Meer dan 300 ondervoede dieren gered bij handelaar

ESPEL • Do 17 april 2014 | 23:14 • Donderdag 17 april 2014 | 23:14
Bij een boerderij aan de Pilotenweg in Espel zijn donderdagavond 280 verwaarloosde schapen weggehaald. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waren de dieren onder meer ondervoed. Ook was de huisvesting niet op orde en hadden schapen niet de medische verzorging gekregen die ze nodig hadden. Een aantal schapen was drachtig en kon daarom niet vervoerd worden. Volgens de NVWA staan deze dieren onder permanent toezicht.

Behalve schapen waren er ook pony's en geiten op het bedrijf aanwezig. Volgens de NVWA waren deze dieren alleen ondervoed en konden ze op het bedrijf blijven. Volgens woordvoerder van de NVWA was het 'geen pretje' wat zijn collega's op het bedrijf aantroffen. Er lagen meerdere dode dieren en enkele waren er zo slecht aan toe dat ze moesten worden afgemaakt.

De afgevoerde schapen zijn ondergebracht op een ander adres. Daar worden ze gevoerd en hebben dierenartsen alle dieren onderzocht. Ook zijn alle schapen geschoren. Aanvankelijk werd gemeld dat er 180 dieren op de boerderij waren aangetroffen. Vandaag bleek tijdens het scheren dat er zo'n 100 schapen meer waren weggehaald.

Tip
De verwaarlozing kwam aan het licht toen een tipgever de dierenpolitie belde. De melder zag vanaf de openbare weg een kadaver liggen op het erf. De weggehaalde schapen zijn volgens de NVWA eigendom van een veehouder. Waarom deze zijn dieren verwaarloosd heeft, is niet bekend. Een woordvoerder wil verder in het kader van de privacy verder niets zeggen over de zaak. Volgens hem kunnen er verschillende redenen zijn waarom iemand niet meer goed voor zijn dieren kan zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een financieel probleem zijn, maar ook iets heel anders.

Afloop
Het is nog onduidelijk of de veehouder zijn schapen nog terugkrijgt. Volgens de NVWA is bij dit soort meldingen het welzijn van de dieren de eerste prioriteit. Om de dieren terug te krijgen moet de eigenaar de omstandigheden op zijn bedrijf sterk verbeteren. Ook na teruggave van de dieren zal een veehouderij geruime tijd een aandachtsbedrijf blijven. Dit betekent dat de veehouder geregeld controles kan verwachten. Mogelijk wordt er ook proces verbaal tegen de veehouder opgemaakt. In dat geval belandt de zaak bij het openbaar ministerie. Een rechter kan dan ook besluiten dat de dieren niet meer terug mogen naar de eigenaar.

Kosten
De kosten voor het weghalen van de dieren komen volgens de NVWA voor rekening van de veehouder. Ook de kosten van de verzorging en het verblijf op een andere boerderij worden doorberekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel