Hoger beroep drugszaak verloopt rommelig

Emmeloord 17 april 2014
Zwak optreden OM tijdens hoger beroep drugszaak
Het hoger beroep in de grote drugszaak waarbij in 2012 ruim 2.300 kilo cocaïne van Ecuador naar Emmeloord is gesmokkeld is donderdag uiterst rommelig verlopen. De 43-jarige hoofdverdachte uit Luttelgeest, die eerder acht jaar cel kreeg, was niet aanwezig. Vijf medeverdachten stonden wel terecht. De rechtbank in Lelystad sprak vier van hen vorig jaar vrij.

Het Openbaar Ministerie besloot daartegen in beroep te gaan. De advocaten van de verdachten gaven aan dat dit te laat is doorgegeven. Eén van de advocaten was in eerste instantie zelfs te kennen gegeven dat er helemaal geen hoger beroep zou komen. De rechter zag echter geen aanleiding om de zaak niet door te laten gaan door de fouten van het OM.

De openbaar aanklager verraste vervolgens iedereen door aan te geven dat hij zich bij drie verdachten alsnog neerlegt bij de eerdere uitspraak van de rechtbank in Lelystad. Er is volgens hem inderdaad géén bewijs dat ze bij de drugssmokkel betrokken zijn. Alleen een verklaring van de drie tijdens de zitting zelf had dat kunnen veranderen. De mannen beriepen zich echter op hun zwijgrecht.

Twee overige medeverdachten wil het OM nog wel steeds veroordeeld zien. Tegen hen werd 36 en 30 maanden cel geëist. Binnen drie maanden moet de hoofdverdachte uit Luttelgeest alsnog voor het gerechtshof verschijnen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer