Flevolanders laten PVV imploderen

Flevoland 21 maart 2014
De PVV Flevoland en Almere splitsen zich af van de landelijke PVV. Dat meldt provinciale fractievoorzitter Chris Jansen. Alleen Jansen en statenlid Kok blijven de PVV trouw. Daarmee zouden 8 Almeerse raadsleden van de PVV en 4 statenleden de PVV de rug toe keren. Onder wie Joram van Klaveren. Dit Almeerse Tweede Kamerlid koos er vrijdagochtend al voor om de Tweede Kamerfractie van de PVV te verlaten. Volgens Jansen zal met uitzondering van hem zelf de complete raadsfractie onder leiding van Toon van Dijk niet langer voor de PVV in de raad van Almere gaan plaatsnemen.

Na urenlang crisisberaad in het Almeerse stadhuis lieten PVV Flevoland en PVV Almere in een persverklaring weten: "Door de uitspraken van Wilders heeft het beeld kunnen ontstaan dat de fracties voorstander zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Wilders heeft daar geen afstand van genomen. Wij kunnen en willen de gevolgen daarvan niet voor onze rekening nemen."

Fractievoorzitter Toon van Dijk van PVV Almere ontkent dat de fractieleden opstappen. Volgens hem is het verder aan Wilders om actie te ondernemen en te bepalen hoe de partij verder moet.

Hieronder de persverklaring van de fractie van PVV Flevoland verstuurd door Joram van Klaveren, die eerder vandaag de Tweede Kamer-fractie verliet.

"Wij betreuren de ontwikkelingen rondom de uitlatingen van Geert Wilders de afgelopen dagen.

Wij benadrukken dat wij vierkant staan achter het partijprogramma van de PVV. De wijze waarop de heer Wilders de afgelopen dagen dat standpunt naar buiten heeft gebracht en met name de wijze waarop dat woensdag jl. is gebeurd is niet de onze. Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet. De media en andere politieke partijen hebben de context waarbinnen de uitlatingen werden gedaan niet in acht genomen. Zij hebben in onze ogen uitdrukkelijk medeverantwoordelijkheid te nemen voor de hetze tegen PVV'ers zoals die is ontstaan.

Dat neemt niet weg dat de heer Wilders kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord. De heer Wilders heeft geen afstand genomen van zijn handelwijze. Met uitzondering van de heren Jansen en Kok  kunnen en willen wij de gevolgen daarvan niet voor onze rekening nemen. Wij nemen derhalve uitdrukkelijk afstand van de handelwijze van de heer Wilders. De gevolgen daarvan onderkennen we en accepteren we."

Discussier ook mee over dit onderwerp op de Facebookpagina van Omroep Flevoland.© omroep flevolandsitemap | disclaimer