Almere 8 september 2017
Bij een schietpartij in Almere Haven is vrijdagavond een man lichtgewond geraakt. Volgens de politie gaat het om een ruzie tussen twee mensen die elkaar kennen. De schietpartij gebeurde rond half tien 's avonds in de Kimwierde. Na het schieten is de dader gevlucht. De politie weet wie deze verdachte is, maar heeft de persoon nog niet aangehouden. Het slachtoffer werd geschampt door het schot is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk waarom er geschoten is.
Urk 8 september 2017
De politie heeft deze week nog twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij de zaak rond de Urker drugskotter Z181 - Dubbele Senior. De politie observeerde één van de verdachten in een ander onderzoek en kwam zo in juni de kotter op het spoor met aan boord 260 kilo cocaïne.  De kotter werd in Harlingen onderschept. De cocaïne werd in een verborgen ruimte ontdekt en heeft een straatwaarde van 10 miljoen euro. De drugs zaten in tassen die nog nat waren. Justitie denkt dat de cocaïne kort daarvoor uit zee is opgevist. Vijf mannen werden eerder al aangehouden, volgende week dient in hun zaak de eerste pro-forma zitting. De twee mannen die deze week zijn aangehouden komen allebei uit Noord-Holland. Ze kwamen in beeld via versleutelde berichten die de politie in handen heeft. Die berichten hebben er toe geleid dat ze nu ook worden verdacht in andere zaken. Onder meer betrokkenheid bij poging tot moord.
Lelystad 8 september 2017
Op de A6 bij afslag Lelystad Noord is vrijdagavond in de richting van Lelystad rond zes uur een ernstig ongeval gebeurd. De politie meldt dat een man is gereanimeerd en naar het ziekenhuis is vervoerd. Update: Het slachtoffer is zeer ernstig gewond, maar de politie verklaart drie dagen na het ongeluk dat de man nog wel in leven is. Of hij buiten levensgevaar is kon de politiewoordvoerder niet zeggen. Bij het ongeval waren twee voertuigen betrokken. Ze zijn in een greppel langs de weg beland. Een traumahelikopter was geland zodat medisch personeel hulp kon verlenen. Een rijstrook van de A6 was afgezet.
Noordoostpolder 8 september 2017
9 september 1942. Noordoostpolder is officieel droog gelegd. Nu, 75 jaar later, is er daarom een fotoboek gemaakt met foto's van toen naar nu. Daarin is te zien en te lezen dat in de Zuiderzeewet van 1918 werd aangenomen en dat daarna in 1937 begonnen is met de drooglegging van de noordelijke oost polder. Twee jaar later wordt de dijk tussen Lemmer en Urk gesloten.  Aukje van der Molen is een van de mensen die meegewerkt heeft aan het boek. Voor haar staan er een paar bijzondere foto's in. Bijvoorbeeld van de woonarken in de Espelervaart in Emmeloord. Zij is zelf in zo'n woonark geboren. Die waren er toen in overvloed, omdat er nog niet genoeg huizen in Emmeloord waren. Toen ze drie jaar was is ze naar een normaal huis overgegaan.  Het boek wordt zaterdagmiddag officieel uitgereikt. Het is van tevoren al een populair boek, want alle exemplaren zijn al bijna uitverkocht. De makers zitten er daarom al overna te denken om een tweede druk te plannen.
Lelystad 8 september 2017
NS zoekt mensen die hen het komende jaar van feedback willen voorzien over het traject Lelystad-Zwolle. De treinreizigers krijgen de belofte dat ze elke twee weken een terugkoppeling krijgen over wat er met het commentaar is gedaan. Het concept is al op kleine schaal getest en was volgens NS succesvol. Het zorgde voor meer inzicht in problemen en reizigers voelden zich gehoord. De proef wordt nu uitgebreid naar vier trajecten en station Amsterdam Sloterdijk. In totaal worden 6000 deelnemers gezocht .  De reizigers die mee doen kunnen hun feedback leveren via een app. Ze kunnen dat doen op negen onderwerpen die uiteenlopen van punctualiteit en reisinformatie tot de hygiene van hun trein en gastvrijheid van het treinpersoneel. Ook kan NS ze zelf om feedback vragen op basis van hun locatie.
Emmeloord 8 september 2017
De politie heeft bij een grote verkeerscontrole in Emmeloord donderdag 13 auto's in beslag genomen. Ook werd ter plekke een bedrag van 12.700 euro aan openstaande boetes contant betaald. De controle werd gehouden in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Belastingdienst. Door kentekens te scannen langs de A6 werden voertuigen geselecteerd voor een inspectie. De bestuurders worden nagetrokken op openstaande boetes, onverzekerde auto's en er wordt gekeken of mensen vanwege een andere reden bij de politie bekend zijn. In totaal zijn er 120 voertuigen gecontroleerd en 35 boetes uitgedeeld. Drie daarvan waren voor automobilisten die te veel hadden gedronken. Ook zijn er twee mensen opgepakt die werden gezocht.
Dronten 8 september 2017
De politie heeft gisteravond een 25-jarige man uit Dronten aangehouden die met 180 kilometer per uur over de Hanzeweg bij Dronten reed. Op deze weg mag je 80. Rond half twaalf 's avonds zagen agenten een auto veel te hard rijden. Ze gingen er achteraan en in de achtervolging werd een snelheid van 180 kilometer per uur gereden. Na de brug naar Kampen gaven ze de bestuurder een stopteken en konden ze hem aanhouden. In de auto werd ook nog hennep gevonden en spullen om hennep te telen. De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor en moest zijn rijbewijs inleveren.
Almere 8 september 2017
Een gezin uit Almere is donderdagavond halsoverkop geëvacueerd uit het Amerikaanse Miami. Marco Fintelman was daar met zijn partner en kind van 1 op vakantie toen orkaan Irma hun kant op kwam. Reisorganisatie TUI heeft de Almeerders ondergebracht in een hotel in Orlando, waar het relatief veilig is. Twijfels over de vakantie Voordat de Almeerders op vakantie zouden gaan volgden zij al het nieuws rondom orkaan Irma. Fintelman twijfelde of hij wilde gaan, maar omdat de orkaan niet gelijk naar Florida leek te komen vloog hij toch met zijn gezin naar Miami. De annuleringskosten zouden zij ook zelf moeten betalen. Toen ze met een jetlag aan de ontbijttafel in Florida zaten, bleek Irma toch de vakantie in de war te gaan schoppen.  Evacuatie Op woensdag waarschuwde de gouverneur van Florida dat Irma enorme verwoestingen kan aanrichten in Miami. Naar verwachting komt de orkaan daar zondag aan. Het Almeerse gezin kreeg niet gelijk duidelijkheid van hun reisorganisatie over een eventuele evacuatie, maar is inmiddels verplaatst. Ze zijn per bus naar een hotel in Orlando gebracht. Door lange files duurde die reis acht uur in plaats van vier uur.  Er het beste van maken Marco wil nu proberen alsnog het beste van zijn vakantie te maken. Vrijdagmiddag gaat hij met zijn partner en dreumes naar Disney World. De weerdiensten verwachten dat er in Orlando wel storm zal zijn, maar dat Irma er minder krachtig is dan in Miami. Marco zegt dat hij niet meer bang is en dat het hotel waar hij zit in het ergste geval een bunker heeft waar hij en zijn gezin kunnen schuilen.
Lelystad 8 september 2017
Scholen en ouders in Lelystad zijn ten onrechte gewaarschuwd om attent te zijn na een incident op het schoolplein van basisschool De Lepelaar in de wijk Kempenaar. In het bericht dat wordt rondgestuurd staat dat daar donderdagmiddag een jong kind korte tijd was ontvoerd. Het bericht was gedeeld door de school om mensen alert te maken. Dit gebeurde na overleg met de politie, maar beide partijen spreken nu tegen dat er sprake was van een ontvoering. Op de vlucht Donderdagmiddag was er een muzikale viering op het schoolplein. De kinderen van de school zongen voor ouders en belangstellenden. Eén bezoeker merkte na afloop dat ze haar kind kwijt was. Bij het zoeken hoorde de moeder haar kind in de omgeving van de school bij het Bultpark hard schreeuwen. In de waarschuwing staat dat het kind zou zijn meegesleurd door een vrouw met Zuidoost-Europees uiterlijk. En dat de vrouw op de vlucht sloeg toen de moeder in de buurt kwam. Te goeder trouw Volgens de politie is het verhaal door een misverstand ontstaan. Het kind huilde en is door omstanders die te goeder trouw waren gevonden. De Poolse moeder heeft het waarschijnlijk in de paniek niet goed begrepen. "Wat begrijpelijk is als je je kind kwijt bent", aldus een woordvoerder van de politie, die verder verklaart dat nergens uit blijkt dat het kind is ontvoerd of meegesleurd. Aangifte Volgens de schooldirecteur gaat het verhaal zelfs nog verder en zou de vrouw haar kind uit het oog hebben verloren. "Ze was bang om daarvoor op d'r sodemieter te krijgen". En toen heeft ze zelfs aangifte gedaan. Een getuige meldde zich vrijdagmiddag om het verhaal van de vrouw te ontkrachten. De school gaat een nieuwe brief opstellen voor de ouders. "Shit natuurlijk, maar dat moet wel." Het is niet bekend of de actie van vrouw gevolgen voor haar heeft.
Lelystad 8 september 2017
Een BMW is vrijdagmiddag volledig uitgebrand aan de Houtribdreef in Lelystad. De bestuurder kon op tijd uit de auto komen.  Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de brand.
Urk 8 september 2017
De gemeente Urk heeft de provincie Flevoland in een brief gevraagd om te stoppen met het op afstand bedienen van de Urkersluis. Volgens de gemeente is het belangrijk dat er weer een brugwachter komt.  De gemeente heeft de brief geschreven, omdat er vorige week een schip klem kwam te zitten onder de brug van de sluis. De brug ging volgens de schipper niet omhoog toen de sluis vol liep. Die liep hierdoor flinke schade op. Samen met Bedrijvenkring Urk (BKU) heeft de gemeente ook gezegd het niet eens te zijn met plannen voor de inperking van de scheepslengte. Op dit moment mogen schepen tot maximaal 49,5 meter door de sluis varen. Na een eventuele inperking van de provincie is die lengte 47 meter. De gemeente en BKU zijn bang dat de beperking slecht is voor de bedrijven rondom de sluis.  Herstelwerkzaamheden Door de botsing zijn de scharnieren van de brug verbogen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Het wegverkeer moet omrijden via de Arie de Witbrug.
Almere 8 september 2017
Het Voedselloket in Almere (VLA) komt zo'n 50.000 euro tekort. De stichting meldt dat ze moet stoppen als dit zo doorgaat en roept mensen op om een gift te doen . Dat geld is nodig om de vaste lasten te kunnen betalen. Oorzaak van het tekort is het groeiende aantal mensen dat hulp nodig heeft.  Met een speciale betaalpas waarop maandelijks een tegoed wordt gestort, vullen de klanten van VLA hun boodschappenmandje met brood, groente, zuivel en houdbare levensmiddelen in de VLA Supermarkt. Zo kunnen mensen zelf hun eten kiezen in plaats van afhankelijk te zijn van een doos die is samengesteld. Stichting VoedselLoket Almere is druk in gesprek met allerlei instanties en organisaties en voert ook gesprekken met de gemeente voor subsidies. Maar dat alles is niet toereikend om de vaste lasten te kunnen dekken.
Zeewolde 8 september 2017
Het college van b en w in Zeewolde wil opnieuw geld uittrekken om startersleningen te verstrekken. Het college stelt voor om 500.000 euro opzij te zetten, dat is genoeg voor zo'n 14 leningen. Ook is er een negatief saldo ontstaan van 90.000 euro en dat wil het college aanvullen. Sinds 2009 hebben circa 110 huishoudens gebruik gemaakt van de starterslening. Die maakt het makkelijker om een woning te kopen. Over de eerste drie jaar hoeft er geen rente betaald te worden over de lening. Eind juni van dit jaar bleek dat het geld op was. In de zomerperiode werden er nog 12 aanvragen gedaan en daarom staat het saldo nu in het rood.  Het college wil de voorwaarden iets aanpassen zodat er meer leningen kunnen worden uitgegeven. Voorgesteld wordt om de maximale koopsom voor nieuwbouwwoningen te verlagen van € 210.000,- naar € 185.000,-.
Flevoland 8 september 2017
Een Flevolandse notaris is aangehouden omdat hij wordt verdacht van het verlenen van diensten voor criminele activiteiten. Dat meldt het Openbaar Ministerie . Het zou gaan om oplichting en het witwassen van crimineel geld. Het OM meldt niet om welke notaris het gaat. Wel dat zijn kantoor en woning door de FIOD en politie dinsdag zijn doorzocht. Daarbij zijn de administratie en 12.000 euro in contacten in beslag genomen. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De derdengeldrekening van de notaris zou gebruikt zijn voor het storten van geld uit factuurfraude in het buitenland. Ook wordt hij verdacht van het vervalsen van officiële documenten om zo criminelen behulpzaam te zijn. Verder zou de notaris hebben nagelaten onderzoek te doen naar cliënten en geen melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties. Flevoland telt 25 notarissen in 19 kantoren. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie gebeurt het niet vaak dat notarissen verdacht worden van hulpverlening aan criminelen. Vorig jaar werden notarissen uit Bunnik, Amsterdam en Amstelveen aangehouden op verdenking van faillissementsfraude .
Almere 8 september 2017
Dit weekend rijden er geen Intercity's tussen Amsterdam Centraal en Almere Centrum. Dat meldt de NS. Aan het spoor worden werkzaamheden uitgevoerd. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot drie kwartier. Tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp rijden er ook geen sprinters, maar bussen. Alleen aan het begin en einde van de dag rijden er een aantal sprinters. Vanuit Amsterdam naar Almere kun je omreizen via Duivendrecht.  De werkzaamheden vinden plaats op zaterdag en zondag.
Almere 8 september 2017
De Almeerse wethouder Mark Pol wil na de verkiezingen niet meer terugkeren als wethouder. Hij heeft dat aan de leden van de VVD kenbaar gemaakt. Na 5 jaar wethouderschap vindt de 30- jarige het genoeg en het juiste moment om te stoppen. Op 26 jarige leeftijd werd Pol wethouder van financiën, hij was op dat moment al gemeenteraadslid. Hij moest in zijn periode een pijnlijk besluit nemen om te duur gekochte grond opnieuw te taxeren, waardoor de gemeente honderden miljoenen minder bleek te bezitten. Zelf ziet Pol als hoogtepunt dat hij in een periode van economische crisis Almere financieel gezond heeft kunnen houden. Wat de Almeerder na zijn wethouderschap gaat doen is nog niet duidelijk. "De komende periode zal ik me oriënteren", zo schrijft hij aan de VVD leden.
Lelystad 8 september 2017
Saskia Klok van Dalton Basisschool de Meander in Lelystad is één van de finalisten in de verkiezing Leraren van het Jaar. In de derde ronde heeft de jury per categorie 3 finalisten geselecteerd. De categoriëen zijn speciaal onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Juf Saskia werkt in het basisonderwijs en staat al twaalf jaar met veel plezier voor de klas.  "Onwijze eer" De lerares vindt het een 'onwijze eer' dat ze is genomineerd. Haar nominatie was een complete verrassing. Ze werd zonder haar medeweten opgegeven door de directeur en ouders van (oud)leerlingen. Leren rekenen met koekjes Saskia is niet wars van een eigenzinnige aanpak. Zo legt ze rekenen het liefst uit met behulp van eten en laat ze haar leerlingen hun eigen lessen ontwerpen. Ook geeft ze levenslessen waarin ze aandacht besteedt aan levensverhalen. Zo leren de leerlingen hoe ze met tegenslagen en dromen om kunnen gaan. Liefde voor het kind De lerares vindt dat de liefde voor het kind in het onderwijs centraal moet staan. Ze heeft goede herinneringen aan haar eigen schooltijd en wil dat ook meegeven. Ze probeert de lessen zo leuk mogelijk te brengen, zodat de lesstof zo goed mogelijk blijft hangen. "School moet wel leuk zijn". Op 7 oktober wordt bekendgemaakt of Saskia zich Leraar van het Jaar mag noemen. Ook Christa Rietberg van de Aventurijn in Almere maakt kans op de titel. Zij is genomineerd in de categorie speciaal onderwijs.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer