"Medialandschap is een woestijn"

Flevoland 26 maart 2014
"Medialandschap is een woestijn"
Alex Engbers
Nieuwsmedia per provincie
Oplage Stentor
Er worden steeds minder lokale kranten in Flevoland verspreid. Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht noemen het medialandschap zelfs al een woestijn. Vorige week werd bekend dat de Almere Vandaag wordt opgeheven en de lokale krant de Noordoostpolder komt sinds woensdag maar een keer per week in plaats van twee keer per week uit. Ook uit cijfers van het Stimuleringsfonds voor de Pers blijkt dat er in Flevoland veel minder kranten, nieuwssites en radiostations zijn dan in andere provincies. Het Stimuleringsfonds heeft voor 2012 een gemiddelde per gemeente berekend en in dat rijtje staat Flevoland samen met Zeeland onderaan.

Hoofdredacteur Stentor maakt zich zorgen

Hoofdredacteur Alex Engbers van de Stentor maakt zich zorgen over de ontwikkeling dat steeds minder professionele journalisten verslag doen over de regio. Hij is bang dat de kwaliteit van de berichtgeving zal afnemen. Volgens hem heeft een samenleving het nodig "dat er een onafhankelijke partij is die kijkt of het gaat zoals het met elkaar bedoeld is. Media vervullen de rol van controleur, maar ook die van dorpspomp waar verhalen bij elkaar komen".

Drie keer meer berichten over Tilburg dan Almere

Aan de faculteit Journalistiek van de Hogeschool Utrecht wordt onderzoek gedaan naar de politieke verslaggeving in Almere. Doel is om te zien wat het ontbreken van een dagblad, dat is een krant met betalende abonnees, betekent voor de berichtgeving. Marco van Kerkhoven heeft in 2012 in Almere en Tilburg het aantal berichten over lokale politiek met elkaar vergeleken. Hij constateert dat over Tilburg drie keer zoveel van originele berichten verschijnen dan over Almere. Volgens hem komt dit vooral door de aanwezigheid van het Brabants Dagblad die voor de helft van de berichten zorgde. Uit zijn onderzoek blijkt ook dat nieuwswebsites het gat dat een krant achterlaat niet opvullen. Ze komen wel op, maar komen zelden met eigen nieuws en als dat al gebeurt is het juist in regio's waar veel sterke mediaspelers zijn.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer