Urk 9 januari 2017
In een leegstaand noodgebouw aan de Oslolaan op Urk, is maandagavond brand geweest. In het pand zat vroeger de Wilhelminaschool. De brand brak rond 22.30 uur uit. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat er veel rookontwikkeling in het gebouw was. Om de rook weg te krijgen, zijn de ruiten van het gebouw ingeslagen. Na een half uur was de brand geblust.
Almere 9 januari 2017
De Evenaar in Almere Buiten is onveilig. Dat zeggen omwonenden, verenigd in het buurtcomité veilige Regenboogbuurt/Evenaar. De bewoners liepen maandagavond samen met raadsleden en wethouder Frits Huis een rondje langs de weg om de verkeersveiligheid te bespreken. De bewoners vinden de weg te krap en slecht verlicht. De weg zou vooral voor voetgangers en fietsers onoverzichtelijk zijn. "De Evenaar is aangelegd toen Almere nog een stuk kleiner was", zegt een van de omwonenden. "De stad is gegroeid, het verkeer is gegroeid maar de straat niet. Dat leidt dagelijks tot bijna-ongelukken". Het comité wil dat de gemeente de veiligheid vergroot door de kruisingen aan te pakken, zebrapaden aan te leggen en de verlichting te verbeteren. Wethouder loopt mee om te luisteren Wethouder Frits Huis liep met de bewoners mee. Volgens Huis gebeuren er op de Evenaar niet meer ongelukken dan op vergelijkbare wegen in de stad maar hij begrijpt dat de bewoners daar geen boodschap aan hebben. "Ik ben hier vooral om te luisteren en voorstellen aan te horen", aldus de wethouder. Op 25 januari wordt er een bewonersbijeenkomst georganiseerd over de Evenaar. Wethouder Huis zegt toe suggesties van omwonenden mee te nemen in verdere besluitvorming
Lelystad 9 januari 2017
Twee mannen hebben maandagavond geprobeerd een woning in de Tjalk in Lelystad te overvallen. Volgens de politie belden de twee rond 20:00 uur bij het huis aan. Toen de bewoonster de deur opende, werd ze door een van de mannen geslagen en kwam ze ten val. De mannen liepen daarna de gang in, maar werden verjaagd door de echtgenoot van de vrouw die op het tumult was afgekomen. Volgens de politie zijn de overvallers er zonder buit vandoor gegaan.   Volgens de politie zijn de verdachten  tussen de 1 meter 60 en 1 meter 70 groot. Ze droegen donkere jassen met een capuchon en zijn het laatst gezien toen ze wegliepen in de richting van de Botter.
Urk 9 januari 2017
Tien Urkers die zich inzetten bij het zoeken naar vermiste personen op het water hebben maandagavond de gemeentelijke erepenning gekregen. De Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD) kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter van Maaren. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.  Sinds de oprichting, ruim 13 jaar geleden, hebben de vrijwilligers van SOAD al meer dan 140 lichamen uit het water gehaald. Het team wordt landelijk ingezet om verdronken mensen zo snel mogelijk uit het water te halen. De dreggen die daarvoor worden gebruikt, zijn door de Urkers zelf ontwikkeld.  Vroeger moest worden afgewacht tot een lichaam vanzelf kwam bovendrijven. Dit levert voor nabestaanden grote onzekerheid op. Het doel van de vrijwilligers is dan ook om een lichaam zo snel mogelijk terug te kunnen geven aan de familie, zodat een menswaardig afscheid mogelijk is.
Lelystad 9 januari 2017
De snelle groei van Schiphol bevestigt de noodzaak om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen, ook al wordt dit een jaar later dan gepland. Dat zei de president-directeur van Schiphol, Jos Nijhuis, maandag bij de nieuwjaarsreceptie. Grens in zicht Schiphol heeft vorig jaar het recordaantal van 63,6 miljoen passagiers verwerkt bij 479.000 vliegbewegingen. Daarmee komt de afgesproken grens van 500.000 vliegbewegingen nadrukkelijk in beeld en wordt de noodzaak van Lelystad Airport om bij te springen bevestigd. Verbazing Nijhuis zegt nog steeds verbaasd te zijn dat het de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) niet gelukt is de vliegroutes op tijd af te hebben. In november werd bekend dat Lelystad Airport daardoor pas in april 2019 volledig ingezet kan worden. Nieuwbouw Schiphol zal gewoon doorgaan met de bouwactiviteiten op Lelystad Airport, ook al betekent dit dat de nieuwe terminal een jaar niet wordt gebruikt. Luchtvaartmaatschappijen Volgens Nijhuis was Schiphol volop in gesprek met luchtvaartmaatschappijen om het poldervliegveld vanaf 2018 te gaan gebruiken. Die gesprekken zijn nu gestopt, totdat duidelijk is wanneer de luchthaven echt open gaat.
Lelystad 9 januari 2017
Lelystad Airport moet per direct de grasbaan weer openen waarop ultralichte vliegtuigjes kunnen opstijgen en landen. Dat eiste een eigenaar van zo’n toestel maandag in een kort geding bij de rechtbank in Lelystad. De baan is sinds september gesloten.    De man vloog vrijwel dagelijks van zijn woonplaats Schoonhoven naar zijn werk in Lelystad. Hij maakte zo'n duizend vliegbewegingen per jaar. Dat kan nu niet meer. Lelystad Airport verwijst lichte toestellen naar de verharde baan, maar daar mag de Micro Light Aircraft (MLA) van de Zuid-Hollander niet landen. Het vliegveld zegt dat het openhouden van de grasbaan met de komende uitbreiding te gevaarlijk is. De piloot vindt dat een vliegveld ruimte moet maken voor zogeheten MLA’s. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Noordoostpolder 9 januari 2017
Wethouder Henk Suelmann van de gemeente Noordoostpolder verwacht dat er zeker een groep bejaarden is die voor een zogenoemde blijverslening in aanmerking komt. De Politieke Unie diende maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering het idee in om senioren de mogelijkheid te geven zo'n lening aan te vragen. Met een blijverslening kunnen senioren hun eigen huis geschikt maken voor bewoning tot op hoge leeftijd. Aanpassingen zoals een traplift, bredere deurkozijnen of een verbouwing van de badkamer kunnen met deze speciale lening worden betaald.  Te laag inkomen voor aanpassingen Volgens wethouder Suelmann zijn er senioren in Noordoostpolder die wel een eigen huis hebben, maar die een laag inkomen hebben. Hierdoor kunnen zij niet meer zelf opdraaien voor de kosten die gemaakt moeten worden om langer in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. De blijverslening is nog redelijk nieuw. Nederland telt nu elf gemeenten die deze lening aanbieden. Suelmann wil na de zomer met resultaten komen van een onderzoek naar de omvang van de groep bejaarden die voor de blijverslening in aanmerking komen. Mede aan de hand daarvan besluit de gemeenteraad of de lening voor oudere huiseigenaren er ook moet komen.
Noordoostpolder 9 januari 2017
De aandelen die de gemeente Noordoostpolder heeft in energienetbeheerder Enexis moeten pas in 2019 worden verkocht. Dat liet wethouder Hans Wijnants de gemeenteraad maandagavond weten. De fractie CU-SGP wil dat de gemeente haar Enexis-aandelen nu al verkoopt. CU-SGP vindt dat de gemeente de aandelen van de hand moet doen omdat de wet dat zou voorschrijven. Een gemeente mag volgens de fractie namelijk niet voor bank spelen en de aandelen die ze bezit, moeten een publiek belang dienen. Dat belang is er sinds begin vorig jaar niet meer, omdat Enexis vanaf dat moment niet meer actief is in de polder. Geen haast Wethouder Wijnants zegt dat hij geen haast heeft met de aandelenverkoop. Die zal waarschijnlijk ruim een miljoen euro opleveren, maar daardoor gaat wel zo'n 30.000 euro per jaar aan dividendopbrengsten verloren. Wijnants erkent dat de Enexis-aandelen op een bepaald moment van de hand moeten worden gedaan omdat de wet de gemeente daartoe dwingt, maar 2019 is daarvoor volgens hem vroeg genoeg. Een groot deel van de gemeenteraad is het met de wethouder eens. De fractie CU-SGP, de SP en de Partij van vrije Poldermensen willen juist dat de aandelen van Enexis zo snel mogelijk worden verkocht.
Lelystad 9 januari 2017
In 2016 hebben 196 bijstandsgerechtigden uit Lelystad werk gevonden. In 2015 slaagden 169 bijstandsontvangers daar in. Behalve dat er meer mensen vanuit de bijstand werk hebben gevonden is ook de instroom naar de bijstand lager geworden. Volgens de gemeente heeft het Werkbedrijf Lelystad met een speciale aanpak voorkomen dat 97 jongeren in de bijstand terechtkwamen. In dat traject 'Work Fast' krijgen jongeren intensieve begeleiding en coaching. In 2015 hield deze aanpak 74 jongeren uit de bijstand.
Almere 9 januari 2017
De politie weet inmiddels wie vorige week maandag in de Almeerse Oostvaardersbuurt een man heeft neergeschoten . De verdachte is nog steeds voortvluchtig. De politie roept hem op om zich te melden. Bij het schietincident raakte maandagmiddag een 30-jarige Amsterdammer gewond. De eerste dagen kon het slachtoffer vanwege zijn verwondingen niet gehoord worden. Inmiddels heeft de politie de man wel kunnen spreken. Volgens een woordvoerder is de situatie van het slachtoffer stabiel, maar is hij wel ernstig gewond. Over de aanleiding voor de schietpartij is nog niets bekendgemaakt.
Dronten 9 januari 2017
Na een onderbreking van één jaar is het outdoor-evenement de Dronterlandrun er dit jaar weer in Dronten. De stichting Dronterland Survival heeft een vernieuwd bestuur en verwacht zondag 21 mei ongeveer 1000 deelnemers. De start en finish zijn op de korfbalaccommodatie van ASVD. Vorig jaar kon de stichting het niet eens worden met Staatsbosbeheer over het parcours door het Wisentbos. Het evenement zou plaatsvinden tijdens het broedseizoen. Staatsbosbeheer stelde daarom strenge eisen. Uiteindelijk ging de survivalrun toen niet door .  Dit jaar is het nieuwe bestuur er wel uitgekomen met de boswachter. De Dronterlandrun kan dus gewoon in mei gehouden worden. In 2015 trok het buitensport-evenement zo'n 1000 deelnemers.
Urk 9 januari 2017
Een Urker visserijbedrijf is maandag veroordeeld tot een boete omdat er 38 kilogram ondermaatse tong aan boord was. Ook de schipper kreeg een boete. Een controleur ontdekte de vis eind oktober 2015 in de Eemshaven aan boord van de kotter. Kinderachtig “Ik vind het heel kinderachtig dat we gepakt worden op een paar visjes die we voor eigen gebruik hebben meegenomen”, legde de schipper in de rechtszaal uit. Volgens hem ging het om zes emmertjes 'braadjes’, een kleine hoeveelheid gevangen vis die de bemanning voor eigen gebruik mee naar huis mag nemen. “Het stond gewoon open en klaar. Iedereen mocht het zien.” Tegenwoordig moet de te kleine vis juist mee Maar volgens de economische politierechter mochten vissers ‘volgens de geldende regelgeving toen’ geen ondermaatse vis aan boord hebben. In de straf hield ze er wel rekening mee dat de regels zijn veranderd. Was het in 2015 nog verplicht om ondermaatse vis terug te gooien in de zee, inmiddels is dit precies andersom en moet alle gevangen vis in alle soorten en maten aan wal worden gebracht. Boetes Het zeevisserijbedrijf kreeg 1000 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk. De schipper werd veroordeeld tot 750 euro boete, waarvan ook 250 euro voorwaardelijk. De officier van justitie had onvoorwaardelijke boetes van 1000 en 750 euro geëist.
Noordoostpolder 9 januari 2017
Senioren die in hun eigen huis willen blijven wonen, zouden een beroep moeten kunnen doen op een 'blijverslening'. Dat idee dient de Politieke Unie maandagavond in bij de gemeenteraad van Noordoostpolder. Met een blijverslening kunnen senioren hun eigen huis geschikt maken voor bewoning tot op hoge leeftijd. Aanpassingen kunnen dan worden betaald.  In Noordoostpolder bestaan al een duurzaamheidslening en een starterslening.
Almere 9 januari 2017
De 71-jarige man die zaterdag levenloos is aangetroffen in een brandend huis in de Almeerse Danswijk is niet door een misdrijf om het leven gekomen. De politie concludeert na onderzoek dat de man een natuurlijke dood is gestorven. Ook was er geen sprake van brandstichting. De brand ontstond zaterdag rond het middaguur in een woning aan de Salsastraat. Het huis liep forse rook- en roetschade op. Het is nog onduidelijk hoe het vuur is begonnen. Omliggende woningen werden na de brand ontruimd. De buren konden dezelfde dag hun huis weer in.
Lelystad 9 januari 2017
Een 15-jarige jongen uit Lelystad is zondag aangehouden nadat hij betrapt werd op het afsteken van zwaar vuurwerk en zich weigerde te legitimeren. Bewoners van de Griend hadden over vuurwerk geklaagd. Agenten die poolshoogte gingen nemen, zagen drie jongens wegrennen. Zij bleken zogenoemde nitraatbommen bij zich te hebben. Het vuurwerk is in beslag genomen. De jongens hebben een bekeuring gekregen. De 15-jarige kreeg ook nog een boete omdat hij zich niet wilde legitimeren.
Dronten 9 januari 2017
De bewoners van een huis aan de Blaasbalg in Dronten zijn maandagmorgen aangehouden nadat in hun woning een wietplantage was aangetroffen. Volgens de politie stonden er in het pand 225 planten. De stroom voor de plantage werd illegaal afgetapt. De kwekerij is inmiddels geruimd.
Flevoland 9 januari 2017
In het televisieprogramma Binnen de Dijken deze maandagavond aandacht voor mooie verhalen, biertappen en beeldhouwen.  Paulina Martin de Kreij laat in haar bomvolle atelier in Almere Haven zien hoe ze kunst maakt. Almeerder Rudolf Roos laat weten hoe je een goed verhaal vertelt, en in Noordoostpolder zijn de voorbereidingen in volle gang voor het NK biertappen. Binnen de Dijken wordt maandagavond meerdere malen herhaald bij Omroep Flevoland maar is nu al online te bekijken.
Flevoland 9 januari 2017
De politie vraagt opnieuw de aandacht voor de moord op de Almeerse sportschoolhouder Glenn Crawfurd in 1995. De Almeerse cold case is één van de 52 zaken op een  'kalender'  met onopgeloste misdrijven die bij wijze van proef onder gedetineerden in een aantal gevangenissen wordt verspreid. De coldcaseteams van de politie hopen die zaken met tips van gedetineerden alsnog op te lossen. Voor de onopgeloste zaken is in totaal 800.000 euro beloning uitgeloofd. In de Almeerse cold case is een beloning van 15.000 euro te verdienen. Almeerder is voor zijn huis doodgeschoten De destijds 37-jarige Glenn Crawfurd werd op 22 februari 1995 doodgeschoten. Dat gebeurde rond etenstijd, in de parkeergarage onder zijn huis aan de Harderwijkoever in Almere. Tot op de dag van vandaag is onopgehelderd gebleven wie hem heeft doodgeschoten. Volgens de politie werkte Crawfurd bij een bank aan de Weesperzijde in Amsterdam. Op de fatale dag reed hij in zijn donkergroene Daihatsu Feroza van zijn werk naar huis. Hij tankte onderweg nog bij een tankstation aan de Gooiseweg in Amsterdam. Vermoedelijk werd hij doodgeschoten vlak nadat hij de auto in de garage onder zijn huis had geparkeerd. Hij is dood in zijn auto gevonden. Was Crawfurd betrokken bij een mislukte cocaïnedeal?  Glenn Samuel Crawfurd werd geboren in Amsterdam. Er gaan verhalen rond dat hij midden jaren tachtig betrokken was bij een mislukte cocaïnedeal. Sinds september 1992 was Crawfurd samen met zijn vrouw eigenaar van sportschool In Shape aan het Ermelopad in Almere. Overdag werkte hij bij een bank in Amsterdam, ’s avonds werkte hij als leraar fitness en aerobics in de sportschool.
Almere 9 januari 2017
De nieuwe basisschool De Aquamarijn in Almere Haven is maandagochtend officieel geopend. De school staat aan het Meerveldplein bij de nieuwbouw van wijk de Velden. De school is een voortzetting van basisschool De Wierwinde aan de Oldewierde. De oude school wordt gesloopt om plaats te maken voor huizen. In het nieuwe gebouw zijn de basisschool, een kinderopvang en buurtwerk gecombineerd. Het gebouw is zeven dagen in de week geopend.
Almere 9 januari 2017
Almeerse politici bekijken maandagavond gevaarlijke verkeerssituaties op de Evenaar in Almere Buiten.  De Evenaar heeft al een aantal keer op de politieke agenda gestaan omdat de doorgaande weg als gevaarlijk wordt ervaren. Volgens Maike Muller van de SP is de weg niet aangelegd als doorgaande weg, maar wordt deze wel zo gebruikt. De SP kaart verder aan dat de situatie voor fietsers onduidelijk is. Bijna overal hebben fietsers voorrang op auto's op de Evenaar, behalve bij de Atlasdreef/Koppeldreef.  De wandeling begint om 17.30 uur. Buurtbewoners zijn welkom om mee te lopen. Op 25 januari is er een bewonersavond over de Evenaar.
Lelystad 9 januari 2017
De politie in Lelystad waarschuwt voor valse briefjes van 50 euro die in omloop zijn. Een pizzabezorger werd zondag in de Boswijk betaald met een vals biljet. Aanvankelijk had de bezorger niet door dat het om nepgeld ging. Toen hij dit later ontdekte, is hij volgens de politie teruggegaan en heeft de klant hem alsnog echt geld gegeven. De politie heeft niemand aangehouden.
Lelystad 9 januari 2017
Lunchroom Harrels in 't Lelycentre is, ruim een week na de brand in het winkelcentrum, weer open gegaan. Om tien uur werden de eerste kopjes koffie weer geschonken. "Een feestelijke opening wil ik het niet noemen, maar het tweede kopje koffie is gratis", zegt eigenaar Harry Schutte. Na de brand moest de lunchroom grondig worden schoongemaakt. Bovendien zijn de ramen, plafonds, luchtbehandeling, lampen en eten en drinken vervangen.  De getroffen Marskramer tegenover Harrels, wordt volgens Schutte maandag aangepakt. De lingeriezaak is donderdag weer begonnen. Van de overige getroffen zaken is nog niet duidelijk wat de plannen zijn.
Almere 9 januari 2017
Heel wat senioren in Almere Haven wonen in een huis dat eigenlijk te groot is. Daarom hebben woningcorporaties De Alliantie en Ymere een speciale wooncoach in het leven geroepen. Deze helpt ouderen bij het vinden van een geschikte nieuwe woning of bij het aanpassen van de huidige woning. Daarbij wordt gekeken naar Almere Haven Centrum, de Hoven, de Werven en de Wierden (de Binnenring). Cijfers Uit cijfers blijkt dat bijna 600 huishoudens bestaande uit 65-plussers in de binnenring van Haven in een ongeschikte woning wonen. Zij hebben een inkomen onder de sociale huurgrens en wonen in een huis dat eigenlijk niet meer bij ze past. Wooncoach Diede Sterenborg is als wooncoach aan de slag gegaan. Zij heeft de afgelopen maanden ongeveer 60 gesprekken gevoerd met huurders. De gesprekken vonden plaats nadat de woningcorporaties de woonwensen van de senioren hadden onderzocht in 2015. Daar deden 600 senioren in de Hoven, de Werven, de Wierden en Haven Centrum aan mee. Bijna 100 senioren gaven aan graag hulp te willen bij het vinden van een nieuwe woning. In de eigen buurt wonen Sterenborg helpt iedereen die wil verhuizen. Uitgangspunt is dat de senioren in hun eigen buurt blijven wonen. De kans dat dit in de buurt van het centrum van Haven kan, is in principe klein, maar door een speciale regeling hebben de ouderen voorrang. Ook werken de corporaties aan nieuwbouwplannen in de binnenring. Wie in zijn eigen huis blijft wonen, wordt in contact gebracht met het wijkteam, zodat gekeken kan worden hoe het huidige huis aangepast kan worden. Opties Er zijn meerdere opties. Een van de voornaamste is 'van groot naar beter'. Daarbij ga je kleiner wonen met een passende huurprijs, zodat voor de nieuwere woning niet plotseling veel meer huur moet worden betaald. Wat zijn de redenen om niet te verhuizen? Uit het onderzoek kwam naar voren dat veel senioren uit de binnenring van Almere Haven niet graag verhuizen. Redenen zijn: - De huidige woning bevalt goed; - De buurt bevalt goed; - Het aanbod van huurwoningen is te duur. Waarom wel? Er is ook een duidelijke groep die wel graag wil verhuizen. Deze ouderen - willen kleiner wonen, - kunnen de tuin niet onderhouden, of - kunnen in de huidige woning niet oud worden.
Kerstmarkt Natuurpark blijft groeien
Jammer dat je niet gegaan bent. Pendelbussen reden af en aan. 5 minuutjes wachten. Prima geregeld en goed georganiseerd. Volgend jaar weer!
Kerstmarkt Natuurpark blijft groeien
Bezoekers aantal stijgt... Hoop dan ook dat er meer pendelbussen zijn. Vorig jaar revhtsomkeer gemaakt na het zien van de rij wachtenden voor de oendelbus. Dat is de reden dat ik er nu niet heen be...
Afslag Haven vanuit Amsterdam verlegd
Wij komen ook op de weg, maar voor mij heeft asfalt geen prioriteit op groen. Asfalt is nodig, maar teveel asfalt is overbodig.
Afslag Haven vanuit Amsterdam verlegd
Een jaar??? Ik weet bijna niet meer dat dit niet speelde... Eerder 20 jaar!
OM wil vrijspraak voor ramkraak CameraNu
Niet te geloven!!!! Wat een amateurs bij het O.M.!! Alle schijn tegen en dan de verdachte alsnog niet verder vervolgen!! Als de( gestolen)auto door de verdachte gebruikt is bij die inbraak ,dan o...
Minder treinen door werkzaamheden
Minder treinen nog altijd beter dan af en toe treinen. Gisteren heeft de intercity Almere buiten weer voobijgereden. Geen enkele sorry of oplossing geboden. Stonden we weer met mannetje of zestig i...
Tante Truus begint met opleidingen
een mooi verhaal, ik vraag mij alleen af hoe het kan dat Triade deze mensen deze kans niet eerder aangeboden heeft. Het heeft helemaal niets te maken met een studiebeurs. zorgorganisaties kunnen m...
CDA heropent discussie over gratis parkeren
U moet burgermeester worden. Dan stoppen we ook met belasting betalen want daar hebben de burgers niet om gevraagd. Ook bouwen we gewoon die bioscoop en een treinstaion extra, hoe gaan we dat betal...
Lichaam vermiste Edwin Takens gevonden
Lijkt me logisch dat je gaat zoeken vanuit een straal vanaf de auto. En zo maak je de cirkel steeds groter, privé tuin of niet, bij de zoektocht naar Anne werd er ook in privetuinen gezocht. V...
GroenLinks wil duidelijkheid over jongerenlokaal
Het verschil maken doe je niet door 2x van partij te veranderen, maar door je kiezers trouw te blijven.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer