Keuringsdienst vreest banenverlies door fusie

EMMELOORD • Do 17 april 2014 | 16:00 • Donderdag 17 april 2014 | 16:00
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) in Emmeloord vreest dat er maximaal 200 banen verloren gaan door een mogelijke fusie met andere keuringsdiensten. De NAK keurt al 80 jaar zaai- en pootgoed. De laatste 40 jaar in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De rijksoverheid wil zelfstandige organisaties, zoals de NAK, omvormen tot publieke organisaties. Daardoor is er meer controle op die instanties en het zou efficiënter zijn. Die roep om controle komt uit de Tweede Kamer en is een gevolg van gesjoemel bij onder meer de woningcorporaties en het falende toezicht in de vleessector.

Volgens directeur Eric Casteleijn van de NAK is van gesjoemel geen sprake en zijn er geen voordelen te behalen als zijn organisatie samen gaat met andere keuringsdiensten. De aardappelsector zou dan in plaats van één inspecteur, er twee of drie over de vloer krijgen. Daardoor stijgen de kosten, terwijl de kwaliteit van de controles niet omhoog gaan.

De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over de fusie van de NAK met andere keuringsdiensten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel