Zelfde eisen in beroep grensrechterzaak

Almere 22 november 2013
Het Openbaar Ministerie heeft in het hoger beroep in de grensrechterzaak dezelfde celstraffen geëist als eerder door de rechtbank zijn opgelegd. Tegen vijf minderjarige verdachten werd 24 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk geëist en tegen een jongere verdachte 1 jaar waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Tegen de meerderjarige verdachte, de zogenoemde voetbalvader, is zes jaar onvoorwaardelijk geëist .

Het OM verdenkt alle verdachten van het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere. Ze zouden hem in december vorig jaar hebben doodgetrapt op het voetbalveld van Buitenboys. Enkele minderjarige verdachten zouden last hebben van agressieproblematiek volgens het OM.

Het feit dat Nieuwenhuizen zelf misschien ook niet goed of agressief reageerde op de kritiek op hoe hij de wedstrijd vlagde, is voor justitie geen verzachtende omstandigheid. Ook is er volgens het Openbaar Ministerie geen andere aanwijsbare doodsoorzaak van Nieuwenhuizen dan de mishandeling.

Vanaf maandag komen de advocaten aan het woord. Advocaat Geert-Iem Roos gaat een reconstructie met Lego-blokjes maken. Hiermee wil hij laten zien hoe ingewikkeld het is om te beoordelen voor getuigen wie wat heeft gedaan tijdens de mishandeling van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december vorig jaar. Roos en andere advocaten vroegen al eerder om een reconstructie, maar dat verzoek werd door het hof afgewezen.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 19 december uitspraak.© omroep flevolandsitemap | disclaimer