Flevoland 11 september 2017
De Amerikaanse familie O’Hara bezoekt de akker in Lelystad waar het vliegtuig van hun oom tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Als piloot van een Stirling bommenwerper crasht hij na een bombardementsvlucht op Essen in het IJsselmeer. Zijn lichaam wordt nooit gevonden en de familie blijft een leven lang zoeken. Op de akker in Lelystad vinden ze onderdelen van het vliegtuig. Een emotioneel moment. Deze hele week volgt Omroep Flevoland de Amerikaanse familie O’Hara in hun zoektocht naar de vermiste piloot Leonard. Bekijk hier alle afleveringen.
Dronten 11 september 2017
Vijftig jaar geleden kwamen de mensen van heinde en verre naar De Meerpaal. “Het was een boost voor Dronten”, zegt oud-marktkoopman Lans Hopman. Hij verkocht niet alleen groente en fruit aan Drontenaren, maar ook aan de dagjesmensen uit binnen- en buitenland. "Dat was goede handel." Tegelijk met de markt was de landbouwbeurs in De Meerpaal. Op andere dagen werd er gesport of gingen Drontenaren naar het theater. Het gemeenschapscentrum was de plek voor een kopje koffie, of om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Het gebouw was die eerste jaren vooral een ontmoetingsplaats. Omroep Flevoland besteedt deze hele week aandacht aan het 50-jarige bestaan van De Meerpaal. Komende zaterdag om 16:00 uur is er op televisie een special van een uur te zien over het bijzondere gebouw. Zondag wordt deze herhaald om 10:00 uur, 12:00 uur en 16:00 uur.
Flevoland 11 september 2017
Mensen die gebruik maken van stadsverwarming zijn vaak duurder uit dan mensen die hun huis verwarmen met aardgas. Het lukt vaak ook niet om van stadsverwarming af te komen als je dat zou willen. Lukt dat wel, dan brengt de warmteleverancier soms torenhoge bedragen in rekening. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Radar  in samenwerking met de vergelijkingssite  EasySwitch.nl . In Flevoland hebben zo'n 20.000 huishoudens stadsverwarming. De meeste aansluitingen zijn in Almere en Lelystad. Landelijk hebben zo'n 600.000 huishoudens blok- of stadsverwarming. Stadsverwarming mag niet duurder zijn Aanleiding voor het onderzoek is de herziening van de warmtewet uit 2014. Die moet regelen dat mensen met stadsverwarming in principe niet meer betalen dan mensen die een gasaansluiting hebben. Volgens het onderzoek klopt dat niet. Er zijn voorbeelden bekend van huishoudens die ruim 350 euro per jaar meer betalen. Juridische aanpak NUON mislukt De gemeente Almere heeft lange tijd geprobeerd de NUON met juridische procedures te dwingen de prijzen van stadsverwarming te verlagen, maar dat is niet gelukt . De verwachting is dat de warmtewet in 2018 wordt herzien. De problemen die zich onder meer voordoen in Almere zouden dan opgelost moeten zijn.
Lelystad 11 september 2017
Alle kinderen in Lelystad zouden de basisschool moeten verlaten met een zwemdiploma op zak. Dat vindt de SP-fractie, die wil uitzoeken wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Tot enkele jaren jaar geleden kregen alle kinderen zwemles via school, maar dat schoolzwemmen is wegbezuinigd. Dat betekent dat ouders er nu zelf verantwoordelijk voor zijn dat hun kinderen leren zwemmen. Volgens Symaiah Verbeek van de SP blijkt uit recente landelijke cijfers van de Nederlandse Reddingsbrigade dat er steeds meer ongelukken gebeuren met kinderen die niet kunnen zwemmen. Soms heeft dat een dodelijke afloop. Verbeek wil daarom van het college van B en W  weten hoe veel kinderen de basisschool verlaten zonder een A-diploma. Moet het schoolzwemmen terugkeren? De SP vindt niet dat het schoolzwemmen weer ingevoerd zou moeten worden. "Scholen hebben al te veel taken. De gemeente moet er op toezien dat alle kinderen op de een of andere manier zwemles krijgen." Drempel Jeugdsportfonds te hoog Voor kinderen uit arme gezinnen is er nu al de mogelijkheid om via het Jeugdsportfonds op zwemles te gaan. Verbeek vermoedt dat toch niet ieder kind dat dit nodig heeft, wordt bereikt. Ze denkt de drempel voor het fonds te hoog is. "De gemeente moet die drempel verlagen. Bovendien zou zwemmen de eerste prioriteit moeten krijgen als sporten voor kinderen wordt gestimuleerd."
Dronten 11 september 2017
Het Openbaar Ministerie eist vrijspraak tegen een militair uit Biddinghuizen voor onvrijwillige seks met zijn vrouw, omdat hij vermoedelijk aan sekssomnia lijdt. Dat is een wetenschappelijke term voor seksuele handelingen terwijl je slaapt, een aandoening waar je niets aan kunt doen.  Het stel lag in 2015 in scheiding. Ze woonden niet meer bij elkaar maar op een avond bleef hij bij haar in Dronten slapen. Afgesproken was dat de man op de bank ging liggen. Die nacht hadden ze seks, maar geen van tweeën weet wat er zich precies heeft afgespeeld. De volgende dag deed de vrouw aangifte bij de politie. Hard bewijs dat ze onvrijwillige seks had met haar echtgenoot is niet gevonden. Vechtpartij op straat De kwestie en de scheiding zorgden voor een slechte verhouding tussen de man en de vrouw. Een jaar na de vermeende verkrachting kwamen de twee elkaar op straat tegen. De man was in het bijzijn van zijn hoogzwangere nieuwe echtgenote. Er ontstond een hevige ruzie die uitliep op een vechtpartij. De militair en zijn vrouw sloegen en schopten zijn ex. De zwangere vrouw is voor die zaak al eerder veroordeeld tot een boete van 300 euro. De man hoorde voor de mishandeling een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen. De militaire rechtbank in Arnhem doet op 25 september uitspraak.
Lelystad 11 september 2017
Cartograaf Koos Krijnders uit Lelystad brengt in opdracht van het Rode Kruis de schade in kaart op Sint Maarten. De 67-jarige Krijnders is eigenlijk gepensioneerd maar op dit moment werkt hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat op het hoofdkantoor van het Rode Kruis in Den Haag.  Het Rode Kruis heeft een speciaal datateam met vrijwilligers opgezet die luchtfoto's van het verwoeste eiland bestuderen. De foto's zijn gemaakt door helikopterpiloten van de marine. Krijnders en zijn team maken met behulp van de informatie een nieuwe landkaart van het eiland. Zo weten de militairen en de hulpverleners wat er nog overeind staat en waar de wegen nog begaanbaar zijn.  De tijdsdruk is enorm omdat de mensen op het eiland zitten te springen om deze informatie. Voor Krijnders geeft het werk veel voldoening. Hij hoopt dat met de nieuwe landkaart de hulpverlening nog sneller en beter zijn werk kan doen.
Noordoostpolder 11 september 2017
Het brugdek van de Friese Sluis in de Noordoostpolder net onder Lemmer wordt in de maanden september en oktober aangepakt.   Op maandag 11 september is de sluis dicht voor scheepsverkeer. Een dag later kunnen schepen die hoger zijn dan 6,2 meter alleen door de sluis tussen 07.00 - 08.00, 12.00 - 13.00 en 17.00 - 18.00 uur. Schepen die lager zijn kunnen de hele dag door de sluis varen.  Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 oktober is de Friese Sluis dicht, omdat ze het brugdek aan het herstellen zijn.
Flevoland 11 september 2017
Na 75 jaar lijkt er eindelijk een eind te zijn gekomen aan de zoektocht naar de Amerikaanse piloot Leonard O’Hara. In de nacht van 16 op 17 september 1942 stort zijn Stirling bommenwerper neer in het voormalig IJsselmeer. Zijn familie blijft altijd zoeken, maar legt zich er bijna neer dat zijn lichaam nooit zal worden gevonden. Nieuw onderzoek lijkt daar verandering in te brengen. In 2008 was zijn 92-jarige zus Kathryn O’Hara in Nederland. Ter nagedachtenis aan haar omgekomen broer bezocht ze de plek in Lelystad waar zijn vliegtuig is neergestort. Inmiddels is Kathryn overleden, maar de rest van de familie is blijven zoeken.  Deze hele week volgt Omroep Flevoland de Amerikaanse familie O’Hara in hun zoektocht naar de vermiste piloot Leonard. Bekijk hier alle afleveringen.
Swifterbant 11 september 2017
De oorzaak van de brand bij een boerenbedrijf aan de Tarpanweg, waarbij in augustus 40.000 kippen om het leven kwamen, is niet meer te achterhalen. Dat is de conclusie na onderzoek door de brandweer, in samenwerking met de verzekeringsmaatschappij. De politie heeft geen aanwijzingen dat het vuur is aangestoken. Daarmee is de zaak nu afgehandeld.  Mestopslag was de bron De brand ontstond op 16 augustus in de mestopslag en sloeg over naar de kippenschuur. De politie en brandweer konden niet meteen onderzoek doen omdat het vuur in de mestopslag nog nasmeulde . De angst bestond dat als het gebouw werd opengetrokken, het vuur weer zou oplaaien.  Vuur pas na twee weken uit Uiteindelijk was twee weken na de brand het vuur in de mestopslag gedoofd . De mest is met een grote shovel uit de opslag gehaald en uitgestrooid over de fundering van de afgebrande kippenschuur. De smeulende mest werd geplet met een wals.
Dronten 11 september 2017
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Dronten heeft het college van B en W gevraagd hoe de gemeente Sint Maarten gaat helpen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de leden opgeroepen om het door orkaan Irma zwaar getroffen eiland te steunen. Wat GroenLinks betreft, doneert de gemeente per inwoner van de gemeente één euro aan de hulpactie van het Rode Kruis. Dat zou neerkomen op ruim 40.000 euro. De fractie herinnert er aan dat Dronten in 2004 ook één euro per inwoner heeft gegeven aan de slachtoffers van de tsunami. Die verwoestte toen grote delen van onder andere Indonesië, Thailand en Sri Lanka.
Almere 11 september 2017
De 91-jarige Jan Verduijn en zijn 73-jarige vrouw Hanna van Os uit Almere zijn erg blij dat zij eindelijk met vakantie kunnen naar Spanje. De reis is mogelijk geworden dankzij een inzamelingsactie. Al jaren zijn Verduijn en Van Os niet met vakantie geweest. Dat komt omdat zij de reis niet kunnen betalen. "Naast mijn AOW heb ik een aanvullend pensioen van slechts 34 euro per maand", zegt Verduijn. Nog één keer samen op vakantie Gezien de leeftijd wil het echtpaar nog één keer samen met vakantie naar een warm land. Verduijn en Van Os plaatsten een oproep in een lokale krant in de hoop dat hun droom wordt gerealiseerd. Tegen alle verwachtingen in kregen zij veel telefoontjes van mensen die hen wilden helpen. Ook zijn mensen bij hen langs geweest om geld te geven. Binnen enkele dagen had het paar ruim 1700 euro ingezameld. Daarmee hebben Verduijn en Van Os een reis van een week geboekt naar Mojacar in de buurt van Almeria.
Almere 11 september 2017
Het Voedselloket in Almere (VLA) overweegt volgend jaar het aantal cliënten te beperken tot 350 huishoudens. Dit is nodig als de organisatie het tekort van 50.000 euro niet weet op te lossen. Dat zegt bestuursvoorzitter Ruud Pet van het VLA.  Aantal cliënten is verdubbeld Het Voedselloket helpt de afgelopen jaren continu zo'n 450 tot 500 huishoudens. Vier jaren geleden was dat nog de helft minder. "Het aantal cliënten is enorm toegenomen. Het gaat beter met de economie, maar het aantal aanmeldingen bij ons wordt niet minder. Dat komt ook omdat wijkteams de weg naar het voedselloket inmiddels goed weten te vinden", zo stelt Pet.  Jaarlijks tekort van 50.000 euro De begroting van het Voedselloket bedraagt zo'n vijf ton per jaar. De gemeente Almere subsidieert het VLA met 75.000 euro. De rest komt vanuit donaties van het bedrijfsleven en particulieren. Door het groeiend aantal mensen dat hulp nodig heeft, kampt de organisatie de afgelopen jaren met een tekort van 50.000 euro  op de begroting. Dat heeft de organisatie tot nu toe met extra inzamelacties en donaties weten op te lossen. "Maar het wordt steeds moeilijker om alle kosten te kunnen betalen. Het is steeds de vraag of we het gaan redden of niet." Om ervoor te zorgen dat het Voedselloket in Almere niet dusdanig in de problemen komt dat de organisatie ermee moet stoppen, wordt donateurs nu gevraagd het Voedselloket voor vijf jaar lang te steunen. Mocht dit niet tot voldoende toezeggingen leiden, ziet de organisatie zich genoodzaakt volgend jaar minder huishoudens te helpen. Voedselloket is meer dan hulp met eten "Dat is natuurlijk vreselijk treurig, want we zijn al hartstikke streng bij het bepalen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor hulp", zegt Pet. Hij wijst er daarbij op dat mensen niet alleen met voedsel worden geholpen, maar dat zij ook veel ondersteuning krijgen om hun leven weer op de rit te krijgen. "We gaan mee naar hulpverleningsinstanties. Vrijwilligers geven trainingen, bijvoorbeeld een budgetcursus of een sollicitatietraining. Kinderen kunnen huiswerkbegeleiding krijgen. Dat zou dan dus betekenen dat 100 huishoudens volgend jaar deze hulp niet kunnen krijgen, terwijl ze dat eigenlijk wel nodig hebben."
Almere 11 september 2017
Zes mannen zijn afgelopen weekend opgepakt voor het beroven van een 20-jarige Almeerder. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. Volgens de politie werd het slachtoffer onder bedreiging met een wapen van persoonlijke spullen beroofd. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag, op de Jimmy Brownstraat in de Stripheldenbuurt. De mannen gingen ervandoor met een auto, maar werden op de Jean Dulieuweg aangehouden. Behalve een deel van de gestolen spullen hadden ze ook een vuurwapen bij zich. Volgens de politie komen de verdachten uit Amsterdam, Dordrecht en Krimpen aan de IJssel. Ze zijn tussen de 18 en 24 jaar oud. De recherche onderzoekt nog of het zestal meer mensen heeft beroofd. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.
Dronten 11 september 2017
Omroep Flevoland besteedt deze hele week aandacht aan het 50-jarige bestaan van de Meerpaal in Dronten. Komende zaterdag zendt Omroep Flevoland om 16:00 uur een special uit over het bijzondere gebouw. “Zo'n centraal gebouw, dat moet je in de weg zetten. Daar moet je tegenaan rijden”. Dat vond de architect van De Meerpaal, Frank van Klingeren. En dus kreeg Dronten vijftig jaar geleden midden in het centrum een groot en vooral markant gebouw. “Gebouwd naar voorbeeld van een Griekse agora, een centraal plein waar van alles gebeurde”, aldus Frits Tellegen, die als directeur stedenbouw van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders betrokken was bij de totstandkoming van De Meerpaal. “De verdienste van Van Klingeren is dat hij een goedkoop dak ontwierp.” Daarmee werd ook in ons koude en natte klimaat zo'n veel gebruikt centraal plein mogelijk.
Zeewolde 11 september 2017
Fractie Leefbaar Zeewolde heeft vragen gesteld aan het college van B&W over het ontbrekende hek op de Zeewolderdijk. Het hek werd na wegwerkzaamheden afgelopen zomer niet teruggeplaatst.  Uit berichtgeving van Omroep Flevoland van  7 augustus bleek dat volgens de provincie niet is aangetoond dat het hek effect heeft. Na de plaatsing van het hek in 2004 zijn er namelijk geen ongelukken meer gebeurd. De aanleiding voor het neerzetten van het hek was een ongeluk waarbij 2 scooters in het donker frontaal op elkaar botsten. Leefbaar Zeewolde wil nu weten of het college de redenering van de provincie volgt en of er onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van het hek. Ook voert de fractie aan dat de gebruikers van het fietspad verblind worden door het het licht van de auto koplampen. Iets wat de veiligheid op het fietspad niet ten goede komt.
Emmeloord 11 september 2017
De bietencampagne is weer begonnen.Tot eind januari rijden vrachtwagens af en aan met suikerbieten naar de suikerfabrieken in Groningen en Dinteloord (West-Brabant) Omdat het suikerquotum afloopt, zijn er extra bieten gezaaid.  De Suikerunie verwacht een goede opbrengst per hectare, misschien wel een record.
Lelystad 11 september 2017
Een kinderspeelbad voor peuters en kleuters in het Woldpark in Lelystad. Dat wil het raadslid van de Inwonerspartij, Bart Visscher. Uitgesmeerd over twintig jaar bedragen de jaarlijkse exploitatiekosten 25.000 euro. Dinsdagavond bespreekt de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van Visscher voor de eerste keer. Sociale binding Visscher gelooft dat een dergelijke voorziening bijdraagt aan de sociale binding en trots. Alle inwoners zouden ongeacht afkomst en achtergrond van mei tot en met september met hun jonge kinderen veilig moeten kunnen zwemmen en recreëren. Laag inkomen Het raadslid benadrukt dat een aanzienlijk deel van de Lelystadse bevolking een laag inkomen heeft. Vakantie of een dagje uit is voor deze groep geen vanzelfsprekendheid. Daardoor zijn er volgens Visscher (te) weinig mogelijkheden voor kinderen om op jonge leeftijd vertrouwd te raken met water. Schouders eronder Wijkraad Boswijk, het Werkbedrijf en vrijwilligers zijn, zegt Visscher, bereid de schouders onder het project te zetten. De IPL'er is ervan overtuigd dat zijn initiatief bijdraagt aan 'Lelykracht', dat activiteiten organiseert die het wij-gevoel moeten bevorderen. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de raad het voorstel van Bart Visscher niet te steunen. Dit omdat het te duur zou zijn en niet voldoende uitgewerkt.
Bant 11 september 2017
Een deel van de A6 in Noordoostpolder is in de nacht van zondag op maandag afgesloten geweest nadat een boom op de weg was gevallen. Volgens de politie botsten rond 00:30 uur bij Bant meerdere auto's op de boom.  Een 24-jarige man uit Franeker raakte gewond, omdat er een tak door zijn voorruit was gekomen. De man kreeg glas in zijn gezicht en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Om de boom veilig te kunnen opruimen werd de A6 vanaf Lemmer helemaal afgesloten. Doorgaand verkeer werd omgeleid via Heerenveen. Nadat de brandweer de boom in stukken had gezaagd, ging de weg rond 02:00 uur weer open. Rijkswaterstaat gaat bij daglicht kijken of er nog andere bomen last hebben gehad van de harde wind.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer