Dierenvriend Martin Gaus geridderd

Lelystad 25 april 2014
Lelystedeling Martin Gaus is vrijdagochtend benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Gaus werd geroemd voor zijn grote hart voor dieren en zijn inzet voor goede doelen die te maken hebben met dierenwelzijn. Burgemeester Margreet Horselenberg speldde hem vrijdagochtend in theater Agora het lintje op.

Naast Martin Gaus kregen nog 13 andere Lelystedelingen een koninklijke onderscheiding, omdat zij iets bijzonders hebben gedaan voor de samenleving. Onder hen een groep van vijf vrijwilligers die zich al 25 jaar inzet voor de oudere bewoners van woonzorgcentrum De Hoven.

Wie kregen er een lintje en waarom?

Lid in de Orde van Oranje Nassau
Margaretha (Greet) de Bie – ‘t Hart
Vanaf het begin vrijwilliger in woonzorgcentrum De Hoven en was voorzitter van de stichting Vrienden van De Hoven. Ze organiseert bingoavonden, spelletjesmiddagen, muziekmiddagen, koffieavonden en noem maar op.

Marijke en Abraham van Drunen
Ook dit echtpaar zet zich in voor het woonzorgcentrum de Hoven. Mevrouw Van Drunen is het aanspreekpunt binnen de groep vrijwilligers en zelf actief op vele fronten. Meneer Van Drunen is bestuurslid van de cliëntenraad.

Jacobus Marinus (Koos) de Groot
Vrijwilliger in woonzorgcentrum De Hoven. Verzorgt onder meer al jaren op eerste kerstdag een ontbijt voor alle bewoners van De Hoven. Ook bewaakt hij de smaak en presentatie van de maaltijden en leert hij de bewoners biljarten.

Annechien (Annie) van der Knaap – van der Laan
Zet zich in voor het welzijn van de bewoners van woonzorgcentrum De Hoven. Ze is lid van de Identiteitscommissie en was secretaris van de stichting Vrienden van De Hoven.

Leonardus (Leo) Veeger
Komt op voor de rechten van huurders als lid van de huurdersvereniging bij Centrada en voorzitter van de bewonerscommissie centrumzone. Richtte in 2009 de wijkraad het Stadshart op, met als doel het onderlinge contact tussen bewoners te verbeteren.

Karina Kamp - Peterssen
Al bijna 40 jaar vrijwilliger voor de Protestantse kerkgemeenschap in Lelystad. Ook actief als vrijwilliger voor het Inloophuis in de Waterwijk. Ze repareerde daar onder meer kleding en kreeg daardoor het idee om een tweedehands kledingwinkel te beginnen.

Martinus Hermannus (Martin) Smid
Was jarenlang de pianist van de Lelystadse cabaretgroep ‘6 over 10’. Presenteert het jaarlijkse muziekfestival Uitgast in het Natuurpark. Ook is hij actief
voor de Rotary Club Flevoland, STAL en zit hij in het bestuur van theater Agora.

Roelofje (Roelie) van der Zwan - Meuleman
Penningmeester van het plaatselijk comité Bond tegen Vloeken. Daarnaast vrijwilligerswerk voor de reformatorische school, stichting Woord en Daad en Triade. Ook is ze onder meer gastvrouw bij inloophuis De Open Veste en helpt ze jaarlijks mee met de Vakantie Bijbel Club.

Fokje Tulner-Blokland
Al vanaf 16-jarige leeftijd actief als vrijwilliger bij een meisjesvereniging in Friesland. In 1974 kwam ze naar Lelystad en zette zij de bibliotheek van scholengemeenschap De Pijler op, voorloper van De Arcus. Op dit moment is zij bestuurslid van de Vrienden van de bibliotheek, organiseert ze ‘Schrijvers in de huiskamer’ en zit ze in het bestuur van de Volksuniversiteit.

Monique Mol
Dertig jaar actief voor basketbalvereniging Flevo Musketiers en zette zich ook in
voor verslaafde en verstandelijk gehandicapte jongeren, als secretaris bij Stichting Jongerenwerk Lelystad.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Martin Gaus
Zet zich in voor dierenwelzijn via Stichting AAP, Stichting SPOTS voor katachtigen en stichting Dier en mens. Deze stichting zet zich in om de positieve effecten van huisdieren voor de eigenaren onder de aandacht te brengen.

Servaas (Ser) Peters
Wordt beschouwd als de drijvende kracht achter de opleiding Interne Geneeskunde in het Flevoziekenhuis. Dankzij zijn inzet kon het ziekenhuis in Almere in tien jaar tijd uitgroeien tot een volwaardig opleidingsziekenhuis.

Victor de Ruiter
Houdt van Lelystad en hielp mee bij het ontwikkelen van de wijken Parkhaven, de Hollandse Hout, de Kuststrook en Warande. Had daarnaast functies bij vele organisaties zoals onder meer Nederland Bouwt VOC, SuriFlevo, Nieuwland Erfgoed Centrum en Ymere.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer