Provincies stappen uit fusie-overleg

Flevoland 22 april 2014
Provincies stappen uit fusie-overleg
De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht willen niet worden samengevoegd op de manier zoals het kabinet dat wil. Ze missen visie. Dat gaven de drie commissarissen van de Koning dinsdagavond aan op een persconferentie in Den Haag.

Het kabinet wil de drie provincies fuseren om geld te besparen en efficiënter te werken. Gesprekken om tot een superprovincie te komen zijn al ruim een jaar aan de gang. De Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek zei tijdens de persconferentie: "We zijn nooit dicht bij een akkoord geweest. De verschillen tussen de provincies en het kabinet waren fors."

De provinciefusie staat in het regeerakkoord en moet uiteindelijk worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Nu Flevoland, Utrecht en Noord-Holland de plannen niet meer steunen, lijkt de vorming van een superprovincie niet meer mogelijk te zijn.

Toch zette Johan Remkes, de commissaris van de Koning van Noord-Holland, de deur op een kier. Hij liet de toegestroomde media in Nieuwspoort Den Haag weten dat het afblazen van de onderhandelingen voor een fusie een laatste signaal naar Den Haag is om met betere voorstellen te komen. Hij voegde daaraan toe: "maar als het zo doorgaat, zeggen we tegen het kabinet; veel succes, wij doen alles om uw plannen te bestrijden."


© omroep flevolandsitemap | disclaimer