Flevoland heeft meeste wanbetalers zorgverzekering

Flevoland 14 april 2014
De premie voor de zorgverzekering wordt door 3,2 procent van de Flevolanders niet betaald. In geen enkele andere provincie is dit percentage zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Zorginstituut Nederland.

Het gaat om bijna 10.000 Flevolanders. Het aantal mensen dat de zorgpremie niet betaalt, is de afgelopen jaren toegenomen. In 2010 waren er nog 7.700 wanbetalers in de provincie. Ook toen was Flevoland landelijk gezien al koploper als het gaat om mensen die hun zorgverzekering niet betaalden.

Bij een premieachterstand van 6 maanden meldt de zorgverzekeraar een wanbetaler aan bij het Zorginstituut. Dat houdt het geld dan in op het loon, de uitkering of andere bron van inkomsten. Daarnaast beschikken wanbetalers niet meer zelf over hun zorgtoeslag. In plaats daarvan wordt de zorgtoeslag rechtstreeks overgemaakt aan het Zorginstituut.

In de zomer van 2014 komt de minister met een aanvullend pakket maatregelen om de harde kern van wanbetalers aan te pakken.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer