Schaliegas: zorgen en kansen

Noordoostpolder 23 augustus 2013
Er kan in de Noordoostpolder begonnen worden met boren naar schaliegas. De winning in Nederland kan op een veilige manier. Dat staat volgens RTL Nieuws in een geheim advies aan het kabinet. Minister Kamp had gevraagd om een onderzoek naar de risico's van schaliegaswinning, omdat de gebruikte methodes omstreden zijn. Volgens tegenstanders kan de winning van dit type aardgas leiden tot vervuiling van grondwater en tot aardbevingen. Het kabinet heeft daar vrijdag overigens nog geen beslissing over genomen.

De gemeente Noordoostpolder en de actiegroep Schaliegasvrij Noordoostpolder noemen het onderzoek niet betrouwbaar. Volgens Schaliegasvrij Noordoostpolder zijn veel belangrijke onderzoeksvragen blijven liggen. Wethouder Andries Poppe noemt het onderzoek onvolledig. Volgens hem valt er pas iets te zeggen over de veiligheid van het boren naar schaliegas wanneer daar ook in Noordoostpolder onderzoek naar gedaan is.

De politiek in Noordoostpolder is verdeeld over het onderzoek.
Willem Keur van de VVD is er blij mee. Hij vindt dat je de kans moet grijpen als boren naar schaliegas veilig is. Dat is goed voor de economie van Noordoostpolder en ook goed voor Nederland, aldus Keur.

Fractievoorzitter Rien van der Velde van de PvdA heeft met verbijstering gereageerd op de uitkomsten. Hij stoort zich ook aan de houding van landelijke PvdA-leider Diederik Samsom. Die sprak zich in mei op het partijcongres nog uit tégen boringen, maar lijkt dat standpunt nu los te laten. Van der Velde neemt met klem afstand van die 'draai'.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer