is al in de milieurapportage terug te vinden. In totaal werden 19 moties ingediend. Daar wordt volgende week dinsdag over gestemd.
Lelystad 4 oktober 2017
Basisschool De Regenboog in de Lelystadse Atolwijk is door de Onderwijsinspectie aangemerkt als zeer zwak. Het toezicht op de Jenaplanschool zal daarom worden aangescherpt, tot alles weer op orde is. Zeer zwakke scholen moeten zich volgens de regels binnen een jaar verbeteren. Wat is er mis?  De inspectie bezocht de school dit jaar twee keer. Tijdens die bezoeken werd vastgesteld dat de kwaliteit van het onderwijs tekortschoot. De leerstof is niet op orde en er is onvoldoende zicht op de ontwikkeling van kinderen. Volgens de inspectie doen zich op de school ook situaties voor waarbij kinderen zich onveilig voelen.  Volgens de inspectie is er bij de school veel verloop in personeel en leiding geweest. Hierdoor is een paar keer van werkwijze veranderd en heeft de school geen verbeteringen kunnen doorvoeren.  Hoe gaat het verder? In juni volgend jaar is er een herstelonderzoek. De school moet de zaken dan weer op orde hebben. Is dat niet het geval, dan moet de inspectie hiervan melding maken bij de minister van Onderwijs. Reactie schoolbestuur Volgens de stichting SchOOL, waar de Regenboog onder valt, zijn inmiddels enkele maatregelen getroffen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Zo is er een nieuwe directeur aangesteld, krijgen leerkrachten externe ondersteuning en zijn ouders via een informatieavond en een brief over het verbeterplan bijgepraat.
Almere 4 oktober 2017
Een test met de nieuwe wisselbaan op de A6 richting Amsterdam heeft woensdagmorgen geleid tot veel vertraging. Rijkswaterstaat had voor de veiligheid de hoofdrijbaan .gesloten tussen de Almeerse Stedenwijk en de Hollandse Brug.  Al het verkeer moest in plaats van over vier banen over de twee parallelbanen, aan de rechterkant van de A6. De werkzaamheden waren niet gecommuniceerd aan het publiek. Dat was volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat een bewuste keus. Er ontstond een flinke file tussen Almere Buiten West en Muiderberg. Even voor acht uur was dat zo'n 12 kilometer en dat betekende voor automobilisten een vertraging van bijna een uur. De Verkeersinformatiedienst meldde dat de hoofdrijbaan te vroeg zou zijn afgesloten. Maar Rijkswaterstaat zegt dat dat niet klopt. "Uiteraard testen we zoveel mogelijk tijdens nachten en weekenden. Maar soms moet je dat ook doen tijdens een ochtendsituatie. De woensdagochtend is normaal gesproken de minder drukke spits. Maar dat heeft er vanochtend helaas toch voor gezorgd dat er file heeft gestaan."  De wisselbaan is voortaan in de ochtendspits een extra rijbaan richting Amsterdam en tijdens de avondspits in de richting Almere. Automobilisten kunnen op de Hogering en op de snelweg ter hoogte van knooppunt Gooimeer de spitsstrook oprijden en in de richting van Amsterdam rijden.
Politieke veteraan Homan op verkiezingslijst PVV
Tot nu toe slechts als oppositie partij, dus oplossingen hebben zij nog niet kunnen aandragen.
Raadslid Hans Zaal stapt over van Leefbaar naar de VVD
Tja, dan kom je uit bij zo'n beetje alle partijen!
Politie pakt man op die nog 1,5 jaar cel in moet
Goed werk vd politie. Wel jammer dat rechter s niet vaker besluiten verdachten/veroordeelden de rechtzaak af te laten wachten IN de cel. Dan hoef je ze daarna ook NIET op te sporen....
'Miljoen euro voor onderwijs goed besteed'
Wat is de aanleiding voor dit nieuwsbericht? Of is het onderdeel van de Grote Elly Show?
Lelystedelingen lopen hoogste risico op armoede
Voor een alleenstaande 936 euro netto nergens lid van sommige mensen in de schuldsanering hebben evenveel over 50 euro per week. Heb altijd gewerkt door bezuinigingen opzij gezet en waar ik ook op ...
Poppodium Underground verhuist naar theaterkwartier
Mooi! (Vanmorgen nog niet, items van OF groeien vaak gedurende de dag!)
250 aangiftes van slachtoffers nep-helpdesk Microsoft
Er wordt hier al 10tallen jaren voor gewaarschuwd. En toch nog trappen er veel mensen in. Hoe naïef ben je dan wel niet?
250 aangiftes van slachtoffers nep-helpdesk Microsoft
Ook 1 keer gebeld! Heb toen een FOX40 scheidsrechterfluitje erbij gepakt ( na een tip van iemand) 1 keer keihard op dat fluitje gefloten en geloof mij die heeft nu na ruim een jaar nog steeds oorpi...
Lelystedelingen lopen hoogste risico op armoede
Zit ik er met mijn 7000 bruto per maand toch iets boven.
'Miljoen euro voor onderwijs goed besteed'
Leuk die extra projecten, maar geld om de werkdruk te verlagen is meer welkom!
© omroep flevolandsitemap | disclaimer