Lelystad 6 oktober 2017
Er komen steeds meer gebieden met zonnepanelen in Flevoland. Eind vorige maand werd de grootste van Flevoland gestart in Emmeloord , een gebied van 28 voetbalvelden. En vrijdag werd bekend dat de gemeente Lelystad vergunningen heeft toegekend voor nog eens drie nieuwe zonneparken, samen zo'n 90 voetbalvelden groot.  Grootste park komt bij Flevokust Vooral de samenwerking met energiebedrijf ENGIE op het terrein de voormalige visvijvers springt eruit. Op dit stuk grond bij Flevokust wordt voor 30 hectare aan zonnepanelen geplaatst. Dit terrein kan stroom opwekken voor 5700 huishoudens. Onder de zonnepanelen laat ENGIE schapen grazen. Behalve dit immense zonnepark, dat de grootste van Flevoland wordt, komen ook bij de Maximacentrale nog eens 9.200 zonnepanelen. De gemeente en ENGIE hebben afgesproken dat de grond de komende 18 jaar gebruikt wordt om zonne-energie op te wekken. De aanleg van het grootste zonnepark start waarschijnlijk volgend jaar en wordt deels gefinancierd met subsidie van het Rijk.  Emmeloord nu nog de grootste Eerder op vrijdag werd aangekondigd dat op het terrein van de Wageningen universiteit ook een groot park wordt gebouwd . Daar wordt gekeken of de grond onder de zonnepanelen gebruikt kan worden voor de teelt van bamboe. Het zonnepark van Emmeloord is nu nog de grootste. Sinds kort wordt dit zonnepark van 28 voetbalvelden opgebouwd op een bedrijventerrein naast de A6. Meer zonneparken verwacht Gemeenten willen in 2025 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in de gemeente gebruikt wordt, daar ook op een milieuvriendelijke manier opgewekt wordt. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer zonneparken worden aangekondigd. De provincie worstelt ondertussen nog met het dilemma dat zij liever niet willen dat landbouwgrond wordt ingezet voor zonne-energie. Begin volgend jaar wordt hierover een standpunt ingenomen door het provinciebestuur.
Lelystad 6 oktober 2017
De politie heeft vrijdagmiddag een 26-jarige man uit Lelystad opgepakt. Hij wordt verdacht van een woninginbraak donderdag aan de Purmer in Lelystad Haven. Behalve de inbraak, wordt de man ook verdacht van nog zes andere strafbare feiten. Ook doet de politie onderzoek of er een verband is tussen de andere inbraken die de afgelopen tijd in Lelystad Haven zijn gepleegd. De 26-jarige verdachte is inmiddels voorgeleid en zit voorlopig vast.
Zeewolde 6 oktober 2017
Een man die wordt verdacht van poging tot moord in Lelystad moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. Pas daarna moet hij zich verantwoorden voor de rechter. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald.  De verdachte zou op 20 juni in een GGZ-instelling een medebewoner hebben gedwongen om een drankje op te drinken. Als hij dat niet zou doen, zou hij zijn keel doorsnijden. Om zijn woorden kracht bij te zetten, zou hij de keel van het slachtoffer hebben dichtgeknepen. Ook zou hij hem meerdere keren met een mes in zijn hoofd hebben gestoken. De verdachte werkte niet mee aan eerdere persoonlijkheidsonderzoeken en doet dat nu ook niet, liet hij tijdens de zitting weten. Zijn advocaat deed een verzoek om hem vrij te krijgen tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Dat verzoek werd afgewezen.
Lelystad 6 oktober 2017
De 26-jarige man die in februari net buiten de rechtbank in Lelystad op zijn zus en haar vriend schoot , blijft voorlopig in de cel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. De rechtszaak diende vrijdag in de extra beveiligde bunker.  De zus raakte gewond bij de schietpartij. De verdachte zou ook hebben geprobeerd haar te verdrinken. De advocaat van de man vroeg om vrijlating, maar de rechtbank ging daar gezien de ernst van de zaak niet in mee.  De inhoudelijke behandeling van de zaak is pas in het voorjaar.
Lelystad 6 oktober 2017
Er komt een groot zonne-energiepark aan de Wisentweg in Lelystad, op het terrein rondom de Waiboerhoeve. Daar werd vroeger door de Wageningen Universiteit veel onderzoek gedaan voor de landbouw. Nu staan de gebouwen leeg. Ze worden afgebroken en gesaneerd, Want veel van de gebouwen hebben asbestdaken. Als dat is gebeurd, wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor de zonnepanelen. Het terrein wordt 27 voetbalvelden groot en ligt aan beide kanten van de Wisentweg. Er wordt stroom opgewekt voor 25.000 huishoudens. Op het park zal ook onderzoek worden gedaan naar zogenoemde onderteelt. Er wordt gekeken welke planten onder de panelen kunnen groeien. Die planten - er wordt onder meer gedacht aan bamboe - zullen dan ook geoogst worden. Het bedrijf Solarvation heeft de vergunningen binnen. De subsidieaanvraag gaat een dezer dagen de deur uit. Als alles meezit, leveren de eerste panelen groene energie in 2019.
Zeewolde 6 oktober 2017
Er komen mogelijk Tiny Houses  bij nieuwbouwwijk Havenkwartier in Zeewolde. Projectontwikkelaar Spark Conceptontwikkeling uit Amersfoort mag van de gemeente onderzoeken of de kleine huisjes op die plek haalbaar zijn. De projectontwikkelaar hoopt er 10 tot 15 Tiny Houses te kunnen bouwen. Volgens Spark zijn de huisjes steeds populairder onder starters die het financieel niet redden een 'normaal' huis te kopen. Op 25 oktober is er een bijeenkomst om te inventariseren hoe groot de belangstelling is en wat de wensen zijn van mensen die in een Tiny House willen wonen.
Almere 6 oktober 2017
Camping Waterhout kan verhuizen naar het Schateiland in de Noorderplassen. Dat blijkt uit het ontwerpbestemmingsplan dat de gemeente Almere naar buiten heeft gebracht. De camping zit nu aan het Weerwater, maar moet daar weg voor de Floriade. Dat leverde de afgelopen jaren een juridisch steekspel op, omdat de camping niet wilde verhuizen. Uiteindelijk was het aanbieden van het eiland in de Noorderplassen een voldoende alternatief . Daar mogen 262 staanplaatsen komen en 17 hutten.  De gemeente heeft de plannen aan 21 partijen voorgelegd, zoals natuurorganisaties en andere overheden. Daaruit kwam naar voren dat de camping er kan komen met wat aanpassingen. Zo moet er een groenzone komen tussen de caravans en het natuurgebied de Lepelaarsplassen. De brandweer wil dat de brug naar het eiland verdwijnt. Er komt nu een dam. Daardoor moet er ergens anders weer een doorvaart worden gegraven. Alle aanpassingen passen volgens de gemeente in het budget dat er voor uitgetrokken was om de camping te laten plaatsmaken voor de Floriade.
Almere 6 oktober 2017
Het gaat de goede kant op met de Floriade. Dat hebben Almeerse gemeenteraadsleden donderdagavond te horen tijdens een drie uur lange bijeenkomst. Zo groeit de club van businessleden als kool, gaan de bomen in november de grond in en hebben steden als Bejing, Sjanghai en Jakarta al aangegeven er in 2022 bij te willen zijn.  Ook heeft de club van botanische tuinen aangegeven dat na de Floriade het gebied het stempel botanische tuin mag dragen. Wethouder Tjeerd Herrema kwam met het nieuws dat investeerders en projectontwikkelaars brood zien in het project . Ze zijn bereid financiële risico's die nu nog bij de gemeente liggen over te nemen.
Almere 6 oktober 2017
Kamp Seedorf heeft in het Italiaanse Turijn een groot kunstwerk van keeper Buffon onthuld. De Italiaanse doelman was zelf ook aanwezig bij de onthulling van het werk van de Almeerse kunstenaars. Op het tijdelijke kunstwerk van het collectief Kamp Seedorf is Buffon te zien in het nieuwe shirt van Italië voor het WK van volgend jaar. De media was in grote getale op de onthulling afgekomen. Het was een actie in samenwerking met sportmerk Puma. Kamp Seedorf is al enkele dagen in Italië. Via Instagram zijn regelmatig updates te zien met de tekst "Alles hier is Italiaans, man!"
Urk 6 oktober 2017
Een tuinhuis achter een woning aan de Lacon op Urk is vrijdag zwaar beschadigd geraakt door een brand. Volgens de brandweer raakten ook een naastgelegen steigertje en bootje flink beschadigd.  Het huis liep rookschade op. Niemand raakte gewond.
Lelystad 6 oktober 2017
De officier van justitie heeft vrijdag celstraffen tot 1 jaar geëist tegen vier jongens die molotovcocktails naar een huis in Lelystad hebben gegooid. Dat gebeurde op 16 januari vorig jaar aan de Brederode. De verdachten zouden wraak hebben willen nemen voor een ruzie, waarbij één van hen was geslagen.  De vier jonge verdachten uit Lelystad, Emmeloord en Almere gingen 's nachts naar het huis van de jongen die de klap zou hebben uitgedeeld. Ze hadden zelf molotovcocktails gemaakt en illegaal vuurwerk meegenomen. Twee hebben bekend dat ze de brandende molotovcocktails naar het huis hebben gegooid, de anderen keken toe. Het Openbaar Ministerie ziet ze als medeplichtigen. Tuinslang in brand De molotovcocktails en het vuurwerk kwamen tegen een muur terecht. Een tuinslang vloog in brand. De jongens werden gezien door een buurtbewoonster die haar hond uitliet. Het OM zag geen oprechte spijt bij de verdachten en spreekt van een aanslag. Via WhatsApp-gesprekken hadden de jongens voor- en achteraf veel contact gehad. Ze zouden zich enthousiast hebben uitgelaten over hoe het eruit had gezien.  Twaalf maanden Tegen drie verdachten eiste het OM twaalf maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. De vierde verdachte was nog minderjarig bij het gooien. Tegen hem is zes maanden jeugddetentie geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Flevoland 6 oktober 2017
Onderzoekers hebben in Flevoland minder eikenprocessievlinders gevonden dan vorig jaar. Dat zou kunnen betekenen dat er volgend jaar minder overlast is van de eikenprocessierups. Dat laat het Kenniscentrum Eikenprocessierups weten, dat onderdeel is van de Wageningen University.  Jaarlijks worden er in augustus en september vallen gezet om te bepalen waar de rups kan worden verwacht. Contact met de 'brandhaartjes' van het dier kan voor overlast zorgen zoals geïrriteerde ogen en luchtwegen. Dat komt in Flevoland geregeld voor .  In de Flevolandse vallen zaten dit jaar gemiddeld 37 vlinders. Vorig jaar lag dat aantal nog op 66. De daling kan onder meer te maken hebben met het droge en zonnige weer, waardoor nesten sneller werden opgemerkt en bestreden.
Almere 6 oktober 2017
Voetbalvereniging Buitenboys in Almere moet de familie Nieuwenhuizen ruim 21.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank besloten. Dat betekent dat de club de volledige vordering moet betalen. De nabestaanden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben het kort geding tegen Buitenboys daarmee gewonnen. Benefietwedstrijd Twee zoons van de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere eisten twee weken geleden voor de rechtbank in Lelystad ruim 21.000 euro van de club. Nieuwenhuizen werd eind 2012 tijdens een voetbalwedstrijd bij Buitenboys mishandeld en overleed later aan zijn verwondingen. In 2013 werd er een benefietwedstrijd georganiseerd door Buitenboys voor de nabestaanden van Nieuwenhuizen.  'Geld is op' Buitenboys en de familie hebben sinds enige tijd een geschil over de opbrengst van de benefietwedstrijd. Er werd ruim 50.000 euro ingezameld; de familie heeft daarvan slechts een deel gekregen. De rest zou later worden overgemaakt. Maar dat gebeurde niet. De club zei dat het geld op was . Het was onder meer uitgegeven aan onkosten rond de benefietwedstrijd . De rechter heeft nu bepaald dat de beide zoons toch ieder ruim 10.000 euro moeten krijgen. Verduistering Overigens loopt er ook nog een ander onderzoek naar de voetbalclub. De familie Nieuwenhuizen heeft aangifte gedaan van verduistering van een deel van de opbrengst van de benefietwedstrijd. Volgens het Openbaar Ministerie is dat onderzoek nog bezig. Er zijn nog geen verdachten in beeld. Ledenvergadering De advocaat van Buitenboys wil nog niet inhoudelijk reageren op het vonnis van de rechtbank. Hij wil de uitspraak eerst nog met de club bespreken. Hij weet dus nog niet of Buitenboys in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Bovendien is er maandag een ledenvergadering, waar de financiële afwikkeling van de benefietwedstrijd zal worden besproken.  Ruim twee ton in kas Overigens is Buitenboys volgens de advocaat niet armlastig en kan ze de 21.000 euro wel betalen. Volgens de advocaat van de familie Nieuwenhuizen zou de club ruim 200.000 euro in kas hebben.
Lelystad 6 oktober 2017
Lelystad gaat bezwaar maken tegen het plan van de rijksoverheid om miljoenen te korten op de zogenoemde ICL-gelden. Dat is een jaarlijkse bijdrage die Lelystad al sinds 1987 krijgt. Toen werd namelijk al duidelijk dat de stad het voor het jaar 2000 beoogde inwoneraantal van 100.000 bij lange na niet zou halen. Het gevolg daarvan is dat de gemeente minder inkomsten heeft voor het onderhoud van de bijna 20 miljoen vierkante meter aan openbare ruimte, wegen, groen en openbare gebouwen. Bovendien heeft Lelystad gediend als het 'afvoerputje' van Amsterdam. Er woonden veel inwoners met een laag inkomen of een uitkering. De ICL-gelden moesten dat allemaal compenseren. Grens voor bijstelling was 80.000 inwoners  Met het Rijk was de afspraak gemaakt dat de bijdrage pas ter discussie zou worden gesteld als Lelystad 80.000 inwoners zou hebben. Het Rijk wil daar niet op wachten . De bijdrage van 15,7 miljoen wordt nu afgebouwd. In 2018 is het waarschijnlijk nog maar de helft. Lelystad vindt het niet eerlijk dat het Rijk nu al wil aanpassen, terwijl de stad pas bijna 77.000 inwoners telt. Bezwaarschrift Het college van B en W heeft nu een bezwaarschrift gemaakt. Dat moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Daarna beoordeelt de Raad voor het Openbaar Bestuur of Lelystad gelijk heeft. De gemeente zegt dat de bijdrage wel afgebouwd kan worden, maar lang niet zoveel als het Rijk wil.
Flevoland 6 oktober 2017
Bij verschillende gemeentehuizen en het provinciehuis in Flevoland is de vlag halfstok gehangen in verband met het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.  Vlaginstructie Minister-president Rutte heeft vrijdag een vlaginstructie vastgesteld. Hij heeft verzocht om bij alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten en provincies zijn verzocht hetzelfde te doen. Bij het provinciehuis en in Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Zeewolde en Almere hangt de vlag halfstok. Ook het politiebureau in Almere doet mee met het gebaar. Verdriet Leen Verbeek, commissaris van de Koning, laat namens Gedeputeerde Staten Flevoland weten met verdriet kennis te hebben genomen van het overlijden van een groot burgemeester: "Wij leven mee met de familie en de stad Amsterdam. Eberhard was voor de Metropoolregio Amsterdam hét boegbeeld. Als geen ander heeft hij onze gezamenlijke belangen behartigd, zonder het belang van zijn stad daarbij uit het oog te verliezen. Als commissaris en voormalig burgemeester was het mij een eer vele jaren met een groot man samen te werken. Flevoland heeft veel aan hem te danken en eert Eberhard daarvoor." Kunstwerk Als eerbetoon aan Van der Laan heeft het Amsterdam Museum het kunstwerk 'Damsko Strijder' van de Almeerse kunstenaars van Kamp Seedorf opgenomen in de collectie. Kamp Seedorf maakte na het bekend worden dat Van der Laan ernstig ziek was een kunstwerk van de burgemeester. Het graffiti-werk toont de burgemeester met een Ajax-sjaal en stond op een pilaar, maar die is per ongeluk schoongespoten. Op verzoek van het museum hebben de Almeerse kunstenaars een nieuwe versie gemaakt. De burgemeester zelf kon het gebaar van de kunstenaars waarderen. Hij nodigde Kamp Seedorf in augustus uit voor een biertje .  Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam overleed donderdag op 62-jarige leeftijd.
Dronten 6 oktober 2017
Horecazaken in Dronten zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Dit blijkt uit een onderzoek dat  Stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad Dronten heeft gedaan bij dertien horecagelegenheden in de gemeente.  Uit het onderzoek blijkt onder meer dat veel restaurants te klein zijn voor rolstoelen, vaak gehandicaptentoiletten ontbreken, de nooduitgang onbereikbaar is voor rolstoelen en stoelen niet geschikt zijn voor mensen met obesitas.  Gastvrijheid prima in orde Voor het onderzoek hebben groepjes van drie of vier mindervaliden de restaurants bezocht. Ze hanteerden een lijst met probleempunten om te zien hoe goed of slecht de toegankelijkheid geregeld was. De gastvrijheid in de restaurants is overigens wel prima in orde.
Zeewolde 6 oktober 2017
Steeds meer appelboomgaarden maken plaats voor perenboomgaarden in Flevoland. Volgens Cees Masteling van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie zijn peren lucratiever dan appels. "Appels kunnen eigenlijk overal in Europa groeien, terwijl peren vooral in Nederland en België gedijen. Dit zorgt ervoor dat een boer een betere prijs kan krijgen voor een peer", aldus Masteling. De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.
Lelystad 6 oktober 2017
Het festival Stille Nacht in de Underground in Lelystad stopt voorlopig. Dat meldt het poppodium op Facebook .  Het is de organisatie niet gelukt om dit jaar een passende hoofdact vast te leggen waar naar verwachting voldoende publiek op af komt. En voor minder dan een vol pand wil Underground het festival niet organiseren.  De afgelopen zeven jaar werd in december festival Stille Nacht georganiseerd in het Lelystadse poppodium. Grote namen als Douwe Bob, Blaudzun, Tim Knol en Maaike Ouboter traden er op. Het festival is inmiddels uitgebreid naar andere steden zoals Rotterdam en Eindhoven.
Almere 6 oktober 2017
Tegen een 66-jarige zakenman uit Almere is donderdag 17 maanden cel geëist omdat hij een bevriende coffeeshophouder heeft geholpen met hypotheekfraude. Ook de 56-jarige coffeeshophouder en diens 34-jarige vriendin hoorden celstraf eisen. De zaak kwam aan het rollen toen de coffeeshophouder betrokken raakte in een strafzaak. De man had een hypotheek bij een bank gekregen. Het bleek dat hij daarvoor via het schoonmaakbedrijf van de Almeerder een loonstrook en een vervalste arbeidsovereenkomst had gebruikt. Adres onbekend De coffeeshophouder stond voor anderhalve ton op de loonlijst bij de Almeerder, maar er was nooit een cent salaris betaald. De vriendin kreeg wel drie jaar lang maandelijks 1900 euro loon, maar toen de politie haar het adres van het bedrijf vroeg, kon ze dat niet noemen. Volgens de officier is de bank opgelicht met valse documenten. Coffeeshophouders krijgen normaal gesproken geen hypotheek. Verklaring van verdachte De Almeerse zakenman zweeg lang tegen de politie. In de rechtbank gaf hij als excuus dat hij ruim honderd schoonmakers in dienst had en dat personeelszaken door iemand anders werd gedaan. De officier vond het volkomen ongeloofwaardig dat een 'geslepen zakenman' als de Almeerder zo veel geld zonder controle uit zijn bedrijf zou laten verdwijnen.  De rechter doet over twee weken uitspraak.
Emmeloord 6 oktober 2017
De brandweer in Emmeloord is opnieuw 's nachts uitgerukt voor kleine brandjes in Emmeloord. In de nacht van donderdag op vrijdag brandden een auto en een kliko uit. Daarmee staat de teller deze week op zes.  Rond kwart over één kwam de melding binnen van een autobrand aan de Saturnusstraat. Een half uur later was het raak aan De Dardanellen, waar een kliko in brand stond. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Eerder deze week was er op vier andere plekken brand in Emmeloord. Daarbij gingen een bestelwagen, papiercontainer, textielcontainer en afvalcontainer in vlammen op. De politie gaat uit van brandstichting .
Bakkers van Bakkersland staken 24 uur
Waarom teken je je contract dan...
ROC van Flevoland één na slechtste mbo
Een wethouder gaat niet over het mbo.
Duizenden mensen op de been voor de LichtjesParade
Leuk dat CML genoemd wordt maar ik denk dat een diepe buiging voor alle vrijwilligers ook op zijn plaats is.
Zandtovenaar trekt 7.000 bezoekers
😂😂 nooit geen 7000 !!! En het duurde een uur voor het begon toen wS menigeen al weg.. en half uur later nog hooguit 400?man
Politie gaat controleren bij kerk en scholen
Zijn vaak de mensen zelf die er moeten zijn die de wet overtreden.
Bakkers van Bakkersland staken 24 uur
Zit jij toevallig in het bestuur van bakkersland?
Gemeenteraad wil door met burgemeester
Deze man is nog Teminste iemand die iets goed fiets voor de barretjes op urk.
Politie gaat controleren bij kerk en scholen
Daar wordt verwezen naar de wetten die de Heer ons in het oude testament heeft gegeven. En dus niet naar de plaatselijke verordening waarin we afspraken hebben gemaakt waar je de auto mag parkeren.
ROC van Flevoland één na slechtste mbo
Als ex-docente bij het MBO College Lelystad kan ik mij totaal niet vinden in het oordeel van de keuzegids. De docenten gaan voor de leerlingen, er is geen sprake van extreme lesuitval. Er zijn spij...
'Zwemmen is een goede ontspanning voor de honden'
Er word gezegd dat je geen leven hebt als je dit verzint ect... maar die gene zak vast hele dag achter ze telefoon zitten overal kritiek op geven omdat die gene niks beter te doen heeft... dieren e...
© omroep flevolandsitemap | disclaimer