Lelystad 5 januari 2017
In het provinciehuis in Lelystad wordt om 10.00 uur een nieuwe aanpak voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen gepresenteerd. De provincie heeft het sinds kort voor het zeggen in het gebied en de SGP en VVD komen direct met een voorstel. De partijen willen het aantal edelherten, konikpaarden en heckrunderen vermoedelijk drastisch naar beneden brengen. Dit zou beter zijn voor het welzijn van de dieren. Bovendien past het beter bij de recreatieve functie die de Oostvaardersplassen moet krijgen. Hoe de afname van het aantal dieren gerealiseerd moet worden, is nog de vraag.  Het voorstel van de SGP en de VVD lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten. Binnenkort wordt er gediscussieerd of het daadwerkelijk uitgevoerd wordt.
Lelystad 5 januari 2017
Een vrachtwagen is donderdagavond door nog onbekende oorzaak van de A6 geraakt en op zijn kant in de berm beland. Dat gebeurde rond 22.15 uur, tussen de afslagen Lelystad en Lelystad-Noord.  Volgens de politie raakte de chauffeur niet gewond. Wel ondervond het verkeer in noordelijke richting enige tijd hinder. In verband met de bergingswerkzaamheden werd tijdelijk 1 rijstrook afgesloten.
Almere 5 januari 2017
Het feit dat de 9-jarige Darren uit Almere zelf het zware vuurwerk aanstak waardoor hij maandag gewond raakte, heeft de ouders van de jongen onaangenaam verrast.  Geen twijfel Vader Leslie Postema laat Omroep Flevoland weten dat hij er tot donderdagmiddag stellig van overtuigd was dat een oudere jongen het vuurwerk naar zijn zoon en een vriendje had gegooid . Dit was het verhaal dat Darren zelf vertelde, nadat hij maandag tweede en derdegraads brandwonden aan zijn hand had opgelopen. Politieonderzoek De politie nam de zaak direct heel serieus. Er werd een getuigenoproep gedaan. Tijdens het onderzoek is volgens de politie gebleken dat Darren en een vriendje op straat enkele niet ontplofte Cobra's hebben gevonden. Ze haalden het kruit hieruit en hebben dit vervolgens zelf aangestoken. Daarbij raakte Darren gewond. De jongens waren erg geschrokken en hebben volgens de politie daarom  verzonnen dat er vuurwerk naar hen gegooid was .  Verlegenheid Op Facebook schrijft vader Leslie Postema dat het gezin door de onverwachte ontwikkeling in grote verlegenheid is gebracht. Tegelijkertijd spreekt hij zijn dankbaarheid uit voor de adequate politie-inzet en de vele hartverwarmende reacties die zijn gezin de afgelopen dagen heeft mogen ontvangen. Het openhartige bericht van de vader op Facebook kan opnieuw op veel 'likes' en positieve reacties rekenen. Brandwonden Volgens de vader gaat het met Darren naar omstandigheden redelijk. Hij moet voorlopig om de dag naar het brandwondencentrum in Beverwijk. Een dokter heeft gezegd dat het vermoedelijk nog enkele maanden gaat duren voor zijn verwondingen enigszins zijn hersteld. Mogelijk zal Darren op latere leeftijd nog eens moeten worden geopereerd.
Almere 5 januari 2017
Hij is klein, glad en groen, heeft een eigen wil en laat duidelijk zien of hij plezier heeft of dat hij verdrietig is. Het Flevoziekenhuis in Almere zet sinds anderhalf jaar robotdino Pleo in op de kinderafdeling. Hij moet zieke kinderen helpen. Het spelen met de dino moet stress, angst en verveling tegengaan. Onderzoek naar robot en zorg Het ziekenhuis werkt mee aan een onderzoek van Hogeschool Windesheim in Almere. Die bekijkt hoe robotica in de zorg toe te passen is. Pleo wordt ook in ziekenhuizen in Amsterdam en Barcelona gebruikt. In anderhalf jaar heeft Pleo honderd kinderen getroost. De resultaten worden de komende weken uitgewerkt. Resultaten positief Volgens Marcel Heerink, lector robotica, zijn de eerste conclusies positief. De robot lijkt de kinderen echt te kunnen troosten en angst te verminderen. "Als een kind bijvoorbeeld bang is en de dino is dat ook, dan gaat het zieke kind de robot troosten. Het troost daarmee eigenlijk ook zichzelf en zo vermindert de stress." Angst sneller weg Ook pedagoge Wanda van Olm van het Flevoziekenhuis is positief. "We zien echt dat kinderen die hier langere tijd zijn of vaker terugkomen een band met Pleo krijgen en naar hem vragen. Ook helpt het mij om het eerste contact te leggen. Je wordt door een kind toch vaak gezien als een eng iemand die misschien wel pijn komt doen. Als ik met Pleo kom, is de angst sneller weg." De robot moet niet de echte aandacht vervangen, maar het praten makkelijker maken. Hij is niet echt De zieke kinderen weten wel dat Pleo niet echt is, maar zien hem volgens lector Heerink wel als een levend wezen. Het dier kun je allerlei dingen leren: lopen, kwispelen, knuffelen. Door hem aan te raken, krijg je hem in beweging. Doordat hij steeds nieuwe dingen kan leren blijft hij langer fascineren dan bijvoorbeeld een pop, zegt de onderzoeker. "Het wordt natuurlijk nooit een echt huisdier, maar dat is in deze setting ook helemaal de bedoeling niet. Die mogen natuurlijk in verband met hygiëne het ziekenhuis niet in en zijn daarnaast te onbetrouwbaar wat betreft het oproepen van de juiste emoties voor de kinderen."  Pleo blijft Studenten van Windesheim Flevoland gaan de komende weken aan de slag met alle informatie. Pleo heeft zijn nut voor het Flevoziekenhuis in elk geval bewezen. Daar blijft hij ook na het onderzoek op de kinderafdeling.
Dronten 5 januari 2017
Op de Dronterringweg aan de rand van Dronten is donderdag rond 17.30 uur een ernstig ongeluk gebeurd. Bij de aanrijding waren vier auto's betrokken. Het ongeval gebeurde tussen de rotonde Dronten-Noord en de rotonde bij de Overijsselseweg.  Twee vrouwen en een man uit Dronten raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Drie anderen zouden nek- en rugklachten hebben.  Over de oorzaak van het ongeluk is nog geen duidelijkheid. De politie heeft een man van 72 uit Dronten gehoord als verdachte. In verband met politie-onderzoek en opruimwerkzaamheden was een deel van de Dronterringweg vier uur lang afgesloten.
Lelystad 5 januari 2017
Een kamerverhuurpand in de Lelystadse Zuiderzeewijk wordt al vijf jaar bewoond zonder dat de gemeente hiervoor een vergunning heeft afgegeven. De gemeente is eind 2011 vergeten om dat te doen. Volgens een woordvoerder van Lelystad werd de fout pas in oktober ontdekt, toen buren klaagden over ernstige overlast. Om wat voor overlast gaat het? Volgens omwonenden zorgen de elf bewoners van het pand aan de Vliehors 24 in de Zuiderzeewijk al jaren voor geluids- en parkeeroverlast en rommel. Ook zou er worden gehandeld in drugs. De politie zou bijna dagelijks aan de deur staan. In oktober stapte een buurman naar de gemeente. De inspecteur van de gemeente ging langs en constateerde de overlast ook. Tegelijk ontdekte hij dat de benodigde omgevingsvergunning voor het pand ontbrak. Waarom was er geen vergunning? De gemeente heeft eind 2011 verzuimd om een nieuwe vergunning te regelen. Dat is niet opgemerkt omdat de betrokken ambtenaar was vertrokken en het dossier niet was overgedragen. De gemeente en de eigenaar hebben tussen 2009 en 2011 diverse rechtszaken over het kamerverhuurpand gevoerd. Die gingen over het aantal mensen dat in het huis zou mogen wonen. De Raad van State oordeelde in november 2011 dat de gemeente een nieuwe vergunning voor het pand moest afgeven, maar dat is dus niet gebeurd. Wat het ingewikkeld maakt, is dat de gemeente de vergunning moet toetsen aan de regels zoals die in 2004 golden: toen mochten er nog tien mensen in een kamerpand wonen. Sinds 2013 mogen dat er maximaal zes zijn. Gaat de gemeente nu alsnog een vergunning geven? Nadat de fout was ontdekt, heeft de gemeente alsnog een omgevingsvergunning in behandeling genomen. Op 1 november is aangekondigd dat de gemeente de vergunning wil verlenen. In plaats van elf mogen er volgens die vergunning maximaal zeven mensen in het huis wonen. Wat vinden de buren? De buren zijn furieus. Zij vinden dat de gemeente de eigenaar niet mag belonen voor zijn jarenlange illegale praktijken, omdat de ambtenaren zelf een fout hebben gemaakt. De buren willen dat het kamerverhuurpand sluit. Om dit te bereiken, hebben ze een een petitie laten rondgaan die door dertig omwonenden is getekend. Wat doet de gemeente met de petitie? De bezwaren van de buurt zullen waarschijnlijk half februari worden behandeld in de gemeentelijke bezwaarcommissie.  De eigenaar van het pand heeft overigens per brief aan de gemeente laten weten naar de rechter te stappen.
Almere 5 januari 2017
De 9-jarige jongen die maandag in Almere gewond raakte door zwaar vuurwerk , heeft dit zelf aangestoken. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. Volgens de politie is uit onderzoek en gesprekken met de twee betrokken kinderen gebleken dat zij zogenoemde Cobra's op straat hadden gevonden. Vervolgens hebben zij het kruit eruit gehaald en aangestoken. Hierdoor ontstond een steekvlam, waarbij de 9-jarige Darren brandwonden opliep. De twee vrienden waren zo geschrokken dat ze een verhaal verzonnen. Een aantal oudere jongeren zou vuurwerk naar hen gegooid hebben. Nu is dus gebleken dat de vriendjes zelf met vuurwerk hebben gespeeld. Volgens de politie is er inmiddels een gesprek geweest met de kinderen en hun ouders, die aanvankelijk erg verontwaardigd waren over het voorval.
Luttelgeest 5 januari 2017
De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest trok het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers. Het tropische park kreeg 233.000 gasten, 27.000 meer dan in 2015. Volgens de eigenaren is de stijging te danken aan de opening van het mangrovebos speelparadijs en de zwevende bloementuin. De opening in april van de speeljungle was voor veel jonge gezinnen aanleiding om een jaarkaart aan te schaffen. De echte bezoekersgroei kwam in het najaar na de opening van de zwevende bloementuin. De Orchideeën Hoeve zag de abonnementenverkoop in 2016 verdriedubbelen. Voor dit jaar verwacht de Orchideeën Hoeve opnieuw toenemende bezoekersaantallen, want er zijn weer nieuwbouwprojecten. Voor de zwevende bloementuin werd een nieuwe serre aangelegd van 2000 vierkante meter.
Dronten 5 januari 2017
Theater en cultureel centrum De Meerpaal in Dronten gaat wensen van inwoners van de gemeente vervullen. De wensenactie is de start van een jaar met festiviteiten rondom het 50- jarig bestaan van De Meerpaal. In de hele maand januari kunnen wensen opgehangen worden in het luchtkasteel op het binnenplein van De Meerpaal. In februari maakt een jury een keuze uit de ingezonden wensen. Die moeten verband houden met het getal 50 en De Meerpaal. Vijf wensen worden vervuld. Tijdens de speciale feestweek van 13 tot 17 september besteedt Omroep Flevoland extra aandacht aan het jubileum van De Meerpaal.
Urk 5 januari 2017
Het Urker bedrijf Dutch Health krijgt 10.000 euro van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland voor het ontwikkelen van een nieuw model driewielerambulance. Het bedrijf levert de driewielige hulpverleningsvoertuigen vooral aan ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Het nieuwe model driewielerambulance krijgt zonnecellen op het dak. Met de elektriciteit die daarmee wordt opgewekt, kan de medische apparatuur in de mini-ambulance worden gevoed en de accu worden opgeladen. Dutch Health maakt al enkele jaren driewielerambulances voor gebieden waar een normale ambulance minder geschikt is. Inmiddels rijden er in 15 landen ruim 400 van zulke hulpverleningsvoertuigen uit Urk rond. Dit jaar verwacht het bedrijf zo'n 500 driewielers te maken.
Lelystad 5 januari 2017
Winkeliers in 't Lelycentre in Lelystad willen meer toezicht in het winkelcentrum. Tijdens Oud en Nieuw brandde de Marskramer in het winkelcentrum geheel uit. Waarschijnlijk nadat vuurwerk werd afgestoken tijdens een feest boven het pand. Er worden vaker zaaltjes verhuurd op de bovenverdieping van het winkelcentrum. Ondernemers zouden graag zien dat hier meer toezicht op wordt gehouden, bijvoorbeeld met behulp van camera's.
Dronten 5 januari 2017
Elly Koster uit Dronten en Reina Crispijn uit Swifterbant zijn opnieuw genomineerd voor de Valentijnprijs . Dat is een onderscheiding voor het beste Nederlandstalige romantische boek. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.  Vorig jaar dongen de twee ook al mee naar de prijs. Reina Crispijn won toen met haar boek 'Dochter van de Sterren'. Dit jaar doet ze mee met haar boek 'Waar ben je'. Elly Koster dingt mee met 'Vier het leven'.  Vijf schrijfsters maken kans op de Valentijnprijs. De winnaar wordt in februari bekendgemaakt tijdens de week van het romantische boek.
Flevoland 5 januari 2017
Dit weekend zijn er verschillende nieuwjaarsrecepties en -concerten. Maar je kunt ook al helemaal in zomerstemming komen tijdens de vakantiebeurs in Flevonice, Almeerse films bekijken in de bieb of een potje slijm maken tijdens Mad Science op Urk.  Hou je van autosport? Op Facebook geven we vrijkaarten weg voor De Kartbeurs van Nederland. Vrijdag 6 januari Vrijdag Blijdag: Mad Science 16:00 – 17:00 FlevoMeer bibliotheek Urk Vrijdag Blijdag: Maak je eigen douchegeld 16:00 – 17:00 FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant Lichtjeswandeling Roggebotzand Start tussen 18:30 en 19:30 Pannenkoekenhuis Het Grote Kabouterbos Start jubileumjaar 60 jaar Flevo Boys 19:30 – 22:00 Kantine Flevo Boys Chopin meets the blues goed BIG! Vanaf 20:15 KAF Almere First Friday 21:00 – 0:00 Corrosia Almere Haven Zaterdag 7 januari Vakantiebeurs bij Flevonice 10:00 – 16:00 Flevonice Biddinghuizen Tulpenrondleiding 10:30 – 13:30 Litjens Tulpenkas, Wrakkenpad 19, Creil Lezing NRM 10:30 – 11:00 Aviodrome Lelystad Airport Aanmelden via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl Stiltewandeling 11:00 – 12:30 Stille Kern Zeewolde, Bingelweg Aftrap jubileumjaar tijdens nieuwjaarsbijeenkomst 11:00 – 16:00 Stadhuis Lelystad Nieuwjaarscross AVNOP 13:00 – 17:00 Banterweg 2c, Emmeloord Dag van de Almeerse film 13:00 – 15:00 De Nieuwe Bibliotheek Rondleiding 'Selected by... Graduation Show' 13:00 – 15:00 Corrosia Almere Haven Nieuwjaarsfestival Vanaf 21:00 't Voorhuys Emmeloord Kerstboomverbranding 16:30 Wolderstrand Zeewolde t.h.v. Het pontje Midwinter Festival Vanaf 18:00 Wisentbos Dronten Nieuwjaarsconcert Muziekvereniging St Hubertus Almere 20:00 – 22:15 Aula Buitenhoutcollege Nieuwjaarsinstuif bij Manavu 20:00 – 23:00 Punter 34-12, Lelystad Balkan Fever Party 21:00 Underground Lelystad Zondag 8 januari Bosbaanloop 10:00 – 13:00 Banterweg 2c, Emmeloord Nieuwjaarsreceptie en -wandeling 11:00 – 13:00 Schaapskooi Almere Haven Met de beverbus door Almeerderhout 12:30 – 15:30 Buitencentrum Almeerderhout Snertwandeling 14:00 Einde van de sportlaan, Bididnghuizen Ontdek de waterwerken in het Waterloopbos 14:00 – 15:30 Voorsterweg 36, Marknesse Meneer Bork zoekt een woord (3+ theater) 15:00 – 16:00 De Nieuwe Bibliotheek Almere Hele weekend Kartbeurs 10:00 -17:00 AIS-hallen Lelystad Airport en Kartcentrum Lelystad Tiendorpen zaalvoetbaltoernooi Vanaf 9:30 Bosbadhal Emmeloord
Lelystad 5 januari 2017
In het televisieprogramma Blik op Toen aandacht voor het 50-jarig bestaan van Lelystad. De geschiedenis van de provinciehoofdstad begon eigenlijk al 65 jaar geleden, op Werkeiland Lelystad. De enige verbinding met de vaste wal was een boot. Blik op Toen wordt donderdagavond meerdere malen herhaald en is nu al online te zien.
Lelystad 5 januari 2017
De politie heeft woensdag in de Horst in Lelystad na een korte achtervolging een jongen van 17 aangehouden. Agenten zagen hem in een auto zitten. Bij controle bleek hij te worden gezocht. De jongen staat onder toezicht van de reclassering maar had sinds augustus niets meer van zich laten horen. Toen agenten hem wilden aanhouden, rende hij weg. De jongen verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding. Hij is in de boeien geslagen en overgedragen aan de reclassering.
Lelystad 5 januari 2017
Een crowdfundingsactie voor de bestolen fotograaf Daniel Sylla uit Lelystad heeft inmiddels bijna 600 euro opgeleverd. De 20-jarige Lelystedeling was op oudejaarsavond slachtoffer van een autoinbraak waarbij al zijn fotoapparatuur werd gestolen. De schade is 3400 euro, waarvan hij 250 euro van de verzekering vergoed krijgt. Een vriendin van de fotograaf heeft de inzamelingsactie op poten gezet. Ook bij Grandcafé LeJournal in Lelystad is een collectebus neergezet en wordt er zaterdag 14 januari een benefietavond georganiseerd . Sylla was in november ook al het slachtoffer van diefstal. Toen werden lenzen van de fotograaf gestolen tijdens zijn werk op een festival.
Lelystad 5 januari 2017
Online supermarkt Picnic wil dit jaar uitbreiden naar Lelystad. Picnic is sinds 1 september al actief in Almere. De websuper maakte vorig jaar een enorme groei door. In december had Picnic 24.000 klanten, een jaar eerder waren dat er nog zo'n 4000. Bezorgers zijn nu in 80 elektrische wagentjes actief in zes Nederlandse steden. Dit jaar wil Picnic uitbreiden naar vier middelgrote steden en denkt daarbij aan Lelystad, Apeldoorn, Gouda en Zoetermeer.
Antifascisten in het geweer tegen Zeeheldenbuurt
Als mensen zich liever bezig houden met de voetbalcompetitie of sportvissen, moeten ze dat vooral doen. Maar wordt dan niet boos op geschiedkundigen die na uitgebreide studie nationalistische myth...
Meer en minder overlast door Airport
Wat de bestaande continuïteit betreft, "als men er toch niet uit kan komen;" kan er nog heel wat scenario's op worden losgelaten; Bijvoorbeeld om van het gebied één gro...
ANWB: Fietsers voelen zich veilig in Almere en Lelystad
De kruisingen bij het station zijn inderdaad een ramp. Mijn advies als fietser: Gewoon doorrijden. De fietsers kunnen op tijd stoppen, maar ze lijken niet te stoppen door de veel te smalle vluchthe...
Demonstranten gooien hooi over hek Oostvaardersplassen
Lekker vrij zoals op De Veluwe en lekker voeren. Vervolgens schieten we op De Veluwe 90% (negentig!) van de wilde zwijnen af en ook nog een groot percentage herten.
Meer en minder overlast door Airport
Natuurlijk blijft men beweren dat het vertrouwen niet hersteld is. Geen verrassende conclusie. Hopelijk betekent uitstel geen afstel.
Twee ontwerpen voor plein Esplanade
Zijn ze er nu pas achter dat dit gewoon een kaal lelijk plein is?
Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd
Rijsberman snapt er dus geen hol van. Hoezo van het padje af? Hoor je die dieren bij het afschieten ook roepen dat wij mensen van het padje zijn? Bijvoeren die hap!
Twee ontwerpen voor plein Esplanade
En het volgende ontwerp is met een uiteenlopende promenade naar een aangelegd Kasteelpark; met velen culturele mogelijkheden voor alle generaties wat men maar kan bedenken..! Dan is die woonwijk na...
Meer en minder overlast door Airport
Heeft die bewonersdelegatie nu echt niets anders te doen??? Ik neem aan dat zij ook niet meer aan stofzuigen doen!
Hond zakt door het ijs, duiker schiet te hulp
Toppertje die Arno!!
© omroep flevolandsitemap | disclaimer