Gemeente staat voor financiële uitdagingen

Almere 3 april 2014
De komende raadsperiode moet Almere rekening houden met financiële risico's. Dat staat in de Voorjaarsnota 2015-2018 van de gemeente. Zo heeft Almere veel oppervlakte groen, kilometerslange busbanen, veel viaducten en bruggen. Als het onderhoud daarvan op hetzelfde niveau blijft, levert dit een tekort op van 3 tot 8 miljoen euro in 2018.

Ook is de crisis in de vastgoed- en woningmarkt merkbaar. De leegstand van gemeentelijke panden, zoals het kantoorpand Alnovum heeft een negatief effect op de begroting. Ook heeft Almere voor 530 miljoen euro geïnvesteerd in grond.

Verder wordt de gemeente door de rijksoverheid fors gekort op het geld voor de onderwijshuisvesting. Vanaf volgend jaar krijgt Almere hiervoor jaarlijks 3,7 miljoen euro minder. En er is nog onduidelijkheid over de financiën vanuit het rijk voor de extra zorgtaken die de gemeente volgend jaar erbij krijgt.

De gemeente Almere heeft nauwelijks nog reserve om nieuwe tegenvallers op te kunnen vangen. De afgelopen jaren is er al voor tientallen miljoenen euro’s bezuinigd. Het is aan de nieuwe gemeenteraad om te bepalen hoe om te gaan met de financiële risico's.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer