Noordoostpolder: CDA grootste, SP grote stijger

NOORDOOSTPOLDER • Wo 19 maart 2014 | 20:59 • Woensdag 19 maart 2014 | 20:59
Het CDA blijft de grootste partij in de Noordoostpolder. Uit de voorlopige zetelverdeling wordt duidelijk dat de partij 7 zetels krijgt. Net als in Dronten gaat het resultaat van het CDA in tegen de landelijke trend. Lijsttrekker Hennie Boogaards was daarover zeer tevreden.

De ChristenUnie-SGP volgt op de tweede plaats met 5 zetels. Dat is 1 zetel meer dan vier jaar geleden. Voor lijsttrekker Andries Poppe komt de winst als een verrassing.

De grote verrassing is de winst van de SP. Na lange voorbereiding komt de partij met drie zetels als nieuwkomer in de raad. Lijsttrekker Tjitske Hoekstra sluit deelname aan een nieuw college niet uit en zegt een kandidaat-wethouder beschikbaar te hebben.

Verlies is er voor PvdA/GroenLinks, dat halveert van 4 naar 2 zetels. De partij is dan ook niet beschikbaar voor collegedeelname, zegt lijsttrekker Rien van der Velde. Ook de VVD verloor en is gezakt van 5 naar 3 zetels.

De lokale partijen ONS Noordoostpolder en Politieke Unie blijven net als vier jaar geleden steken op 3 zetels en ook geen veranderingen voor de Partij voor vrije Poldermensen, zij behoudt 1 zetel.

Het opkomstpercentage in de gemeente Noordoostpolder is 57,9 %. Vier jaar geleden was dat 58,3 %.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel