CdK Verbeek voor mensenrechten naar Turkije

Flevoland 5 december 2013
CdK Verbeek voor mensenrechten naar Turkije
Commissaris van de Koning Leen Verbeek vertrekt zaterdag naar Turkije om daar de mensenrechten en democratie te bevorderen. Hij is daar als lid van het Congres van Lokale en Regionale overheden van de Raad van Europa.

Verbeek vraagt aandacht voor burgemeester Leyla Güven van Viranşehir die sinds 2009 zonder proces in de gevangenis zit. Güven wordt verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda. Zij had een oproep gedaan tot betere omstandigheden voor een PKK-leider die is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Güven wil zich in het Koerdisch verdedigen, maar dat wordt door autoriteiten onmogelijk gemaakt. Hierdoor loopt het proces vast. Güven riskeert een gevangenisstraf van 20 jaar, zij deelt dit lot met ruim honderd Koerdische politici.

Leyla Güven staat symbool voor de vele honderden gekozen politici die in de uitoefening van hum ambt bedreigd worden. Verbeek maakt zich sterk voor zijn collegabestuurders en zorgt ervoor dat het onderwerp geregeld op de agenda staat.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer