Lelystad 10 september 2017
Sergej en Marielle Veltman uit Lelystad zamelen geld in voor een speciale dolfijntherapie voor hun zoontje Liam. Het jongetje van 4,5 is geboren in China en drie jaar geleden geadopteerd. Het stel wist dat hij een oogafwijking had maar er bleek veel meer aan de hand te zijn. Praten doet Liam niet of nauwelijks en contact maken is lastig. Een diagnose is er na vele onderzoeken niet gekomen. Gedacht wordt aan autisme maar dat is nog niet vast te stellen. Dolfijntherapie Volgens Sergej en Marielle is er in Nederland nu geen behandeling voor Liam. Ze hebben hun hoop gevestigd op een therapie met dolfijnen in Curaçao. Het contact met de dieren doet soms wonderen volgens de ouders. "Liam is de eerste negentien maanden van zijn leven in het kindertehuis verwaarloosd", zegt Sergej. "Daardoor heeft hij een spreekwoordelijke muur om zich heen gebouwd. We hopen dat die iets afbrokkelt en Liam sprongen kan maken in zijn ontwikkeling." Zelf geen geld De behandeling en het verblijf kosten 15.000 euro, dat wordt niet vergoed. Zelf betalen lukt het gezin niet. "Adopteren kost heel veel geld, wij hebben geld moeten lenen bij de bank. Dat moeten we eerst afbetalen en dan moeten we nog gaan sparen. Voordat we het misschien bij elkaar hebben is Liam al tien en we willen nu met hem aan de slag. Dat verdient hij." Daarom is er een website gemaakt om het geld bij elkaar te krijgen: www.onskindjevanver.nl  De ouders hopen in april het benodigde bedrag te hebben om naar Curaçao af te reizen.
Noordoostpolder 10 september 2017
Evert Jan Nijboer ging in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indonesië om te strijden voor het behoud van de kolonie Nederlands-Indië. Toen hij gedesillusioneerd terugkwam, besloot hij een nieuwe toekomst op te bouwen in de Noordoostpolder. Daar woonde Nijboer tot zijn dood in 2008. Na zijn overlijden vond de familie dagboeken, foto's en brieven. Kleinzoon Ronald dook in de archieven en schreef er een boek over: Tabé Java, Tabé Indië. Dat ligt nu in de winkel. Andere kant van mijn opa Ronald Nijboer groeide op in Emmeloord. Zijn opa zag hij als een lieve ondernemende man. Door alle nieuwe informatie leerde hij hem nog beter kennen. "Het was fascinerend om te lezen hoe hij als jongen van eenentwintig het avontuur aanging aan de andere kant van de wereld." Gruwelijkheden In twee jaar tijd veranderde de jonge oorlogsvrijwilliger in een volwassen man. In het boek worden persoonlijke ervaringen gekoppeld aan historische feiten en de politieke situatie. In zijn dagboeken gaat Evert Jan Nijboer niet in op alle gruwelijkheden. Maar enkele gebeurtenissen komen wel aan de orde. Zo is te lezen dat de militair meedeed aan de politionele acties en later massagraven fotografeerde. Bij thuiskomst voelt hij een enorme kloof tussen hem en zijn omgeving.  Bezocht Java Voor schrijver Ronald was het bijzonder om zijn opa op een andere manier te leren kennen. Hij leerde veel over een oorlog waar hij aanvankelijk niets vanaf wist. De nieuwsgierige kleinzoon reisde af naar Java, bezocht de plekken waar zijn opa verbleef en schreef vanuit zijn ogen het verhaal van zijn grootvader.
Flevoland 10 september 2017
Op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen geldt opnieuw een snelheidsbeperking vanwege de harde wind. Zondagavond werd de maximumsnelheid ook al verlaagd van 100 naar 70 kilometer per uur. De provincie besloot daartoe omdat het KNMI voor de kustgebieden en de grote meren code geel had afgegeven. Dat betekent dat er windstoten kunnen voorkomen van 80 kilometer per uur. De beperking werd maandagmorgen opgeheven, maar is nu opnieuw van kracht. Hoe lang de maximumsnelheid lager blijft, kon een woordvoerder van de provincie niet zeggen, omdat dit van het weer afhangt. ,,Maar we doen dit natuurlijk niet voor vijf minuten."  De provincie heeft sinds begin september nieuwe regels voor de dijk bij harde wind. Voorheen bekeken medewerkers van de provincie de situatie op de dijk en besloten aan de hand daarvan of er maatregelen nodig zijn.  De situatie is een stuk simpeler gemaakt. Bij windkracht 7 mag er niet meer worden ingehaald en gaat de maximumsnelheid naar beneden. Bij windkracht 8 gaat de weg dicht voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. Als de wind sterker is dan 9 beaufort gaat de hele dijk dicht.
Almere 10 september 2017
Een kind is zondagavond in Almere ernstig gewond geraakt na een aanrijding met een scooter. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van het Saffraanplein in de Kruidenwijk. Dat meldt de politie. Personeel van de traumahelikopter was aanwezig om medische assistentie te verlenen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend.
Lelystad 10 september 2017
De gemeente Lelystad moet bijna twee ton uittrekken om een tekort te dekken bij de Coöperatie ParkeerService. Dit bedrijf verzorgt sinds 2013 het parkeerbeheer in de stad en heeft grote financiële problemen, zo meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Failliet Volgens het college zijn er ingrijpende maatregelen nodig om ParkeerService weer gezond te maken. Dit voorjaar kwam aan het licht dat het bedrijf hoge indirecte kosten had, die niet werden gedekt door de inkomsten van de zestien deelnemende gemeenten. Het bedrijf dreigde failliet te gaan. ParkeerService schrapt nu totaal zeventien arbeidsplaatsen, waarvan zeven in het management. Transitieplan Voor een transitieplan en versterking van de financiële positie vraagt ParkeerService van de leden twee miljoen euro. Lelystad moet hiervan tot en met 2020 195-duizend euro ophoesten. De gemeente heeft overwogen om uit ParkeerService te stappen, maar in juni hebben de gemeenten besloten dat het toch beter is om met het bedrijf door te gaan. Dinsdag moeten de gemeenten hierover een besluit nemen. De gemeenteraad heeft er door de vakantie nog niet over kunnen spreken. Straatparkeren Ook zonder de problemen bij ParkeerService komt Lelystad dit jaar uit op een tekort op de parkeerexploitatie. Zo zijn de inkomsten uit het straatparkeren lager en kosten van schoonmaak hoger, terwijl er ook een lening moet worden afgelost. Hierdoor houdt het college rekening met een tekort dit jaar van 70-duizend euro. Over hoe de extra bedragen worden gedekt komt het college nog met een voorstel.
Almere 10 september 2017
Op Stadslandgoed De Kemphaan vond zondag voor het eerst het festival Rolling Nature plaats. Een festival waar natuur en cultuur centraal staan. Kinderen konden meedoen aan allerlei activiteiten, zoals windmolentjes maken, een kaars van bijenwas knutselen of auto's van fruit maken. Ook waren er sportievelingen die in een aquabubble overeind probeerden te blijven en kinderen die gingen luchtfietsen. Er waren diverse informatiestands en voor de allerkleinsten een draaimolen aangedreven door een fiets. Het festival is georganiseerd door Stad & Natuur Almere.
Almere 10 september 2017
Skateboarders, steppers, BMX'ers en inline skaters lieten zondagmiddag hun beste trucs zien tijdens de finale van skateparktour Own the Spot. In het skatepark aan de Evenaar in Almere-Buiten was iedereen welkom van beginners tot profs. In en rond het park werd druk geoefend terwijl de verschillende groepen punten probeerden te scoren in de hoop geld uit de prijzenpot te winnen. In totaal was er 1.600 euro te vergeven. Own the Spot wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Flevoland en wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale sport- en welzijnsorganisaties en Sportservice Flevoland. Het evenement heeft in de zes Flevolandse gemeenten plaatsgevonden.
Zeewolde 10 september 2017
Een vrouw uit Zeewolde is in Amsterdam aangehouden omdat ze met haar jonge kind was gevlucht voor Bureau Jeugdzorg. Die had de vrouw uit de ouderlijke macht ontzet. Het is niet bekend waarom dat was. De politie in Zeewolde vroeg de collega's in Amsterdam uit te kijken naar de vrouw omdat er aanwijzingen waren dat ze daar was. Na een onderzoek in een woning troffen ze haar inderdaad aan in het bijzijn van het kind. De politie heeft het kind meegenomen naar het bureau en vervolgens overgedragen aan Bureau Jeugdzorg. Op Facebook schrijft de politie Amsterdam Overtoomse Sluis : "Op het bureau kon de moeder afscheid nemen van haar kindje. Dit zijn voor ons moeilijke en vervelende meldingen, maar we moeten in het belang van het kindje handelen." Wat er met de vrouw is gebeurd, meldt het bericht niet.
Almere 10 september 2017
Wilard Hamstra uit Amersfoort was zaterdagavond de laatste loper die binnenkwam bij de Challenge Almere-Amsterdam . Na 15 uur, 13 minuten en 10 seconden kwam hij over de finish op de Esplanade in Almere. Daarbij werd hij traditioneel binnengehaald door een motor met zwaailicht.  Door een 'technische storing' bleef de klok op de Esplanade hangen op 14 uur, 59 minuten en 59 seconden, waardoor Hamstra nog nét op tijd binnen was. De triatlon moet namelijk binnen 15 uur afgerond zijn.  Hamstra deed voor de achttiende keer mee aan de Challenge Almere-Amsterdam. Het was de twaalfde keer dat hij 'm uitliep. De laatste jaren is Hamstra vaak een van de laatste die binnenkomt. "Dat komt door het postuur. En de kwaaltjes beginnen te komen," vertelt hij. "De vorige eeuw ging het wel beter!" Volgens hem is het 'geweldig' om zo binnen te komen. "Het is een geweldige triatlon, Almere is geweldig!" vertelt Hamstra terwijl hij binnen in het KAF aan het bijkomen is. "Het ging goed totdat het ging onweren en de regen kwam. En die laatste twintig kilometer fietsen, dat heeft me genekt."
Almere 10 september 2017
Hogeschool Windesheim Flevoland wil vanaf 2018 in Almere starten met de opleiding Sportkunde. Dat bevestigt een woordvoerder. Het Almeerse college van burgemeester en wethouders is zeer te spreken over de nieuwe opleiding, omdat deze 'uitstekend aansluit bij het sportieve karakter van de stad en de ambities zoals verwoord in de sportnota 2017-2020 Sportief in Beweging'. In de opleiding Sportkunde staan sportmanagement en -beleid centraal, Studenten leren sportprojecten- en programma's ontwikkelen, organiseren en beheren. En ook het analyseren, schrijven, evalueren en implementeren van sportbeleid voor diverse sportorganisaties, sportbonden en gemeenten.
Flevoland 10 september 2017
Iedere week maakt Almeerder Maarten Wolterink een cartoon over actuele zaken in Flevoland. Dit keer gaat het over het nieuws rond politievlogger Jan Willem  uit Almere.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer