Doorzetten en samenwerken moet media redden

Flevoland 27 maart 2014
Niet opgeven, samenwerken en zoeken naar nieuwe manieren om publiek aan je te binden. Dat zijn de oplossingen die worden genoemd om een gezonde regionale pers in leven te houden. Het gaat al tijden niet goed met de lokale en regionale media in Flevoland. Lokale kranten verschijnen steeds minder vaak of verdwijnen zelfs helemaal.

Nog steeds voldoende adverteerders

Volgens Marco van Kerkhoven van de Hogeschool Utrecht is het belangrijk dat de moederconcerns van onder andere de Stentor en de Almere Vandaag blijven investeren in de lokale markt. In zijn visie is het mogelijk een gezonde nieuwsmarkt in stand te houden en zijn er nog steeds voldoende adverteerders die specifiek op zoek zijn naar een lokaal of regionaal podium.

De Stentor probeert juist nieuwe manieren te vinden om abonnees en adverteerders aan zich te binden. Nieuws blijft voor de krant altijd een kerntaak, maar door 'communities' op te zetten rondom bepaalde thema's hoopt de krant iets extra's te kunnen bieden. Zo zijn met 'Lekker Twente' liefhebbers van eten en natuur samengebracht met ondernemers in die sector.

Samenwerking

In Overijssel, Noord-Brabant en Limburg buigt de provinciale politiek zich inmiddels over het vraagstuk hoe onafhankelijke regionale media overeind kunnen worden gehouden. Daar wordt onder andere onderzocht of samenwerking tussen de verschillende media oplossingen biedt.
Gedeputeerde Jaap Lodders laat weten dat de ontwikkelingen hem zorgen baren, maar dat hij in Flevoland geen rol voor de provincie ziet weggelegd.

Hoofdredacteur Alex Engbers van de Stentor ziet wel een rol voor de Flevolandse politiek. Volgens hem moeten politici zich wel degelijk afvragen hoe het verder moet en wat er aan gedaan kan worden om het tij te keren. Hij denkt dat samenwerking ook voor de Flevolandse media kansen biedt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer