Wolf kwam zelf vanuit Oost-Europa naar Nederland

Marknesse 7 augustus 2013
Persconferentie natuurorganisaties
De wolf van Marknesse kwam zo goed als zeker op eigen kracht vanuit Oost-Europa naar de Noordoostpolder toe. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van verschillende natuurorganisaties en wetenschappers. Zij baseren zich onder andere op onderzoek van het kadaver en de gevonden keutels.

Het dier is een vrouwtje van minstens anderhalf jaar oud, met een goede voedingstoestand. In de keutels zijn resten aangetroffen van een edelhert en een vos. In de maag werden resten aangetroffen van een jonge bever. Het gaat allemaal om prooidieren die in een straal van 50 kilometer van de vindplaats van de wolf voorkomen. Dat geeft aan dat de kans groot is dat ze in het wild geleefd en gejaagd heeft. Nader onderzoek moet dat verder uitwijzen. De wolvin was kerngezond.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het dier is omgekomen aan de gevolgen van ernstig trauma aan de kop. Dat komt waarschijnlijk doordat de wolvin is aangereden door een auto.

In elk geval vertoonde het kadaver geen sporen van transport naar Nederland. Zo had het geen kenmerken die wijzen op invriezen. Ook zijn er geen sporen van slijtage aan de vacht, de voetzolen en de nagels gevonden die wijzen op gevangenschap.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer