Nieuw college Almere gaat over links, VVD uitgesloten

Almere 7 april 2014
Nieuw college Almere gaat over links, VVD uitgesloten
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Almere krijgt een linkse signatuur. Maandagavond maakte onderhandelaar René Peeters van D66 bekend een coalitie te willen vormen met PvdA, Leefbaar Almere, SP en het CDA. De coalitie heeft een kleine meerderheid in de gemeenteraad, 21 van de 39 zetels.

De afgelopen weken heeft Peeters met alle partijen gesproken die in de gemeenteraad zijn gekozen. In deze informatieronde is duidelijk geworden dat de VVD niet terugkeert in het college. De coalitie wil zich nadrukkelijk bezighouden met de sociale vraagstukken in Almere. De VVD past daar minder bij dan de andere partijen, zegt Peeters. Fractievoorzitter Miranda Joziasse van de VVD is teleurgesteld. Zij zegt dat maar heel kort met haar is gesproken. Dat de VVD is uitgesloten, verbaast de fractievoorzitter.

Ook de ChristenUnie, die in de vorige raadsperiode met het CDA een wethouder leverde, maakt geen deel meer uit van de coalitie.

Nieuw in het college zijn Leefbaar en de SP. Wie de wethouders worden is nog niet bekend. Dat zal de komende periode duidelijk worden als Tweede Kamerlid Magda Berndsen van D66 zich gaat bezighouden met de formatie. Woensdag starten de partijen met het opstellen van een raadsbrede bestuursintentie. Die moet beschrijven hoe de partijen de komende vier jaar politiek gaan bedrijven.

Na de verkiezingen op 19 maart bleek de PVV de grootste in Almere. Maar geen van de partijen wilde samenwerking met de PVV, en dus gaf lijsttrekker Toon van Dijk de opdracht om een coalitie te vormen terug. D66 nam dat toen over.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer