Toekomst Flevokust uiterst onzeker

Lelystad 21 augustus 2013
Een nieuwe tegenslag voor het project Flevokust. Er is op dit moment geen enkel overslagbedrijf bereid om te investeren in de geplande containeroverslag aan de Lelystadse kust.

Voor een inschrijfprocedure hebben zich bij de Haven Amsterdam, gemeente Lelystad en de provincie weliswaar geïnteresseerde bedrijven gemeld, maar die willen nog niet deelnemen. Door de recessie is de markt voor containers op dit moment zwak. Daarnaast worden de voorwaarden waaronder de bedrijven zouden moeten meedoen te streng gevonden.

Het college van B en W vraagt de gemeenteraad nu tot half oktober tijd voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid. Mocht er dan nog geen kandidaat zijn, dan wordt het project Flevokust in de ijskast gezet.

Het uitblijven van belangstelling bij overslagbedrijven komt voor enkele experts niet als een verrassing. Volgens hoogleraar transport en logistiek Lori Tavasszy van de TU Delft is er voor 2020 geen behoefte aan een extra containeroverslaghaven in Lelystad. Hij rekent zelfs niet op interesse voor 2030. Bovendien zijn er in de regio al andere havens, met Kampen en Meppel als voornaamste concurrenten.

Ook de Lelystadse havendeskundige Frans Anemaet wijst op Kampen als knooppunt voor containers. Volgens hem zijn de gemeente Lelystad en de Haven Amsterdam uitgegaan van prognoses uit 2008, toen de verwachtingen nog veel rooskleuriger waren.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer