Gemeenteraad stuurt wethouder Ruifrok weg

Noordoostpolder 11 november 2013
Wethouder Ruifrok weggestuurd
Gemeenteraad stuurt wethouder weg
Een meerderheid van de gemeenteraad heeft het vertrouwen opgezegd in wethouder Wouter Ruifrok. De raadsleden vinden dat de PvdA-wethouder heeft gefaald in het dossier Poldertoren.

Ruifrok zou de raad niet hebben geïnformeerd over een deal die hij gesloten heeft met sterrenrestaurant Sonoy, dat in de toren gevestigd zat.

De motie werd ingediend door de fractie van ONS Noordoostpolder en de Politieke Unie.

Ruifrok worstelde met hoofdpijndossiers

Vier maanden en acht dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen is er een einde gekomen aan het wethouderschap van Wouter Ruifrok. Een meerderheid van de gemeenteraad stuurde hem maandagavond weg, omdat Ruifrok de raad onvolledig heeft geïnformeerd over de vertrekregeling die hij in juli sloot met restaurant Sonoy uit de Poldertoren.

Wouter Ruifrok werd op 7 april 2010 gepresenteerd als de PvdA-wethouder in het huidige college van b en w. Ruifrok kon bogen op ervaring als fractievoorzitter in Provinciale Staten van Flevoland en was vanaf eind januari 2009 parttime wethouder in Kampen.

Ruifrok kreeg twee lastige onderwerpen in zijn portefeuille: het centrumplan met de ontwikkeling van De Deel en de toekomst van de Poldertoren.
Ruifrok deed zijn best om tegenstanders te overtuigen van de noodzaak van de bebouwing van het plein De Deel. Maar die grepen elke kans om de plannen aan te vechten tot aan de hoogste rechter, de Raad van State. Want bouwen op De Deel, dat was en is volgens de critici bouwen voor de leegstand.
De Raad van State keurde de plannen uiteindelijk dit jaar goed, tot grote opluchting van Ruifrok.

Het leek dat de wethouder daarmee twee hoofdpijndossiers had opgelost. Want over de Poldertoren had de raad in mei al een beslissing genomen. De aankoop en de verbouw van de toren heeft de gemeente ruim vier miljoen euro gekost. De raad besloot om de toren voorlopig als monument te laten voortbestaan zonder huurders. De raad wilde ook projectontwikkelaar Provast aansprakelijk stellen. Want die had de verbouwing uitgevoerd en had voor huurders moeten zorgen.
Vorige week werd Provast aansprakelijk gesteld. Maar toen lazen raadsleden in geheime stukken dat restaurant Sonoy een grotere afkoopsom meekreeg om uit de Poldertoren te vertrekken dan eerder met de raad was afgesproken.

De gemeenteraad van Noordoostpolder is moe van de uitputtende discussies met Wouter Ruifrok. Kritiek over een onhandige tweet, of een dure cursus 'Mijn gevoel voor realiteit' wist hij te overleven, de raad niet informeren over een gevoelige kwestie was de bekende druppel.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer