Vorming college lastige klus voor PVV

Almere 20 maart 2014
Toon van Dijk tijdens de verkiezingsavond
Het wordt voor de Almeerse PVV een lastige klus om een college van burgemeester en wethouders te formeren. Doordat verschillende partijen hebben aangegeven niet met de PVV in zee te willen gaan is de keuzeruimte voor de partij beperkt.

Voor een meerderheid in de raad moet een coalitie 20 zetels hebben. D66, Leefbaar Almere en de PvdA hebben tijdens de campagne gezegd niet met de PVV te willen samenwerken. Daardoor blijft eigenlijk alleen een combinatie van PVV, VVD, SP en CDA over. Maar inhoudelijk liggen de VVD en SP ver uiteen.

Mocht de PVV geen nieuw college kunnen formeren dan komt de bal bij D66 te liggen. De meest voor de hand liggende combinatie is die met Leefbaar Almere, PvdA en VVD. Die coalitie komt uit op 20 zetels. D66 kan ook kiezen voor een linkse coalitie. Samen met Leefbaar Almere, PvdA, SP, en GroenLinks levert dat 21 zetels op.

Doordat niemand D66 heeft uitgesloten kan die partij verschillende kanten op. Een een college onder leiding van D66 lijkt dan ook dichterbij dan een college onder leiding van de PVV.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer