Zeewolde 6 januari 2017
Voetbalvereniging VV Zeewolde heeft de eerste prijs behaald bij het Zeewolder kampioenschap fluitketelschuiven. De voetballers versloegen in de finale visvereniging 'Ons Stekkie', zij waren de winnaars van vorig jaar. Het brons ging naar het team van Omroep Flevoland. Fluitketelschuiven is een spel waarbij verschillende teams voorwerpen moeten schuiven over het ijs. Wie het dichtst bij de fluitketel komt, wint. De wedstrijd wordt ieder jaar gehouden op de kunstijsbaan in het centrum van Zeewolde.  Burgemeester Gerrit Jan Gorter was scheidsrechter. In totaal deden dertien teams mee.
Almere 6 januari 2017
Op de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan vier Flevolanders. Alle vier de kandidaten komen uit Almere.  Raymond de Roon is de hoogst genoteerde Flevolander. Hij is momenteel Kamerlid en staat op plek 13 op de kandidatenlijst. Op plek 23 staat Chris Jansen. Hij vertegenwoordigt op dit moment de PVV in Provinciale Staten en in de Almeerse raadsfractie. Jansen kon nog niet direct aangeven wat een eventueel Kamerlidmaatschap betekent voor deze functies. Toon van Dijk staat op plek 26. Hij is de fractievoorzitter van de PVV in de Almeerse gemeenteraad. In een eerste reactie noemt Van Dijk het nog te vroeg om aan te geven wat de mogelijke gevolgen van een plek in de Tweede Kamer zijn voor zijn rol in Almere. Olaf Buitelaar staat op plek 38 op de kandidatenlijst. Hij is raadslid in Almere. Op basis van de huidige opiniepeilingen staan alle Almeerders op een verkiesbare plaats. De PVV behaalt volgens de jongste peilingen 30 tot 35 zetels.
Flevoland 6 januari 2017
Wie in de nacht van vrijdag op zaterdag de weg op gaat, moet rekening houden met gladheid. Voor het hele land is code oranje afgegeven. Volgens weerman Robert de Vries van Omroep Flevoland geldt de waarschuwing voor Flevoland van 3.00 uur 's nachts tot 15.00 uur zaterdagmiddag. In die periode kan op uitgebreide schaal gladheid ontstaan door ijzel. Vanuit het westen gaat het na middernacht eerst licht sneeuwen. Later in de nacht valt er regen. Omdat de ondergrond bevroren is, ontstaat er dan ijzel, waardoor de wegen glad zullen worden.
Lelystad 6 januari 2017
De gemeente Lelystad kan weinig doen tegen een kamerverhuurpand aan de Vliehors. Dat zegt wethouder Jop Fackeldey. In het huis wonen 11 mannen die volgens buurtbewoners veel overlast veroorzaken. Met een handtekeningenactie wil de buurt bereiken dat de gemeente de vergunning van het kamerverhuurpand intrekt. Fout van de gemeente De vergunning voor kamerbewoning is afgelopen november afgegeven terwijl er al jaren kamers verhuurd worden. Wethouder Jop Fackeldey geeft toe dat dit een fout van de gemeente is. De aanvraag was al jaren geleden ingediend en had gewoon verstrekt moeten worden, zo oordeelde de rechter. De gemeente verzuimde dit te doen omdat de betrokken ambtenaar ander werk kreeg. Eind 2016 werd deze fout pas ontdekt waarna de vergunning werd verleend. De elf mannen mogen nu gewoon in het huis blijven wonen, hoewel in de nieuwe vergunning een maximum van zeven bewoners staat. Zolang er een bezwaarprocedure loopt van zowel de verhuurder van het pand als de buurtbewoners kan de wethouder weinig doen, zegt Fackeldey. De zaak zal eerst door de rechter bekeken moeten worden.  Nieuwe wet Wethouder Fackeldey zegt dat hij alleen het pand kan controleren en buurtbewoners kan aanmoedigen om melding te maken van de overlast. Ook wacht de wethouder op een nieuwe wet die door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet geeft de burgemeester de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige woonoverlast. Bewoners zijn geschrokken De mannen die in het pand aan Vliehors wonen, zijn erg geschrokken van de handtekeningenactie. De meeste bewoners hebben begeleiding of staan onder bewind om zo hun leven op de rails te krijgen. Volgens de bewoners doen zij erg hun best om de buren niet tot last te zijn maar kunnen zij er weinig aan doen dat de huizen gehorig zijn. Zij begrijpen dat hun manier van leven botst met die van de gezinnen in de straat maar zeggen dat zij ook recht hebben op een plek om te wonen. De mannen hebben aangegeven graag met de buurt en de gemeente in gesprek te willen gaan om de problemen op te lossen.
Almere 6 januari 2017
Een vrouw uit Almere die haar vriend met een mes in zijn buik en een arm stak, moet als het aan justitie ligt twee maanden de cel in. Daarnaast zou ze 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. De vrouw stak haar ex-vriend in september met een keukenmes, naar eigen zeggen uit machteloosheid en woede. Dat gebeurde tijdens een ruzie waarbij de man de telefoon en waardepapieren van de vrouw over het balkon naar buiten gooide.  'Slachtoffer zelf ook schuldig' De officier van justitie houdt bij de eis rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vrouw. Ze had al drie jaar een turbulente, gewelddadige relatie met het slachtoffer. De man zelf was volgens de officier ook schuldig aan wat er zich die avond afspeelde in de woning. Verder betreurt de officier van justitie het dat, ondanks het feit dat het stel bij politie en instanties bekend stond om zijn problematische relatie, de hulpverleners deze geweldsuitbarsting niet wisten te voorkomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Noordoostpolder 6 januari 2017
Er moeten in Noordoostpolder meer zonnepanelen op daken komen. Dat is het doel van de gemeente Noordoostpolder en de Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland. De twee partijen hebben de  handen ineengeslagen om meer zonnepanelen op gebouwen te plaatsen. Onder de noemer 'Zon voor NOP' roepen ze bedrijven met een groot dak op om zich te melden. Ook als de ondernemers geen geld hebben voor zo'n investering, kunnen ze meedoen aan het project. Dan krijgen ze gratis zonnepanelen als ze hun dak beschikbaar stellen. Noordoostpolder hoopt met het project het doel te behalen om in 2030 energieneutraal te zijn. Op 19 januari is er een bijeenkomst voor belangstellenden.
Flevoland 6 januari 2017
Vossen en otters maken gebruik van de dierentunnels die de afgelopen jaren zijn aangelegd. Dat blijkt uit unieke beelden van Landschapsbeheer Flevoland. Op infrarood-beelden is te zien hoe een vos door een buis loopt onder de Slingerweg bij Zeewolde en hoe een otter gebruik maakt van een speciale otterloopplank onder de Larserweg bij Lelystad.  De beelden zijn de afgelopen maanden gemaakt met een camera die is gekocht met de opbrengst van een crowdfundingsactie .
Lelystad 6 januari 2017
De politie heeft donderdag een Lelystedeling aangehouden die een alarmpistool bij zich had. Bij de politie was de melding binnengekomen dat er een man met een vuurwapen liep in de wijk Jol. Bij zijn aanhouding hebben agenten hun wapen getrokken. De man had naast het alarmpistool ook nog 16 gram softdrugs bij zich.
Almere 6 januari 2017
In deze serie van Natuurlijk Flevoland bekijkt Gerard van Ommen de natuur van boven. Vanuit de lucht ontdek je patronen in het Flevolandse landschap die je op de grond niet ziet. Zo is in Almere het Cirkelbos aangeplant om de rechtlijnigheid van de polder te doorbreken. Hoe dat er van boven uit ziet, zie je in Natuurlijk Flevoland, vrijdagavond bij Omroep Flevoland en nu al op de website.
Lelystad 6 januari 2017
Een fietsende agent heeft donderdagavond een luchtfilterinstallatie in bewaring genomen in Lelystad. Drie mannen vervoerden de grote kast in de Grevelingenstraat.  De agent sprak de mannen aan en die verklaarden dat het ging om een koelkast die ze samen met wat andere spullen wilden afleveren. Op het moment dat het drietal de overige spullen ging halen, bekeek de agent het pakket. Het bleek geen koelkast te zijn maar een luchtfilterinstallatie, die ook wordt gebruikt bij wietplantages. De mannen gingen er ondertussen vandoor in hun busje. Na onderzoek in de wijk bleek geen van de omwonenden de luchtfilterinstallatie te hebben besteld.
Lelystad 6 januari 2017
Er rijden zaterdag en zondag minder intercity's tussen Lelystad Centrum en Schiphol. In plaats van vier rijden er ieder uur twee treinen. Dat komt door werkzaamheden. Volgens de NS moeten reizigers rekening houden met een kwartier tot drie kwartier extra reistijd.
Lelystad 6 januari 2017
Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moet teruggebracht worden. Dat voorstel doen de provinciale fracties van de VVD en de SGP vrijdagochtend.  Nu lopen er tussen de 3000 en 4500 edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De politieke partijen noemen geen aantallen en zeggen ook niet hoe het aantal grote grazers teruggebracht moet worden. "We moeten niet op de stoel van de deskundigen gaan zitten", aldus de VVD en de SGP.  Een speciale commissie moet bepalen hoe het aantal dieren kan worden verminderd. De politieke partijen zien de Oostvaardersplassen als een recreatiegebied en vogelnatuurreservaat, waar ook grote grazers rondlopen. "We willen af van het onnodig lijden van de grote grazers. Afgelopen winter zijn 1500 beesten afgeschoten en ongeveer 150 gecrepeerd. Daar willen we vanaf. Ook is het gebied enorm achteruit gegaan. Omdat er te weinig voedsel is, wordt alles kaalgevreten. De natuur kan zich daardoor niet goed herstellen", aldus Jan de Reus van de VVD. De VVD en de SGP willen dat de nieuwe aanpak na de zomer duidelijk is. Het voorstel lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid in Provinciale Staten. Binnenkort wordt er over de kwestie gediscussieerd.  Tegenstanders De Partij van de Arbeid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben het initiatiefvoorstel niet ondertekend. De Partij voor de Dieren en GroenLinks gaan ervan uit dat het voorstel leidt tot het afschieten van gezonde dieren. "De VVD en SGP zijn partijen die voor de jacht zijn", aldus Leonie Vestering van de PvdD. "Maar dieren beschermen doe je niet door ze dood te maken." Simon Miske van GroenLinks wijst erop dat het verminderen van de grote grazers juist negatieve gevolgen heeft voor de vogels. "De grote grazers houden het gebied open. Dat is goed voor de ganzen. En de ganzen eten weer het riet in het moerasgebied waardoor daar bijzondere vogels voorkomen." Staatsbosbeheer wil nog niet reageren omdat de organisatie slechts het beleid uitvoert dat de politiek maakt.
Dronten 6 januari 2017
Zelf vuurwerk afsteken moet een Nederlandse traditie blijven. Dat vinden ruim 100.000 Nederlanders die een petitie hebben ondertekend van de Stichting VuurwerkCheck uit Dronten.  De ondertekenaars spreken zich tegelijkertijd uit tegen illegaal vuurwerk, dat volgens hen het meeste letsel veroorzaakt in Nederland. Volgens de stichting uit Dronten zou de overheid haar pijlen meer moeten richten op de bestrijding van illegaal vuurwerk.
Dronten 6 januari 2017
Op de Warmonderhof  in Dronten zijn deze week de eerste van in totaal zeven nieuwe studentenwoningen in gebruik genomen. In ieder huis op de minicampus is plek voor zeven studenten. De nieuwe woningen hebben een gezamenlijke keuken en woonkamer en twee badkamers.  Warmonderhof is een mbo-opleiding voor land- en tuinbouw op een biologische en dynamische manier. Het is de bedoeling dat volgend jaar 130 studenten op het eigen erf wonen. Zij volgen de dagopleiding tot biologische boer. Daarnaast heeft de school een kleine 200 deeltijdstudenten. Met de opening van het gebouw komt een eind aan een periode van improviseren, waarbij studenten tijdelijk werden ondergebracht bij Walibi en in gehuurde woningen in Dronten.
Conductrice redt jonge zwaan langs het spoor
Ik wilde dat er meer van deze mensen op de wereld waren. Ik ben een dierenvriend in hart en ziel. Dit soort berichten mogen vaker in de belangstelling staan. Dit moet voorpaginanieuws zijn om mens...
Gedeputeerde Meijer: "motie van wantrouwen is laf"
Typisch weer een politiek spelletje van het CDA. Zie wethoudersrel Dronten. Overigens een mooi moment om die hele PS als volkomen overbodige derde bestuurslaag af te schaffen. Het beheer van die p...
Jaar uitstel opening Lelystad Airport
De Tweede kamer heeft (nog)niets besloten. Wat een onzin!
Jaar uitstel opening Lelystad Airport
Och-och, wat een op-de-bank-held!
Minister: 'Opening in 2020 is realistisch'
32 miljoen?, minstens 200 miljoen aan kosten voor een heleboel gebakken lucht, eindeloze blunders, doodlopende wegen en fakebanen.
Conductrice redt jonge zwaan langs het spoor
Ik vind het een 'beetje heel erg' TOP!!! :-)
Conductrice redt jonge zwaan langs het spoor
En de reizigers weer vertraging oplopen. Heel nobel hoor, maar toch...
Conductrice redt jonge zwaan langs het spoor
Super :-)
Lelystad Airport teleurgesteld door uitstel
Zowel voor als tegenstanders vinden geluidsoverlast het grootste probleem. Eigenlijk zouden vliegtuigen veel stiller moeten zijn. Dus maar even kijken hoe dit het beste kan worden opgelost.
Lelystad Airport teleurgesteld door uitstel
Er zal vast wel een oplossing komen waarmee iedereen tevreden zal zijn. Zelf denk ik dat het misschien iets te snel is gegaan allemaal. Beter om dan even de tijd te nemen voor goed overleg met beid...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer