Elf voorkeurstemmen in NOP verdwenen

Noordoostpolder 9 mei 2014
Zeker vijf voorkeurstemmen voor Jannes Punter uit Bant en zes van de SP in Noordoostpolder zouden zijn verdwenen. Pierre Jongebloet en zijn vrouw stemden op Punter van de Partij van Vrije Poldermensen. Maar in het proces-verbaal van het stembureau Bantsiliek staat dat Punter nul stemmen heeft gekregen. Inmiddels hebben ook drie andere mensen aangegeven op Punter te hebben gestemd.

Toen Jongebloet dit aankaartte bij de gemeente kreeg hij te horen dat hij misschien zelf een fout maakte. Dat pikte Jongebloet niet en meldde het voorval bij de politie. In het stembureau is nog meer misgegaan. Een lid van het bureau meldde een mogelijke fout bij de telling. Het aantal voorkeurstemmen voor VVD-kandidaat Henri van Ulsen was volgens het proces-verbaal opmerkelijk hoog.

SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra hoorde van zes personen uit Kraggenburg en Emmeloord dat hun voorkeurstem voor Belinda van de Sluijs niet zichtbaar was op de lijst. Achter de naam Belinda van de Sluijs stonden nul stemmen in plaats van zes. De SP-fractievoorzitter heeft de kwestie aangekaart bij de ambtenaar van het stembureau en de gemeentesecretaris. Volgens Hoekstra wordt er laconiek op de situatie gereageerd. Zo zou de verdeling van voorkeurstemmen geen effect hebben op de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Maar Hoekstra vindt het onacceptabel. Zij vindt nauwkeurigheid net zo belangrijk, zodat mensen hun stemmen kunnen herkennen op de lijst.

bijlagen:

© omroep flevolandsitemap | disclaimer